×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

По 6 души живеят на 20 кв. м в психиатриите


20 Януари 2024, Събота, 11:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Проверки осветиха ужасните условия в държавните клиники

Мухъл и претъпкани стаи, оскъдна храна без месо, плодове и зеленчуци, липса на лекари и твърде чести изолации – такива ужаси от държавните психиатрични болници разкриха проверки, извършени миналата година от администрацията на омбудсмана. Резултатите от тях бяха представени тази седмица на заседание на временната парламентарна комисия за защита на правата на психично болните пациенти. Въпреки че лошите условия в държавните психиатрични болници са публична тайна, мнозина депутати реагираха бурно и емоционално при представянето им в комисията.

Калорифер в коридора и храна за 2 лв. на ден

Проверките бяха извършени в болниците в Бяла (Русенско), Раднево, Ловеч и Карлуково. Материалните условия в психиатриите бяха определени като „унизителни“. В отговор на парламентарен въпрос на депутата Стела Николова (ПП-ДБ) от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков се вижда, че парите за храноден на пациент в психиатрията в Бяла през 2022 г. са били 2,01 лв. В Ловеч сумата е била 2,57 лв., а в Раднево – 3,15 лв. Сумите продължават да бъдат в този ценови диапазон и през 2023 г., става ясно от доклада на омбудсмана. В повечето проверени болници например обядът често е само от основно ядене, месото е недостатъчно, липсват пресни плодове и зеленчуци, показа справка на "Сега" в докладите по проверките.

Материалната база е остаряла - баните и тоалетните често са в ужасно състояние, а в стаите са настанени много повече хора от позволеното. По норматив на едно болнично легло трябва да има по 6,5 кв. м, но на места има по 6 човека в стая от 20 кв. м. В Раднево в отделенията, които са с капацитет от 30 до 65 души, има средно по 3 тоалетни и душа, които са общи за всички. Има отделения със стаи, в които са настанени по 10 души. В същата клиника две отделения ползват за отопление по един голям калорифер на етаж, разположен в коридора зад метална решетка, установяват проверяващите. Така през зимата вратите на болничните стаи стоят постоянно отворени, за да се отопляват всички пациенти в отделенията - крайно неефективно и скъпо.

Твърде много изолация и връзване, твърде малко специалисти

Изключително тревожни са констатациите и за медицинското обслужване на тези хора. Отделенията в болницата в Бяла например нямат нива на компетентност, определени в съответствие с медицинския стандарт „Психиатрия“, т.е. липсват обучени специалисти. За да се осигури 24-часово лекарско присъствие в Бяла, всички лекари работят на денонощен график, а в събота и неделя дежурства дават и общопрактикуващи лекари на половин щат. В Раднево само две отделения имат първо ниво компетентност по психиатрия. Парите за лекарства са по 70 ст. на ден.

В Ловеч, където преди няколко месеца в пожар загина вързан пациент, проверяващите скандално не са били допуснати в сградата на психиатричната болница, като се е наложила намесата на прокурор. В тази болница, както се разбра още след трагедията, са установени редица случаи, при които на пациентите са назначени няколко поредни изолации и няколко имобилизации в един и същи ден или в поредни дни. Особено драстичен е случаят на пациент с диагноза „съдова деменция“, който от 30 септември до 2 октомври е изолиран общо 5 пъти по 6 часа и е бил имобилизиран 2 пъти за по 2 часа. В Раднево има пациентка, която от 18 юли до 8 септември е имобилизирана 11 пъти.

КОМЕНТАРИ

Катя Вълчева – началничка на кабинета на омбудсмана – обобщи резултатите от проверките като „твърде тревожни“ по отношение на правата на психично болните пациенти. За първите девет месеца на миналата година броят на настанените за принудително лечение е бил 300, а на настанените за задължително – 1827. Броят на починалите пациенти за първите девет месеца на миналата година е 64, а за 2022 – 78. Поради липса на други възможности, някои пациенти прекарват твърде дълго в тези институции - има случай на човек, който е от 4 години в Бяла, въпреки че тези хора трябва да се извеждат от изолацията в болнична среда и да се социализират чрез по-съвременен тип социални услуги.

Цветан Предов от ИТН заяви, че проблемът не е във финансирането, а в липсата на обучени кадри. „В момента едно от най-високите финансирания е на лицата и на децата с психични заболявания. и това мога да ви го кажа като ръководител на център за деца и младежи от семеен тип с увреждане“, заяви той, при което се включи Ивелина Велкова от дирекция „Национален превантивен механизъм“. Тя обясни, че винаги носи в себе си пари и солети, когато ходи на проверки в държавните психиатрии, защото пациентите я молят за храна. „Основният проблем е контролът“, категорична беше тя.

Председателката на комисията – Деница Сачева, припомни, че целта на комисията е да вкара темата за психичното здраве в обществения ред. Тя изрази и съжаление, че „по въпросите на общественото здраве ние не можахме да случим на министър, поради което очевидно трябва да се занимаваме с най-различни такива неща“.

ПРЕПОРЪКИ

Сред препоръките на омбудсмана са преразглеждане на наредбата за принудително имобилизиране на пациенти, включване на юридическо лице и представител на хуманитарна неправителствена организация в състава на комисията за надзор по прилагане на мерки за физическо ограничаване, актуализиране на бюджета за държавните психиатрични болници. Д-р Владимир Сотиров, който е член на Българската психиатрична асоциация, препоръча пациентът да може да се среща поне веднъж седмично с лекуващ психиатър. Той очерта и нуждата от извънболнични програми за хора с депресивни епизоди или суицидни нагласи, клиника за лечение на хранителни разстройства, психично-здравно образование още в детските градини и обучения за полицаи как да посрещат случаи на хора с психотични епизоди.


В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Ако бях съдия
20.01.2024 15:11:26
0
1
Вижте по колко пари взимат докторите и директорите на такива болници и какви коли карат,а другото е само на препоръки за хората за сградите и тема подобни.Яко източване на пари и лайф ис лайф за крадците доктори и директори.Сега Европейския съюз ще дават доста пари за душевно болни хора и затова постоянно ги рекламирате по новини и сайтове.Не че искате да им помогнете,Ами просто покрай тях да оправите собственото си дередже.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори