×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският държавен университет и Тракийският университет в Одрин подписаха  меморандум за сътрудничество


Бургаският държавен университет и Тракийският университет в Одрин подписаха  меморандум за сътрудничество
Ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. д-р Христо Бозов, дм (вляво) и ректорът на Тракийски университет проф. д-р Ерхан Табаколу, дм
27 Март 2024, Сряда, 11:41 ч.
Автор: Флагман.БГ

Предстоят бъдещи съвместни публикации, обмен на кадри, обмен на студенти, организиране на съвместни изследователски програми, участия в транс-гранични проекти, организиране и провеждане на конференции, семинари

На официална церемония в град Одрин, Република Турция се подписа меморандум за сътрудничество между университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Тракийски университет. В рамките на събитието се предприеха действия за разширяване областите за международно сътрудничество между двата университета.

В обхвата на подписания меморандум влизат бъдещи съвместни публикации, обмен на кадри, обмен на студенти, организиране на съвместни изследователски програми, участия в транс-гранични проекти, организиране и провеждане на конференции, семинари и други.

Официалната визита на Бургаската делегация е в отговор на покана от Ректора на Тракийски университет проф. д-р Ерхан Табаколу,дм, която той отправи лично на 29 февруари 2024г. в университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Тогава, една от целите на посещението бе да се запознае, заедно с екипа си от заместник ректори и други официални лица на Република Турция, с ръководството на Бургаския държавен университет.

Делегацията от университет „Проф. д-р Асен Златаров“, която посети Одрин, бе водена от Ректора на университета – проф. д-р Христо Бозов, дм. На събитието от българска страна участваха и проф. д-р Ирена Марковска, зам. ректор по качество на обучение, акредитация и кадри, проф. д-р Севдалина Турманова, зам. ректор по учебната дейност, доц. д-р Светлана Желева, зам. ректор по научноизследователската и проектна дейност, проф. д-р Стоянка Петкова-Георгиева, ръководител дирекция „Международно и национално сътрудничество и връзки с обществеността“, доц. д-р Хюсеин Йеменджиев, преподавател и изследовател и Красимир Димитров Георгиев, помощник ректор.

Проф. д-р Ерхан Табаколу, дм, като домакин, приветства Бургаската делегация и сподели, че помни как през далечната 2014 г. двата университета са участвали в основаването на Асоциацията на Балканските университети. Показа на гостите снимки от този паметен момент, на който са присъствали всички ректори на първите 14 университети – основатели. На няколко от тях, бургаските гости и лично проф. д-р Бозов, дм останаха приятно изненадани като разпознаха проф. Петко Петков, дтн, който в този период е ръководил Бургаския държавен университет.

Проф. д-р Ерхан Табаколу, дм, представи Тракийския университет - Одрин с няколко презентации.  Присъстващите се запознаха с широкомащабната обучителна, научно-изследователска, художествено-творческа, развойна, публикационна, спортна, проектна и още много други академични дейности.

 „Тази официална визита и за двата университета ще е от историческо значение! Факт е, че заедно имаме условия да съвместяваме усилията си за работа по научни изследвания и развиване на международна дейност в богата палитра от области като природни, технически, обществени, медицински науки“, подчерта проф. д-р Бозов, дм.

По време на визитата проф. Бозов предложи да се организира съвместна научна конференция през месец октомври 2024 г., на която широк кръг от университетски преподаватели, учени и студенти ще имат възможност да „изградят мостовете“ на бъдещи си партньорски отношения. От турска страна бе прието и предложението на проф. Бозов за издаването на съвместно електронно списание. По този начин ще се генерират идеи за съвместна научна работа, която ще намери израз в бъдеща работа по трансгранични проекти. Двата университета имат изградени традиции в сътрудничеството си в областта на научно-практическата дейност. Те успешно реализираха проект „Трансграничните региони сътрудничат за син растеж“ (BLUE GROWTH COLLABs), като от българска страна ръководител на проекта бе доц. д-р Светлана Желева – зам. ректор по научноизследователска и проектна дейност. Това бе първият стратегически проект в България, финансиран по приоритетна ос 1 на програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020г., по който са изградени по 3 еднакви научни лаборатории в двата университета.

Обсъди се и подготовката на кадри в съвместни образователни програми на двата университета, което ще подобри академичния потенциал за бъдеща развойна и научна дейност. Така ще се осигури възможност за младите хора от двете държави да продължат обучението и развитието си паралелно и в двете държави.

По време на срещата със съдействието на проф. Петкова бе подновен договорът между двата университета по програма Еразъм+. Той  се подписва през електронната платформа Dash Board и ще е за професионални направления Педагогика; Филология; Администрация и управление; Икономика; Химически науки; Машинно инженерство; Електротехника, електроника, автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Химични технологии; Общо инженерство (Индустриален мениджмънт); Медицина; Обществено здраве (Здравен мениджмънт; Управление на здравните грижи); Здравни грижи (Медицинска сестра, Акушерка, Лекарски асистент; Рехабилитатор). Всички те са акредитирани в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Интересен факт е, че има много голямо съвпадение на професионалните направления, които са акредитирани и в двата университета. След 26 март 2024 г. студентите от по-голямата част от всичките 143 специалности в Бургаския държавен университет, ще могат да осъществяват обмен в Тракийски университет в гр. Одрин по програма Еразъм+, като и техните колеги от Одрин ще могат да идват по програмата в Бургас.

По покана на любезните домакини, гостите разгледаха част от базата на Тракийския университет като останаха впечатлени от Факултета по здравни науки, Факултета по природни и приложни науки, Факултета по изящни науки, Музея на здравето и Природно-научния музей. Тъй като университетът има 14 факултета, делегацията от Бургаския държавен университет планира при няколко следващи визити да посети и останалите основни звена.


В категории: Просвета , Бургас


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори