×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Николай Зъбов пред студенти: Ако не се притесняваме да търсим психиатрична помощ, по-лесно ще приемаме и страдащите от шизофрения


Д-р Николай Зъбов пред студенти: Ако не се притесняваме да търсим психиатрична помощ, по-лесно ще приемаме и страдащите от шизофрения
Д-р Зъбов е началник на Отделението по зависимости към Центъра за психично здраве „Проф. д-р Иван Темков” в Бургас
12 Април 2024, Петък, 11:07 ч.
Автор: Флагман.бг

Само с критично мислене и осъзнаване на проблема от семейството може да се стигне до пълна терапевтична ремисия и връщане на болния към обичайния живот, посочва  психиатърът

Медицинският факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас отбеляза  Световния ден за борба с шизофренията – 11 април, с лекция на психиатъра д-р Николай Зъбов. Тя бе посветена на правата на пациентите с това заболяване. Неин организатор бе Комитетът по човешки права и мир към Асоциацията на студентите медици в България – Бургас.

Днешните психиатри не лекуват със страшни методи като по филмите, а болните са като всички останали пациенти и имат нужда от разбиране и приемане от обществото. Няма нищо срамно и лошо в това да потърсиш помощ.

„Шизофренията представлява цяла група заболявания. Тя е интересна, загадъчна и може би най-човешкото заболяване. Ще се запитате защо. Защото няма как да имаме разстройство в мисленето и представите, ако нямаме такива, а само хората имаме. Надявам се младите колеги да осъзнаят, че в психиатрията и нейните пациенти няма нищо страшно и това е пътят, през който да се преодолее стигматизирането на тази голяма група хора”, заяви д-р Зъбов. Той е началник на Отделението по зависимости към Центъра за психично здраве „Проф. д-р Иван Темков” – Бургас. Своя опит предава на студентите, защото е асистент към катедра  „Нервни болести, психиатрия и психология” в университета. По време на лекцията той запозна студентите с исторически факти за тази болест, българския принос в нейното проучване, със симптоматиката, причините на възникване и методите на лечение. Последните отдавна не са като по страшните филми.

Как се става психиатър?

Отговорът е кратък – избираш да специализираш това.

„Психиатрията е част от голямото семейство на медицинските науки и специалности, не е нещо екзотично. Ние сме лекари като всички останали и психично болните са пациенти като всички други пациенти и боледуват не само от това. В медицината и особено в психиатрията се иска да имаш сърце и душа и да бъдеш изключително толерантен, търпящ и обичащ хората”, каза д-р Зъбов. Той призова бъдещите лекари  да не се плашат от тази специалност и да помислят за развитие в нея, защото е изключително интересна. А и в последните години както в България, така и в света тези специалисти не са достатъчно.

Какви са правата на пациентите?

Те са отбелязани в Закона за здравето и на практика са същите като на всички останали.

„По мое лично мнение обаче има много неясноти, които поставят трудности пред нас като лекари, пред самите пациенти и пред техните близки. Най-страшното е не законовата рамка, която на хартия е прекрасна, а че обществото не може да излезе извън представата за психиатричните заболявания и шизофренията и я приема за нещо странно и ужасно. Характерно за човека е да се страхува от това, което не разбира. Затова първо трябва да изчезне притеснението да потърсим психиатър, защото ние сме като всички останали лекари и няма нищо страшно и ужасно в това. Нека знаем, че ако някой е боледувал от психично заболяване, това не го прави клинично луд. Психичните болести са една огромна палитра и от тях клиничната лудост се наблюдава в много малък процент”, обясни д-р Зъбов.

Лечима ли е шизофренията?

По мнението на специалиста при отдаден лекари, съдействащи близки и съдействащ пациент може да се стигне до пълна терапевтична ремисия и връщане на болния към обичайния живот –създаване на семейство и нормално ежедневие. Затова обаче е нужно критично мислене и осъзнаване на проблема от семейството.

Преодоляване на стигмата

„Тревожните разстройства са едни от най-широко разпространените в света. Според мета анализи всеки втори човек, а според моята практика - всеки един от нас поне веднъж минава през някаква форма на широкия спектър на тревожните разстройства, които включват и така познатите панически атаки. Затова хората първо не трябва да се притесняват сами за себе си да потърсят психиатрична помощ и може би, когато това бъде постигнато,  ще се отнасят с по-голяма толерантност към тези с психични заболявания”, добави д-р Зъбов. Според него може да се направи много в законодателството и насърчаването на работодателите да наемат хора с хронични психични заболявания.

Студентите изслушаха лекцията с голям интерес и живо се интересуваха от практиката на един психиатър. Въпросите им бяха свързани както със съвременните форми на лечение, така и с това как лекарите реагират в различни ситуации. В знак на благодарност студентката Марина Петкова от АСМБ подари специален плакет на лектора.
 




България Всички новини
Деца раждат деца в Сливен и бият рекорда за млади майки Деца раждат деца в Сливен и бият рекорда за млади майки В едно от родилните отделения в града от 12 родилки, 7 са непълнолетни Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря, покаялата се блудница и на предателството Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря, покаялата се блудница и на предателството В народната традиция обичаят повелява да се бере здравец Ще поевтинее ли хлябът, щом надценката му няма да надскача 15 на сто Ще поевтинее ли хлябът, щом надценката му няма да надскача 15 на сто Депутатите решиха да запазят 0% ДДС на брашното до края на 2024 г. Папи Ханс се превърна в Маската, заплаши Валери Григоров в „Денсинг старс“ Папи Ханс се превърна в Маската, заплаши Валери Григоров в „Денсинг старс“ Певецът и каскадьорът имат голяма вражда Честит 1 май! Отбелязваме международния ден на труда Честит 1 май! Отбелязваме международния ден на труда Много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение Кмет и шофьорът му оцеляха по чудо в катастрофа (СНИМКИ) Кмет и шофьорът му оцеляха по чудо в катастрофа (СНИМКИ) Автомобилът им е бил ударен от камион Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон 41-годишният шофьор е дал положителна проба за наркотични вещества Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Променя се начинът на изработване на годишните инвестиционни програми на ВиК дружеството по общини Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Направете тези картофи по селски с бекон, за да впечатлите всички
Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда 
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори