×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит


Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит
НАП и „Български пощи“ водят съдебен спор за ДДС, става ясно от стенограмата от първото заседание на служебния кабинет
19 Април 2024, Петък, 19:30 ч.
Автор: Флагман, снимка: МС

Натрупани са 90 млн. лв. загуби

Националната агенция за приходите (НАП) и „Български пощи“ водят данъчен съдебен спор. Казусът е разгледан на първото заседание на служебното правителство с премиер Димитър Главчев на 11 април.

Тогава е бил внесен Доклад за одобряване позицията на Република България по Дело С-785/23 „Български пощи“ ЕАД на Съда на Европейския съюз (ЕС), образувано по преюдициално запитване на Върховния административен съд във връзка с административно дело № 6275/2023 г., с жалбоподател – директорът на дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ – София, при Централното управление на Националната агенция за приходите, и ответник – „Български пощи“ ЕАД.

„Въпросите по преюдициалното запитване са повдигнати във връзка с ревизионен акт, издаден от органите по приходите. През ревизирания период „Български пощи“ ЕАД е предоставяло и индивидуално договорени пощенски услуги, различни от универсалната пощенска услуга, за която то има такъв лиценз от КРС“, е заявил на правителственото заседание заместник-министърът на финансите Стефан Белчев, което се вижда от стенограмата.

„С изложените в позицията аргументи най-общо се извежда, че извършените пощенски услуги, съгласно индивидуално сключените договори с потребителите, нямат характер на универсална пощенска услуга, предвид че са на цена по-ниска от определената за съответния вид универсална пощенска услуга и цената не е публично обявена и общодостъпна. И не на последно място, не е доказано, че такава договорената цена покрива разходите по извършването. Съответно, това дава основание доставките да не бъдат третирани като освободени по смисъла на чл. 132 от директивата“, добавя той.

Транспортният министър Георги Гвоздейков, под чиято „шапка“ са пощите, не е съгласен. Той е заявил: „Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги министри, този казус всъщност се е случил много назад във времето и в момента „Български пощи“ се намират в едно състояние, почти пред фалит, с натрупани около 90 милиона загуба, и в момента тук казусът е, че предвид така представената позиция рискуваме „Български пощи“ отново да изпаднат в положение, в което да дължи пари отново на НАП сега в този спор.

Без да претендирам, че съм финансист в казуса, но ще дойде моментът, в който „Български пощи“ отново ще трябва да бъдат подпомагани от държавата, респективно да ползват някакво финансиране, субсидия, кредит, за да бъде изкарано от това състояние, в което се намира в момента. И тук, ако мога да помоля, отново този казус, тази позиция да бъде преразгледана под формата на работна група – специалисти от „Български пощи“, от НАП, да видим този казус, тъй като, доколкото знам, има вече решение на Съда, което казва, че това ДДС на практика не се дължи и продължавайки този спор аз се притеснявам, че „Български пощи“ има хипотеза да изпаднат отново в състояние на това да не могат да си покриват като цяло загубите и тези загуби да бъдат увеличени.“

Зам.-финансовият министър Стефан Белчев, който пък е „шапка“ на НАП, отговаря така: „Аз също не съм чак толкова в детайли в темата, но не мисля, че сегашното финансово състояние на „Български пощи“ има някаква релация с казуса между НАП и съответно колегите.“

Премиерът Главчев пък в един момент се обажда: „Интересен казус за решаване ни предлагате на първото заседание.“

От дискусията става ясно, че е налице спор дали Министерският съвет (МС) следва да встъпи като страна по делото в Съда на ЕС, или страна следва да е НАП.

Според изпратеното впоследствие от пресцентъра на МС прессъобщение правителството е одобрило позицията на България по делото в Съда на ЕС и е дало съгласие за встъпване в производство.

Делото е образувано по преюдициално запитване на Върховния административен съд във връзка с административно производство за отмяна на ревизионен акт, издаден от териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Преюдициалното запитване на ВАС е във връзка с определяне обхвата на универсалната пощенска услуга, за която е предвидено освобождаване с разпоредбата на чл. 49, ал. 1 от ЗДДС, съответно на чл. 132, т. 1,6. „а“ от Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност (ДДС) и установената практика на Съда на ЕС.

Конституирането на България като страна в производството по това дело ще ни позволи успешно да се включим в процеса на правораздаване, осъществяван от Съда на Европейския съюз, с оглед на еднаквото и точно прилагане на общностното право, посочи още пресцентърът на МС.

 


В категории: Бизнес , Политика


15
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
15
Коментара по темата
15.
Експертно мнение /от вътре/
21.04.2024 15:15:40
0
2
Ами той Гвоздейков е един от най-неспособните министри от предишния кабинет, и се чудя защо го взеха сега. Вдига много шум обича ПР-изявите, изкозва се дори за проблеми, които са далеч от сферата му, но резултати от работата му нула. И как Пощите няма да са пред фалит. Нали махна кадърния си ресорен, и сложи заместник по Пощите някакъв със 17 години стаж в неизвестно училище. Какво друго очаква? Същото е в БДЖ- ръководния персонал е икономически неграмотен, не могат да си напишат обществените поръчки - за това влакове втора употреба...
14.
Специалиста
21.04.2024 12:19:28
0
2
този министър Гвоздейков не става за такъв! Защо: ами защото вече година откакто е на поста си, нито един проблем не е разрешил успешно, примери много: нищо не направи за поръчките и доставка на нови локомотиви и вагони с пари от Брюксел, и сега не само ще загубим тези пари, но и няма да успеем да модернизираме старите влакове в БДЖ, второ : нищо не направи по реформи и подобряване положението в Български Пощи, от миналия август говори за одобряване на план за реформи в БП от Брюксел и все резултат няма, а Пощите затъват с всеки изминат ден! С хеликоптерите линейки също доникъде не стигнаха нещата, имаме само един хеликоптер, който скоро няма да литне поради ред причини, пака заради министъра! Така, че този човек трябва да бъде държан далеч от власт и управление в държавата!
13.
123
20.04.2024 06:19:25
2
7
Лошото управление на БП започна още в първия мандат на ГЕРБ и продължава до днес . Верно ,че универсалната пощенска услуга е освободена от ДДС още от 2007г,но липсата на преструктуриране и мисъл за намаляне на огромния персонал,кражбата за сметка на партийни интереси доведоха пощите до фалит.
12.
Пешо
20.04.2024 02:25:10
2
12
Нали деда Еконт плати едни 300,000лв и стана министър на пощите. Естествено е да докара държавната фирма пред фалит, за да не пречи на бизнеса му. Сега ще може да ги купи за дребни стотинки и тогава пощите пак ще са печеливши, само че тогава всичко ще влиза в неговия джоб. Старите хора са казали : Пари при пари отиват.
11.
Ай почнаха проблемите
19.04.2024 23:06:57
1
6
Геп
10.
СЕС
19.04.2024 21:52:50
0
11
Закона е ясен ,универсалната пощенска услуга е за социално слаби и като такава е освободена от ДДС.Колекторска фирма НАП няма как да успее пред СЕС.
9.
дойдоха
19.04.2024 21:08:45
5
10
Дойдаха Гепажиите и проблемите започнаха
8.
Кинтекс
19.04.2024 21:04:28
1
20
Сега както платиха дълга на Топлофикация София,ще платят и на пощите,нов метод за източване на касата.Трябва да има такива предприятия за да се източват едни пари от там,а и да работят избирателите там.Само едно не разбирам защо,Топлофикация София е общинско предприятие,а не държавно и защо държавата плати дълга? Сега не трябва ли да обезщети другите българи които не са ползвали парното на София? Бахти перверзията с хората.
7.
9000 об./мин.
19.04.2024 20:21:00
3
6
Само няма са притеснявате, Шкафчев работи на високи обороти, тва за него са дребни кахъри!
6.
Бургазлията
19.04.2024 20:20:11
1
13
Също като български държавен железо транспорт БДЖ...всичко де е държавно го има само да се крадат пари в партийни каси
5.
Фончо от Банкя
19.04.2024 19:55:54
6
11
Идва пратка от Алиекспрес за долар и половина (141 рубли към днес). Соц пощите я докарват с нова Дачия, която я кара трудово устроен гербаджия шофьор, а самата пратка се доставя от трудово устроена женица копейка, чиято работа е да слезе от колата и да вземе подпис. Във всяка една куриерска компания тази функция се изпълнява от 1 човек.
4.
Копейкин
19.04.2024 19:52:13
2
9
Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш вчера. Бебетата са били само на 1 месец и не са дочакали имунизационния календар, където ваксината се поставя след 8-мата седмица. Заради малоумието на антиваксъри-копейки имаме рекордни нива на заболяваемост от болест, която преди 20-30 години беше изчезнала почти напълно.
3.
ТБС
19.04.2024 19:41:13
10
5
Педерастите с подкрепата на герберастите това правят, вече втора година
2.
Математик
19.04.2024 19:39:23
20
6
Не виждам проблем да затворят или да ги продадат щом не печелят ? Сигурен съм че ако са частна фирма ще работят правилно и на печалба
1.
Бай Цоло
19.04.2024 19:37:52
17
10
Всяка частна фирма когато натрупа загуби затваря и обявява фалит, но български пощи въпреки че отдавна не са конкурентни не затварят а трупат дълг. Докога ? Ще чакаме да стане 1 милиард ли? Щом не могат да се справят пазара ги изритва, съжалявам но там положението е неспасяемо както и с бдж
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори