×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коко Динев и съдружници искат да превърнат Рупите в нов Слънчев бряг


14 Януари 2024, Неделя, 18:06 ч.
Автор: Флагман.бг

Започна мащабно строителство на святото място

Край Рупите, на броени метри от изворите с лечебна вода, изниква огромен бетонен град, при това в непосредствена близост до храма на баба Ванга. Наглото строителство, което е напът да превърне красивата местност в нов Слънчев бряг, тече под егидата на общинари и бизнесмени от Петрич и Сандански, пише Уикенд.

Официални инвеститори се водят Костадинка и Валентин Парапунови от Петрич и бизнесменът, любител на чалгаджийки – Коко Динев. Десетки други също готвят строителни книжа за проектите си. Парапунови и Динев градят спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг, който ще се просне върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга. Предвижда се след това да бъдат забити и още два огромни хотела. Този комплекс от сгради, както уверяват еколози ще сложи ръка на почти целия дебит на целебната вода.

Историци пък изказват предположения, че градежите ще затрият антично наследство, понеже има версия, че под земята на хотелите е античният град Хараклея Синтика. Педи време точно поради тази причина строежът е спиран, но сега отново се гради с бързи темпове.

Да не говорим, че Рупите, са и място, в което гнездят 141 вида птици, от които 33 вида са включени в Червената книга на България. Районът е обявен за защитена местност още през далечната 1980 г. и оттогава всякакво строителство е забранявано. Явно забраната не важи за определени предприемачи. През последните години еколози редовно организират протести, но явно без ефект. Стотици декари земеделски земи се вкарват в регулация и за да мине по-лесно процедурата, първо се издава разрешение за изсичане на дърветата върху терена, под предлог че не било гора. Така вече е обръсната до голо площ от над 1 кв. км. Според еколози, за да се даде разрешение за сеч, трябва да има оценка за въздействието върху околната среда и човешкото здраве, още повече че тези земи са в защитена местност, в която живеят десетки защитени видове.

В такива места, които са част от европейската мрежа „Натура“, трябва да се избягва всякаква човешка намеса или трябва да е изключително прецизна. Със сигурност евродирекетивата не предвижда да се вдига цяла империя от хотели и къщи за гости. Явно инвеститорите обаче нямат никакво намерение да зачитат закона и имат сериозен политически гръб, защото въпреки протестите на еколози, Министерството на околната среда и водите се прави на три и половина, а кметството в Петрич направо подпомага строителната инвазия. Само че каква по-добра илюстрация на слуховете, че главен инвеститор, скрит зад подставени лица, е кметът на Петрич – Димитър Бръчков.

Бетонните чудовища, израстващи до храма на Ванга, заграбват не само земята, но и лечебната вода в района. Отсега се рекламират луксозните им спа центрове, които щели да ползват минералната вода от находището, известно като „Рупите – Кожух“. Инвеститорите дори не се притесняват, че с това нарушават волята на Ванга. Както припомнят местни, пророчицата приживе неведнъж предупреждава: „Когато някой тръгне да печели пари от водата и тя ще се скрие! Водата е дар за хората и трябва да е безплатна". Явно за бетонджиите това не е кой знае какъв проблем. В цялата тази история е много странна позицията на фондация „Ванга”, която уж се грижи за наследството на прорицателката и в частност за черквата й „Света Петка Българска”.

Досега поне не се е чуло ръководството на Фондацията да е надигнало глас срещу новия Слънчев бряг, който израства на метри от храма. Явно за тях пророчицата, макар и отдавна мъртва, е само една златна кокошка, от която вадят добри пари.

В момента по сметките на Фондацията има над 700 000 лева, показва справка в Търговския регистър. Отделно големият бизнес се върти от фирма „Рупите 2010", която, разбира се, е собственост на Фондацията.

От продажба на свещи, сувенири и книги изкарват над половин милион на година. Да видим кои са главните действащи лица в тази структура, която има добри печалби. Прави силно впечатление, че част от тези хора навремето са писали доноси за ДС, а днес уж работят за запазване на духовното наследство на ясновидката. Зад гръмките лозунги, че съхраняват във времето делото и мисията на прочутата в цял свят баба Ванга и нейния храм „Света Петка" в Рупите, те всъщност трупат пачки от неспирния туристически и поклоннически поток.

Фондацията е създадена с идеална цел и няма право на търговска дейност. Въпреки това развива през годините доста добър, бизнес, като за целта в рамките на няколко години са регистрирани три фирми, но днес работи само една – въпросната „Рупите 2020”. Управителят е Серафим Иванов, който от години ръководи комплекса на баба Ванга в Рупите. Иначе самата Фондация е основана през 1994 г. и в нея оттогава са се загнездили офицери и агенти от бившата Държавна сигурност. Част от тези хора окупират Ванга през последните няколко години от живота й.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
8
Коментара по темата
8.
Магнитски
19.01.2024 17:14:00
0
1
Бандитска държава...
7.
Армандо
15.01.2024 21:16:15
0
4
Ходил съм на Рупите наистина свято място тези хора не ги е страх от нищо и няма да се спрът пред нищо ама тези пари ще им донесът само нещастия но може би проклятията са само за бедните.
6.
Габдулла
15.01.2024 15:31:42
0
5
Се да е само там?! Цялата минерална вода се узорпира. Съвсем наблизо е село Хитово. Там се изсече и унищожи бамбука и се разруши ареала на водните костенурки. Всякакви чорбаджии взеха водата на селото и си построиха палати.
5.
СТРОГОВЗХОР
15.01.2024 07:02:28
0
15
ЕЙ,ВСЯКА.ПЕДЯ.ПО.ЧИТАВА
ЗЕМЯ.Я.ПРИСВОЯВАТ
И.НАШИ.И.ЧУЖДИ
ХИЕНИ
4.
Папуров
14.01.2024 22:27:42
0
12
Аз мога да спа и без комплекс.
3.
Надя Хаджийска
14.01.2024 20:49:04
4
30
Бойко и твойто ще дойде не си безсмъртен...Погреба тази държава и Още искаш...Срам ме е и ми е жал d
2.
Надя Хаджийска
14.01.2024 20:38:33
1
47
На това свято място...Как не се наядохте....Ванга ни го завеща.....Коко боклуци с
1.
Иван
14.01.2024 19:05:12
2
49
Алчен ли си идва някой! и ти вижда сметката.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори