×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Процесът срещу нашите граничари и турските шофьори-убийци или как винаги сме прецакани


Процесът срещу нашите граничари и турските шофьори-убийци или как винаги сме прецакани
Турските убийци на пътя изчезват бързо след инцидентите и никой не може да ги открие
17 Февруари 2024, Събота, 14:41 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Слаба съдебна система, нефелна дипломация и отсъстващата държава не дава на българина дори адекватна защита дори в собствената му страна

Датата е 17.04.2008. Около 6:40, в района на Резово, турска гемия навлиза в български води, но е прихваната от граничните ни власти. Рибарите ловуват незаконно калкан на 1.5 км навътре в българската акватория на Черно море. Турците оказват съпротива, като двама от граничарите ни са нападнати с дървени пръти с метални остриета, а единият от служителите е и по-сериозно ранен по ръцете. Бракониер се опитва да отнеме и оръжието на един от полицаите ни, при което се стига до кратка схватка, двамата падат в мрежите и се чува изстрел. Раненият незабавно е транспортиран към болницата в Царево, където малко по-късно умира.

Разследването установява, че турските граждани са се опитали да потопят и лодката на Гранична полиция. Става ясно, че загиналият е бил залавян и преди да лови незаконно калкан в наши териториални води. С една дума – рецидивист.

Фактите към онзи момент сочат, че в последните месеци са били зачестили и случаите на нарушения в района от страна на малки и големи риболовни лодки, включително и кораби, а понякога и цели групи както например на 01.04 същата година, когато 8 малки риболовни кораба са навлезли на 10 мили в български води. За всичко това е била уведомена турската страна, но не са предприели съответните действия.

Според турската версия, рибарската лодка се била изгубила и случайно довлечена от течението в наши териториални води. Тук обаче се губи нишката – ако е така, защо рибарите оказват яростна съпротива на нашите граничари. Турските власти незабавно искат и обяснение от българския посланик в Анкара Бранимир Младенов, а близките на убития заявяват, че не вярват на българската експертиза, затова искат да бъде направена нова аутопсия в турска държавна болница.

И започва ходенето по мъките за граничарите ни, защитали българската граница...

Установява се, че Ялчън Ерджан - бракониерът, навлязъл на наша територия, е прострелян от Михаил Цонков, който малко по-късно напуска системата на МВР, а още в първите месеци срещу него започва натиск да се признае за виновен в името на добросъседските отношения с Турция. Това разказа баща му, който тогава намеква за политическа намеса.

Макар в Бургас веднага да започна подписка в негова защита, кметът Димитър Николов пръв да се подписва в негова защита, редица организации и местните медии да се активизират, изпращайки декларации до главния прокурор, президента, Народното събрание и прочее, а по-късно съдът в Страсбург да оневинява напълно нашите граничари, приемайки, че касае настъпване на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и че българските гранични полицаи не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие, още през 2012г. Турция издава заповед за задържането им.

Въпреки че всички експертизи сочат, че изстрелът е неволен, а за да се стигне до него турските бракониери имат основна вина, защото са оказали съпротива и даже са нападнали нашите служители, опитали са да потопят и катера им, граничарите ни нито смеят да напуснат вече България, за да не бъдат задържани, нито водят пълноценен професионален и личен живот, нито защитата, която получават от наша страна, успява да им осигури окончателно спокойствие. Напротив, даже няколко години и тук делото е връщано, прекраявано, отново подновявано. 

Върховна прокуратура уточнява, че при евентуално постъпване на молба за екстрадиция от Република Турция, същата не подлежи на изпълнение, тъй като според националното законодателство страната ни не екстрадира свои граждани в държави извън Европейския съюз. Проблемът е, че от турска страна упорито, вече толкова години, издевателстват над нашите граничари, а на политическо ниво нашата страна не е успяла да изиска и постигне прекратяване на точещото се напълно неоснователно дело.

По-скептично настроените се опасяват и че поради постоянния натиск от турска страна, в някакъв момент нашите управляващи могат да отстъпят, припомняйки как през годините ние съвестно и нееднократно сътрудничахме на турските власти по различни казуси, включително сме им връщали политически опоненти на режима, поискали политическо убежище у нас.

Стигаме до другите случаи, в които нарушителите на закона са отново турски (а и не само) граждани, но нашият съд и властите ни, за разлика например от турските, които неотменно защитават интересите на гражданите са, не съумяват или може би нямат достатъчно воля да бранят сънародниците си.

Убийците по пътя

Поради постоянните случаи на чуждестранни граждани, често именно турски тираджии, които преминавайки през страната ни, извършват тежки ПТП-та с жертви български граждани, стои въпросът каква е причината нашите съдии да пускат извършителите, като по този начин улесняват тяхното измъкване от правосъдие и всъщност им съдействат, за да могат въпросните да се укрият в родината си. Случаите са неизборими, ето само някои от по-фрапиращите.

През 2012г. турски шофьор на тир прегазва четирима край Поповица и макар да е осъден на 5 години, престоява само 10 дни в затвора у нас, след което е освободен и напуска страната. На първа инстанция родните правораздаващи с основание преценяват, че ако го пуснат, при такова тежко престъпление, може да се укрие извън страната, но на втора инстанция апелативните магистрати преценяват, че т.к. още не е предоставена автотехническата експертиза, не може да се направи обосновано предположение, че именно въпросният Осман е убил четиримата. Той даже обещава пред съда, че ще се явява на делата, ако бъде пуснат. Разбира се, повече никога не стъпва у нас... Отправените към Турция искания да признае прозинесената му тук присъда, дори не срещат отговор от тяхна страна.

Една от катастрофите, предизвикана от турски шофьор, който бързо-бързо се прибра в родината си

На 08.03.2015г. на главен път Е-79, в близост до разклона за село Ивановци, турски товарен автомобил навлиза в насрещната лента и се блъска в микробус, а при зверския удар на място загива 37-годишният Калоян Диков. Две момичета – на 8 и 14 години остават без баща. Турският тираджия е освободен от наблюдаващия случая прокурор срещу "парична гаранция" от 3 000 лева и забрана за напускане на страната. Както може да се досетите, малко след това убиецът напуска България, а от паркинга, на който е оставен камионът му (веществено доказателство), той мистериозно изчезва.

На 24 юли 2016 г. семейство Бойкови тръгват с мотор за Австрия, за да видят внука си, но са прегазени от турския гражданин Фарук Бекташ край Драгоман, за когот се установява, че управлявал автомобила си със скорост 135 км/ч., при максимално допустима в този участък 60 км/ч. Схемата след това я знаете – той бяга от правосъдието, след като е пуснат под домашен арест с мотива, че има адрес в София. Макар въпросният да се издирваше от „Интерпол” с червена бюлетина и да беше открит в Германия, властите в Берлин отказаха да ни го върнат, а през 2020г. задочно е осъден на 9 години у нас.

През 2023г. на пътя Хасково – Димитровград, гражданин с българско и турско гражданство застига друг автомобил и го блъска с превишена скорост, вследствие на удара автомобилът на потърпевшия се е забила в бетонна ограда, а шофьорът - 23-годишният Йордан Бозуков, е приет в интензивното отделение на хасковската болница в мозъчна смърт и с пневмоторакс и след осем дни умира. По стар роден обичай извършителят е задържан след инцидента, но малко след това е пуснат на свобода и се укрива. Установен е негов адрес в Турция и е направен опит да бъде призован чрез съдебна поръчка за международноправно сътрудничество, обаче турските съдебни власти отказват да я изпълнят.

Родното ни правораздаване пази чуждестранните убийци на пътя

През годините са хиляди случаите с катастрофи по родните пътища, причинени от турски шофьори на камиони, а са и десетки тези, които са убили български граждани и след това са избягали. Само за периода 2014-2018г. са 21!

Оправдания има безброй - една от причините, посочвани като оправдание от нашите магистрати, е, че предвиденият двумесечен срок в закона не стига за автотехническите експертизи и затова се пускали шофьорите-убийци. Но има и друга – редовно турските власти дори отказват да връщат призовки на нарушителите, оправдавайки се с нашето законодателство, защото тук можело да се съди неприсъствено.

Често обяснение е и че съдът пуска по делото виновните чужденци, ако нямат предишни нарушения като шофьори и нямат криминални прояви. Проява на наивност ли е, вратичка в родните закони, чрез която чужденците се измъкват или пък нехайство и незаинтересованост от родните магистрати – вариантите са много, но истината е, че почернените семейства не получават дори минимална подкрепа от страната си.

И така се получава абсурдът, че убийците по пътя хем са укривани от родината си, хем това се случва с активната помощ на нашите съдии, прокурори, а и управляващи. Паралелно с това в случаи като този с граничарите, родните власти не съумяват на дипломатическо ниво да прекратят дългогодишен тормоз над наши сънародници. Стига се и до парадокс как те са оправдани дори от съда в Страсбург, но по искане на турските управляващи са издирвани с "Червена бюлетина" на Интерпол (както двама от граничните ни служители).

Вероятно някой ще каже, че съдебната ни система често е мащеха за жертвите – дори и българи. И ще е прав. Но когато говорим за случаи като този с граничарите, като тези със стотиците убийци на пътя – турски граждани, прозира и цялостната безпомощност на държавата ни, слабата ни или отсъстваща дипломация, липсата на респект към страната ни от чуждестранните ни партньори.


В категории: Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
10
Коментара по темата
10.
Научете най-накрая кога се използва думата "п
22.02.2024 11:25:18
1
0
Ако си мисли, че значи и тнт си рядко куха
9.
ДАА
17.02.2024 19:27:33
1
13
Нали виждате какви кадри се назначават във Външно министерство: убийцата и дегенерати като Ал.Йорданов,който призовава да бъдат убивани невинни граждани чрез бомби над Москва!?
8.
*********
17.02.2024 17:27:26
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
Адалет Айтостан
17.02.2024 16:53:11
1
15
2018 февруари
Бургаска СЪДъийка ПУСКА на свобода ТУРСКИ ШЖФЬОР турски граждан ШОХЬОР на автобус задържан за трафик през ГКПП Чалко Търново
контрабанда на 9 КИЛОГРАМА МетаАМФЕТАМИН БАЗА на стойност над 300.000 € който трябвяло да стигне до ЕС
Какви са доводете на ПОДкупната бургаска съдийка се дос€€€€щайт€ от три пъти
6.
Пътя на Копринката,Шиши и Боко
17.02.2024 16:45:01
0
8
ГЕРБ/ДПС въртят як алъш вериш и КОНТРАБАНДА с цигяри за Ирак,Кюрдистан ,Сирия,Ливан и други работи(прахове) като ВСИЧКИ канали минават през ТУРЦИЯ
Турция пласира жгромни к-ва плодове-цитруси и зеленчуци ПРЕЗ Бълтария като огромна част от тях са наднормени показатели за сулфити,фосфати др вредни в-ва деч от ЕС нормите(БГ власти препряват покязатели и фаршифицират изследвяния и сертифакти в ПОЛЗА на Турската държава/иконамика/
За да НЕ спират далаверите и алъш/вериша на БГ политици черни партийни ГЕРБ/ДПС/БСП каси БГ политици НАРЕЖЗАТ на СЪДии и Прокурори тулските престъпления да се неглежирят и светкавична дя бъдат пускани да бягат в Турция (за да НЕ разсърдят Турските клужби и да СЕКНЕ пълнене на Черни каси и чекмеджета с пачки $,€

За капак голяма тежест има факта че БГ премиер БОЙКО ДЪРЖИ огромни средства в ТУРСКИте БАНКИ "Garanti Bankaasi",Demirbank T.A.S, "Ziraat Bankaasi"
както и огромни средства в ИСЛЯМСКИ банки и държави много близки на Ердоган и M.I.T(ЛИВАН,Кувейт,ОАЕ,КАТАР)
5.
681
17.02.2024 16:42:57
21
4
Разликата е тази,че всичко, което сте изредили като " убийци турци" са шофьори и цивилни лица. Убийците на турския рибар са ОБЛЕЧЕНИ В ДЪРЖАВНА УНИФОРМА ПОЛИЦАИ.И СА УБИЛИ ЧОВЕК С ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ ЗА 50ЛВ. ТОЛКОВА ЛИ СТРУВА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ? МОЖЕХА ДА ПРИДЪРПАТ ЛОТКАТА НА БРЕГА И ДА ГИ ГЛОБЯТ. ВЪОБЩЕ НЯМА СМИСЪЛ ОТ СБЛЪСЪК, ИДВА ГОЛЯМАТА ГЕМИЯ И ГИ ПРИНУЖДАВА ДА ИЗЛЯЗАТ НА БЪЛГАРСКИЯ БРЯГ. И ТОГАВА НИКОЙ НЯМАШЕ ДА БЪДЕ МЪРТАВ. НО НА ФАШАГИТЕ ОСВЕН ДА ЛЕЯТ КРЪВ ДРУГО НЕ ИМ ИДВА НА АКЪЛА.АВТОРЪТ НА МАТЕРИАЛА Е ФАШИСТ ОТ КЛАСА.
4.
Анонимен
17.02.2024 16:17:28
1
15
За тях ние сме Булгаристан т.е. тяхна територия
3.
Възмутен теляк до 2
17.02.2024 15:55:38
3
17
Няма да падам на твоето махленско ниво на обиди, брат. Това е най-лесното. Сляп ли си? Не виждаш ли как силните държави си правят каквото искат с по-слабите. Виж Русия и Украйна. За съжаление Турция прави каквото иска с нас. Ще дам пример с границата при Резово. Същото е и с граничарите ни. Ако беше обратната ситуация, отдавна да сме приключили делото.
2.
Е на тва е!
17.02.2024 15:00:57
7
26
Какво общо има законът на джунглата тук, каун не узрял. Ако беше закон на джунглата роднините на убитите щяха да си разчистят сметките. По скоро е корумпирани прокурори и съдии, които за пет сребърника са готови да пуснат всеки убиец. Причината е в главата, от там мирише.
1.
Възмутен теляк
17.02.2024 14:44:09
4
18
Закона на джунглата е в сила в световната политика - По-силният изяжда по-слабият.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори