×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако домоуправители-тарикати манипулират протоколи от събрания на блока, оспорвайте в съда


Ако домоуправители-тарикати манипулират протоколи от събрания на блока, оспорвайте в съда
За да имате камера за видеонаблюдение в блока трябва собствениците на поне 75% ид.ч. от общите части на сградата да са съгласни
16 Декември 2023, Събота, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Делата по ЗУЕС стават все по-популярни, показват масивите на Темида

Кой, как и при какви условия може да оспорва незаконосъобразните решения, взети на Общо събрание на Етажната собстновеност. Кое решение е незаконосъобразно и допустимо ли е то да бъде прието на Общо събрание? Това са въпросите, които вълнуват десетки граждани, оказали се потърпевши от решенията на свои съседи. По темата се обръщаме към адв. Атанас Атанасов, създателна фейсбук групата „Безплатни консултации – Етажна собственост“.

- Кои решения можем да квалифицираме като незаконосъобразни?

- Незаконосъобразни са решенията, взети в нарушение в нарушение на Закон за управление на етажната собственост /ЗУЕС/, като най-често срещани са нарушения при процедурата са свикване и провеждане на общо събрание, а също и вземане на решения без необходимото мнозинство.

При неспазена процедура за свикване и провеждане на общо събрание, всеки собственик може да атакува протокола и последния да бъде отменен изцяло от съда.

Ако процедурата за свикване и провеждане на общо събрание е спазена, но част от решенията са били взети без необходимото мнозинство, то заинтересованите собственици имат право да искат от съда отмяна на въпросните решения.

- Можете ли да дадете примери?

- Пример за неспазена процедура може да бъде нарушение на свикването на общо събрание – т.е. неспазен срок от 7 дни между датата на поставяне на поканата и датата на провеждане на общото събрание. Под 7 дни имам предвид пълни 7 дни. Ако поканата е поставена днес и днес е вторник, то събранието може да се проведе следващата седмица – в сряда. Законът дава възможност, при неотложни случаи, покана да се постави 24 часа преди събранието.  „Неотложен случай“ е наличие на факти или обстоятелства, които създават предпоставка за разрушаването на сградата, на съседни сгради или обстоятелства, водещи до опасност за живота и здравето на собствениците, обитателите и други лица.

Примери за взети решения без необходимото мнозинство могат да бъдат следните:

- Поставяне на камери за видеонаблюдение – тази инициатива се тълкува като полезен разход и за приемането и са необходими гласовете на представителите на поне 75% ид.ч. от общите части на сградата.

- За поставяне на рекламни или технически съоръжения върху сградата / рекламни табели и антени на мобилни оператори /, се изискват гласовете на повече от 50% ид.ч. от общите части на сградата.

- За избор на управителен съвет (управител) на етажната собственост, както и за възлагане правомощията на управителния съвет (управителя) или на част от тях на професионален управител, законът изисква гласовете на повече от 50% ид.ч. от общите части на сградата.

- Искате да кажете, че когато липсва съгласието на повече от 50% от идеалните части, изборът и възлагане на управлението на професионален домоуправител е незаконосъобразно?

- Точно така! Всяко решение за избор на професионален домоуправител, взето с 50% или по-малко от 50% е незаконосъобразно и може да бъде оспорвано в съда. Да поясня: повече от 50% от всички собственици, а не от присъствалите на събранието собственици!

- В редакцията ни са постъпвали множество сигнали от представители на етажни собствености, където протоколите са манипулирани от професионални домоуправители с цел „завладяване на обекта“.  Така ли е?

- За съжаление е така. Много тарикати използват хаоса или апатията в дадена етажна собственост и се възползват от незнанието на група хора. Единия от похватите им е предоставянето за подпис на присъствен списък, с когото уж се удостоверява кворума за провеждане на събранието, но впоследствие се превръща в списък на единодушно гласуване на определени решения.

Голям майтап пада, когато клиенти ми донесат протокол в табличен вид, където срещу имената на собствениците има: „да, да, да, да, да“ .. и всичките с един и същи почерк, а още по-голям майтап е, когато дневния ред на събранието има  4 точки, а в таблицата на 6 и 7 тока също фигурира „Да“!

Ето такива протоколи заслужават да бъдат оспорвани, а съда отменя решенията по тях с лекота.

Друга манипулация е вземането на незаконосъобразно решение и криенето на протокола в срок, по-дълъг от срока за осорване. След изтичане на срока за оспорване на съдържанието му, протоколът се стабилизира и има обвързваща етажните собственици, третите лица и съда доказателствена сила.

- Има ли други случаи, в които собственик може да оспори решение на общо събрание?

- Разбира се. Не са редки случаите, когато собственици оспорват решения, просто ей така .. „за спорта“!  Платили са си на адвокат за едно дело, след което ползват исковата молба за шаблон и карат наред .. плащат само държавна такса между 30 и 80 лева и „гледат сеира“ на входа.

- Какъв е изхода от този омагьосан кръг?

- По-голяма осведоменост и активно участие в управлението на етажната собственост.

Източник: Трафикнюз.бг


В категории: Животът


7
Коментара по темата
7.
Didko
17.12.2023 12:47:05
0
3
Нашата домоуправителка от М.Рудник-А.Ив. вика фекалка ,иска ни 800 лв за отпушването,аз се обаждам на фирмата за цената ,казват ми 250-300 лв (по спомен ), разликата ?????-в джоба :(
Отделно такси на врата х 7-8 лв ,забогатяват на наш гръб
6.
Славейко 121
17.12.2023 10:35:53
0
2
Г-жа Стойкова така манипулира протоколите и скоро ще й поискаме сметка за всяко самоуправство.....
5.
О...йе
17.12.2023 09:02:36
4
3
Панелни мишоци, тавански мухи,
експерти по всичко и схеми дори !
Стойте в незастрахован коптор,
щом няма пари за къща със двор.
4.
Анонимен
17.12.2023 08:11:09
2
3
За 34 яко крадоха домоуправителите и си купиха жилища в Пловдив, само те да са. Много са, събираха с кашони от други градове за болно уж внуче, за лечение в Истанбул и си закупиха земя, екстра коли, а и съда ще си го купят те, крадците, а честните хора не им се занимава с хабене на нерви в съда. Всичко е алабала за много пари и заплатки на законите.
3.
Само простоти
17.12.2023 02:31:18
2
18
Само създават изкуствени проблеми на хората с разни измислени закони. Преди като нямаше етажна собственост всичко беше поДобре, по човешко... Но електронния концлагер бърза да ни приюти...
2.
домко домков домоуправител
17.12.2023 00:56:17
3
21
НАЙ-яката схема за правене на ПАРИк от домоуправител казваш :Покрива на блока ТЕЧЕ дайте входа 8000 лева
след 2 месеца трабвя НОВА вхждна врата ДАЙТЕ 5000лева ,приятелката ми иска да ходи до Дубай дали да ве взема да ескам 10.000 лева за ремонти на избата
И така от няколко блока ремонти за 1 тод домоуправителя с вав джип КИА,приятелката с нов Нисан а обитателите на N-ския блок с 2лева в джоба пият алкохал от патрончета на пейката пред блока и псуват лошото време
1.
...
16.12.2023 22:04:57
6
6
Много интересно става когато жилищата са собственст на двама (съпрузи или наследници) а подписът в колонката е само на един от тях. Те го смятат за представите на цялото жилище, но при пресмятане на проценти собственост, би трябвало дадения подпис да се смята само за частта от жилището на която подписалия се е собственик, не е ли така?
Може ли примерно ние със сестра ми да имаме по 1/8 част от жилище, другите части да са на майка ми и леля ми, а сестра ми да подпише протокол и нейния подпис да се смята за представителен за всички собственици на жилището?
А ако съсед е подписал документи за санирането на няколко собственика и после съобщи на собствениците, "аз те подписах", тогава какво се прави?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична
Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори