×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Kакво означава кодът върху яйцата?


Kакво означава кодът върху яйцата?
Ключови думи: яйца, код, отглеждане
07 Януари 2024, Неделя, 17:38 ч.
Автор: Флагман.бг

По рафтовете в магазините се предлага богат избор от яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3

По рафтовете в магазините се предлага богат избор от яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3. Въпреки че много българи са наясно, че цифрата 3 индикира яйца от ферми с клетки, а тези маркирани с 1 идват от кокошки, отглеждани свободно, малцина са наясно с действителната разлика между отделните методи на отглеждане, пише businessnovinite.bg. И тук се появява въпросът – какво стои зад различната маркировка?

Яйца с код 0 – био отглежданe

Това е най-хуманният начин за отглеждане на кокошки. Европейският съвет ясно посочва,че кокошки, отглеждани свободно, трябва да имат постоянен достъп до зелени площи през целия ден. Пространствата на кокошките в отделенията за мътене трябва да отговарят на няколко изисквания относно качество на въздуха, температура, светлина и влажност. Също така храната, която се дава на кокошките, е по-качествена в сравнение с другите методи – не се използват антибиотици или хормони, а растенията, от които се прави фуражът, се отглеждат без химични примеси.

Най-важното нещо за животните обаче е свободата за движение – всяка кокошка трябва да разполага с поне 4 кв. м. открито пространство, а на закрито се отглеждат до 6 кокошки на кв. м., обясняват в статия от сайта Кампании и активизъм за животните в индустрията. Също така, за разлика от другите методи на отглеждане, при които в едно хале живеят десетки, дори стотици хиляди кокошки, при био отглеждането броят на кокошки в едно хале не може да надвишава 3 000. Въпреки че постепенно био произведените яйца стават все по-достъпни, те все още са рядкост в магазините.

Яйца с код 1 – свободно отглеждане

Въпреки че кокошките, отглеждани свободно, не са толкова щастливи, колкото своите себеподобни с код 0, може да се каже, че те живеят в сравнително приемливи условия. Наличието на достъп до свободно пространство позволява на кокошките да запазят и прилагат много форми на присъщото си естествено поведение като ровенето за храна, прашните бани и препичането на слънце. Те също така имат достъп до зелени площи, където имат достатъчно пространство, но са изложени на ред други неприятни дейности като например подрязване на клюновете и удължен светлинен цикъл. Тяхната храна съдържа хормони, антибиотици и други изкуствени добавки. На този етап обаче, от тук са най-хуманно произведените яйца, широко достъпни за хората в магазините.

Яйца с код 2 – подово отглеждане

При подовото отглеждане, кокошките имат по-малко пространство поради липса на достъп до открито пространство. За разлика от кокошките, отглеждани във ферми с клетки, те имат възможност да се движат и наличието на по-голямо пространство им предоставя условия, където могат да изпълняват много форми на присъщото им поведението – както двигателни дейности, така и такива с цел грижи за тялото. Също така, те проявяват повече изследователски поведения, отколкото кокошките във ферми с клетки. Наличието на повече стърготини по пода, обогатяващо местообитанието на кокошките, може да намали риска от кълване на перата и канибализъм.

Яйца с код 3 – ферми с клетки

Това е истински кошмар за кокошките-носачки. Понастоящем действащият закон в Европейския съюз предоставя на всяка кокошка пространство, което е малко повече от един лист А4. Малкото пространство ограничава свободното движение на птиците, които дори не могат да разперят криле. Социалното поведение, както и задоволяването на естествените им нужди при такива условия, е абсолютно невъзможно.

Кокошките обичат да търсят храна, ровейки, и да си правят прашни бани, почиствайки се. Поради тази причина осигуряването на необходимите условия, това поведение да бъде проявено, е от решаващо значение за тяхното благосъстояние. За съжаление, количеството постелки в клетките е твърде малко и бързо се износва и особено за кокошките, поставени по-ниско в йерархията, те може да не са налични.

Стресът, причинен от невъзможността да се реализира естествено поведение, води до поведенчески разстройства, като кълване на перата на други кокошки и канибализъм. Друго характерно за тях е, че те обичат да стоят нависоко, защото там се чувстват в безопасност. В т.нар. "обогатени клетки“, използвани в Европа, кокошките имат ограничен достъп до място за кацане, но с риск от канибализъм. Пилетата, които нощуват, са изложени на риск да бъдат кълвани отзад от други кокошки. Разбира се, отглеждането в клетки не осигурява адекватни условия за кокошките и е най-малко етичният начин за получаване на яйца.


В категории: Животът


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Паратика работа
07.01.2024 23:46:12
0
2
Кокошките се отглеждат еднакво във големите ферми. Който има по-голям гръб/владика, той се урежда с по-висока цена на яйцето. По-свободни кокошки от селските няма, другото е паратика работа
1.
Ица 20ст. Бр.
07.01.2024 23:03:48
0
3
Ако има AISI 1040 е начи са от стомана, която съдържа умерени количества въглерод и манган. Може да се отгрява, нормализира, закалява, закалява и заварява
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори