×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо има "лятно часово време"


15 Март 2024, Петък, 11:38 ч.
Автор: Флагман.бг

Смяната на времето започва като начин да се увеличи използването на дневната светлина, но ползите от него са спорни

Изместването на времето започна като начин за максимизиране на слънчевата светлина в Северното полукълбо. Но отдавна е изключително спорен. Пролетта носи много промени: по-топли и дълги дни, цъфтящи цветя и - за много хора по света - началото на лятното часово време.

Този период, често неправилно наричан лятно часово време (DST), в България започва в 3,00 ч сутринта на последната неделя на март. Тогава часовниците се преместват с един час напред, което води до загуба на един час сън. Лятното часово време приключва в 4,00 сутринта в последната неделя на октомври. Тогава часовниците се връщат с един час назад, с което печелим обратно този един час сън.

Идеята зад смяната на часовника е да се използва максимално дневната светлина в Северното полукълбо. Но хората отдавна спорят за ползите от „изместването“ на времето. Докато някои посочват проучвания, които показват, че това може да навреди на вашето здраве, други твърдят, че допълнителните часове дневна светлина позволяват на хората да остават на открито до по-късно вечер.

Защо е създадено лятното часово време

Мнозина приписват лятното часово време на Бенджамин Франклин заради хумористичното писмо, което изпраща до Journal de Paris (в-к „Парижки журнал“) през 1784 г. В него той изразява наблюденията си, че Слънцето изгрява много преди повечето парижани да се събудят. Според него, ако хората стават с изгрева, градът може да спести „огромна сума“ от свещите, палени в тъмните вечерни часове. Той предлага някои забавни решения на проблема, включващи оръдия, стрелящи по улицата, за да събудят хората, данъци за затворени прозорци и ограничения за продажба на свещи. Никога обаче не е предлагал смяна на времето.

Други приписват идеята на Джордж Хъдсън, ентомолог от Нова Зеландия, който през 1895 г. предлага двучасово лятно часово време, за да има повече време да събира насекоми. Скоро след това британски активист на име Уилям Уилет предлага подобна идея за предотвратяване на загубата на дневна светлина. Той внася концепцията в парламента на Англия в началото на 1900 г. но тя не събира нужното одобрение и е отхвърлена.

Идеята на смяна на времето на практика се осъществява от Германия в трудните години на Първата световна война. Страната въвежда първото лятно часово време през 1916 г., за да увеличи максимално използването на ресурсите през слънчевите часове. (Първото сезонно изместване на времето в България се случва през 1979 г.)

Къде се спазва лятното часово време

В световен мащаб популярността на смяната на часовниците варира. По-голямата част от Северна Америка, Европа, Нова Зеландия и няколко региона на Близкия изток спазват годишната смяна, въпреки че има разлики в началните и крайните дати. По-голямата част от Африка и Азия не местят стрелките на часовника. Южна Америка и Австралия са разделени по въпроса.
Позицията на Европа обаче скоро може да се промени. През 2019 г. Европейският съюз гласува за прекратяване на задължителното изместване на времето. Но влизането в сила на това решение изглежда засега е отложено. Очакваше се държавите членки да решат до 2021 г. дали да останат на лятно или зимно часово време, но преговорите са в застой, тъй като се преодоляват последиците както от Brexit, така и от пандемията от COVID-19.

Има ли ползи от лятното часово време

За мнозина промяната е нежелана и води до пропуснати срещи и сънливи граждани. Но може да има и по-тежки последици. Някои проучвания идентифицират увеличаване на сърдечните удари, които се увеличават при местене на стрелките напред и леко намаляват при връщането на стрелките. Други проучвания предполагат, че промяната на времето може да бъде свързана с увеличаване на фаталните автомобилни произшествия, въпреки че ефектът е малък в сравнение с общия брой катастрофи всяка година. Други опасения включват въздействие върху имунната система поради неизбежната загуба на сън.

Нещо повече, много проучвания поставят под въпрос дали изобщо е имало спестяване на енергия. Проучване от 2008 г. на Министерството на енергетиката на САЩ предполага, че в Съединените щати допълнителните четири седмици лятно часово време спестяват около 0,5% общо електричество на ден. Други заключават, че по-късните часове на слънчева светлина често намаляват потреблението на електроенергия през това време, но също така стимулират по-интензивното използване на климатик вечер или по-големи енергийни нужди за осветяване на тъмните сутрини.

Все пак, тези въздействия може да са специфични за местоположението. Едно проучване установява, че лятното часово време е причинило увеличаване на търсенето на енергия и емисиите на замърсяване в Индиана, докато друго установява леки намаления на потреблението на енергия в Норвегия и Швеция.

В наши дни аргументите в полза на лятното часово време обикновено се съсредоточават върху стимула, който смяната на часовото време дава на вечерните дейности. Хората са склонни да излизат навън, когато е светло след работа - да спортуват, да се разхождат, да водят децата на детската площадка вместо да седят на дивана. Много индустрии на открито насърчават лятното часово време, което според тях увеличава печалбите. Петролната индустрия също го подкрепя, тъй като хората шофират повече, ако все още е светло след работа или училище.

Но на много места смяната на времето е крайно непопулярна. Предстоящото оттегляне на Европа от годишната промяна произтича от проучване, което разкрива, че приблизително 80% от около 4,6 милиона респонденти са против лятното часово време. Някои американски държави вече са се отказали изцяло от лятното часово време: Хавай, по-голямата част от Аризона и териториите на Гуам, Пуерто Рико, Американска Самоа, Американските Вирджински острови и Северна Мариана острови.
Засега обаче, ако живеете в регион, който премества часовниците два пъти годишно, внимавайте за ефектите му.

От nationalgeographic.bg


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори