×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тъжен ден за „Корали“ и меломаните! Отиде си първият изпълнител на "Бургаски вечери"


Тъжен ден за „Корали“ и меломаните! Отиде си първият изпълнител на "Бургаски вечери"
От 1971 г. Симеон Събев-Монката живее в Прага, но родния Бургас остава в сърцето му. Често го канех на моите концерти, тъй като пееше много вдъхновено, казва Стефан Диомов
14 Април 2024, Неделя, 14:35 ч.
Автор: Флагман.Бг

Премиерата на песента бе на абитуриентски бал в къмпинг "Каваците" през 1971 г., каза композиторът Стефан Диомов

Композиторът на Бургаски вечери Иван Коларов (Кити) (вдясно)с първия ѝ изпълнител - Монката (вляво). Снимка: Личен архив/БЛИЦ

Отиде си от този свят първият изпълнител на "Бургаски вечери", а неофициалният химн на морския град е тръгнал от Созопол, разкри композиторът Стефан Диомов, цитиран от „Телеграф“ и БЛИЦ.

„Премиерата на песента е била на абитуриентски бал в къмпинг Каваците през 1971 г., а първият ѝ изпълнител е Симеон Събев-Монката, когото загубихме тази седмица“, добави маестрото.

Събев е роден през 1949 г. и от малък е в инвалидна количка, тъй като страда от детски паралич. Като юноша започва да пее много успешно френски и италиански шлагери, а в началото на 70-те се създава популярната край морето група „Корали“, чийто солист е тъкмо Монката.

Пеят по различни забави и празници с голям успех. През 1971 г. се влюбва в момиче от чешки произход, което след това става негова съпруга, ражда му се дъщеричка Симона, имат вече и две внучета. Оттогава заживява в Прага, където е и погребан, но никога не забравя България и всяко лято се връща в родния Бургас.

„Последната ни среща беше миналото лято. Винаги се събирахме една група приятели от „Тоника“ и „Корали“ и пеехме с една стара китара любимите си български и италиански песни със сълзи на очи. Често канех Монката в моите концерти, тъй като пееше много вдъхновено.

Симеон Събев дойде от Прага за юбилейния концерт на Гого за 60-годишнината му през 2009 г.

За мен той е неосъществен талант и много професионалисти биха могли да му завидят на неговите пламенни възторжени изпълнения. Изключително всеотдаен, усмихнат и благ човек, голям добряк, горд човек – никога не се оплакваше“, разказа Стефан Диомов.

 

През 2008 г. незабравимият Гого Найденов издаде най-хубавите песни на „Корали“, изпълнени от „Фамилия Тоника“. Към диска има книжка за историята на легендарната формация, а ето какво пише в нея за песента: „Окуражен от успеха, Кити (Иван Коларов) скоро дойде с втора песен, „Бургаски вечери".

Беше се свързал с никому неизвестен дотогава самобитен бургаски поет, Иван Ванев, чиято лирика бе родила простичка и в същото време с мощна притегателна сила мелодия. Неслучайно тя се разпространи из цяла България, неслучайно тя звучи вече десетки години по естради и концерти, неслучайно тя е включена в репертоара на повече от дузина известни изпълнители.

И е напълно закономерно тя да бъде избрана за химн на Бургас. Още при първото ѝ представяне пред публика през пролетта на 1966 песента стана хит сред бургаската младеж. Монката, първият изпълнител на песента, неотклонно жънеше бурни аплодисменти при всяко изпълнение, така, както го аплодираха и за песните на Адамо, Саша Дистел и Патриция Карли. Какво по-голямо признание за двамата автори, поне в онзи некомерсиален и немеркантилен свят“.

През пролетта на 1965 г. в Техникума по индустриална химия в Бургас са сформирани не една, а две китарни групи по модела на „Бийтълс“. Скоро обаче се обединяват в една формация. След кратки дебати за името ѝ единодушно се приема предложението на Тошко (Тодор Цветков), „Корали", и така той се превърна в неин кръстник.

Изборът се оказва успешен, защото както кораловият риф се гради от множество поколения, които стъпват на предишните и градят по-нагоре, така и този. Бургаски музикален феномен претърпява няколко поредни издания.

Хронологически първото издание на групата включва: Кити (Иван Коларов) - соло китара, Дики (Иван Даракчиев) - бас китара, Томи (Тома Томов) - ритъм китара, Вили (Велихриз Неделчев) - барабани, Гого (Георги Найденов) - вокал, Монката (Симеон Събев) - вокал.

Първата собствена композиция на „Корали" е написана през зимата 1965/1966 и се нарича „Бургаско момче". „Беше малко странно да се включи в репертоара насред хитовете на „Бийтълс“, „Роулинг Стоунс“, Елвис и Адамо, но все пак за всичко си има първи път.

Освен това песента беше на разбираем език, за разлика от всички други, чиито текстове даже музикантите доста оскъдно разбираха. Последваха и други песни, а през лятото на 1967-а групата започна да се готви за професионална кариера, подведена от обещание за отлагане на донаборниците от военна служба, ако започнат незабавно работа в НХК, което условие те изпълниха на драго сърце.

Радостта бе за кратко, есента дойде заедно с повиквателните, а така се стигна и до раздялата с първото поколение „Корали". На 12 септември вечерта всички изпратиха Дики на гарата с новата песен, която Кити и Тошко бяха създали същия ден за случая, „Сбогом, приятелю".

Оттогава тя се превърна в част от ритуала на групата - всяко събиране, всяко посрещане или изпращане задължително включва поне едно нейно изпълнение“, пише още в книгата за „Корали“.


 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей 30/04/2024, Вторник 11:00 0
Флагман.БГ Топим се и ни мързи Топим се и ни мързи 30/04/2024, Вторник 10:05 7
7
Коментара по темата
7.
BURGAS
14.04.2024 16:38:09
4
2
Kompozitora na "Burgaski wecheri"ima drugo ime.Teksta e na Iwan Kolarow
6.
SOLAKA
14.04.2024 16:31:08
3
10
TOWA E GIWOTA! POKLON I LEK PAT!
5.
Някакъв човек
14.04.2024 16:21:03
1
4
Ако Стефан Диомов чете искам да го питам,песента тогава по същия начин ли е звучала или има някакви аранжименти от тогава? Пък и не само него,който знае да каже!
4.
Браво
14.04.2024 15:57:14
5
2
По-добре. късно. отколкото. никога. ! .
3.
Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.
14.04.2024 15:26:19
4
3
Днес около 13:00 Стефан Диомов седеше на бирария West
до тенис кортовете в Морската градина...
2.
еми
14.04.2024 15:09:44
25
5
жалко за човека ама като чуя някой от тоника и подобни групи ще повърна
1.
Бургаски вечери
14.04.2024 15:00:50
3
15
Колкото и да не си вярващ прокоба тегне над песента . Иван Коларов се самоубива , Иван Ванев бургаски поет , умира в мизерия . Георги Найденов - Гого умира по болезнен начин . Тъжно !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей За нея сякаш времето е спряло  Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Положителните тестове за дрога им създадоха главоболия Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура След посещението в съдебна зала учениците беседваха с окръжния прокурор Георги Чинев Срокът за деклариране на доходите изтича днес, припомнят от НАП-Бургас Срокът за деклариране на доходите изтича днес, припомнят от НАП-Бургас Над 707 000 декларации вече са подадени, близо 85 % по интернет Бум на български и румънски туристи в Поморие, идат и британци за Великден Бум на български и румънски туристи в Поморие, идат и британци за Великден  Гостите от Полша пък търсят предимно спа услугите ОД на МВР в Бургас разпореди проверка за неправилно паркирал служебен автомобил, вижте резултата ОД на МВР в Бургас разпореди проверка за неправилно паркирал служебен автомобил, вижте резултата Установено е от записи на контролните камери за видеонаблюдение, че органите на реда съдействат на гражданка  Черна прокоба сее смърт в семейството на Чирков Черна прокоба сее смърт в семейството на Чирков Неговият брат Дилян е погребал сина си Борис, а дни по-късно самият той се споминал от мъка по детето си Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Топим се и ни мързи Топим се и ни мързи В България 3,7 милиона могат да работят, но го правят само 2,9 млн. Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Яйца, козунаци и ангешко - как и колко да консумираме по Великден Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Яйца, козунаци и ангешко - как и колко да консумираме по Великден Лекарката ще преглежда на 19 май в ДКЦ „Бургасмед”
Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Според германските власти събитието е организирано от човек на име Рахим Боатенг, който е свързан с „утвърдена екстремистка група“ "Мюслим Интерактив" Арестуваха кандидат-президент в САЩ Арестуваха кандидат-президент в САЩ Каналът „Фокс нюз“ съобщи, че Стайн е задържана заедно с около сто души по време на протест Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Четирима загинали при удара по замъка на Хари Потър в Одеса Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Британска компания доставя в Украйна съветските самоходни оръдия “Гвоздика” и “Акация Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото, но... Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори