×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трима министри са гласували против идея на Асен Василев за прехвърляне на звено от МФ в МС


Трима министри са гласували против идея на Асен Василев за прехвърляне на звено от МФ в МС
Стенограмата от правителственото заседание на 27 март разкрива необичайната ситуация
04 Април 2024, Четвъртък, 21:25 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Авторът)

Към Мария Габриел изненадващо се присъединили Зарица Динкова и Галин Цоков

Мария Габриел и още двама министри не са подкрепили постановление на Министерския съвет (МС) на заседанието миналата седмица. Това показа справка на „Флагман“ със стенограмата и протокола от него. Ситуацията е необичайна, защото по правило решенията в МС се взимат с единодушие. Гласуването «против» или «въздържал се» е рядко изключение.

В случая конфликтната ситуация е заради идея на финансовия министър в оставка Асен Василев - съпредседател на партия «Продължаваме промяната». Тя касае функционални и структурни промени в Министерството на финансите (МФ) и администрацията на Министерския съвет.

Целта на нормативните промени е да се осигурят по-добри условия за ефективно изпълнение, да се подобри координацията на централизираното възлагане на обществени поръчки и да се повиши конкуренцията и ефективността на публичните разходи, съобщи миналата седмица правителственият пресцентър във връзка с казуса.

В случая се синхронизират вече предприети през Закона за държавния бюджет за 2024 г. промени.

Съгласно тях, считано от 1 февруари 2024 г., министър-председателят, в качеството си на Централен орган за покупки (ЦОП), ще бъде подпомаган от дирекция „Централизирано възлагане и обществени поръчки", която с целия си числен състав преминава от Министерството на финансите към администрацията на Министерския съвет.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел обаче е изразила отрицателно становище, сочи справка със стенограмата на МС от 27 март.

Асен Василев тогава е заявил: „Срокът за структурната промяна е краят на март месец. Така че, това са предложенията, те са чисто технически – прехвърля се една дирекция от Министерство на финансите в Министерски съвет.“

Мария Габриел, която е единственият официален представител на партия ГЕРБ в правителството в оставка, е възразила: „Припомням, че в рамките на междуведомственото съгласуване от страна на Министерство на външните работи и администрацията на Министерския съвет бяха дадени отрицателни становища. Мотивите, както и тогава, така и сега, остават едни и същи. Смятаме, че въвеждането на норма през Преходните и Заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет - § 25, във връзка с преминаването на ЦОП от министъра на финансите към министър-председателя създава паралелна и противоречива правна уредба на вече съществуващата в Закона за обществените поръчки – чл. 96, ал. 2. Разпоредбите в ЗОП не са отменени, същевременно е приета тази в Закона за държавния бюджет, това създава колизия между двете правни норми в специалния и в общия закон. При такъв тип колизия правилото е, че специалният закон – ЗОП дерогира общия закон. Тоест, докато не бъде преодоляна тази колизия между двете правни норми, не следва да се преминава и към промени в действащата подзаконова правна уредба.

Прехвърлянето на ЦОП, също така чрез нормата от Закона за държавния бюджет, вече нека кажат и специалистите, но според нас противоречи на Конституцията, на министър-председателя, който е орган с обща компетентност да възлага специална компетентност и тя е несъвместима с неговия конституционен статут и правна норма. Междувременно министрите са централни и еднолични органи на изпълнителната власт със специална компетентност.“

Асен Василев не се е съгласил с аргументите на Габриел: „По две от точките колизия няма, тъй като разпоредбите на ЗОП казват, че Министерският съвет може да определи която и да е институция да отговаря. Разпоредбата на Закона за държавния бюджет казва коя да е тази институция, тоест – то е в рамките на това, което специализираният закон позволява. Що се отнася до общата компетентност, има специализирани дирекции в Министерския съвет, тук е примерно дирекция „Концесии“, това е доста специализирана дейност. Така че, не виждам нещо различно спрямо това, което в Министерски съвет вече съществува и докато нямаме произнасяне на Конституционен съд или атакуване там, за да се отмени тази норма, ние трябва да я изпълним.“

След това премиерът Николай Денков е предложил проектопостановлението все пак да се гласува въпреки липсата на единодушие.

Аз бих предпочел в случая това решение да бъде взето и съответно, ако има възможни възражения, те да бъдат реализирани по съответния ред, е заявил акад. Денков.

Последвало е гласуване, при което „за“ са били 16 от членовете на МС, един е бил „против“, но е имало и двама „въздържал се“.

"Против" е била Мария Габриел. Кои обаче са били двамата "въздържал се"? Може да се предположи, че това са били вътрешният министър Калин Стоянов и министърът на електронното управление Александър Йоловски, които през последните месеци влязоха в остър конфликт с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

За изненада обаче протоколът от заседанието на МС показва друго. Йоловски е бил „за“, а Стоянов е отсъствал от заседанието. „Въздържал се“ пък са били министърката на туризма Зарица Динкова и министърът на образованието Галин Цоков. Двамата не са изложили аргументи.

Зарица Динкова бе сред 11-те, които си направиха отвод, след като номинираната за премиер Мария Габриел на 19 март предложи несъгласуван с ПП-ДБ състав на правителство с първия проучвателен мандат на ГЕРБ. Динкова участва и в пресконференцията на „Продължаваме промяната – Демократична България“, когато от формацията се възмутиха от действията на Габриел.

 


В категории: Политика


1
Коментара по темата
1.
Дървобрад
04.04.2024 22:19:52
0
7
"Знаете ли на какво прилича един град, като му се изсекат дърветата?

На сакат прилича. На сакат човек с чуканчета.

От месеци мои съграждани се борят против изсичането на 45 здрави липи в центъра на Добрич. Е, утре ще се секат.

Миналата седмица майка ми разказа, че липите на моята улица вече ги няма. Със сигурност знам, че бяха силни и здрави дървета, защото ги оглеждам всеки път, с тях съм расла. Улицата миришеше божествено на липов цвят всяка година, листата обвиваха таванското балконче, на което обичах да чета, никое друго ухание не казва така ясно "дом".

Но да кажем, че не е работа на града да бъде дом.

Тогава може би да споменем за птиците, които гнездяха там? Беше пълно с гугутки, малко некадърни гнездостроячи, но пък самоотвержени майки, мътеха и в късен сняг даже.

Айде, оставете птиците. А какво става с температурите – през лятото, когато и без това правеният за манифестации централен площад е толкова свидлив на сянка?

Ами като няма и дървета? Знаете ли колко ще им трябва на новопосадените фиданки, за да почнат да дават сянка?

А за градски топлинен остров чували ли сте?

Да не говорим просто колко грозен и убог става един град без жива природа. Става тъжен. Лишава се, впрочем, от част от историята си, защото дърветата също са част от историята му, също като Люцкан, дето гори в червени пламъци, и неговите цветя.

Справка: площад Старият орех. Ореха отдавна го няма, нямаше го и когато бях малка, обаче мястото му се помни.

Не знам по коя програма трябва да се отчете финансиране, за да се сади на мястото на съществуващи дървета. Ама е грехота."
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Вчера момиченцето бе пометено от товарен автомобил на ул. "Славянска" Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Който откаже да плати - си пати жестоко   Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори