×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хроничен недостиг на работна ръка във Великобритания след Брекзит


Хроничен недостиг на работна ръка във Великобритания след Брекзит
Великобритания напусна Европейския съюз през 2020 г., когато започна ковид пандемията
11 Февруари 2024, Неделя, 17:13 ч.

Излязоха най-новите предварителни данни на британската Националната статистическа служба

След Брекзит недостигът на работна ръка във Великобритания се превърна в хроничен. Така е озаглавена публикация в БТА с автор Пламен Пенчев.

С излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз и след края на пандемията от КОВИД-19, редица сектори от британската икономика продължават да изпитват недостиг на работници и служители, се посочва в публикацията.

Броят на свободните работни места на Острова обаче е намалял с 49 000 през последното тримесечие на миналата година (октомври-декември 2023 г.) спрямо предходните три месеца (юли-септември). Това сочат най-новите предварителни данни на британската Националната статистическа служба (ONS).

Предлагането на работни места намалява на фона на увеличаването на трудовите възнаграждения и снижаването на икономическата активност на фирмите в редица сектори заради поскъпналото кредитиране, но предлагането на работни места остава над нивата отпреди пандемията.

През последните три месеца на миналата година са били обявени 934 000 свободни работни места, по предварителни данни. Те са със 133 000 повече спрямо периода януари-март 2020 г., когато британската икономика все още не e изпитвала негативните ефекти от пандемията.

Най-много работници и служители на Острова се търсят в сектора на здравеопазването и социалните грижи. В него свободните работни позиции в края на миналата година са били с 34 000 повече спрямо първите три месеца на 2020 г.

И в редица други сектори във Великобритания през октомври-декември 2023 г. са се търсели повече работници и служители в сравнение с навечерието на пандемията - "Хотелиерство и ресторантьорство" (23 000), "Образование" (14 000), "Финансови и застрахователни дейности" (7000).
 

Британската промишленост търси млади хора

Промишленото производство е сред секторите от икономиката на Великобритания с най-голям брой свободни работни места в повече в сравнение с отпреди пандемията, като недостигът се е увеличил с 15 000.

Мениджъри на фабрики в английското графство Източен Съсекс разказват пред Би Би Си за трудностите, с които се сблъскват при набирането на работници.

Местни предприемачи посочват, че сред младите хора липсва интерес към професионалното развитие в сферата на промишлеността.

Оперативният директор на фабриката за производство на кабели, управлявана от компанията "Маршъл-Тафлекс" (Marshall-Tufflex), Жан Карлос Диас отбелязва, че младите хора "не знаят какво е производство".

"Много е трудно да наемеш млади хора тук", посочва Диас.

Неговата компания е принудена да запълни недостига на работна ръка от чужбина, но очаква да открие следващото поколение свои служители и в британските училища, отбелязва Би Би Си.

"Трябва да привлечем по-младото поколение, за да издигнем бизнеса си на следващ етап", посочва Вал Чандлър. Той е директор по производствените дейности на друга фабрика в района. Тя е собственост на компанията за производство на части за електроуреди "Фокус Ес Би" (Focus SB).

От своя страна федерацията на работодателите в промишлеността "Мейк Ю Кей" (Make UK) обяви, че недостигът на работници и служители коства милиарди британски лири годишно на икономиката на Обединеното кралство.

Облекчават се правилата за наемане на чуждестранни строителни работници

Сред секторите от британската икономика, в които свободните работни места са били повече отпреди пандемията, са селското стопанство (23 000) и строителството (9000).

На този фон Обединеното кралство облекчава визовия режим за представители на редица професии в строителството, за да привлече чуждестранни работници и служители.

Властите в Лондон са включили редица работни позиции в своя списък на "професии, които изпитват недостиг на трудова сила". По този начин работодателите в строителния сектор ще бъдат улеснени при наемането на чуждестранни работници и служители.

По-евтините визи за Великобритания и облекчените правила за наемането на чужденци ще важат за зидаро-мазачи, бояджии, каменоделци, дърводелци, майстори на покривни конструкции, както и за специалисти в областта на монтажа и ремонта на дограми.

Облекченията за наемането на чуждестранни работници и служители в строителството ще "допринесат за изграждането на ключови национални инфраструктурни обекти и за развитието на свързаните с тази дейност сектори на икономиката". Това се казва в съобщение, разпространено през миналото лято от британското министерство на вътрешните работи и цитирано от Ройтерс.

Чужденците, които бъдат наети, може да получават заплащане в размер на 80 на сто от заплатите, които са обичайни за Обединеното кралство. Те трябва да са получили оферта от британски работодател и да покриват изискването за владеене на английски език, информира правителственото съобщение.

Производители на храни страдат от липсата на работници

Производството на хранителни продукти във Великобритания е застрашено от липсата на достатъчно работници и служители. Това е заключението от независимо проучване, огласено по-рано.

Авторите на изследването призовават британското правителство да удължи срока, в рамките на който се издават работни визи за Обединеното кралство на сезонни работници. Те имат право да работят във Великобритания за не повече от 6 месеца без прекъсване.

През декември 2021 г. управляващите в Лондон удължиха действието на програмата до края на 2024 г., но обявиха, че британското селско стопанство "трябва да ограничи своята зависимост" от чуждестранна работна сила, завършва анализът.

Напомняме, че Великобритания напусна Европейския съюз през 2020 г., когато започна ковид пандемията.

 


В категории: Бизнес , Политика


26
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
26
Коментара по темата
26.
Аз до 25
12.02.2024 19:06:06
0
1
... добре +0,60 паунда на час ...
... формалност! това е незначително за UK , ако сте наясно де ...
25.
До 9
12.02.2024 13:10:46
0
1
Какво означава 10 паунда на час чисто? £10.60 е минималната ставка,и тя не се облага с данъци!
24.
До 18
12.02.2024 13:08:31
0
5
На черните,никога няма да спрат помощите.На инвалидите от някои групи ги спряха,и ги карат да работят,но не и на черните :)
23.
До 2
12.02.2024 13:05:58
2
5
Лондон не е Англия!Само на 100км. от Лондон,можеш да видиш много градчета с предимн английско население ;)
22.
с.Труд
12.02.2024 09:38:01
1
5
Лондон е финансавата столица на света..
Всички КРАДЦИ африкански диктатари,махараджи,племени вождове,премиери,руски олигарси,латиноамеракански партильоси от цял сват си внасят кеша там Кореняците англичани са "sun seekers "живеят в Марбеля , Аликанте,Тенерифе Кан ,Антиб, Ница ,Анталия ,Корфу , Дубай,Хонг Конг ,Кейптаун и Ишгал-Австрия
Във Великобритания БАЧКАТ индийците,поляците и мигрантите,а англичаните обекалят по повички по светя и се купуват изгодни имоти на тапли места или карат ски в Андора ,Алп де Хюз и Ишгал
21.
бай ставри
12.02.2024 09:07:10
7
12
никога не съм бачкал в кравария, но съдя по придобивките и постиженията на приятелите ми които избягаха да робуват там, аз за няколко години в българия и по специално в бургас си купих 2 апартамента и смехих вече 3 коли, мога да си позволя да ходя на почивка всеки месец, а приятелите ми роби в англия за мад 10 години вече там идват да си правят зъбите в Бг защото не могат да си го позволят в любимата им кравария, тези хора за толкова много време са все още на нулата, нямат собственост и живеят като клошари от заплата до заплата, не могат да си позволят да останат без работа за повече от 3 месеца, зашото ще омът от глад и ще ги изхвърлят от квартирата им, боквално остават на улицата, а аз сега ако спра работа мога да си позволя да не работя и да живеч нормално поне 5 години, сами си направете сметката колко е добре там, казвам ви го от опит имам поне 30 познати които бачкат и живеят в кравария, най голямото постижение което могат да направят като роби там е да излязат за 1 седмица на почивка в друга държава и да се приберат за 2 седмици през лятото в Бургас, ако на това му викате живот, аз бих се самоубил
20.
:)
12.02.2024 08:36:09
10
13
англия е за неодачниците, хора които са се провалили в България и от които нишо нестава и отиват в кравария да ближат гъзовете на краварите за без пари и да вършат най гадната работа за която никога англичанин няма да се хване, там хората водят мизерен начин на живот, кредитни роби без собственост, повечето българи там даже не могат да си позволят и личен автомобил и всички живеят под наем без никаква собственост, а по магазините им продават само боклуци и полуфабрикати. пропаднали роби
19.
ХА ХА
12.02.2024 06:15:04
3
4
МАЙ МЕСЕЦ МИ КАЗВАТ ЧЕ НЕМОГАТ ДА МИ УДЪЛЖАТ СТАТУСА ЗА НЕОГРАНИЧЕНО ПРЕБИВАВАНЕ...ДЕКЕМВРИ МИ ПРАЩАТ СТАТУС НЕОГРАНИЧЕН ЯНУАРИ ПРАЩАТ ПОВИКВАТЕЛНИ ЗА ВОЙНА С РУСИЯ ХАХА НЕ ИМ ТРЯБВА РАБ РЪКА А МЕСО
18.
Емигрант от Лондон
12.02.2024 01:31:10
0
12
Ами да спрат социалните помощи на негрите и арабите. Да ги дресират да извършват някаква полезна за обществото дейност!
А не като циганите в България, да лежат и чакат помощи.
17.
Българина
12.02.2024 00:42:41
3
3
Като гледам, опашка от островитяни да работят в БГ. Хех...
16.
14
12.02.2024 00:19:06
2
1
ар ю коксъкър, май френд? ай аскинг фор анадар френд. ю кен мейк нормал ливинг
15.
*
12.02.2024 00:07:40
1
8
До 13: като не знаеш защо коментираш? След 15 години в Англия имам някакъв поглед върху нещата. Тук също не е вече добре, трудно стана. А в Бълхария си е ужасно, скоро дойдох за 1 ден, но в София по работа. Угрижени хора, сами си говорят по улиците. За Бургас не зная, чувам, че е още по-зле.
14.
+/-
12.02.2024 00:02:04
6
9
В коментарите виждам хора, които са посетили острова, но не са стояли дълго!
Наистина има недостиг на работна ръка, но от друга страна заплатите на квалифицирания персонал се повишават с инфлацията. И да… минимума в Лондон е £11,60 на час. И неквалифицирания или нискоквалифицирания работник получава такова заплащане. И все пак парите стигат да се води нормален начин на живот, за разлика от Бълхария с 1000лв заплата.
Другото което силно се наблюдава в истинския капиталистичен свят, е че има извънреден труд, който се заплаща и общо взето е: “ако искаш да работиш допълнително, добре! Ако не искаш пак добре!”. Преди да избягам от Бълхария, на последното работно място където работих, за периода от 3г имах над 400 часа извънреден труд където никъде не беше вписан, обезпечен - парично или чрез компенсации, поради факта, че в държавата на тиквите се работи масово на “твърда и фиксирана заплата”. Работника е в ръцете на агата. И агата може да възлага задачи които не влизат във работния процес на роба(работника), чрез една малка клауза в договора: определени задачи + “още нещо” или “друго”.
И не на последно, не забравяйте, че всеки има избор къде да живее, какво да работи и как да си живее живота.
“Бай Христо си беше чистач в “Метро”- София, и сега бай Христо е общак по строежите в Лондон”!
“Тихомир си беше електричар в Стара Загора, сега Тихомир е главен електричар в Лондон и отговаря за 3 обекта и 200 човека персонал”.
Всяка прилика с действителни лица и събития НЕ Е СЛУЧАЙНА.
13.
До 12
12.02.2024 00:01:22
5
8
Ако там има работя за без пари и не можеш да вържеш двата края, не те знам в България и най-вече в Бургас какво ще вържеш. Е, ако живееш при мама и тати и ги цедиш всеки ден а си на 30-40 години, тогава ще разбера че ще има какво да ядеш но в противен случай не те виждам тук щом се оплакваш от Англия , там където хората късат парите и се прибират тук да харчат като луди
12.
*
11.02.2024 21:25:26
2
15
Има работа за без пари. С 12 паунда на час (бруто и 10 чисто) не може да вържеш двата края. Раздават се помощи на РАБОТЕЩИ, но избирателно. Това е положението!
11.
Много ясно
11.02.2024 21:08:05
0
18
Ами естествено , че няма да бачкат . Те помощите са колкото заплатата . Къща , сметки всичко ти поемат и си имаш свободно време. Умряха тез дето искат да работят .
10.
Ти
11.02.2024 20:35:00
1
5
Ела, како, да ти дам един дюнер. Бате, ела и ти.

https://www.youtube.com/watch?v=GPJti1ASGcc
London
9.
Аз
11.02.2024 19:35:36
2
15
... бил съм там ... Великобритания... и изобщо Европа не е като преди 4 години...
... най-малкото инфлацията...
... във Великобритания сме неоснователно и пренебрегнати "трета ръка" хора
1. Кореняк англичани
2. Индийци, Пакистанци и др.
3. Източноевропейци
...
В момента Минималното заплащане е от порядъка на 10 паунда/час чисто...
...
И т.н.

Бъдете живи и здрави!
8.
Eva
11.02.2024 19:17:22
11
7
Абсолютна глупост е статията.
7.
Фекално шествие
11.02.2024 18:51:51
0
22
Джонсън да се качва на фекалката и да кара и работи! Ще се научат, че робството свърши и вече няма кой да им върши черната работа
6.
Бургазлия
11.02.2024 18:44:49
21
10
Разликата с Русия е очевидна
Там не търсят , защото не произвеждат :)
5.
Жълтопаветен Еврогейпарадчик
11.02.2024 18:19:34
10
13
Искам да ида в Англия на гей парад и да участвам активно или пасивно. После да се напия като свиня , да оповръщам всичко около Пъб-а и накрая ако не се насера наоколо то поне да се напикая и 2ма тъмнокожи или жълтокожи братя да ме носят към квартирата в зона 9 на Лондон
4.
На острова разбраха горчивата истина
11.02.2024 18:03:03
11
19
Излизането от ЕС беше грешка
3.
До Gentleman
11.02.2024 17:43:00
13
22
Защо говориш и приказваш? Аз имам приятели, които казват че винаги им е пълен хладилника. Да- нямат коли и ползват обществен транспорт, живеят под наем и интернета е по-бавен от този в България, но ако само те интересува да ядеш и да правиш пацули, Англия е великолепно място. То даже едно от имената и е "Велико-британия". Гледайте на нещата от няколко ъгъла!
2.
Gentleman
11.02.2024 17:31:19
6
51
В Англия отдавна няма нищо английско. Лондон е като една малка Индия. Рядко виждаш някой по-светъл , преобладаващата боя е кафеникава. Дори премиерът им е индиец. Мръсно, мизерно, влажно, мрачно и ужасно скъпо. Не знам кви работници искат, ама нормален човек трудно ще издаяни в тая гняс.
1.
Имам предложение
11.02.2024 17:19:03
8
29
Ами да ударим едно рамо! Може да пратим мигрантите от Австрия, дето ни натресоха от "сглобката" ! Кирчака нали е поданик да пита господарите си ако се налага? Имаме няколко партии дето ни продават за американска кауза, няколко за руска и една за турска ...що пък да не потъргуваме малко с ислямските завоеватели? Или чакаме първо да свършат българите?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори