×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Петльовден 2024 - всичко за мъжкия празник


02 Февруари 2024, Петък, 09:54 ч.
Автор: Флагман.бг

Преходът от залез слънце до първи петли е страховит период

В традиционния народен календар 2 февруари се чества като Петльовден - Ден на мъжката рожба. Предполага се, че празникът има древнославянски произход. На същата дата се отбелязва църковният празник Сретение Господне. Почита се и паметта на Свети Евтимий Търновски.

Петелът - символ на новото начало и мъжката плодовитост

В традиционната българска култура петелът е символ на мъжкото здраве, новия ден и успеха, раждането и плодовитостта. Петелът е птицата, която посреща слънцето, възвестява идването на новия ден, т.е новото начало. Неслучайно частите на денонощието се свързват с естествения биологичен ритъм на петела. “По петляно време” или “по първи петли” се наричат часовете непосредствено преди началото на деня.

Преходът от залез слънце до първи петли е страховит период - появяват се караконджули, вампири, таласъми и други митологични персонажи. Когато петлите запеят, всички лоши сили губят силата си. След като петелът изкукурига, хората излизат навън, защото се вярва, че петелът е изгонил лошото. В българския фолклор петелът винаги е положителен персонаж.

Петелът е закрилник на дома от лоши сили. Всички демонични сили се крият от неговото кукуригане. Неслучайно доста популярно е било проклятието “Петел да ти не пее в къщата!” Смята се, че къща без петел ще запусстее, ще бъде нападната от зли духове. Среща се дори заклинание при баене, болестта да отиде “в пусти гори, дето петел не пее”.

Поведението на петела е и един от ориентирите в народните предсказания и метеорологията. Ако пее петел на прага - ще дойде гост. Тогава стопанката на дома казва “Пей, петлю, пей! Ако е добър гост, пей ми пак!” Ако петелът пак пропее, значи наистина ще е добър. Ако петлите пеят вечер - времето ще се радвали. През лятото ще има дъжд, а през зимата - сняг.

Колене на петел

Главният ритуал е пренасяне на петел в жертва заради силата му да прочиства лошите сили и затова, че предвещава новия ден и новото начало. Вярва се, че така неговата плодовитост ще се прехвърли на момчето в семейството. Подготовката за Петльовден започва сравнително рано. Още от есента се избира един петел за “баща” и втори за Петльовден. Отглеждат се специално за предстоящия празник.

Рано сутрин във всеки дом с мъжка рожба се коли петел на дръвника от майката на момчето. Жените, които нямат мъжки рожби, също празнуват този ден, за да се сдобият с момче. “Но която няма момче не си коли петела, ами го носи дето има момчета, там да й го заколят”.

С кръвта на птицата се прави кръст на вратите и върху челата на момчетата за здраве. След като петелът се заколи, главата му се закача на двора, за да “гони” лошите сили. Краката се хвърлят на покрива на къщата, като се изричат специални заклинания.

Традиции и забрани на Петльовден


Всички обреди, които се изпълняват на този ден, са свързани с петела - от името на празника до приготвянето на курбан.

* За този ден къщата се почиства и белосва от предишната вечер. Хората обличат най-новите си дрехи.

* Жените на бива да докосват нищо остро - нож, брадва, ножица, куки. Не се работи къщна работа, защото иначе децата ще се родят с белези.

* Девойките често не излизат навън, защото се вярва, че какъвто човек срещнат първи, такъв жених ще имат - по външен вид и по характер. За да не срещнат някой мързеливец, пияница, старец или грозник, предпочитат да си останат у дома.

* Спазва се сексуално въздържание, с което се почита християнската светица-майка и се умилостивяват злите сили.

* Ако времето е топло, такова ще е и през следващите 40 дни.

* Ако на Петльовден дадеш пари - цяла година ще даваш.

* Ако вземеш пари - цяла година ще вземаш.

Приготвя се ястие от петел - варен, пълнене или на яхния с ориз, булгур и се раздава на съседи и роднини, заедно с прясна пита, кравайчета или тиганици. .

Честит празник на всички момчета, мъже и майките на мъжки рожби!

 


В категории: Животът


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори