×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии...


30 Април 2024, Вторник, 06:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци

Близо всеки четвърти в страната е на възраст над 65 години, показват данни на НСИ. Същевременно намаляват хората в трудоспособна възраст, което създава затруднения при намирането на пари за изплащане на пенсиите.Хората в трудоспособна възраст в края на миналата година са 3,769 млн. души, като спрямо предходната година намаляват с около 6 хил. Това означава, че има по-малко хора, които да работят и да изкарват парите на пенсионерите в страната. Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци. Със застаряването и намаляването на населението проблемът ще става още по-голям през следващите години, пише Труд.

Към края на 2023 г. населението на България е 6 445 481 души, обявиха от НСИ. За година населението намалява с 2229 души. Мъжете са малко над 3 млн., а жените са 3,347 млн., или на 1000 мъже се падат 1081 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 55 години. С нарастването на възрастта се увеличават броят и делът на жените от общото население.

Хората над 65 години нарастват до 1,53 млн., или 23,8% от населението на страната, показват данните на НСИ. Делът на жените на възраст над 65 години е 27,7%, а на мъжете - 19,5%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея - на по-ниската средна продължителност на живота при тях, посочват от НСИ.

По региони делът на хората над 65 години е най-висок в областите Видин (31,3%), Габрово (30,3%) и Смолян (28,9%). Най-нисък е делът на населението над 65 години в областите София (столица) - 19,2%, Варна - 21,5%, и Благоевград - 22,2%. Общо за страните от ЕС делът на населението над 65 г. е 21,3%. Най-висок е този дял в Италия (24%) и Португалия (24%).

Към края на миналата година децата до 15 години в страната са 911 025, или 14,1% от общия брой на населението. Делът на населението под 15 години е най-висок в областите Сливен - 18,9%, Ямбол - 15,2%, и Бургас - 14,9%.

Общият коефициент на възрастова зависимост (броят на хората на възраст под 15 и над 65 години на 100 души от населението) в България е 61%. Това означава, че на всеки човек под 15 и над 65 години се падат по-малко от двама души в активна трудова възраст.

Застаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която от 40,6 години през 2002 г. нараства до 45,2 години в края на 2023 г., показват данните на НСИ.

През 2023 г. в страната са родени 57 197 деца, което е увеличение с 601 деца спрямо предходната година. Но въпреки това, населението в страната продължава да намалява.

Коефициентът на обща раждаемост, който показва броя на новородените на 1000 души от населението, е 8,9‰, което е близо до средното ниво за страните от ЕС (8,7‰). Най-високо е равнището на раждаемост в Кипър (11,2‰), Франция (10,7‰), Ирландия (10,5‰) и Швеция (10‰). С най-нисък коефициент на раждаемост е Италия (6,7‰).

През миналата година броят на извънбрачно родените деца е 34 357, или 59,8% от всички раждания. За 81,1% от извънбрачните деца има данни за бащата, което означава, че те най-вероятно се отглеждат в семейна среда от родители, живеещи в съжителство без брак.

Броят на умрелите в страната през 2023 г. е малко над 101 хил., а коефициентът на обща смъртност (брой починали на 1000 души от населението) е 15,7‰. Спрямо предходната година броят на умрелите намалява с 17 808, или с 15%. Въпреки това общата смъртност на населението в България е най-висока сред страните от ЕС. С най-ниска смъртност са Ирландия и Люксембург - по 6,8‰, и Малта и Кипър - по 8‰, а средното ниво за страните от ЕС е 11,5‰.

Имигранти ни спасяват от рязък спад на населението

В София има 1,28 млн. души

Имигранти ни спасяват от рязко намаление на броя на населението в страната, става ясно от данните на НСИ. Ако броим само ражданията и умиранията в страната, през миналата година населението е трябвало да намалее с 43 809 души. Но реалното намаление е с 2229 души, а причината за това е, че много повече хора са дошли от чужбина, от тези, които са потърсили късмета си зад граница.

През миналата година 15 227 души са променили своя настоящ адрес от страната в чужбина. Най-предпочитани от емигрантите дестинации са Германия (18,1%), Обединеното кралство (16,9%) и Франция (8,4%). Същевременно хората, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, или потокът на имигрантите, през миналата година е 56 807 души. Тук влизат както българи, завърнали се в страната, така и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в страната. Най-висок е делът на имигрантите от Турция (25%), Украйна (17,5%) и Русия (9,7%).

През миналата година над 107 хил. души са сменили населеното в страната място, в което живеят. Най-голямо е движението към София - 15 319 са се преместили в столицата. Населението на София е 1,287 млн. души, като за година нараства с 6631 души.

През миналата година намаляват както сключените бракове, така и разводите, показват още данните на НСИ.

 


В категории: Бизнес , Животът


Флагман.БГ Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите 21/05/2024, Вторник 07:13 0
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 13
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Заради проблеми с разпечатване на ПДФ файлова пък всички зрелостници ще получат като бонус 4 точки на изпита по български език  Жандармеристи пазят пътници от пияници и скитници в нощните влакове, но мъж преби кондуктор Жандармеристи пазят пътници от пияници и скитници в нощните влакове, но мъж преби кондуктор Началникът на сигурност БДЖ Тодор Тодоров разкри, че нападателят, който крещи, че е с жълта книжка, е рецидивист  Ще пуснат ли тъщата на убития Пейо Пеев на свобода Ще пуснат ли тъщата на убития Пейо Пеев на свобода Апелативният съд гледа мярката й Почитаме светците Константин и Елена Почитаме светците Константин и Елена  Днес в Странджа нестинарите ходят по огън с техните икони в ръце 28 плажа може да останат неохраняеми 28 плажа може да останат неохраняеми Липсва интерес за много от плажните ивици във Варненско заради промените в наредбата за водноспасителната дейност Овенът поема по нов път, а Ракът да внимава с неприлични предложения Овенът поема по нов път, а Ракът да внимава с неприлични предложения Хороскоп за деня – 21 май 2024, вторник Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те 
Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори