×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разглобяване вместо ротация


Разглобяване вместо ротация
Разделителните линии са повече от свързващите звена, конфликтът заплашва да ескалира
11 Февруари 2024, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Вместо да се поддържа този политически Франкенщайн, май е по-добре да отиваме на избори

През месец май миналата година, след много совалки и непрекъснато повтаряното обещание за джентълменско поведение, ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" се разбраха ПП и ДБ да предложат правителство с втория мандат с подкрепата на партията на Бойко Борисов.

Уговорката включваше премиерът на кабинета да се смени на ротационен принцип, подписа се и „Декларация за национално-отговорно поведение”. В първите 9 месеца министър-председател да бъде Николай Денков от ПП, а вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел от ГЕРБ, за следващите 9 месеца премиер ще стане Габриел, а Денков – вицепремиер. За това академикът да е външен министър, никога не е имало споразумение, най-малкото неговият ресор е образованието, той няма абсолютно никакъв опит в дипломацията, а и е доста непознат извън страната.

Вероятно по-паметливите не са забравили, че самият Денков, още когато пое премиерския пост в началото на мандата си, обяви, че освен вицепремиерския пост, очаква след ротацията да застане отново начело на министерството на образованието и науката (интервю за “24 часа”), на форум преди три месеца заяви пред всички присъстващи, че „живот и здраве” отново ще оглави МОН, а съвсем наскоро каза и „не” след зададен му въпрос, касаещ поемането на външното министерство.

И изведнъж, в противоречие с всички уговорки, по-малко от месец преди ротацията, на ПП (ДБ) им хрумна, че можело, а и трябвало, Денков да поеме и външното министерство. Настимир Ананиев от партията на Кирил Петков и Асен Василев заключи, че било редно даже Денков да направи пълна ротация с Габриел, чуха се и други гласове от ПП, че той отлично ще се справи в ролята на външен министър.

Откъде и защо именно сега се появиха тези мераци?

Интересното е, че съвсем доскоро подобни щения нямаше (официално заявени). В последните седмици сред парламентарните кулоари се заговори, че ПП/ДБ не били склонни да дадат ключовото външно министерство в ръцете на ГЕРБ. Защо обаче по-рано не помислиха за това, най-добре - още при подписването на декларацията, е въпрос без логичен отговор. Резонно е да имат своите опасения, но доста по-алогично е да предлагат човек, който няма никакъв опит, да поеме толкова ключово министерство, особено на фона на отлично познатата в европейските среди Мария Габриел. Самата тя е категорична, че има споразумение, в което ясно е казано след ротацията кой какъв ще бъде: „Искам обективност и признаване на факти".

И буквално дни след като за пореден път заяви, че няма такива пориви, Денков изведнъж рязко смени позицията си, заявявайки от Нидерландия, че макар да не искал позицията на външен министър, „искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, така че да се чува в чужбина“, подчертавайки, че „хората с най-силна дума, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър”.

Дали на него просто му се пътува, както разтълкува желанието му депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, дали му е оказван натиск по вътрешнополитическа линия от страна на Петков и ПП, няма толкова голямо значение, но обяснението му, че трябвало по света да се чува гласът на ПП/ДБ, е абсолютно нелепо, защото работата на нито един външен министър не е да огласява тяснопартийните позиции на издигналата го формация по света, а тези на представляваната от него страна. Самото обяснение на толкова елементарни и простички неща, както и явното им неразбиране от страна на Денков, а и ПП (ДБ), говори за сериозен дефицит от страна на заинатилите се.

Защо обаче точно сега, е по-интересният въпрос. Съвсем скоро предстои ротацията, а подобно необяснимо желание ще доведе до разклащане на и без това нестабилната сглобка, което в най-лошия случай може да доведе дори до нейното разпадане.

Ако искането им се базираше само на някакви обективни притеснения, че най-ключовите звена ще са под контрола на ГЕРБ, щеше да е разбираемо, но тогава трябваше да поискат разговори, на които да предложат доста по-адекватни кандидатури за външен министър, а не на крайно неопитния Денков. Тук видимо говорим за безплоден магарешки инат или целенасочен опит да дестабилизират собственото си правителство, с цел да не се стигне до ротация.

Заговори се и за чист реваншизъм, базиран на скорошната обида от Борисов, която явно са понесли, след като планираното посещение на Денков в САЩ пропадна, а сред вероятните причини бяха острите критики на лидера на ГЕРБ за голямата делегация, която се готви да се разходи зад Океана, нейният състав, както и въобще времето, избрано за това – седмици преди ротацията, след която някои от постовете, включително премиерският, щяха да бъдат заети от други лица и това обезсмисляше воденето и представянето на хора при толкова важния ни и стратегически партньор. Тогава скандалът беше замазан с оправданията на Денков, че се отказал да пътува, защото било важно да се разбере със зърнопроизводителите.

Можеше да се очаква и реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше категоричен, че или Мария Габриел ще е премиер и външен министър, или сглобката се разваля. "Кажи на Кирил (Петков), че няма смисъл да идва. Вкарах в парламента последното, по което съм поел ангажимент към него. Законът за плажовете и приключваме. Нали ме разбра?", обърна се той към пиара на ПП.

А защо не Денков?

Дори да изключим предварителните договорки кое министерство да поеме той, както и безспорния факт, че Мария-Габриел – без значение дали у нас е одобрявана или не, е познато и уважавано лице в чужбина, особено в ЕС и институциите в Съюза, Николай Денков няма никакъв външнополитически опит. Посещенията му през изминалите месеци по света, налагащи се заради премиерския пост, който заема, затвърдиха това, а не обратното, както твърдят ПП.

Буквално липсваха ключови негови срещи през изминалата година, а една от малкото такива – планираната през октомври 2023 г. с австрийския канцлер, отпадна за неустановен период - уж заради заболяване на Карл Нехамер (малко след това Нехамер проведе други срещи).

Преобладаваха такива по разни форуми, а на една от последните му визити в Страсбург, когато пред евродепутатите той държа слово, присъстваха около двадесетина човека на кръст. Да, 20...

Обясненията на ПП, че той така или иначе ще придобие по-сериозен опит, ако стане външен министър, защото ще му се наложи да пътува непрекъснато, са плод на дълбоко непознаване на дипломацията. Процесът е обратен – в тези среди първо те опознават, ти се налагаш на доста по-ниска бюрократична позиция, впоследствие мнението ти започва да бъде ценено сред чуждите партньори на страната ти и едва след това евентуално получаваш толкова важен пост, на който част от успехите се дължат и на авторитета на лицето, заемащо въпросната позиция.

Самият факт, че той няма никаква квалификация за поста, също не е добра атестация пред външополитическите ни партньори – даваме индикации, че явно не държим някой компетентен да отстоява нашите позиции, а пращаме академик от БАН, учен физикохимик, да лавира, лобира и защитава интересите ни по света. Несериозно!

Не им е за сефте

На ПП не им е за сефте да се опитват да набутат някой не особено компетентен на толкова важна позиция. Достатъчно е да си припомним нестихващите драми със семейство Лорер, на които и до ден днешен им се търси най-доброто място, на което най-накрая да бъдат трудоустроени, което вече боде очите и на коалиционните партньори от ДБ, които за разлика от (мераците на) ПП, наистина опитват да балансират и да правят компромиси, само и само сглобката да върви някак.

Не им е за сефте на ПП и да са толкова непродуктивно инатливи, защото ако се касаеше просто за нежелание външен министър да е Габриел – това е едно, има си своите аргументи, но настояването това да е именно Денков, говори за съвсем друго.

А напрежението в сглобката не е от вчера, не е преставало от самото начало. Разделителните линии са повече от свързващите звена, като към момента конфликтът заплашва да ескалира. Макар че няма да е за пръв път Борисов да се отметне от заканите си, непрекъснатите неразбирателства между ГЕРБ и ПП/ДБ, както и често доста безпринципното поддържане на този политически Франкенщайн, което предизвиква все по-голямо недоволство сред избирателите и поддръжниците на всички участници в коалицията по неволя, говори, че може би ще е по-добре да се стигне до нов вот.


В категории: Политика


32
Коментара по темата
32.
Frenchy
16.02.2024 19:11:52
0
0
Абе тоя жираф Габриел ,защо напоследък носи поло или шалове.?
31.
XX
12.02.2024 15:38:07
1
14
Във всеки случай Тиквата ПАК е права.
30.
до Много нелепости
12.02.2024 12:03:34
10
8
Верно, че гаргамел беше излъгала, че има докторската степен! Божкеее, как забравят хората, включително и аз!
29.
До 25
12.02.2024 11:57:46
0
13
Аман от "милеещи за България".За съжаление исторически именно тия "по-милеещите" на думи са ни вкарвали в няколко национални катастрофи.Както е казано съдете ги по делата,а не по думите!
28.
До 26
12.02.2024 11:52:08
13
3
Чак пък "драстично"-употребата на тази думичка ме навява,че си отявлен комунист нямащ си хал хабер от икономика и финанси,която е една от причините "комунизма" да си остане една утопия!
27.
До 26
12.02.2024 11:47:38
16
4
Тя и Япония,и САЩ и Гърция,и Италия,Португалия,Франция прочее са най-задлъжнелите държави,ама това не е повод народонаселението им да е недоволно от този факт както у нас!
26.
До 20
12.02.2024 11:39:19
5
16
Май и ти удобно забравяш, че драстично се увеличи и външната задлъжнялост на България !
25.
До 22
12.02.2024 11:37:10
3
10
Алтернативата ли?
Ако се огледаш около себе си, ще видиш стотици хора, по-добри , по-качествено, по-милеещи за България !
Но те никога няма да стигнат до там, че да ни управляват !
До там стигат измамниците, лъжците, далавераджиите, продажниците, независимо дали са от ПП или от Възраждане...
И системата не може да спре този наплив !
Защото тези умишлено държат обществото разделено на русофили и русофоби, на демократи и комунисти, , на Кремъл и на Вашингтон ...
А клакьори да поддържат това положение бол, независимо дали платени или доброволци !
Не ми отговаряй, ти си просто "поредният", който уж иска да отстрани нещо, а работи за него!
24.
do 19
12.02.2024 11:32:06
6
19
Това е живот на кредит. За да разбереш защото не си учил /а/ ще ти го обясня по -най простия начин: Аз взимам заем, а ти го изплащаш. Но заема е голям за това ще плащат и твоите деца и внуци. С част от парите аз ще си оправя стандарта и ще оправя хората и фирмите около мен. Останалото е по веригата за простолюдието което естествено се радва, че асфалт не се яде.
Вдигната е минималната заплата и печелят хора без ценз и образувание, получавайки вече минимум 940 лв. без осигуровки. Колко взима примерно висшист в бюджетната сфера ? Около 1500 лв. Това е справедливо по новия морал. А в частния сектор почват съкращения защото няма от къде да вземат пари и да плащат на работниците.
Резултат: По голямата част от народа е без работа, но задлъжнял заради някой който се възпозва от простотията и невежеството на нереализирани злобари.
23.
До 19
12.02.2024 11:28:57
15
12
Личи ти, че си прост, лош гейберастки мат'рял. Това което за 9 месеца направиха правителството, сикаджията не за 12, а за 24 години не може да направи. Народа не е толкова прост и сляп за колкото го мислите.
22.
Поредния
12.02.2024 11:25:32
2
8
Мечтател за нови избори Манипулатор промивач на мозъци .Само дето не казва ква е алтернативата на герб ПП ДБ ???? Копейкин?Или може би бсп/бкп ? Или пък Левите на крайния русороб румен петков и съдения за русофилство нац предателство малинов? Това са алтернативата на този франкенщайн както той нарича правителството на българия ..Ама бсп ПП ДБ итн..беше ок? ..Не беше франкенщайн???!!!Като че ли нямахме достатъчно избори .Цели 5 само За 2 години с едни и същи резултати..Ама майната му ...За русофилите няма по голямо удоволствие от това Да виждат българия в хаос несигурност и постоянни избори с разединен народ Такава българия е рай за прокарване на кремълските интереси . Само че този път ще останат с пръст в уста.Избори ще има след 3 години А дотогава руската пета колона в българия внедрена в служби, медии учреждения ще е отстранена веднъж завинаги...Амин!
21.
Много нелепости
12.02.2024 11:09:05
8
18
около академика Денков като се започне , че той се титулува академик точно по времето , когато той самият беше министър на образованието и културата през 2021 г....
Т.е . сам се произведе в академична степен!
За нелепостите, които сътвори в образованието, не е нужно да навлизаме в подробности. ошашавените абитуренти го показват най-добре...
Но и Марийка Габриел не е съвсем стока, на Запад я познават, но най-вече като намърдала се в леглото на висш функционер на ЕС и от там направила кариера !
Но там научиха и че тя лъже-лъже нагло и безогледно...
Излъга за докторската си степен е предизборната кампания , излъга за евтиното жилище, което уж не обитавала, а плаща ток за него...
Ако тя ще ни представя пред Европа, не е най-удачният вариант !А и досега не е свършила кой знае какво за България, повечето "дела" са дим и прах !
20.
до 19
12.02.2024 10:49:04
16
13
Само едно ще ти докажа. Драстично вдигане на пенсии минимална работна заплата майчински социални помощи безплатни детски грдини учебници безплатен транспорт на децата и т. н. А при Боко бяхме на постна пица. Май удобно забравяш а?
19.
до 15
12.02.2024 10:12:53
16
18
Защо не си пиете редовно хапчетата?
Или по цял ден си играете с чурката и затова което ви е останало като мозък - говорите фантасмагории далече от реалностите.
С какво този човек е спомогнал за добър живот в страната? И какви срещи ? С кого?
Поне хората да знаят че са се срещали с този капацитет български!
18.
Do 15
12.02.2024 09:36:20
19
21
Правилно, и аз така мисля. Не е като оня психар толупа дето козируваше на всички европейски съвети. Никога не сме се срамували толкова много, че сме българи.
17.
Всичко е точно
12.02.2024 09:34:58
2
8
Разглобяване тече в "Разграждане"
16.
imdb
12.02.2024 09:32:53
6
6
Защо ли като видя Денков и се сещам за филма Странният случай с Бенджамин Бътън?
15.
ами
12.02.2024 08:56:14
12
10
Ами Денков вече е много уважаван на запад има добри контакти и като премиер е бил приеман много добре и с уважение от всички лидери и поста на външен министър му се полага и с неговия интелект ще допренесе много за България.
14.
me
12.02.2024 08:36:40
3
9
Никакъв шанс да се разпадне заверата. На ППДБ им е ясно, че изпуснат ли кокала всичко свърши за тях завинаги. Е, ДБ ще се присламчат пак някъде след време.
13.
Химик
12.02.2024 08:06:41
5
12
Виждате какви анимационни герои управляват. В какво се изразява промяната? Изместиха едните да седнат другите. Но много по- прости нагли и безскруполни. Това е волята на "Умния" български народ.
12.
Хо хо хо
12.02.2024 05:08:20
6
8
На Дени сапуна женка му иска да пътува на държавна издръжка с правителствения самолет.
ХЛенчето хиената от парапета и Насти Аналев посолството не ги иска вече, нежелани са навсякъде, само шефа на НАСА ги е приел променкаджиите, скоро ще бъдат в канала.
11.
Даа
11.02.2024 22:56:24
7
31
И на новия вот-ПП и ДБ ще останат в историята. Ха дано!
10.
Само Споко!
11.02.2024 22:51:04
17
19
Виктория Георгиева е новият Андрей Райчев. Разбира ги нещата! Знае кое и как. И хороскоп да ти направи, и родова магия да развали, и от мъртвешка сянка да те избави - сигурно и ходжи познава. Дялън камък, от всичко разбира!
9.
отново
11.02.2024 22:39:26
14
4
преразказ на чужди анализи,не е за "сефте" - много я обича авторката тази дума / не е българска/. Всъщност,може би има просто обяснение на случващото се : г-жа Габриел,уважавана и с доказани качества в международните среди просто няма да участва в нечистите схеми и ще отстъпи.Неморалните и пробивни некадърници на това разчитат.
8.
От Комлука
11.02.2024 22:01:14
14
9
Добър вечер ма другарке
Добър вечер
Как изпълни производствения план
Добър вечер но дали с това не преча на мечтите за редакторския стол
7.
Ала бала ПАРТИЯ
11.02.2024 21:56:23
2
34
В записа на Радостин Василев казаха че няма да си удържат на думата. След ротацията ПЕТКОВ КАЗАЧЕ ЩЕ СЕ ПРАВЯТ НА ПАК БОРЦИ ЗА ПРАВА И ЗАКОН- абе ала бала партия!
6.
Възхитен
11.02.2024 21:55:09
2
24
Браво
Епохален анализ
5.
Галя, ама не от Сатен
11.02.2024 21:46:39
16
26
Кухото от банкя и пееф ще направят това което иска посолството, иначе господин Мертен ще бъде много разочарован.
4.
Хи хи хиии
11.02.2024 21:43:04
25
13
Да ви пикай котка на анализа и на журналята
Ама моля ви са вееее
Нидейти повичи веееее
3.
АНАЛизаторка била.. хахааха
11.02.2024 21:38:24
27
19
Въх, викито пак се е изТрала по темата. Флегми, нямате ли други хейтъри, че тея започват да омръзват?
2.
МАДУРО
11.02.2024 21:36:39
10
37
Махнат ли машинките ала-бала,ПеПетките падат в канала!
Касират Васко Ухото в София, Коцев е пътник защото е на кристали Варна ще се освободи и от кметчетата на Одесос и Приморски!
Лорер са го отрязали от всякъде!
Напълно подкрепям Кики, че Ники трябва да пътува. С него трябва да тръгнат всички от най-слабата циркова трупа от началото на демокрацията.
Тези са особен случай. В Европа и САЩ не ги искат, защото знаят, че търгуват в полза на руснаците. В Русия не ги искат и им викат “евроатлантически подлоги”.
В България не ги искат, защото ги смятат за предатели и крадци.
1.
1
11.02.2024 21:08:25
16
36
АМЕРИКА ЩЕ ИМ НАБИЕ КАНЧЕТАТА НА ТЕЯ КАУНИ И ВСИЧКО ЩЕ СИ БЪДЕ НАРЕД
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др.
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори