×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предлагат данъчно облекчение за автомобилите с газова уредба, вижте какво е то


Предлагат данъчно облекчение за автомобилите с газова уредба, вижте какво е то
Колите с газови уредби да бъдат без данък или налогът за тях да бъде по-малък, защото използват екологично гориво
02 Март 2024, Събота, 18:30 ч.
Автор: Флагман.бг, снимката е илюстративна

Автомобилите на пропан-бутан трябва да паркират безплатно в зелената зона, предлагат от БПГА

Да бъдат въведени данъчни стимули за колите на пропан-бутан, предложи председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев. Това означава колите с газови уредби да бъдат без данък или налогът за тях да бъде по-малък, защото използват екологично гориво. В момента електрическите автомобили са освободени от данък, но за колите на газ няма никакви облекчения.

Автомобилите на пропан-бутан трябва да паркират безплатно в зелената зона на градовете или паркирането им да бъде на по-ниска цена, каза още Светослав Бенчев. Според него, за да преминат хората към по-екологично гориво трябва да има стимули, а не да бъдат вдигани данъците за коли, използващи традиционните горива бензин и дизел. Само така цената, която ще платят хората за преминаване към по-зелен транспорт, ще бъде социално поносима.

От БПГА са подготвили визия за "Енергиен преход", която ще бъде представена на всички отговорни институции в страната. В подготвяната от правителството Енергийна стратегия транспортът въобще не е включен, а той е един от най-големите потребители на енергия. От асоциацията са категорични, че промени в транспорта трябва да има, но няма как всички дизелови автомобили да бъдат сменени с електрически. Повечето хора нямат достатъчно пари, за да купят нов електрически автомобил, все още няма и достатъчно зарядни станции. Освен това, ако само половината от автомобилите в страната минат на ток, ще бъдат необходими още два ядрени реактора, или 2 гигавата нови мощности.

Затова от БПГА искат да бъде изпълняван план за постепенно преминаване към по-екологични горива и да бъде насърчено използването им, преди да дойде моментът след години, когато автомобилите няма да замърсяват природата. Ако не бъде осигурена социално приемлива цена, няма да видим транспорт с намалени въглеродни емисии, категорични са от БПГА.

Оборудването на автомобила с газова уредба е достъпно за потребителите, рентабилно е, и е алтернатива на използването на бензин или дизел, каза Мая Благоева от асоциацията. А вредните емисии от използване на пропан-бутан от автомобилите са значително по-малки отколкото при използването на бензин или дизел. В света има 27 млн. автомобила на пропан-бутан, които за година потребяват 30 млн. тона от горивото. Още по-голямо е потреблението на това гориво в производството - годишното му потребление в света е 200 млн. тона, като през годините използването му нараства.

Според Светослав Бенчев в преходния период при преминаване към въглеродно неутрални горива, е необходимо да има стимули за използването на пропан-бутан, метан и HVO-горива. HVO означава хидротретирано растително гориво. То е алтернатива на традиционния дизел - произвежда се от суровини с био произход и от остатъчни продукти, има същата химическа структура като конвенционалното гориво и може да се използва самостоятелно или като смес за дизелов двигател, а вредните емисии при използването му са по-малко отколкото от дизела. Използването на такива преходни горива е икономически много по-обосновано отколкото хората да сменят старите си автомобили с електрически, пише "Труд".


В категории: Животът


Автор
22
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
22
Коментара по темата
22.
Тоя Бай гошо пише проститии
11.03.2024 12:51:07
0
1
Колите на газ в България не са голям процент , а и изобщо не дамърсяват въздуха ,както да караш на дизел и бензин
21.
Бай Гошу с АГУ
03.03.2024 15:05:29
7
1
Бай Бълхар/булгар , като чуе за икономийка , облекчение и разтваря бузки с 200 . Въобще не го вълнуват намалени въглеродни емисии , замърсяване на природата . Той си гледа келепиреца . Това е начин на мислене . Икономийка от гориво . Икономийка от нещо друго. От безопасност . В ЕС колите на газ са 10% .В Чългария 60/70 % . За Русия и САЩ няма какво да се коментира .
20.
jj
03.03.2024 14:35:50
0
1
Ганьо пак не разбрал. Или е трол, опитващ се да вреди.
19.
Ганьо до 18
03.03.2024 10:24:08
4
1
Напълно си прав брат. Аз затова си мятам торбичката с боклук направо през терасата. Защо да хабя време да събирам разделно, като мургавите ни събратя не го правят и цапат. Нищо не зависи от мен.
18.
Реалист
03.03.2024 05:17:12
0
25
Стига сте подкрепяли мерки против "замърсяването" Европейците плащаме достатъчно уж да пазим природата на планетата, а хората в другите континенти нищо не плащат и пак си замърсяват.
В Европа живеят половин милиард души и плащат като попове акцизи, екологични такси и какво ли още не -, на планетата живеят още 7,5 милиарда души и не плащат такива такси.
Като платиш акциз как това пречиства въздуха който си замърсил???
Голям трактор докато оре в европа харчи по 100 литра нафта на всеки 10-15 минути, но неговото гориво е освободено от акциз и еко такси!
Изглежда европейските граждани са най прости, щом плащаме екологична такса за горива, за цигари. За Пластмаса, поради замърсяването на индийския океан. Къде е Европа, къде е индийски океан? Китай и Индия са държавите които замърсяват най много планетата, но техните граждани не плащат такива еко такси.
Имате ли си на представа вие колко пари плащате ежегодно за еко такси нима ви е чисто? Кое изчистиха с тези пари, черно море ли, поляните и реките в България ли, улиците ли, въздуха ли, кое ви е по чисто защото плащате измислените от тях такси и налози? Сега ви измислиха и еко такса текстил, защото на 12 хил километра от вас в една пустиня имало огромни купчини стар текстил, те пари ще ви вземат, но ще изчезнат ли купчините стар текстил, не разбира се, само вие ще сте по бедни а тези които ви вземат такса ще разполагат с повече пари.
Народе осъзнай се че плащаш в магазина за кутийката в която ти сипват салата или за торбичка, тя струва половин стотинка ти плащаш 50 пъти повече за да богатеят дадени фирми за екология.
17.
Българина
03.03.2024 00:32:42
0
4
До 14. според логиката

По-тихо, приятел, нищо чудно да ни измислят някой данък вулкам, пожар, бомби и т.н...
16.
До 7
02.03.2024 22:26:47
3
8
В Германия няма ограничения за паркиране на коли с газ в подземни гаражи! Техническият преглед е гаранцията, че автомобилът на газ е НЕ по-опасен, от останалите автомобили. Мисля, че през 1983 мина през съд това нещо...
15.
До 13
02.03.2024 22:20:57
1
2
Много си про3, Саше! Ако беше малко по-умен, щеше да го знаеш.
14.
според логиката
02.03.2024 20:50:43
1
15
излиза,че най-големи данъчни облекчения трябва да има за хората,които не притежават и не карат коли,т.е.те изобщо не замърсяват.
А как елегантно се заобикаля темата за глобалните замърсители ,дали бомбите или горските пожари,да не говорим за индустрията-дали ще можем да компенсираме замърсяването чрез увеличаване на данъците?
13.
Защо!
02.03.2024 20:27:27
9
6
Доколкото знам и дизела е продукт на нефтопреработката и ЕлПиДжи- то, изкопаеми горива, демек. Ползва се кислород за горене. Кое му е екото, освен цената?
12.
До 8
02.03.2024 20:03:39
0
22
Аз за ограничения не четох! Само за данъчни облекчения! Но все пак съм "прост" инженер! Но ако не съм си губил времето в университета, най безопасното гориво е дизела! Пък точно то е от най замърсяващите! И основателно, с най голям акциз! Всяка една кола е бомба, дори и електрическите! Прочети как горят литиево йонните батерии, как се зареждат, как се охлаждат и защо! То не е секретно! ВСЯКА ЕДНА МАШИНА СЕ НУЖДАЕ ОТ ПОДДРЪЖКА! НЕЩО КОЕТО БЪЛГАРИНЪТ СПЕСТЯВА: ПОРАДИ БЕЗПАРИЧИЕ, ЛИПСА НА КОНТРОЛ, ТЕХНИЧЕСКА НЕГРАМОТНОСТ! ДА НЕ РАЗВИВАМЕ ТЕОРИИ НА ТЕМА КОЯ КОЛА Е ПО-ГОЛЯМА БОМБА И КОЯ ПО-МАЛКА! МОГА ДА НАПИША ЕНЦИКЛОПЕДИЯ!
11.
Похвално
02.03.2024 19:44:09
19
19
много добра инициатива!
Трябва да се намали данъка на екологичните горива и да се увеличи на дизеловото гориво!
Няма по-голям замърсител от дизеловите автомобили!
Крайно време е да ги спираме в България, иначе си тровим децата.
Дизеловите гориво е за историята!
10.
До1
02.03.2024 19:32:26
4
15
Въх ,моля те недей.
Още един енергиен експерт.Няма ли кой да ви събере всичките на куп и да освободи света от вас.

Ще има повече кислород за всички.
9.
?
02.03.2024 19:30:25
4
18
Които всички коли станат електрически? Кой ще плаща данък и зона ?
8.
Bombasic
02.03.2024 19:28:57
26
14
Радвам се, че ще има ограничения за хора, които си слагат боНби в колите. Все пак, сами си признават, че живота им струва по 1.50... Доста тематично, имайки предвид емигрантският поток. :)
7.
До 5
02.03.2024 19:24:48
6
11
Опел, рено vw правят коли на газ и метан серийно! Само че заплата в западна Европа е достатъчна, за да покрие по скъпите дизел и бензин! Освен това има и стимули за покупка на електрички! И накрая: самата инсталация на газ е по скъпа, както е забранено и паркирането в подземни гаражи! И то се спазва! Да, луди сме! Щом казваш..
6.
Ех,
02.03.2024 19:21:20
6
23
Много "експерти" в това БГ!
До 1: идеята е на зелената политика е да не се отделят вредни емисии, а не да се ограничи изгарянето на кислород! Следвайки логиката ти, трябва да ни забранят и нас, човеците!
До 2: една бутилка 40 л е около 700 лв със смяната! За тези 10 г се навъртат поне 100.000 км, при съотношение 1:2 ценово по изгодно за lpg. Сметни икономията, тогава приказвай за финанси.
И още: дизела и бензина са с около 70 процента по замърсяващи от lpg. И докато не се увеличи енергийната плътност на батериите, по изгодно от lpg и cng няма!
5.
hahahaha
02.03.2024 19:19:59
15
14
вий сте ку ку ,ако бещше така ,сега в европата щяха да се правят коли само на пропан бутан , а не на ток.
4.
molя
02.03.2024 19:16:49
2
14
зззззз ,кое гори без кислород и създаването на батериите използува повече кислород
3.
Сз
02.03.2024 19:14:56
26
12
БЕНЗИНОВИЯ ДВИГАТЕЛ ЗАМЪРСЯВА
100 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ДИЗЕЛОВИЯ...
И ЦЯЛАТА ТАЗИ ТЪПОТИЯ Е,ЗАЩОТО
ДИЗЕЛОВИЯ МОТОР МИНАВА ТОЧНО
4-5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ КМ,Т.Е.ОКОЛО
2000000 км...И НА НИКОЙ НЕ МУ Е ИЗГОДНО ДА КАРАШ ЕДНА КОЛА 20 г.
ТА ЗАТОВА Е ЦЯЛАТА ТАЗИ ИДИОТСКА
МАНЕВРА
2.
РЕГИСТРИРАНИТЕ АГУ
02.03.2024 18:56:23
4
27
ГИ КАРАТ НА ВСЕКИ 10Г ДА СИ ХВЪРЛЯТ БУТИЛКИТЕ И ДА КУПУВАТ НОВИ. МИНАВАНЕТО НА РЕНТГЕН ЗА ШУПЛИ НЕ Е ФИНАНСОВО ИЗГОДНО НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА АГУ :)
1.
Зззз
02.03.2024 18:41:23
14
23
Много добре, но идеята за екологични моторни превозни средства е да не горят КИСЛОРОД!!!!
Моля, дами и господа, гледайте 1см. поне по-далеч от носовете си!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори