×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото


Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото
Управляващите ни не щат да сме в еврозоната, защото онези хора там нямат чувство за хумор, каза банкерът Левон Хампарцумян
19 Април 2024, Петък, 10:19 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян 

Без причина и без дебат управляващите ни отлага за пореден път влизането на България е еврозоната. И през 2021 година, и сега изпълняваме всичките критерии, но това е политическо решение на сегашното правителство и на ръководството на БНБ, каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият заместник-министър на икономиката Никола Янков.

„Две служебни правителства отлагат присъединяването ни. Ние имаме пътна карта, където пишеше, че заедно с Хърватия на 1 януари 2023 трябваше да сме в еврозоната. Не сме, защото решихме да отложим“, припомня той.

„Надеждите на българското правителство, което доскоро ни управляваше, бяха, че в началото на 2025 г. ще сме в еврозоната, но вчера едно изказване на управителят на БНБ ни наведе на мисълта, че това няма да се случи. Такива са и констатациите на повечето експерти“, каза водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев. 

„България няма да може да влезе в еврозоната в началото на следващата година, каквито бяха намеренията. По-вероятният сценарий е това да стане по-късно през следващата година“, каза в интервю за БТА Димитър Радев, цитиран от водещата Мария Цънцарова. 

„Ако искахме да сме в еврозоната, нямаше да правим бюджети с такива дефицити. Фактът, че ги имаме, означава, че въпреки всички глупости, които се говореха пред медиите, не желаем да сме там“, добави Янков.

„България е половин процент от стопанският оборот в Европейския съюз, т.е. не сме реална заплаха, но като едни малки Орбанчета или други такива в тънката плетка на ЕС, където се вземат големите решения, ако излъчваме политическа несигурност, ще получим това, което сега. Има и среди, които предпочитат да сме с единия крак в Европа, а с другия – някъде в неразвитата част на Азия“, коментира пък банкерът Левон Хампарцумян.

„Политиците няма да могат да ни разказват същите приказки, ако сме членове на еврозоната. Онези хора нямат много чувство за хумор. Искат прагматично някои неща да с случват“, добави той.

„Държавата харчи резултата от предприемчивите българи. Политиците не печат пари, Слава Богу! И не могат да произведат стойност. Те могат да похарчат това, което хората са направили и са внесли с данъците си“, изтъкна банкерът. 

МВФ има много добър опит да спира свободното падане на икономики, които са се объркали, добави той. 

„Ако населението иска да живее така, както живее, ще живее и няма да има нито евро, нито Шенген, а това, което е. Не е лошо, но много да бъде много по-добро“, коментира Хапарцумян. 

Заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев пък каза, че нашите политици непрекъснато излъчват и генерират несигурност. 

„Пазарите се плашат от нас. Не може нещо да стане само, ние трябва да го направим. С тази несигурност, която излъчваме, няма как да стан“, добави той.

„За първи път, откакто сме влезли в ЕС, имаме почти нулево усвояване на европейски средства. Това е признак за немощ“, подчерта Дачев.

Усвоили сме 4% от тези над 60 млрд. евро, които имаме възможност да получим, добави той.

„Тази нещо се увеличава, защото във всяка администрация трябва да дойде министъра, който да каже в коя посока ще се развиваме. Затова сме на това дередже“, каза още той.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
7
Коментара по темата
7.
Бургазлията
19.04.2024 14:22:29
0
2
Kak да има усвояване на евросредства , като пеевски и Борисов държат парите да минават през тях. Дойде нов министър излизат на протести веднага . Договарят се нещо и след месец пак протести ....контролират всичко тези двама моленници България си стои на едно място
6.
Дейвид
19.04.2024 12:20:26
7
8
За България и българите е добре да влезем в Клуба. Там има правила, работеща наднационална машина . Има и неприемливи неща за нас. Но като искаш да си в един клуб или се съобразяваш със Закона в Клуба или си вън.
5.
Дернев
19.04.2024 12:07:20
6
3
ЕС , Еврозона са капани на Германия да завладее икономически Европа. СЕЩ с единна валута е истинския проект за силна Европа. Там Германия ще е един щат. Може и да е най-силно развитие но е един от всички зад една граница, пазена от една армия на СЕЩ. Това гаранцията за общия път по който трябва да вървим към сигурността в глобализацията. Ако трябва и без Германия.
4.
Бай....до 2
19.04.2024 12:00:42
3
6
Освен да краде, нищо друго не е научил !
3.
българин
19.04.2024 11:36:42
10
12
Само това, че политиците ни не искат толкова години да влезем в Еврозоната и Шенген, значи там е хубаво за народа, а е лошо за тях. Не искат да бъдат контролирани. Искат да си правят далаверите. Жалкото е , че една част от народа не го разбира това, а се хваща на приказките им.
2.
до 1
19.04.2024 11:33:25
10
8
Дидо, вие мурзилките два лева не можете да спестите, но иначе много разбирате от финанси, че и оценки давате на хора, които с години са в тази сфера. И аз не го харесвам арменеца, но щом толкова години се задържа като шеф на банка и има уважението на хората, значи се е научил и разбира.
1.
Дидо
19.04.2024 10:43:14
5
18
"Гладния на сития не вярва!"Тоя жалък, ехиден и нагъл арменец само за прогноза за времето не го канят да си дава "компетентното" мнение!АЛ000оооо - тоя химик по образование беше СЛОЖЕН от Костов като шефче на Агенцията за приватизация и после като шефче на Булбанк!Тоя е експерт колкото аз съм златен медалист по синхронно плуване!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици По думите му автомобилът все още се намира в КАТ Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, a първото яйце трябва да се боядиса в червено 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето
САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори