×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Знаковите личности от Бургаска област, които завинаги останаха в 2023 година


Знаковите личности от Бургаска област, които завинаги останаха в 2023 година
Златко Димитров (горе вляво), Николай Гемеджиев (под него), д-р Георги Мигаров (долу вляво), Климент Атанасов (горе вдясно) и Атанас Стойновски ни напуснаха през последните 12 месеца
27 Декември 2023, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Напуснаха ни именити художници, политици, магистрати и строители 

През последните 12 месеца Бургас загуби знакови имена от всички сфери на обществено-политическия живот – хора, които оставят трайна диря в историята с делата, действията и заветите си. Сред тях има представители на магистратската общност, бизнеса, духовенството, политиката, изкуството.

Ето кои останаха завинаги в 2023 година:

През април магистратската общност бе в траур, защото се прости с един блестящ юрист и справедлив съдия – Николай Гемеджиев (51 години). Той загуби битката с тежко онкологично заболяване. За него и до днес се говори със суперлативи. Съдебните му актове бяха безупречни, а самият той бе авторитет, който не оставяше съмнения с решенията си в нито една от страните. (ВИЖТЕ ТУК)

Николай Гемеджиев бе блестящ юрист и справедлив съдия. За съжаление си отиде твърде млад - на 51 години

2023 година ни отне и д-р инж. Деляна Чавдарова – носителка на редица ордени и награди за заслуги към общественото и индустриално развитие на Бургас. Тя е бивш директор на кабелния завод „Васил Коларов“ и зам.-министър в Народна Република България. Деляна Чавдарова почина на 88-годишна възраст.

През юни на 86 години си отиде и един от бившите кметове на Бургас – Никола Александров (8 декември 1989 година – 1 септември 1990). Той управлява града в трудни времена и името му завинаги ще остане в историята.

На 28 юни ни напусна изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров. Той издъхна едва на 57 години. Десетилетие води битка за съхраняване на държавността в курорта и не му останаха сили за най-важната – тази за живота. Той бе обичан от приятели и уважаван от идеологическите си опоненти и бе посветил живота си на туризма. (ВИЖТЕ ТУК)

За Златко Димитров "Слънчев бряг" бе кауза, на която посвети живота си 

След продължително боледуване на 30 юли си отиде големият български художник Климент Атанасов (66 години). Той остави след себе си огромно наследство от картини, както и плеяда от съвременни млади художници, които обучи. Климент бе не само майстор на четката, но и един от най-добрите български реставратори за всички времена. Той бе почитан в гилдията на изкуствоведите, на духовните водачи в областта на езотериката и се ползваше с изключителен авторитет в масонското и тамплиерско движение у нас. (ВИЖТЕ ТУК)

Климент Атанасов бе и един от най-добрите български реставратори

В началото на август този свят напусна гастроентерологът д-р Здравко Андронов – един от най-уважаваните и сърцати специалисти. Той бе на 84 години, но работи до последния си ден в кабинета си в Медицински център „Света София“ в Бургас.

На 90-годишна възраст през август си отиде последното соцвеличие на Бургас Атанас Стойновски, който имаше ключова роля за строителството на града през 60-те и 70-те години на миналия век. Под негов надзор и с прякото му участие градът буквално се разрасна до мащабите, които има днес. По негово време на мястото на малката улица „Толбухин“ се изгради огромния бул. „Демокрация“, комплексите – „Изгрев“, „Славейков“, „Зорница“ и “Меден рудник“. Построени бяха детски градини и училища, а един от най-ценните му завършени проекти бе свързан с изграждането на водопровода от Мандренското езеро. (ВИЖТЕ ТУК)

Атанас Стойновски запази здравия си дух до 90-годишна възраст

Един от най-честните и достойни патриоти, радетели за демокрацията в Бургас, Евгени Чекаларов почина на 12 август на 68-годишна възраст. Той членуваше в клуб „19 ноември“ – първото опозиционно движение в Бургас. Евгени Чекаларов е правнук на легендарния костурски воевода Васил Чекаларов – член Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), ръководител на чета и участник в Илинденско-Преображенското въстание, както и в Балканската война, радетел за българщината. Жестоко убит, обезглавен през 1913 година по време на Междусъюзническата война.

През август, на 79-годишна възраст, издъхна спортната легенда Руси Петров, който бе почетен гражданин на Созопол. Бил е световен и европейски шампион, един от най-успешните български борци в историята.

Бедствието в Царево на 5 септември отне живота на дългогодишния председател на Районния съд съдия Мария Москова и дъщеря й д-р Даниела Йорданова, която си отиде едва на 30 години. (ВИЖТЕ ТУК)

Съдия Мария Москова и дъщеря й д-р Даниела Йорданова станаха жертви на наводнението в Царево

През септември Бургас се сбогува и с още едно медицинско светило – д-р Михаил Михайлов, който бе считан за корифей в онкогинекологията в Бургас. Той си отиде на 70-годишна възраст, а до последно приемаше пациенти в КОЦ Бургас. Д-п Михайлов десетилетия развиваше своята дейност в профилактиката, диагностиката и оперативната техника за лечение на пациентки с доброкачествени заболявания.

В началото на октомври земният си път приключи геният Живко Иванов - безкрайно талантлив художник, който остави трайна следа в историята на града ни. Той цял живот изкарваше прехраната си единствено и само с четката и платното. Дълго време се бореше със злокачествено заболяване. На 2 септември навърши 70 години и по повод този рожден ден бяха показани най-ценните му картини. (ВИЖТЕ ТУК)

Живко Иванов бе целият просмукан от Бургас, а видът му – на бохема, на рибар, на хулиган, на гларус

На 16 октомври на 78 години земния си път приключи големият учен, културолог, документалист и картограф д-р Стефан Пейков. До последните си минути той бе отдаден на науката. Почина при откриването на последната си голяма международна изложба в Пловдив, в ръцете на близкия си проф. Иван Илчев, заобиколен от историци и общественици. Д-р Стефан Пейков ще остане един от големите учени на нашето съвремие. Името му се свързва с това, че е работил с Людмила Живкова и проф. Александър Фол. През социализма ръководеше координационния център на програмата „Странджа-Сакар“.(ВИЖТЕ ТУК)

Картографът д-р Стефан Пейков е един от големите учени на нашето съвремие. Изследователската му дейност е впечатляваща

На 19 октомври си отиде и един от най-колоритните бургазлии – Тома Талепов, известен повече с прякора си Айляка. Той издъхна на 52 години след тежко злокачествено заболяване на черния дроб. Тома Талепов бе риалити звезда, ценител на женската красота и ненадминат зевзек. (ВИЖТЕ ТУК)

Дни след първия тур на изборите издъхна едно от знаковите имена за политиката в региона – Февзи Хюсеин, който е бивш общински съветник в Руен и току-що бе избран за нов мандат. Февзи бе близък на бившия зам.-председател на ГЕРБ и настоящ лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.

На 13 ноември Бургас се събуди с новината, че началникът на Първо отделение по обща хирургия в УМБАЛ Бургас д-р Георги Мигаров, който бе истинско светило в хирургията, е починал. Той издъхна на 63 години след продължително неуспешно лечение.(ВИЖТЕ ТУК)

Д-р Георги Мигаров бе истинско светило в хирургията

През ноември си отиде и д-р Станко Станков, който се грижеше за стотици деца в Бургас и Средец – изключителен специалист, отдаден на мисията да помага.

На 5 декември ни напусна и йога учителят Мирослав Рахнев, който в последните години се бореше с коварно заболяване. Той страдаше от много рядък вид рак – аденокарцином, който докторите в България отказваха да лекуват. Въпреки това Рахнев не се предаде, а негови близки и приятели организираха благотворителна акция и събраха пари за лечението му в Турция. Първият цикъл премина успешно, но малко преди втория той издъхна, все още твърде млад.


В категории: Животът


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
9
Коментара по темата
9.
*********
30.12.2023 19:05:10
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
Селянин
28.12.2023 08:48:40
0
16
Светъл път на Доктор Мигаров. Спаси сина ми като беше на един месец със сложна операция, която само той се нае да прави. Голяма загуба за града ни е това. Много съжалявам!
7.
Ирена Павлова
28.12.2023 08:37:31
0
14
Почивай в мир, д-р Мигаров, ти даде втори живот на стотици хора, дълбок поклон пред паметта ти, затова защото беше Човек до последно, оставаш винаги в сърцата ни.
6.
Ред е на Толупа
27.12.2023 20:41:14
5
10
Дано скоро и толупа да се гътне и да ни отърве от присъствието си! Предполагам че са му наклали голям огън в ада
5.
Почивай в мир
27.12.2023 20:17:10
2
11
Гемеджиев, помним те!
4.
*********
27.12.2023 19:14:48
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Бай....до 3
27.12.2023 18:36:40
6
6
Да те еба в скапаняка с виагра !
2.
смарта
27.12.2023 18:23:58
21
2
само смърняци
1.
RIP
27.12.2023 18:09:36
2
26
Да почиват в мир...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори