×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Остра декларация на ПП-ДБ срещу „Възраждане“ предизвика бурни емоции в парламента


Остра декларация на ПП-ДБ срещу „Възраждане“ предизвика бурни емоции в парламента
Божанков направи разбор на проявите на проруската партия, както той я нарече, от "Възраждане" традиционно отвърнаха с непрестанни викове от място
20 Декември 2023, Сряда, 13:37 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Ако не се даде решителен институционален и обществен отпор, те ще отидат и по-далеч, обяви Явор Божанков за радикалната партия на Костадинов

Парламентарна декларация на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), посветена на партия „Възраждане“, предизвика бурни емоции в Народното събрание. Тя бе изчетена от младия депутат Явор Божанков. Народни представители от „Възраждане“, както е обичайно за тях, реагираха с постоянни подвиквания от място в пленарната зала, за да смущават говорителя. Декларацията обаче предизвика бурни аплодисменти на друга част от залата. Някои народни представители дори станаха на крака.

Явор Божанков започна с цитати: „Подчовеци“, „Тези хора нямат право да говорят“, “Фашистка измет“, „Те не са народни представители“, „Нечовешка сган“, „Трябва да бъдат унищожени“. Това не са думи на Йосиф Сталин. Нито на Хитлер. Това са думи на български народен представител.“

Божанков продължи така: „Уважаеми колеги, всичко започва с думи. Хитлер иде с езика на третия райх. Преди лагерите е омразата. Преди камионетките – заканите. Днес обаче помним. И няма да позволим историята да се повтори.

С цялостното политическо поведение на представители на ПП „Възраждане“ и техните лидери в частност се цели разстройване на дейността на висшия орган на законодателната власт в Република България – Народното събрание. Възпрепятстването на народни представители да упражняват законните си права в израз на принципите на законност, демократичност и правова държава, закрепени в Конституцията, представлява принуда на орган на власт, сериозно дестабилизиращ и разстройващ конституционните и политически устои на демократичната държава в лицето на законодателния ѝ орган.

През 2014 г. думите на председателя на сегашната проруска партия „Възраждане“ звучат като изречени през 1933-а.

„Тази нечовешка сган просто няма място вече в нашата държава, да не кажа направо в нашата цивилизация. Тя за пореден път доказа, че общото й с останалата част от човешката раса е само външният вид.“ Тези думи на Костадинов завършват с позабравеното, но явно живо „подчовеци“. И заслужават специалното ни внимание. Дискриминацията е недопустима в съвременна Европа. И ако Европа за партия „Възраждане“ е мръсна дума, обект на омраза и цел за унищожаване, то още по-тревожно е, че и българската конституция явно не означава нищо за представителите на тази партия.

Защото тя казва, че не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

През 2023 г. нищо не се е променило. Напротив. През юни миналата година привърженици на партия „Възраждане“ попречиха на български граждани да гледат филм. Още тогава представители на нашата коалиция насочихме вниманието на обществото и предупредихме: ако позволим веднъж някой със сила да попречи на български гражданин да отиде на кино, да упражнява свободно своите права и изобщо да бъде свободен човек в нормална държава – ще има и още. И се оказвахме прави.

През юли 2023 г. в телеграм канала на партия „Възраждане“ бяха разпространени откровени антисемитски пропагандни материали. И въпреки че ръководството на прокремълската партия не пое отговорност за авторство, не се разграничи от антесемитските прояви. В този контекст е логично, че същата партия не осъди терористичния акт на „Хамас“, извършен съвсем скоро.

Пътят от „този филм не може да го гледате“ до „този не може да се изказва от трибуната“ явно е кратък.

ПП „Възраждане“ открито и демонстративно прокламира отричането на правото на законно избрани народни представители в българския парламент да се изказват, да упражняват конституционните си права според едноличната преценка на лидера на една политическа сила или груповото решение на тази политическа сила. Това представлява отричане на демократичните принципи на правовата държава и на демокрацията като цяло.

Така неусетно стигнахме от „този не може да се изказва“ до „никой не може да говори“.

Заради цялостната поддържана от представителите на посочената политическа партия линия и реторика тя е окачествявана като популистка. Сериозността и настойчивостта, с която тази реторика се поддържа, обаче, както и демонстрираните реални действия, които може да се окачествят като насилствени... поведението им не може да бъде обяснявано изцяло и само с обикновен популизъм. Следва да се обсъди въпросът дали тази политическа сила не се опитва да провежда, а представителите ѝ да проповядват антидемократична идеология.

Ярък пример за принуда на държавен орган и проповядване на антидемократична идеология е опитът да се наложи волята на малцинство със сила, като се застави държавен орган да извърши определени действия. Дори ако цената на това е блокирането на работата на най-висшия държавен орган. Изтръгването на кабели, физическите сблъсъци, нахлуването в държавни институции с викове „ще потрошим всичко, не ни интересуват скапаните ви процедури“ е категоричен знак, че ако не се даде решителен институционален и обществен отпор, те ще отидат и по-далеч.

Често в свои изказвания представители на ПП „Възраждане“ и най-вече лидерите им включват реч на омразата, която може да се тълкува като отричаща в даден аспект демократичните устои на държавата. Подобни изказвания нееднократно са правени по адрес на украински бежанци от войната или други етнически групи в българското общество – например ромите.

Почти ежедневна практика е да се правят публични изказвания, насочени към отричане правото на съществуване освен на Народното събрание, но и на правителство, избрано по всички законови и конституционни процедури. Горното може да се тълкува в определени случаи и като призив за сваляне на законоустановени органи на държавна власт в страната.

Всичко това се случва в най-значимата зала, пред символите на държавата, вкл. герба и националното знаме. В този смисъл извършените непристойни действия, грубо нарушаващи реда и явно изразяващи неуважение към този ред, към народното представителство, а следователно и към обществото като цяло, следва да се считат и за опетняващи държавните символи, в частност герба и знамето на Република България.

Ежедневните „клетви“ на проруската политическа сила звучат така: „агенти, слуги на посолството, слуги на посолствата“. Това, колеги, трябва да разглеждаме единствено в светлината на народната поговорка „крадецът вика дръжте крадеца“. Защото лично руският посланик посочи като свой фаворит председателя на партия „Възраждане“. Това обяснява и тяхната болезнена реакция, когато руските интереси бъдат засегнати.

И не е проблемът в монумента на съветската армия. Монумент на чужд окупатор, който е три пъти по-висок от паметника на българския апостол на свободата. Русия обяви нашата страна за враг. И в този контекст преместването на пропагандно съоръжение в музей не може да бъде основание български народен представител да остави своите майки и бащи без пенсии. Своята родина – без бюджет. Проблемът за проруските политически партии е по-дълбок. Истинската им драма е енергийната независимост на България от руските доставки на газ, от руското ядрено гориво, отнемането на привилегиите на руската страна върху български пристанища, инфраструктура и ключови активи в българската икономика. Това е истинското основание за истерията на крайната политическа сила. За кабинета на академик Денков и подкрепящото го мнозинство това означава едно – на прав път сме.“

Тук вече се намеси и зам.-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев, който е депутат от Бургас, но е и зам.-председател на Народното събрание. Той започна да апострофира Божанков с викове „сядай си“ и т.п.

Депутатът от ПП-ДБ обаче продължи: „Логично се поставя въпросът – с комунисти ли си имаме работа или с фашисти? Това са двете страни на една и съща монета. „Фетишът“ на партия „Възраждане“ към трудовия лагер „Белене“ само на пръв поглед е в колизия с антисемитските им прояви. Омразата към малцинствата, хомофобията, антисемитизмът и поддръжката на човеконенавистни терористични режими (включително на режима в Кремъл, обявен за поддържащ тероризма) вървят ръка за ръка. Това е пъпната връв, ДНК-то на всяка крайна, популистка партия. Това е и партия „Възраждане“. Немислим дори за българската действителност сюжет доскоро бе народни представители да нахлуят буквално сгънати на две в областната управа на София. Това можем да приемем за метафора, но няма да развия тази теза, за да запазим добрия тон в залата.

Страхът, речта на омразата, хомофобията и дискриминацията нямат място в модерна България. Всеки свободен човек е длъжен да се бори с несправедливостта там, където я види. Нашата отговорност, колеги, обаче е особена. Българските народни представители сме призвани категорично да осъдим всяка антидемократична проява. Дължим и още: активно да се противопоставим с всички институционални инструменти, с които правовата държава разполага.

Един от светлите умове на българската юридическа мисъл - доц. Кристиан Таков, каза: „Толерантност и харесване са различни понятия. Толерантността започва от там, където харесването е свършило.“

Нашата толерантност е и ще бъде винаги насочена към универсалните човешки, европейски и конституционно гарантирани ценности. От тук насетне ще проявяваме нулева толерантност към тяхното нарушаване. В тази връзка парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще сезира съответните органи за извършените деяния от партия „Възраждане“. Защото никой не е над правото. И никой не е над закона. Да живее европейска България!“

Това изправи на крака някои от депутатите, чуха се и възгласи, че това е „историческа реч“. От „Възраждане“ обаче реагираха с викове и нападки от място към младия депутат от ПП-ДБ.

Гледайте тук:


В категории: Политика


Флагман.БГ Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ 04/05/2024, Събота 16:36 0
31
Коментара по темата
31.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
22.12.2023 20:57:25
2
2
Възраждане са единствената нормална партия в парламента! ФАКТ! Останалото е едно и също.
30.
Таня
21.12.2023 22:12:53
4
2
Острата реакция е доказателство, че Възраждане са напипали нещо и дразнят много яко американчетата
29.
Мнение
21.12.2023 13:15:20
3
6
Копейкин късопишков няма място в парламента
28.
Dosio
21.12.2023 11:14:52
1
0
не е като да не са един дол дренки
27.
*********
21.12.2023 01:11:03
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
26.
Мммм
20.12.2023 21:21:58
12
9
Прав е Костадинов че тези боклуци от Пп-ДБ,Герб и Дпс нямат място там ,а на друго едно.И трепането им е малко на Кирч,Кокорчо И Христо Иванов.
25.
PS
20.12.2023 20:55:45
1
11
Трябва да има промени в Конституцията за това колко пъти един нп може да бъде в Събранието. Данчо Ментата ще се пенсионира там, най-малко 20 пъти е нп .
Делян Магнитски на 21 години го правят политик ,мамино детенце с биберона е ходил в началото.
24.
Правителството осигури следното :
20.12.2023 19:28:49
3
6
От първи февруари децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Децата от 7 до 14 години ще пътуват с 50 процента намаление в междуселищните автобуси. Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков, цитиран от БНР.

На днешното си заседание правителството промени наредбата, която определя размера на субсидиите за автобусните превози.
23.
Scrooge McDuck
20.12.2023 18:24:00
11
18
Божанката е нещо като Божинката, ама пеерас!
22.
Адолф
20.12.2023 18:06:21
11
17
Копейки и Израждане са поредната страна на една и съща история, правеща се на мислеща за националните интереси, но гледаща единствено келипира. Този цирк беше игран от Волен с Атака и от Пишман войводата. И те ревяха като магарета, заплашваха, нахлуваха и обиждаха. Къде са сега? Но този Костя е най - злото нещо, защото парите му се наливат от Русия и в интерес на Русия.
21.
демократ
20.12.2023 17:25:59
13
21
Явор Божанков и Христо Иванов са завършили право но не са работили НИТО ЕДИН ЕДИН КАТО ЮРИСТИ !
Не са влизали в съдебна зала професижнално НО ДНЕС, ТЕ ДВАМАТА ПРОМЕНИХА НАШАТА КОНСТИТУЦИЯ !

Демокрацията у нас изведе на повърхността плявата !
20.
Някой
20.12.2023 17:18:37
5
12
Фюрера ( бг ..водач) Адолф Хитлер който е райх канцлер на германия тогава Беше преди всичко расист и националист Тоест основното в неговите виждания беше Че немската респективно англо саксонската раса ( северно европейците)е водеща След нея е латинската (южно европейците) И след това славянската А негри и араби са робски раси негодни за нищо Германия трябва да си възвърне територии изгубени през 1 св война И след това да бъде освободена Европа от болшевики, комунисти ,и евреи Това е накратко идеологията на Хитлер. В допълнение немеца имаше и много висок коефициент на интелигентност и ораторски качества. Като погледнем и оценим нашите " фашисти" Цончо костя и подобните им Ще видим че те нямат нищо общо с фашистката идеология А са просто обикновенните шарлатани симпатизиращи на Азиатска русия и по някав начин забелязани от кгб и наети от тях С главна цел да разделят обществото и да защитават интересите им в българия Разбира се срещу заплащане!! Това е всичко Нито са фашисти нито националисти Просто боклучари продали се на чужда държава Да ги сравняваме с фашисти като хитлер и мусолини е обида за тези двамата Най вече заради интелекта и характерите на немеца и италианеца..Въпреки че са военни престъпници като путин.
19.
До 15 хх
20.12.2023 16:52:12
3
13
Чети бе, мангал!
Обидил се е, какво питаш?
Ако не можеш да четеш текст с разбиране се върни в началното училище!
Смотан илитерат!
Ай в рашшия!
18.
Меки и къси
20.12.2023 16:30:53
3
18
Но налитат на бой. Що е то?
17.
Една от всички.
20.12.2023 16:19:37
9
27
Някой беше казал, че патриотичните ни партии, са едни и същи популисти. Не е така, защото при всичките недостатъци, всяка от тях може да се похвали с поне едно добро решение за гражданите. С изключение на Възраждане, дотук са една голяма нула, две нули, за да съм точна, на какво приличат.
16.
Хахахаха
20.12.2023 16:08:14
26
19
Кой е Божанката? Някакво недоразумение без грам трудов стаж и станал млад депутат. Кандидатствал за депутат в кастинга на Слави, който него харесва и след това отива в БСП. Там беше за Русия и изведнъж стана Украинец След това отиде при про100 Киро. Пасващ си идеално по стаж с тях. Колкото те имат стаж и опит толкова и той има. Освен това по които плюе, след време отива при тях. Така че Възраждане да очакват нов кандидат член за депутат след време.
15.
ХХ
20.12.2023 16:03:16
15
11
Дали се е разпознал с "подчовеци"?!
14.
Будна Калинка
20.12.2023 15:33:22
27
18
Вие сте едни прости турски мекерета!!И ще останете на дъното на Историята заедно Баце,Гуци,Курчо,Кьорчо,а да не забравим детето чудо “лакейчето”…,което беше “троянски кон” при комунистите!Да живее “куклата на конци” и лицето на Българската демокрация БожиГол!!!(чувстваш ли се пърфектен в огледалото като се видиш и отзад Баце и Гуци излизат,като Слънцето и Луната)
13.
Ами
20.12.2023 15:32:32
11
29
Прокуратурата не намери основания да иска забраната им. Направете си изводи каква е прокуратурата.
12.
*********
20.12.2023 15:27:08
2
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
ПОЗНАТ
20.12.2023 15:26:31
2
11
Кузманов си плаща за реклама,но пуснете коментари под статията да видим уважението на хората към него. То билбордове,до статии,то фб....
10.
Малко неграмотно педалче
20.12.2023 15:22:52
25
9
Като чуя за Възраждане и все едно ми бъркат в дупето!!! Става ми готино, но трябва да се правя на сърдит....
9.
Гошко
20.12.2023 15:19:52
31
26
Попречили на хюмнетата да гледат филм а??
А когато хюмнетата нарязоха ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ И ТО НЕЗАКОННО??!
Някой попита ли 70% от българите, които са ПРОТИВ ТОВА БЕЗЗАКОНИЕ?!!
Затова хюмнетата, начело с това пъпчиво педерастче божанков, един ден ще се сополивят и ще издигнат отново ПАМЕТНИКА НА АРМИЯТА ОСВОБОДИЛА ЕВРОПА ОТ ФАШИЗМА!!!
8.
Боби
20.12.2023 15:13:18
15
24
Извикайте Марешки, той знае как да се оправя с копейкин. Ше му напълни пак главата с шамари и копейката ше се кротне.
7.
оффф...
20.12.2023 14:41:16
22
33
Иска ми се всички симпатизанти на Възраждане да си представят само за момент какво щеше да е ако:
- ДПС или ГЕРБ разбиваха врати, чупеха техниката в парламента, забраняваха на другите да говорят...
6.
Възраждане
20.12.2023 14:23:08
35
31
Божанков беше наскоро в ИЗРАЕЛ 10дена ходеше с противокуршумвя жилетка,каска и обесняваше как България подържа убийците на 5000 деца в ивицата Газа
5.
Мишките на премяната
20.12.2023 14:20:00
32
35
ЛГБТИ+ Божанкофф, изпратен от Пеевски и Простото да чете декларация. Смрад.
4.
Късопейкин
20.12.2023 14:16:18
35
21
"Повръщане" малко ли са прости? Каквито са избирателите им такива са и те.
3.
Иван
20.12.2023 14:00:51
44
47
Кой беше този Божанков ,преди беше в БСП ,сега е говорителя на сглобката за поръчки с една дума мекере.
2.
Владимир Владимирович
20.12.2023 13:47:35
37
26
На чугуните само забрани са ви в главите.
Коя партия не е анти българска?
1.
За забрана на антибългарската партия
20.12.2023 13:44:20
36
58
въZраждане !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? B Πpимopcĸo и Coзoпoл cpeднитe цeни зa нaeм нa ĸвapтиpa тoвa лятo дocтигaт $62 (112 лeвa) Откриха останки в село Дебелт Откриха останки в село Дебелт Вероятно приживе човекът е страдал от гигантизъм или друго рядко заболяване Чудо в Странджа! От икона в с. Бродилово тече миро Чудо в Странджа! От икона в с. Бродилово тече миро На същия този ден се видя, че старата аязма се е напълнила с лековита вода, след като повече от 20 години беше пресъхнала Ще Ви липсва ли? Тази изпълнителка слага край на шеметната си кариера Ще Ви липсва ли? Тази изпълнителка слага край на шеметната си кариера Първата ми изява е на 3 юли в летния театър във Варна. Следват Бургас, Пловдив, Русе и т.н., споделя Кичка Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас Експозицията е постоянна и всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални цветове Известен политолог издаде присъдата си за новите играчи на вота Известен политолог издаде присъдата си за новите играчи на вота Нито една от новите формации няма да влезе в парламента, убеден е проф. Тодор Галунов  Румяна стана за резил заради 500 лева от Стани богат Румяна стана за резил заради 500 лева от Стани богат Отдавна не е имало толкова голямо излагане в шоуто  Къпех се в банкноти, призна тази фолкпевица Къпех се в банкноти, призна тази фолкпевица С Десислава си пълнихме куфарчето с банкноти от митничарите, кълне се легендарната Хищна хиена 
Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори