×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето го главния виновник за катастрофалното наводнение по Южното Черноморие на 5 септември


Ето го главния виновник за катастрофалното наводнение по Южното Черноморие на 5 септември
SPM моделът ясно показал реалния риск за водната стихия
10 Февруари 2024, Събота, 20:52 ч.
Автор: Флагман.бг

Омега-циркулацията е причина за водното бедствие

Една от главните причини за наводненията по Южното Черноморие през септември м.г., които причиниха смъртта на четирима души и нанесоха щети за милиони, е Омега-циркулацията, която обхвана голяма част от Европа и в комбинация с по-високата от обичайното температура на морската вода.

Над Йонийско море се формира и зона с по-ниско налягане, която беше и главената причина за валежите по Южното Черноморие. Голям фактор е рекордно високите температури на водата в Средиземно море, в резултат на климатичните промени.Коментирани са и другите причини за предизвиканите от валежите катастрофални наводнения, като друг главен фактор е и орографията. 

На 5 септември заради интензивни валежи, причинили наводнения по Южното Черноморие, в Царево бе обявено бедствено положение. До момента властите съобщиха, че загиналите са четирима, засегнати са над 4000 души и са наводнени стотици домове и хотели. 

Разпределение на зоните с високо и ниско налягане, обхванати от Омега-циркуацията. Зоната с ниско налягане над Йонийско море е една от причините за екстремните наводнения. Над Испания също паднаха значителни валежи

Една от причините за екстремните валежи е обширна зона с високо налягане и ниско налягане, разположени на югоизток и югозапад от нея, известно като Омега-циркулация.

При конкретния високото  налягане е разположена над Централна и Западна Европа благоприятства за горещо от обичайното за сезона време. Над Йонийско море се образува бавноподвижен средиземноморски циклон, с тропически характеристики и дори подобаващ микс между тропическа буря  и циклон на уморените ширини. Тези циклони са известни като Медикейн, но определено този циклон не беше типичен Медикейн. Този циклон с периферията си обхваща и части от България. На тази област се дължат екстремните валежи в Гърция и България. 

Как се образува Омега-циркуацията? 

Струйно течение: Вляво ненагънато, вдясно с нагъване, което е вследствие от неравномерно намаляване на скоростта. L и H зони с ниско и съответно с високо атмосферно налягане. Източник: Scientific American, 2019.

 

Денонощната сума на валежа от 8 ч. на предния ден до 8 ч. на датата, посочена на картата, по данни от станциите на НИМХ. Обновява се веднъж дневно към 12 ч.
 

Най-често причината за образуването на Омега-циркуацията е влиянието на  струйното течение (jet stream) върху областите с високо и ниско налягане. Струйното течение, което влияе на времето в Европа, е разположено на височини между 9 и 15 км, между 40 и 60° северна ширина и представлява въздушен поток (вятър), който се движи от запад на изток със скорост от няколкостотин км/ч.Вследствие на климатичните промени се наблюдава и бавно преместване на юг на струйното течение, което води до по-чести екстремни явления в умерените ширини.

По данни на НИМХ на 5 септември, най-много дъждове в страната са паднали в с. Кости – над 330 мм (л/м²), което е 446% от месечната климатична норма. Към същия момент в останалите метеорологични станции на НИМХ в района на Странджа и по крайбрежието са измерени следните количества валеж: гр. Ахтопол – 196 мм (над 429% от нормата) и с. Граматиково – 275 мм (385% от нормата).

Над тези райони се формираха и конвергентни линии , а валежите допълнително се усилваха от орографията на Странджа планина. Тропическите валежи, бяха усилени от по-топлата вода на Черно  море, която за съжаление не беше прогнозирана добре от глобалните модели, като причината тук е, че те използват таблици от климатичните модели. 

Други фактори ... 

Не на последно място, трябва да отбележим и унищожаването на естествените отводнителни системи и липсата на растителност, особено на гори, също задълбочава проблема.В резултат, дъждовната вода остава на повърхността и не се абсорбира добре от почвата. Застрояването  в района, допълнително усложнява обстановката. 

Ще се случи ли отново? 

Според метеоролозите на Meteo Balkans, подобни обстановки ще зачестяват. Валежите по време на гръмотевичните бури, вече са с по-голям интензитет. 

Радарни данни и симулация:

Радарни снимки на гръмотевични бури по южното ни Черноморие. Валежите над тези райони достигнат между 10-15мм/час, а в отделни райони - и над 30- 40лмм за един час . Часовете са в БГ време (UTC+3 през лятото)
Източник: Изпълнителна агенция Борба с градушките
 

Висок индекс за наводнения!

По данни на SPM модела виждаме, че реално е имало висок риск от възможни катастрофални наводнения в района на Странджа.

Симулация на радарната отражаемост, която много се доближава до реалността.

 


В категории: Царево


Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
8
Коментара по темата
8.
Самата истина
11.02.2024 17:09:45
0
4
Причината е в дървената мафия и алчните горски, който позволяват поголовната сеч на горите.
7.
Дааа
11.02.2024 11:01:14
0
9
Исичането на горите премахването на драките по хълмовите да се вземат субсидии уш за пашища на животните и монтирането на слънчеви батерии по байрите и няма какво да задържа и спира водата и го отнасяме ние обикновените. Заради шепа алчни господа но има господ.
6.
ГДБОББ
10.02.2024 22:38:50
4
15
Мен кво ме е ебе? Наводнението мина, удавиха се малко хора, падна някой мост, всичко се потули и като мен никого не го ебе :) Следващата тъпа статия, моля!
Светлозария, обичам те!
5.
това съчинение
10.02.2024 22:01:35
0
21
си е направо омега измишльотини.Орографии,конвергентни линии-дрън-дрън,плюс стари картинки...Единственото достоверно нещо е срамежливо включено в "други фактори",например"дъждовната вода не се абсорбира в почвата и остава на повърхността".Ето,това е епохално откритие,направо си е ОМЕГА откритие.
4.
Мичуринец
10.02.2024 21:57:15
0
25
Само са пропуснали да се отбележи, че цялата работа с наводненията идва от това, че деретата не са почиствани години наред, да не говорим че повечето са засипани, защото според Лапчев нямало файда от тях. Много парцели едно време, които са били блата в момента са засипани и застроени с хотели, все пак най-важното е да се гледа интереса на цигуларчо всичко да бъде застроено, а хората кучета ги яли. Да не говорим, че след толкова отпуснати пари все още няма почистено дере. И не на последно място мостовете, които паднаха толкова некадърно ги строят, че просто човек да остане без думи. Всеки един нормално мислещ човек може да навърже две и две защо са се случили наводненията и колко по-зле ще става за в бъдеще. А темата за незаконната сеч въобще няма нужда да се засяга, защото там могат романи да се изпишат наред с всички останали простотии, които тези хубавци са сътворили през годините.
3.
Гората
10.02.2024 21:54:49
0
23
Кой изсече Странджа кажете. Аз ще го кажа… Данчо Ларша
2.
Абе главните виновници май са други, ама нейсе
10.02.2024 21:13:21
0
21
Пак няма виновни, а?
1.
Уйчо
10.02.2024 21:05:32
0
13
"зоните с високо и ниско налягане, обхванати от Омега-циркуацията" приличат на унуй нещо... ами да заповяда пак, щом носи води не е зло
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Няма данни за състоянието на шофьорите и пътниците в колите Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Според производител те ще оскъпят работната ръка
Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори