×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво представляват мебелите Монтесори?


30 Декември 2023, Събота, 17:19 ч.

За да разберете какво представляват мебелите Монтесори, първо трябва да разберете какво точно е "Монтесори". Учението на Монтесори се състои в задоволяването на специфичните нужди на вашето дете и подпомагането на способността му да се адаптира към средата със собствено темпо. Голяма част от тази програма се проявява в образователната среда.

Вече повече от век Монтесори образованието се практикува в училища по целия свят, вдъхновено от разработките на италианската лекарка д-р Мария Монтесори.

Тази концепция е разработена така, че да отговаря на следните аспекти от живота и здравето на вашето дете:

  • Когнитивно функциониране и капацитет
  • Емоционално равновесие и саморегулация
  • Социална увереност
  • Физическо здраве

Когато прилагате учението на Монтесори, детето ви ще започне да развива дълбоко, функционално разбиране за независимостта и какво е необходимо, за да се упражнява отговорност в рамките на тази независимост. Тази програма насърчава малките деца да взаимодействат смело помежду си, дори с тези, които са извън възрастовата им група.

В крайна сметка учението има за цел да развие самостоятелността на детето и да го насърчи да стане лидер, когато порасне. Но как е започнало всичко това и какво общо има то с мебелите?

Историята на Монтесори образованието и мебелите Монтесори

Както споменахме по-горе, методът Монтесори е създаден от д-р Мария Монтесори. Италианската лекарка и учителка се интересува от научна педагогика и експериментална психология, което я отвежда в един беден квартал в Рим, Сан Лоренцо. Д-р Монтесори започва работа в Сан Лоренцо, Рим, през 1906 г. и открива своята институция Casa Dei Bambini ("Детска къща"). Целта е да се осигури на децата от района образование, което да е равностойно по качество на това на децата, живеещи с по-големи привилегии. Тази възможност била предоставена дори на онези деца, които вярвали, че не могат да учат.

С тази визия е създадено Монтесори образованието и мебели Монтесори . Децата, които имат проблеми с ученето, социалната сфера и самодисциплината, се научават да:

  • да приготвят сами храната си (появата на кухнята  Монтесори)
  • да почистват пространството си за живеене и игра (зараждането на дома на Монтесори)
  • да участват в практически образователни програми и дейности (началото на класната стая Монтесори)

Скоро след като децата започват програмата, д-р Монтесори забелязва значителни промени в поведението им. Децата стават ангажирани с ученето на нива, които никой не си е представял, че могат да постигнат. Те успяват да контролират и управляват емоциите си до такава степен, че стават по-спокойни, поддържат концентрация за по-дълги периоди от време и проявяват истинска загриженост един към друг и към заобикалящата ги среда.

Оттогава насам този образователен стил е станал много популярен в целия свят. Родителите навсякъде се насърчават да включат тези практики в ежедневието си, за да извлекат същите ползи като децата през 1906 г.

Като се има предвид всичко това, лесно е да се разбере, че Монтесори мебелите са мебели, уреди и други инструменти с детски размери, предназначени за използване от децата, за да се насърчи самостоятелността и експериментирането във вашия дом в съответствие с философията на Монтесори.

Маси и столове Монтесори

Много семейства използват масички и столове Монтесори  за да се подпомагане детето прехода от течни към твърди храни. Масата е от съществено значение за това, тъй като тя осигурява на детето ви определено място, на което то консумира храната си, точно както го правят родителите му.

Масата  Монтесори трябва да насърчава детето да овладее следните умения:

Самостоятелност: Детето ви ще се научи да разчита на себе си  и в този аспект на домашния живот. На своята маса то няма да чака да го вдигнете в столчето или да го нахраните.

Етикет на хранене: Детето ви ще научи какво е и какво не е подходящо на масата по отношение на поведението му и правилното подреждане на масата.

Използване на пространството: Не е задължително масата да се използва само за хранене. Насърчавайте детето си да използва масата Монтесори и за работа и приготвяне на храна. По този начин те ще се научат как да превръщат тази повърхност в многофункционално пространство.

Рафтове и етажерки за книги Монтесори

Трудно е да си припомните целта на Монтесори мебелите, когато избирате основни елементи за дома като рафтове? Идеята не е просто да напълните къщата и стаята на детето си с мини версии на вашите мебели. Ще трябва да вземете предвид психологическите аспекти на разширяването на възможността детето ви да развива организационни умения и самостоятелност както в "офис" или учебна среда, така и при поддръжката на дома.

Монтесори рафтовете трябва да се характеризират със следните характеристики (Източник: The Kavanaugh Report):

Съобразена с възрастта достъпност: Съобразете височината на детето си, когато избирате подходящ рафт Монтесори за неговата спалня или място за игра. Батковците и малките деца може да не се справят еднакво добре с рафтове, които имат затворени отделения (т.е. чекмеджета и шкафове), така че кубичните органайзери (без чекмеджета) и други подобни отворени конструкции са чудесна алтернатива.

Цветове: Това ще зависи до голяма степен от детето ви и от естествената му реакция към цветовете и яркостта. Някои смятат, че рафтове Монтесори трябва да са светли на цвят, така че да се открояват и да насърчават детето ви да взаимодейства с мебелите. Други пък нямат нищо против да включат по-ярки или по-тъмни елементи в пространството на децата си. Всичко това зависи от това какво предпочита и на какво реагира детето ви.

Стабилност: Този фактор, разбира се, е от решаващо значение за безопасността на детето ви. Трябва да се уверите, че рафтът Монтесори е достатъчно здрав, за да остане на мястото си, когато се използва от евентуално по-буйни деца. Никога не трябва да има риск от падане.

Не забравяйте, че с напредването на възрастта ще трябва да актуализирате рафтовете на детето си. Това се отнася не само за конструкцията на рафта Монтесори, но и за предметите, които се съхраняват на него. Най-добрите варианти за това са тези, които са съсредоточени върху организационните умения.

Например децата на по-малко от една година биха имали голяма полза от това на отворените им рафтове да се съхраняват ярко оцветени играчки така, те могат да се научат да определят конкретните места в разделението на рафтовете Монтесори и да изградят организационни умения от ранна възраст.

Можете да обмислите тематично оформление на рафта Монтесори за малки деца, за да насърчите по-високо ниво на ангажираност. Ако детето ви харесва определени видове предмети или аспекти на природата (напр. конкретни сезони, животни или места), нарисувайте тези елементи на рафта и ги използвайте като средство за обучение, като му помогнете да се научи да разпознава определени животни или да брои с номерирани кубчета, например.

Легла Монтесори

Достъпност (също като рафта)

Независимост, по-специално защото не трябва да зависят от никой от родителите, за да им помагат да се качват или да стават от леглото

Забележка: Самостоятелното спане вече е предизвикателство за много деца. Искате да им дадете възможно най-голяма самостоятелност в рутината за лягане, за да облекчите преживяването им да спят сами. Това може да е трудно за родители, които спят заедно, и отново ще трябва да вземете предвид специфичната индивидуалност на детето си, когато избирате дизайна на леглото му. Докато някои деца могат да реагират положително на този аспект на Монтесори начина на живот, други имат проблеми с нивото на свобода, което той предоставя.

Когато избирате легло Монтесори, не забравяйте, че височината трябва да им позволява да се качват и слизат от него без ваша помощ,  да достигат до всички ъгли на матрака, тъй като трябва да ги учите как сами да си оправят леглото. Не искате да затруднявате тази стъпка от поддръжката повече, отколкото трябва, затова улеснете процеса с разумна височина и ширина.

Включването на мебели Монтесори е насочено към множество аспекти от развитието на детето ви. Докато купувате тези артикули, не забравяйте, че трябва да се съсредоточите върху следните елементи от учението на Монтесори:

Самостоятелност

Емоционална стабилност

Социална увереност

Физическо здраве

Като имате предвид тези фактори, със сигурност ще осигурите на детето си най-добрите възможни инструменти за вътрешно израстване и ще гарантирате, че то ще придобие самостоятелност в бъдещия си живот.

 


В категории: Лайфстайл


Коментари
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори