×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо повечето хора в Йемен подкрепят хутите


Защо повечето хора в Йемен подкрепят хутите
Ключови думи: хути, хемен, флагман
25 Януари 2024, Четвъртък, 12:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Хутите искат да бъдат възприемани като защитници на Газа

В следобедните часове слънцето огрява високите глинени сгради в йеменския град Шибам, докато деца играят футбол в пясъка. Войната, която се води вече девет години в Йемен, изглежда далечна, пише АРД в репортаж от арабската страна.

На влизане в града се вижда голям флаг - този на Южен Йемен, който демонстрира желанието на въоръжените групировки, които контролират Шибам, да се отцепят от северната част на страната, която се управлява от бунтовниците хути.

Хората от региона, в който се намира град Шибам, от години са враждебно настроени към хутите. В последно време обаче някои преосмислят позицията си, пише АРД. Един от тях е Мохамед Файзал, който е туристически гид. Заради войната той почти няма работа - вече почти никой не посещава Шибам, въпреки че градът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Поддръжниците на хутите са непреклонни

На 500 километра западно от Шибам е разположена столицата на Йемен - Сана, където хутите управляват от 2014 година насам. Хасан Абдала е поддръжник на хутите. Той е представител на шиитското разклонение заиди, разказва АРД, цитирана от Deutsche Welle.

Абдала и други поддръжници на хутите се събират в джамия в Сана, където проповедник ги насърчава да не се отказват въпреки въздушните удари, които САЩ и съюзниците им нанасят. "Ние вече сме преживели девет години въздушни нападения, те са ни направили само по-силни", казва и Абдала. Гражданската война в Йемен се води от 2014 година насам, а Саудитска Арабия неведнъж е бомбардирла позициите на хутите.

От 7 октомври, когато палестинската групировка Хамас нападна Израел, Абдала протестира всеки петък след молитвата. Десетки хиляди поддръжници на хутите демонстрират солидарността си с хората в ивицата Газа и се противопоставят на Израел и САЩ. Основното им послание е едно: "Няма да позволим дори на големите сили да ни сломят".

Хутите искат да бъдат възприемани като защитници на Газа

Вече две седмици Йемен е бомбардиран, този път от военна коалиция, водена от САЩ, която извършва удари по позиции на хутите в страната. Те обаче изглежда нямат намерение да спрат набезите си срещу търговските кораби, преминаващи през Червено море. САЩ смята хутите за терористична организация, но в арабския свят те трупат одобрение като военен опонент на най-близкия съюзник на Израел - Вашингтон.

Военизираната организация иска да спре търговията на израелското пристанище Ейлат, а целта им е да бъдат възприемани като защитници на палестинската кауза. Хутите умишлено правят пряка връзка между войната в ивицата Газа и конфликта в Червено море, казва анализаторът Хишам Ал Омейси пред АРД. "Те настояват да бъде прекратен огънят в Газа, за да спрат с нападенията в Червено море", посочва още експертът. Ал Омейси казва, че хутите могат да ограничат нападенията временно, но в дългосрочен план те ще останат заплаха за региона.

Макар и разделени, жителите на Йемен подкрепят палестинците

Междувременно слънцето в Шибам е залязло, продължа разказа Рамин Сина от АРД. Мохамед Файзал, туристическият гид, играе домино с приятелите си в едно улично кафене. Обсъждат политиката, Файзал чука по дъската за домино и казва, че Йемен е игрална дъска за чужди сили. Мъжете около него кимат.

Дори доскорошните врагове на хутите в Южен Йемен сега ги подкрепят в конфликта със САЩ. Според екскурзовода Мохамед Файзал от Шибам палестинската кауза е по-важна. "Ние сме една кръв. Съчувстваме им - това не е война срещу една държава, а срещу целия арабски свят."

Почти никой от хората в южния град не смята, че враждуващите фракции в Йемен ще се обединят заради конфликта в Близкия изток, добавя АРД. Хутите имат съвсем различни интереси от хората в Шибам. За момента обаче всички са на страната на палестинците.
 




2
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
2
Коментара по темата
2.
Българин
28.01.2024 11:47:49
0
1
Санкции А Сащ Германия е пред прага на гражданска воина капитализма фашизма потъва. Острова Великобритания и Украйна няма да съществуват. Воината е за ресурси бе помяри. Капитализма и фашизма Збогом6deb2
1.
ЩОТО
25.01.2024 13:06:13
3
4
са боклуци....мамицата им гъжвалийска...!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори