×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цветята скоро няма да миришат


18 Януари 2024, Четвъртък, 22:06 ч.
Автор: Флагман.бг

Причина е масовото използване на токсични вещества в селското стопанство

Насекомите бързо измират. Основната причина е масовото използване на токсични вещества в селското стопанство. Всички искаме да видим изобилие от плодове и зеленчуци по рафтовете на магазините, а никой не обича насекомите. Проблемът е, че биосферата не може да съществува без насекомите. Или може? Едно зашеметяващо откритие хвърля нова светлина върху тази объркваща (и тъжна) история. Дивите растения масово отхвърлят своите цветове, а тези, които съществуват, почти не миришат. Няма ги насекомите и отпада нуждата с миризмата да привличат някой друг.

Насекомите като такива могат да напуснат Земята само за един век. Ако скоростта на тяхното изчезване е толкова впечатляваща. Разбира се, някои мушици или мравки ще останат. Но като цяло в горите на Московска област ще има толкова насекоми, колкото и лисици. Ако имате късмет, ще видите едно или две през зимата.

Точно така беше очертан проблема още през 2019 г., когато учените направиха първия глобален преглед на състоянието на ентомофауната (както научно се нарича светът на насекомите). Преброяването на малките животни не е лесно, след като е проблем дори за да разберете колко мечки или елени има. Разбира се, има методи, същите примитивни капани, с които сте запознати, ако сте ходили в клубовете за младите натуралисти като дете. И от 1990-те години това, което беше уловено в такива капани, започна да изглежда странно. В момента има няколко десетки проучвания по света и картината е една и съща навсякъде: популацията на насекомите намалява с приблизително 2% на година. Само след няколко десетилетия ще загубим 40% от видовете. И след един век, както вече споменахме, ще загубим всичко.

И нищо не се е променило след публикуването на този преглед. И не може да се промени. В крайна сметка основните причини са урбанизацията и развитието на земеделието. Градовете се разрастват и има нужда от все повече храна. Разбира се, пестицидите първо убиват насекомите. Но дори и да намалим тяхното използване, няма да решим проблема. Обработваемата земя е неестествената им среда, чуждият елемент. Почвата е променена от човека. С други топлинни потоци. С различен растителен състав. Може да се премине към хидропониката и градското земеделие (отглеждане на продукти в градовете, в многоетажни затворени оранжерийни сгради). Но това е екзотика.

И засега насекомите просто измират. Но някои видове заемат нишата от освободените и тя нараства. Това се е случвало повече от веднъж в биологичната история на Земята. В крайна сметка бозайниците, към които принадлежим и ние, запълниха нишата на динозаврите, когато бяха изхвърлени в периферията на еволюцията. Но днес промяната се случва невероятно бързо и това е основният проблем.

Ако сте учили биология в училище, разбирате какъв е основният проблем. Насекомите са част от сложната верига на живота, без която той ще се разпадне. Птиците и животните ядат насекоми. Дори кравите, които ядат тревата, улавят стотици насекоми заедно с нея и ветеринарите, които работят във фермите, са ми казвали повече от веднъж колко важно е това. Много видове ще останат без храна. Тези видове от своя страна са храната за други видове. Комарите изчезнаха, лосовете също, въпреки че изглежда че между тях я няма връзката.

Насекомите разрохкват почвата, и нещо повече, заедно с растенията те образуват почвата. Без тях тя е глина. И накрая, насекомите опрашват растенията. По едно време тази „услуга“ беше оценена на $577 млрд. годишно и това е колко насекоми допринасят за глобалния селскостопански сектор, като опрашват приблизително 75% от видовете култури. Вече видяхме как земеделският сектор плаща за тази услуга. Масовият читател е запознат с този проблем предимно от новините за изчезването на пчелите. Наистина, нещо ужасно се случва с пчелите, особено в Северна Америка. Само половината от видовете земни пчели, които са летели над прериите на САЩ и Канада през 1940-те години, са оцелели до днес. Обвиниха за това радиацията от електрическите мрежи и мобилните телефони, но основното, разбира се, бяха пестицидите, за които аграрните компании се опитват да премълчат.

Новото изследване на френските учени е удивително. Оказва се, че растенията масово преминават към самоопрашване. Защото вече не могат да разчитат на насекомите. Бяха изследвани специално теменужките, но са събрани данни и за другите цветя.

Само за няколко години явлението самоопрашване се е увеличило с 27%. Има една причина и тя е само една: растенията „разбраха“ (да, точно така), че сега ще трябва да се оправят сами. Това е невероятно. В крайна сметка растенията нямат съзнание, това е сигурно. Или така си мислим? А системата растение-насекомо е създадена преди стотици милиони години, в зората на появата на растенията като такива. И така това се променя в течение на няколко години. И никой не е предполагал, че природата може да се развива толкова бързо.

Около 80% от растителните видове се самоопрашват. През последните 50 години, заедно с изчезването на насекомите, броят на растителните видове също е намалял пропорционално. В същото време в много растения природата е заложила резервен механизъм и това е самоопрашването. Да кажем, че нещо се е случило в природата, временно, и необходимото насекомо не е там. То може да се появи след година, но тази година трябва да се преживее. И така растенията оцеляваха.

Но разликата със сега, е че те използват резервната опция като основна. Растенията губят характеристиките, които са създали специално за насекомите. Познавате тези признаци: красивите ярки цветя, специалните „ивици за кацане“ (често видими само на ултравиолетова светлина), върху които се фокусират крилатите опрашители, но сега те отделят по-малко нектар и цветята вече не миришат. Всичко това вече не е необходимо. И всичко това се свива. Но се развиват другите признаци. Например, разстоянието между мъжките и женските „генитални органи“ (да го кажем така) в едно растение е намалено. Прашецът например може просто да се носи от ветреца.

Това е особено поразително, ако вземете за сравнение древните семена (те се съхраняват в специални банки за семената). И да си отгледате теменужки от тях. И ги сравнете с тези, които растат на истинската поляна. Това са по същество различни цветя. И това е удивителното доказателство, че природата е невероятно издръжлива и е способна да компенсира и най-трудните предизвикателства.

Изглежда, че ние рискуваме малко. Е, цветята не миришат. И самите цветя са по-малки, и не са толкова ярки. Нека бъдем търпеливи! Генното инженерство, спонсор на 8 март, ще ни подари зашеметяващи цветя от оранжериите. Но природата сама се справи със сериозните проблеми. И това е добре. Но всичко е малко по-различно. Тъй като растенията започват да се самоопрашват, те вече не се нуждаят от насекомите. И това е още една причина насекомите да изчезват още по-бързо.
Също така все още нямаме данни, че ябълковите дървета и разните круши са готови да преминат към самоопрашване. Няма да ядем теменужки. Както казват изследователите, генното инженерство, разбира се, ще ни помогне. Но прогреса в тази посока все още е скромен.

А и има още нещо, за което не се говори. Рециклиране на това, което вече не е живо. Животните умират. Жабите, змиите и другите невидими обитатели на гори и полета не са безсмъртни. Ние, като се разхождаме сред природата и берем гъби, почти никога не виждаме техните тела. И насекомите обработват всичко това със светкавична скорост. Учените са притеснени, че сега няма никой? И това е рискът от развитието на бактериите, които могат да се разпространят при хората.

И така, имаме закърнели гори без птиците, които нямат какво да ядат. Имаме полетата без цветя и без аромати. Но въздухът е пълен с агресивни видове всеядни насекоми, които заемат празните ниши. Забелязали ли сте, че през лятото има осезаемо повече молци, и то от тези гадните? Възможно е всичко това вече да е започнало. Картината е такава.

Но нека не бъдем песимисти. Да, хората все още не са направили нищо, за да спасят насекомите, а самата тема изглежда глупава и несериозна за мнозина и не напразно виковете за изчезването на пчелите се чуват главно на срещите на разни странни хора като парапсихолозите и екстрасенсите. Но интуицията ни подсказва, че ние, жалките хора, не можем лесно да преодолеем силата на природата, която е преживяла супервулканични изригвания, метеоритите и кой знае какво още. Природата ще знае какво да прави. Дали това решение ще се хареса на човек е друг въпрос. Но хората имат разум и все още имат времето да се промени всичко.

(Превод за “Труд news” - Павел Павлов)


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
1
Коментара по темата
1.
Скоро
19.01.2024 09:45:40
0
5
нищо човешко няма да остане, включително и човеците...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори