×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако се остави нелекувана, астмата може необратимо да увреди бронхите


Ако се остави нелекувана, астмата може необратимо да увреди бронхите
Д-р Ирина Янчева е част от екипа на Отделението по вътрешни болести на МБАЛ „Бургасмед“, преглежда и в ДКЦ на лечебното заведение
08 Април 2024, Понеделник, 10:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Сънната апнея поражда сериозни опасности за здравето и увеличава риска от сърдечни заболявания и метаболитни нарушения

Д-р Ирина Янчева е част от екипа на Отделението по вътрешни болести на МБАЛ „Бургасмед“, преглежда и в ДКЦ на лечебното заведение. Завършва Медицински университет София през 1990 г., а специалностите Вътрешни болести и Пулмология и фтизиатрия придобива съответно през 1997г. и 2000г. Д-р Янчева извършва лечение и консултации при остри и хронични белодробни заболявания, работи и по НЗОК. Член е на Български лекарски съюз. Има многобройни участия в конгреси и симпозиуми по специалността.

- Д-р Янчева, работите в обновения сектор Пулмология на МБАЛ „Бургасмед“ и извършвате амбулаторни прегледи в ДКЦ на същото лечебно заведение. Какви са най-честите дихателни усложнения сред вашите пациенти в момента, когато грипната вълна вече е затихнала и случаите на ковид са пренебрежимо малко?

- Характерен белег на респираторните инфекции в последните години е бронхообструкцията, характеризираща се с пристъпна кашлица, персистираща дълго време след заболяването. При малка част от пациентите се стига и до класически астматични пристъпи със свирене в гърдите, чувство за стягане и недостиг на въздух. Поради тази причина и тази година по време на грипната епидемия имахме доста пневмонии като усложнение, тъй като назначаването на антибиотична терапия без адекватна дезобструкция не е достатъчна. Затова е уместно пациентите с кашлица, неповлияваща се от стандартното лечение, особено с пристъпен характер, да се консултират с пулмолог преди да бъде назначена антибиотична терапия, която в много от случаите е излишна.
 
- Кои от белодробните заболявания могат да бъдат предотвратени и доколко сами си „помагаме“ да се разболеем?

- Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е една от тях. Това е заболяване на белите дробове, което се характеризира с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища - частично или напълно необратимо. Ограничението на въздушния поток се дължи на възпаление на белодробната тъкан (паренхим), породено от вдишването на газове и частици от околната среда.
Повече от 10% от българите над 40-годишна възраст страдат от ХОББ. Броят на пациентите у нас е по-голям в сравнение със средния за Европа - между 4 и 6%. Като основна причина за това се посочва масовата употреба на тютюн в България, тъй като основният екзогенен рисков фактор, причиняващ ХОББ е тютюнопушенето. Около 15% от всички пушачи развиват болестта. Затова някои наричат ХОББ “болест на пушачите”.
ХОББ е често срещано респираторно заболяване и по данни на Световната здравна организация (СЗО) смъртните случаи в резултат от него през 2019 г. са около 3.23 млн. души.
Болните с ХОББ най-често са мъже, над 50 години, пушачи, които се оплакват от кашлица, отделяне на храчки и прогресивно нарастващ задух. Страдащите от това заболяване трябва да посещават пулмолог два пъти годишно за извършване на клиничен преглед и спирометрия, както и всеки път при засилване на оплакванията. Веднъж на всеки две години се прави рентгенография на гръден кош и бял дроб. Характерно е, че наблюдението на болните с ХОББ продължава до края на живота им.
 
- Каква е причината за бронхиалната астма и как се лекува?

- Бронхиалната астма е често срещана хронична възпалителна болест, която се характеризира с повтарящи се симптоми от страна на дихателната система - кашлица, задух, свирене в гърдите, в резултат на обструкция (стесняване) на дихателните пътища.  Обструкцията при астмата обикновено е обратима, но ако се остави нелекувана, хроничното възпаление може да доведе до необратима обструкция на бронхите, поради ремоделирането на въздушния път.
Причината за поява на астма е комбинацията от генетични (наследствени) фактори и фактори на околната среда. По-често се среща при жените.

Предразполагащите фактори за бронхиалната астма са наличие на алергии, затлъстяване, прием на медикаменти (бетаблокери, нестероидни противовъзпалителни – аспирин, нурофен), силни емоции и стрес, хормонален дисбаланс, някои хранителни добавки и консерванти, гастроезофагеален рефлукс. В същото време фактори като алергени, професионални замърсители, тютюнев дим, силни миризми, замърсяване на околната среда и инфекции на дихателните пътища могат да предизвикат астматичен пристъп, ако се вдишат в значителни количества.
Асмата, е най-честата болест в ранна детска възраст и обикновено е вирус-индуцирана. Много често при вирусни инфекции децата имат и свирене в гърдите, задух, дразнеща кашлица. Астмата с ранно начало е детската астма, която често при тръгване на училище изчезва. Това е разпространено в обществото с израза „астмата, която се израства“.

Но това невинаги е така. Правилно предписаното лечение от пулмолог и съдействие от страна на пациента водят до поддържане на добро общо състояние. Астматиците подлежат на периодични прегледи и проследяване на състоянието им. Ако тези условия за добър контрол на астмата са изпълнени, животът на пациента с бронхиална астма не се различава от този на здравия човек.

- В кои случаи препоръчвате климатолечение и изобщо каква е най-добрата превенция за белодробните заболявания?

- Целта на климатотерапията е чрез подбор на климатична среда и определени фактори да се предизвикат реакции на адаптация чрез закаляване и повишаване на защитно-приспособителните сили на организма. Подходяща е както за хроничните белодробни заболявания, така и за острите в рековалесцентния период. Преди да се насочат пациентите за климатолечение е необходимо да се консултират с лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина, за да се избере най-подходящият климатокурорт за състоянието им.
 
- Специалист сте и при лечението на сънна апнея. Дали хъркането нощем е достатъчно обезпокоителен симптом, който да сигнализира на човек, че е нужно да посети кабинета ви?

- Обструктивната сънна апнея е често срещана болест, която се характеризира с повтарящи се епизоди на частично отслабване или пълно спиране на дишането по време на сън с продължителност 10 или повече секунди. То е свързано с ограничено или пълно прекъсване на дихателния поток към долните дихателни пътища, хипоксемия (ниско ниво на кислорода в кръвта) и микросъбуждания.

Сънната апнея може да доведе до безсъние от постоянните нощни прекъсвания и липса на дълбок сън. Липсата на сън е свързана с далечни последици за здравето, които засягат човека физически, психически и емоционално и в резултат на това сънната апнея е свързана с различни здравословни проблеми.

Поради нарушения на кислородния баланс в организма, нелекуваната сънна апнея поражда сериозни опасности за здравето и може да увеличи риска от редица заболявания – сърдечни, диабет, метаболитни нарушения, инсулт, нарушения на паметта и концентрацията, еректилна дисфункция, депресия, дори, макар в по-редки случаи, да доведе до внезапна смърт.
За диагностика на умерена и тежка форма на обструктивна апнея (но не и на централната апнея) се използва респираторна полиграфия, тъй наречената слипапнея холтер, регистрирайки кислородната сатурация, въздушния поток, дихателните движения, поява на хъркане и сърдечната честота.

Най-често прилаганите и най-ефективни средства за лечение са специални РАР апарати - CIPAP, а когато се налага и BIPAP. Назначаването и проследяването се извършва от лекар специалист.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Лоша поличба ви дебне, ако сторите това Лоша поличба ви дебне, ако сторите това 30/04/2024, Вторник 19:40 0
България Всички новини
Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон 41-годишният шофьор е дал положителна проба за наркотични вещества Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Променя се начинът на изработване на годишните инвестиционни програми на ВиК дружеството по общини Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Направете тези картофи по селски с бекон, за да впечатлите всички 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса Ето как да използвате различните форми на изкуството, за да се отървете от стреса и напрежението Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Починала е сестрата на Теодороа Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Търсим неквалифицирани кадри от Южна Азия, за да спасим сезона, а 5 месеца им оправяме документите Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Днес бяха обсъдени мерките за безопасност Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин...
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори