×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутати искат ограничаване на безплатното саниране в Бургас – имало твърде много проекти


Депутати искат ограничаване на безплатното саниране в Бургас – имало твърде много проекти
В Бургас има повече одобрени проекти от София и от цяла Североизточна България, обясниха депутати
Ключови думи: парламент, БСП, ГЕРБ, ПП-ДБ
11 Март 2024, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Предстои обсъждане на казуса в пленарна зала

Заради твърде много одобрени проекти Бургас разбалансира програма за безплатно саниране, свързана с Националния план за възстановяване и устойчивост. През февруари депутати от ГЕРБ внесоха проекторешение на Народното събрание, така че да се осигурят още средства по нея. Причината е, че много от кандидатите по програмата са били одобрени, но са останали „извън борда“ заради изчерпване на ресурса.

„С приключване на процедурата BG-RRP-4.023 “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I” по Националния план за възстановяване и устойчивост и публикуване на списъците на одобрените проекти за финансиране и тези, които остават в резервния списък, се констатира, че желаещите да се възползват от тази процедура са много повече от одобрените“, пише в мотивите на проекторешението.

По процедурата кандидатствали 3053 сдружения на собствениците в цялата страна. Само 756 били одобрени за финансиране, по 119 производството било прекратено, а 2178 проектни предложения останали в резервния списък. Последните отговаряли на условията, но за тях средствата свършили.

„Предвидените средства за одобрените предложения са в размер на 1 128 649 946 лв., необходимите средства за реализирането на проектите за енергийно обновяване жилищния сграден фонд в резервния списък са в размер на 2 672 959 473 лв.“, посочват още от ГЕРБ. Това пораждало напрежение и усещане за несправедливост.

Предложението на ГЕРБ срещна широка подкрепа в Народното събрание, но все пак бяха поискани и някои корекции по него, стана ясно на съвместно заседание на три парламентарни комисии миналата седмица.

Най-резервирани бяха от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). На съвместното заседание присъстваха и представители на Националното сдружение на общините в Република България.

В тази връзка Настимир Ананиев от ПП-ДБ посочи: „Това, което чухме от Националното сдружение на общините – нормално е те да искат пари. Учудвам се, че се изказаха кметове, които са малко в конфликт на интереси, тъй като бяха сред десетте най-заинтересовани общини. Димитровград – 88 милиона ще получат, ако това проектно решение бъде прието, а Стара Загора – 115 (милиона). Разбира се, големият победител там е Бургас с 400 милиона, което е даже повече от София.“

Според Ананиев предложението на ГЕРБ е популистко. От партията на Бойко Борисов уж се били съгласили, че трябва да се сложи край на напълно безплатното саниране и да се премине към известно съфинансиране от страна на собствениците в жилищните блокове. Сега обаче ГЕРБ предлагали старата практика да продължи.

Думата в един момент взе и варненският депутат от БСП Борислав Гуцанов. Той също отбеляза, че Бургас изкривява схемата. От БСП подкрепиха предложението на ГЕРБ, но поискаха някои корекции, които бяха одобрени.

Гуцанов посочи: „Ами вижте в момента какви дисбаланси има и разбира се, че те трябва да бъдат оправени в новото решение. Давам ви само един пример. В Бургаска област има 264 обекта и не е лошо – браво на кмета, че се е справил, и кметовете от областта! В цялата Североизточна България има по-малко обекти, отколкото в Бургас. Значи, този дисбаланс трябва да бъде оправен в новата програма и аз съм убеден, че това нещо ще се вземе предвид и по този начин да подходим и в пленарна зала. Разбира се, там ви обещаваме, че ще изкараме данните – на какви квадратни метри на каква цена са били санирани жилищата. Няма как да се спестят подобни неща.“

Към момента проекторешението все още не е обсъждано за окончателно гласуване в пленарната зала. Това обаче може да се случи още тази седмица. 


В категории: Политика


Автор
17
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
17
Коментара по темата
17.
Някой ако има инфо да сподели!
13.03.2024 10:24:02
0
1
На мен ми е интересно кой плати за санирането на общински жилища в блокове одобрени по програмата за саниране! Не вярвам общините да са изкарали и един лев
16.
:)
12.03.2024 08:46:15
3
10
много е просто, да забранят безплатното саниране за меден курник, без това там житеят само 3та опотрега странджански сливенски и ямболски селяни и мангали, на тях саниране не им трябва
15.
Бай Ганьо
12.03.2024 07:59:12
2
14
Явно в Бургас хората от панелките са по-задружни и организирани от хората в софийските панелки. Ако говорим за справедливост, аз бих попитал защо до сега санирането беше напълно безплатно а някой иска тези на които предстои санитане да участват със собствени средства? Защо за едни може, за други не може? В редица блокове има необитаеми жилища и такива обитавани от бедни хора или самотно живеещи пенсионери, ако добавим и дежурните 10% които винаги са против всеки и всичко, то тогава програма със самоучастие става неосъществима.
14.
Баланс ли?
12.03.2024 07:39:23
0
16
В София има повече депутати от всеки друг град - няма баланс. И заплатите са най-високи и пак няма баланс и..... Още 1000 неща...
13.
Варналии
12.03.2024 03:48:19
2
18
пак ги стяга шапката.
Аз викам да преместят МЕИ и ВИНС-а в Бургас, като ще балансираме. , да балансираме и някоя друга държавна агенция или пък спортен туризъм, стига с тоя вмирисан ДКС. Смотани, завистливи гагаузи.
12.
Мидузата
12.03.2024 03:03:57
2
15
Гуцанов, Варна, тм.
Занимаваха се с избори, стани да седна, МС извадиха програмата в 5 без 5, нямаха готови проекти. Бургас разбалансирал. На кривия..
11.
Стига прах в очите
12.03.2024 00:05:05
10
10
Пропуска се един много важен факт ,досега беше безплатно а от тук нататък ще се доплаща ,,трябва да се сложи край на напълно безплатното саниране и да се премине към известно съфинансиране от страна на собствениците в жилищните блокове"
Честито пенсионери ,поредният пирон към вашите мижави пенсии!
10.
И
11.03.2024 22:08:48
1
27
аз искам ограничаване бройките на депутатите ама.... Като ги гледам в залата в повечето случаи не повече от 60 човека. Държат се като недисциплинирани ученици....едни събрали се на групички( даже от различни глутници) коментират къде има останало месо от кокала...други разцъфват пасианс по телефона,трети разговарят с близки и мафиоти....и никой не слуша изказващия се...каквато и тема да разисква....Всичко предварително е нагласено кой за какво да гласува...Значи ако се спестят 120 заплати по 15K....сума а.... Да не говорим ако нещата загрубеят и заработи истинска ЕВРОПЕЙСКА съдебна система....ще има тотална експроприация на имоти , сметки и движимо имущество....Не се връзва напажийската калкулация..Кметове и нагоре със заплати от 3К ...с имения за милиони....да не говорим за ,,потното" чело на почетния сдобил се днес официално с морското имение....
9.
???
11.03.2024 20:38:33
5
14
Да попитам пидалетките "Мистър Еврозона" в залата на въздушно капков Шенген или на сухоземната граница работи Кокорчика, галактическия стопаджия?
8.
W
11.03.2024 20:30:45
8
28
Разликата идва от огромния брой кандидати и останали в резервите от Бургас. Това ги дразни гагаузи и шопи, че в Бургаско хората са се организирали. И в момента чакат....
7.
!:
11.03.2024 20:26:33
2
25
И как да се оправи ми е много интересно. Особено разликата между София и Бургас. София е 8 пъти по-голям град. Явно там тази програма не е популярна. Варна и Бургас имаха еднакъв бюджет....съответно и еднакъв брой сгради ще се санират. Проблемът идва от нашия интерес към това финансиране....а как ще го възбудят във Варна и ще го спрат в Бургас е интересен въпрос.
6.
!:
11.03.2024 20:21:15
4
32
Сега....да ви кажа ли и как Бургаска област изкривява държавния бюджет. Лукойл, летище, граници с Турция, пристанища, летен туризъм. Айде всяка фирма, която развива дейност в определена област/ община там да заплаща данъците и таксите и тогава пак да си говорим. При положение, че е имало конкурс, проектите са одобрени не виждам къде е проблема. Ами явно хората и общините в Бургаско са най-подготвени за тази програма. Плюс това,всяка община си имаше бюджет и той може да се види. Парите като свършат и край. Сега видиш ли хората са виновни, че в Бургаско най-много сгради имат право на саниране. Кандидатствали са, спечелили са....те ли са виновни?
5.
Просто идиотите
11.03.2024 20:08:30
7
21
Първо да поздравя леля Асена и чинка Настимир с празника на жената който премина.
Леля Асена много добре се справя , само дето си слага пълния член отзад
Искал да усети присъствие на оная работа в неговата дупка с макарите каквото и да стане винаги му е отзад.
Да използват сапун и вода за да премахнат променливите нечистотиите от тялото си. (Учебник по хигиена)
Филма от гимназията в Хасково с участието на Асенката, че си търси мъж да го ебе ще се прожектира утре на "Цар Освободител" 12
4.
краставичар
11.03.2024 20:01:57
2
17
Дано санират краставицата в Лазур! Бабите ще излязат на протест
3.
Кмета на Бургас заслужава пак да го изберем и
11.03.2024 19:58:42
24
20
Кмета на Бургас заслужава пак да го изберем и не само заради санирането.
2.
Stefan Valchev
11.03.2024 19:40:07
3
17
Nai-golemiat bokluk /Ananiev/ i partiiniat sekretar ,da si opravyat obstinite,a ne da zavigdat !!!!
1.
Бургазлията
11.03.2024 19:08:55
4
30
Въййй далаверити в Бургас изкривяват карти ката :))))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори