×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби?


17 Април 2024, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома

Повечето хора се стараят да поддържат дома си в прилично състояние, което означава прахосмукачка за пода, бърсане на прах, редовна смяна на хавлиените кърпи и на чаршафите, чиста печка и т.н. В тези рутинни дейности обаче често се пропускат много неща, които са депа за мръсотия и бактерии. Британският в. "Гардиън" се допитва до специалисти за това колко често трябва да обръщаме внимание на тези детайли.

Смяна на чаршафите: веднъж седмично

Дори чаршафите ни да изглеждат чисти, трябва да знаем две важни неща - всеки ден по тях остава огромно количество мъртви клетки от кожата ни, а те са идеална хранителна среда за прахови акари. Не виждате нито едното, нито другото с просто око, но едното е противно, а другото може да ви докара обриви и сърбеж по кожата. Затова се препоръчва човек да сменя чаршафите си веднъж седмично, а акарите се унищожават при най-малко 60 градуса, т.е. това не е задача за бързите режими на пране на ниска температура.

Хавлиени кърпи: два пъти седмично

Мръсните хавлиени кърпи могат да разнасят вируси, гъби и бактерии. За да избегнете това, специалистите препоръчват да ги сменяте два пъти седмично и да ги перете веднъж седмично. И не, като ги прострете да изсъхнат след ползване, не се брои за грижа. Добрата новина е, че хавлиите могат да се перат и на по-ниска температура, примерно 30 градуса. Вместо обичайните омекотители, можете да сложите в отделението за омекотител една лъжичка бял оцет - той не оставя миризма, но придава на прането допълнителна свежест.

Четка за зъби: веднъж седмично

Средностатистическата четка за зъби е дом на милиони бактерии, така че изплакването с вода след всяка употреба не е достатъчно. Препоръчва се веднъж седмично да я подлагаме на по-здраво почистване с таблетка за дезинфекция на протези или пък кислородна вода. Съдовете, в които държим четките за зъби, също колекционират всякакви вируси, бактерии и плесени, тъй че не пропускайте да ги измиете основно веднъж седмично. Същото се отнася и до зарядните за електрически четки за зъби.

Кофа за боклук: веднъж месечно

Кофата за боклук е средище на всякакви мръсотии и ако не се почиства редовно, може да стане развъдник не само на бактерии, но и на лоши миризми. Затова е добре да я измивате отвътре веднъж месечно с веро и гореща вода под душа. След това я обърнете наопаки и я оставете добре да изсъхне. Срещу лоши миризми можете да напръскате с нещо дезинфекциращо и да я забършeте.

Хладилник: веднъж месечно

Мръсният хладилник отблъсква апетита, но може да представлява и сериозен здравен риск. В един хладилник може да има над 1,8 млн. бактерии и някои от тях могат да причинят даже хранително отравяне. Основно хигиенно правило е да не оставяте вътре отворени тенджери, разрязани плодове и т.н., за да не обменят бактерии. Добре е хладилникът да се почиства и с някакъв дезинфектант веднъж седмично, най-малкото да се почистят петната. Веднъж месечно е препоръчително да правим по-основно почистване. Лошите миризми се неутрализират с пакетче сода бикарбонат, оставено отворено на най-горния рафт. Подменяйте го веднъж на три месеца.

Тоалетната чиния: през ден

От бутона за пускане на водата до седалката, тоалетната чиния бъка с вредни бактерии. Затова трябва да се стараете да я чистите през ден, или три пъти седмично, като минете не просто самата чиния, а и всички повърхности, до които се допирате. Специалистите ще ви кажат да ползвате препарат, но те често са пълни с прекомерно много химикали, тъй че и топла вода, гъба и сапун ще ви свършат отлична работа.

Експертите водят бурна дискусия и на тема как трябва да се пуска водата - при затворен капак или при отворен. Мнозина казват, че първо трябва да затворим капака на тоалетната чиния и след това да пуснем водата, защото при отворен капак пръските разнасят микроби във всички посоки.

Слушалката на душа: веднъж месечно

Още едно нещо, което дори в най-чистите къщи се неглижира. Слушалката на душа не просто събира бактерии, а натрупаният варовик може да я задръсти. Затова е добре да миете с гъба и сапун повърхността веднъж месечно. Ако обаче четирима-петима души делят една баня, може да се наложи и по-често да почиствате слушалката - примерно през седмица.

Дисплеят на телефона: всяка седмица

Звучи ужасно, но екранът на смартфона често е по-мръсен от тоалетната чиния. Телефонът няма да ви се разсърди, ако го забърсвате с кърпичка със спирт веднъж седмично.

Гумени играчки за вана: веднъж месечно

Гумените играчки не могат вечно да живеят във ваната, без да станат развъдник на бацили и плесени. Добрата новина е, че можете да ги сложите в една мрежичка и да ги измиете заедно с чиниите в миялната машина. Само че избягвайте играчки с дупка, защото те задържат плесени по вътрешността си, откъдето трудно се почистват.

Клавиатура: веднъж седмично

Клавиатурата страда от прах, затова веднъж седмично е добре да я почистете с приставката за прах на прахосмукачката. Можете да я избършeте и с мокра кърпичка. Има специални разтвори и кърпи за почистване на екрани, но избягвайте да пръскате течност директно върху тях - вместо това намокрете микрофибърна кърпа или парче кухненска хартия.

Бутилка за вода: ежедневно

Според едно изследване бутилките за вода за многократна употреба съдържат два пъти повече бактерии от кухненската мивка. Измивайте ги добре всяка вечер с топла вода и сапун. Ако са от пластмаса, внимавайте водата да не е прекалено гореща, тъй като пластмасата изпуска вредни вещества при високи и при ниски температури. Ако имате вградена сламка, обърнете й специално внимание, защото те са отлична среда за бактерии. Ако не можете да измиете добре вътрешността, можете да накиснете бутилката във вода с една супена лъжица оцет.

Пералня: веднъж месечно

Пералнята, уж предназначена за чистене, всъщност удивително бързо се мърси, затова е добре да я почиствате веднъж месечно. Извадете легенчето за прах за пране и го измийте добре с топла вода и сапун. Има и специални препарати за почистване на перални. Не забравяйте да проверите и филтрите. За да предотвратите появата на мухъл, дръжте вратата на барабана отворена и отделението за перилни препарати полуизвадено.

Завеси: веднъж на 3-6 месеца

Завесите обикновено са част от годишното пролетно почистване, но те са истински магнити за прах и алергени. Ако изисква твърде големи усилия да ги сваляте и перете веднъж на 3-6 месеца, то можете да пробвате частично прахосмучене или парочистачка, без да ги махате от корнизите. Ще намалите отделянето на прах и ако просто ги напръскате с вода, а можете да ги освежите и като прибавите във водата няколко капки от любимото си етерично масло.

Килим: веднъж месечно

Килимът е добре да се минава с прахосмукачка веднъж седмично, но от двете страни, стига това да е възможно. Веднъж месечно го минавайте с гъба, напоена с шампоан за килими или друг почистващ препарат, след това внимателно отстранете остатъците от препарата с влажна гъба.

Ключове и дръжки на врати: веднъж седмично

По ръцете ни, казват учените, обикновено могат да се открият около 3200 вида бактерии. Затова е препоръчително веднъж на няколко дни да минаваме с кърпа дръжките на вратите и ключовете на осветлението. Ако човек живее сам, може да го прави и по-нарядко - примерно веднъж на десетина дни. Внимавайте кърпата ви да не е прекалено мокра, защото така може да влезе вода в електрическия ключ.

Мивката в кухнята: ежедневно

Дори когато изглежда чиста, кухненската мивка е сред най-нехигиеничните места в дома. Затова е препоръчително да я измиваме добре веднъж дневно, както и всеки път, когато сме боравили със сурово месо. Ясно е какво е необходимо - веро и гъба, а в канала може да сипете няколко капки масло от чаено дърво или добрата стара сода бикарбонат, след което да изплакнете със силна струя гореща вода.


В категории: Лайфстайл


Коментари
Почина модна икона
Почина модна икона 30/04/2024, Вторник 11:28 0
Флагман.БГ Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей 30/04/2024, Вторник 11:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кръвнишкият й поглед я издаде - тази бивша участничка от "Денсинг старс" не иска да чуе за партньора си Кръвнишкият й поглед я издаде - тази бивша участничка от "Денсинг старс" не иска да чуе за партньора си Преди седмици той директно я атакува с целувка по устата по време на танца, а в специален анонс сподели и за тръпката, която изпитва към нея Убийцата на Пейо се поболя зад решетките, пуснаха я под домашен арест Убийцата на Пейо се поболя зад решетките, пуснаха я под домашен арест Според адвокатите й претърпяла мозъчен инфаркт зад решетките  Вдигнаха цените по плажовете в Гърция, вижте с колко Вдигнаха цените по плажовете в Гърция, вижте с колко По плажовете коктейлът "Аперол" вече струва 8,50 евро, а кафе по-евтино от 5 евро няма да откриете Тъпанарите в парламента отблъскват хората Тъпанарите в парламента отблъскват хората Те непрекъснато се ядат като зли кучета, намират си кусури, като че не управляваха до вчера заедно Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей За нея сякаш времето е спряло  Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Положителните тестове за дрога им създадоха главоболия Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура След посещението в съдебна зала учениците беседваха с окръжния прокурор Георги Чинев Срокът за деклариране на доходите изтича днес, припомнят от НАП-Бургас Срокът за деклариране на доходите изтича днес, припомнят от НАП-Бургас Над 707 000 декларации вече са подадени, близо 85 % по интернет Бум на български и румънски туристи в Поморие, идат и британци за Великден Бум на български и румънски туристи в Поморие, идат и британци за Великден  Гостите от Полша пък търсят предимно спа услугите ОД на МВР в Бургас разпореди проверка за неправилно паркирал служебен автомобил, вижте резултата ОД на МВР в Бургас разпореди проверка за неправилно паркирал служебен автомобил, вижте резултата Установено е от записи на контролните камери за видеонаблюдение, че органите на реда съдействат на гражданка 
Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Според германските власти събитието е организирано от човек на име Рахим Боатенг, който е свързан с „утвърдена екстремистка група“ "Мюслим Интерактив" Арестуваха кандидат-президент в САЩ Арестуваха кандидат-президент в САЩ Каналът „Фокс нюз“ съобщи, че Стайн е задържана заедно с около сто души по време на протест Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Четирима загинали при удара по замъка на Хари Потър в Одеса Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Британска компания доставя в Украйна съветските самоходни оръдия “Гвоздика” и “Акация Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото, но... Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев)
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори