×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност


Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност
За не една от своите простъпки Сухиванов можеше да бъде уволнен дисциплинарно, твърдят от писателската общност
08 Май 2024, Сряда, 20:43 ч.
Автор: Флагман.БГ

Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване

Бургаският поет Иван Георгиев Иванов, известен с литературния си псевдоним Сухиванов, произведе поредния скандал в бургаската писателска общност, която и без друго не го долюбва особено много. През 2016 година той си навлече гнева на гилдията, след като се предложи сам за почетен гражданин, а освен това настояваше, че му е дошъл реда да бъде отличен с наградата „Златен Пегас“. Още тогава негови събратя по перо му обясниха, че това е отличие за високи литературни постижения, а не опашка за кренвирши, на която се пази ред.

Сега Иван Сухиванов е подал жалба, че списания „Море“, на което е редактор, било пред закриване. И това отново разбуни духовете. Според членове на писателската общност в града, Сухиванов трепери за поста си и винаги, когато се почувства застрашен, „сигнализира“ уважавани литературни хора, че нещо лошо се случва със списание „Море“.

В сайта на Бургаската писателска общност излезе гневна позиция, озаглавена: „Никой не посяга на списание „Море“, в която има много любопитни детайли.

Ето и текста:

Тези дни литературен Бургас отново е във фокуса на вниманието, генерирано от поредната жалба на Иван Сухиванов, че списание “Море” е пред закриване. Всеки път, когато редакторът му Сухиванов се почувства застрашен от уволнение след поредния си гаф, след поредната злоупотреба със служебно положение (напр. доказано при изплащането на хонорари) или заради неизброимите си интриги, с които манипулира колеги, медии, интернет пространство и пр. (за въпросните злоупотреби живеещите извън Бургас няма как да знаят), той прибягва до едно и също изпитано средство: вдига тревога, че някакви зли сили са си наумили да посегнат на списанието и да го погубят. Незабавно “сигнализира” високоуважавани литературни хора, че нещо лошо се случва на “Море” и много от литераторите, истински разтревожени за съдбата на бургаското издание, за n-ти път се хващат на “сигнала” на Сухиванов, организират се и пишат поредното Отворено писмо до Кмета на нашия град с настояване то да бъде спасено. Спасено от какво и от кого? Нали точно Община Бургас поддържа толкова години списанието, при това с впечатляваща финансова подкрепа. И нали предимно за бургаските пишещи то е било възможност за изява десетилетия наред. В Бургас все пак живеят и пишат и други поети и писатели освен Сухиванов, и те съвсем не са безименни. Кой от тях изобщо би имал нещо против “Море”?

Истината е, че от редакторския екип остана Иван Сухиванов – светло небе на колегите ни Росен Друмев и Георги Ингилизов! – затова Управителният съвет на Бургаската писателска общност назначи двама нови редактори на мястото на починалите. Сухиванов възропта, поиска сам “да кара литературния влак” на Бургас, както много пъти е заявявал публично. Според него единственият, който може да прави списание в Бургас, това е той, други талантливи, информирани относно авторите, книгите, процесите, развойните тенденции и пр. в съвременната българска и европейска литература наблизо няма. Разбира се, че има, техните имена са известни на ценителите на съвременната поезия и на прозата и са гордостта на литературен Бургас.

Уважаеми колеги, които сте организирали поредната “спасителна” акция, знаете ли, че за не една от своите простъпки Сухиванов можеше да бъде уволнен дисциплинарно? Той вече има официално предупреждение. Все пак, за да не остане без работа, бе наказан единствено да не участва пет години в журито на Конкурса “Христо Фотев”. (Запитайте се защо точно в журито на конкретния конкурс и отговорът може сам да ви намери). Тъй като онова, което Иван Сухиванов бе извършил, беше извън мярката за лоялност на отговорен служител и най-вече извън мярката за морал на писател и човек, Бургаска писателска общност на свое Общо събрание го изключи и той в продължение на няколко години не беше неин член. Впоследствие отново се намериха милостиви хора, които да се застъпят и беше приет повторно. Изобщо в Бургас всеки Управителен съвет и всяка Етична комисия нонстоп се занимават с въпросната персона.

Тази година наказанието му изтече и ето че отново се появи като журиращ в същия конкурс. Нашият колега Иван Сухиванов е вездесъщ оценител-журиращ, сигурно десетки и десетки са конкурсите, в които се изявява като такъв. Е, по никакъв начин не му се пречи в това отношение, той има свободата да участва, където намери за добре. Но чувствайки се безнаказан, действа както намери за добре и във всяко друго отношение. Прави го, защото е сигурен, че има “свои хора”, които биха се заявили в негова защита при всякакви обстоятелства.

Нормално е писатели, живеещи извън града ни, да реагират спонтанно с мисълта, че спасяват национална литературна ценност, каквато безспорно е “Море”. Но са го направили, без да са запознати със ситуацията, в центъра на която за пореден път е колегата Сухиванов. Затова искаме да спрем вниманието им върху следното: независимо от нашата добра воля и колегиалната ни емпатия, не всякога е подходящо да залагаме името си в подкрепа на един доказано манипулативен човек, свикнал да злоупотребява с доверието на почтените хора. Разбираме, че той е разпратил и продължава да разпраща писма с подвеждащо съдържание до десетки и десетки поети и писатели, които, бидейки и наши приятели, в недоумение ни задават въпроса каква опасност за списание “Море” се е задала отново.

Никаква, скъпи приятели. За пореден път ясно и категорично заявяваме следното: никой няма намерение да посяга на списание “Море”. Абсурдно е да се внушава в публичното пространство, че тъкмо в Бургас може да се случи подобно нещо! Не би ни минало и през ум да унищожим създаденото с любов, грижа, отговорност и компетентност от Недялко Йорданов, Христо Фотев, Янаки Петров, Славчо Чернишев, Николай Искъров, Стоянка Грудова, Иван Апостолов, Иван Благоев, Илия Буржев. Това би означавало, че сме готови да поругаем  светлия, извисен и извисяващ дух на литературен Бургас, с който всички ние сме закърмени. Не допускаме и че ще се намери български писател, който да повярва, че тъкмо в Бургас може да се случи подобно нещо.

Списанието си е живо, работата продължава. Ако има нещо, което трябва допълнително да се обмисли, прецени и реши относно списването на “Море”, за да има то още по-привлекателен вид, повярвайте, в Бургас има кой да предложи актуализирана концепция. Все пак изданието, макар и национално, е преди всичко бургаско – финансирано е от Община Бургас, всички досегашни екипи, разбираемо, са били от бургаски поети и писатели и така ще бъде и занапред. Така че настояваме за уважение към всичко, което Бургас е правил и продължава да прави за доброто име на списанието.

Силно се надяваме и че добрите хора най-сетне ще престанат да вярват на Сухиванов и повече няма да бързат да помагат, когато това изобщо не се налага.

Позицията е подкрепена от Николай Фенерски, председател на  Бургаска писателска общност, Бина Калс, заместник-председател, Слави Томов, писател, Елка Василева, поет и писател, Татяна Йотова, поет. Всички те са членове на Управителния съвет. Към тях са се присъединили още Керана Ангелова, писател, Роза Боянова – поет, Наталия Недялкова - поет и преводач, Иван Брегов – поет, Добрина Топалова - литературен критик, Симеон Димитров – поет и режисьор, Янчо Михайлов - поет и писател, Любомир Калудов – писател, Живка Иванова – писател, Елена Янева – поет и преводач, Роза Максимова – поет, Румяна Емануилиду – издател, проф. д.н. Галя Христозова – филолог, Константин Корадов - председател на Етичната комисия в БПО, Соня Кехлибарева – краевед, проф. д.ф.н. Калина Лукова.


В категории: Бургас , Животът


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
19
Коментара по темата
19.
Култура поддържана на системи
09.05.2024 12:08:43
1
8
Писатели, поети, артисти... никой не ги чете, никой не ги гледа, никой не ги знае и затова чакат субсидии отнякъде - я от държава, я от община. Наредени на яслата и чакат някой да ги храни в устата. Те, ако имаха талант нали щяха да са търсени и четени?
Списание "Море" било на издръжка на общината! Откъде накъде данъкоплатецът ще страда и ще храни тези търтеи!?... Ай, сектир оттука! Пишете си и си четете поезията някъде другаде и не ни занимавайте с глупостите си!
18.
Одитор
09.05.2024 11:21:42
0
5
Какъв е тиража на въпросното списание? Как и къде се разпространява? Какъв е бюджетът му и каква част от него се финансира от местните данъкоплатци? Такива въпроси...
17.
*********
09.05.2024 09:23:15
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
16.
Самонарекли се
09.05.2024 09:10:24
1
6
Самонарекли се писатели, спрете да се излагате и да резилите Бургас .Срам
15.
За 7-ми
09.05.2024 09:10:17
1
3
Т’ва не ти е литературно четене пред изкукуригали лелки, мен. Верно, налей си…
14.
До 7
09.05.2024 09:07:44
1
2
Що не си налееш. В това те бива!
13.
Х
09.05.2024 09:03:37
1
6
Положението на бургаската писателска общност е същото като статията. Интриги, самопровъзгласили се никому неизвестни “творци”, посредственост и много наивност.
12.
Йо
09.05.2024 08:51:44
1
8
Чета накрая имената в болд и ми става смешно. Ма то цялата бургашка работа ни е такава. Мизерията не ражда нищо добро!
11.
!!!
09.05.2024 08:45:15
1
3
Въстанаха или възстанаха ???
Въпрос към Флагман.
"Над 20 творци възстанаха..."
10.
И?
09.05.2024 07:06:40
1
6
На кой му пука!
9.
*********
09.05.2024 00:21:49
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
*********
09.05.2024 00:05:52
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
Културен критик
08.05.2024 22:47:27
4
2
Здравейти кулеги!!
Погледнато екзистенциално-хумористично, бих нарекъл
този казус ...изотропно-истеричен.,но това в никакъв случай не означава,че моментното състояние на литературната общност у Бургас е меко казано....изоплатонична.....даже.....срам ме да го изрека....даже и да си го помисля....изометрично--дебилистична!!!.....Абсурд!!!......Не!!!..
Не мога да повярвам!!!
Просто бъдете толерантни..... и не си плюйте у сурите.......че и без туй коклюша е пламнал навсякъде!!!....нека поне нашата местна литературна среда остане стерилна!!!
Чест и почитания!!
Винаги Ваш!!!....Стихотворец Храбър!!
6.
*********
08.05.2024 22:28:00
3
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
Ако
08.05.2024 22:19:38
4
14
Някой в този град издаде нещо, никой от така наречените писатели т.е. учители, лекари и др. Не го поздравява, умират от злоба. Да не им вземе мястото в тъпото им дружество. Непрекъснато правят лагери...Гнус!
4.
гражданка
08.05.2024 21:52:09
6
12
Ейййййй,ще се пръснете от завист и злобода срещу човечеца .Явно Ви е трън в очите ,ама не може да го мръднете и затова е това публично лаене.......Пууу,не ви е срам и вие сте каймака на обществото уж.Потресена съм от това ,което чета -всички като хиени срещу един.Ама дано като ви четат от по-висшестоящите ,до един да ви измахат ,заради уронване престижа на културата -бургаска.Като махленски клюкарки сте...
3.
Не спряха
08.05.2024 21:42:50
2
18
Не спряха да се плюят ! И той такъв, и те същите. Изживяват се като Масонска ложа! Селяни!
2.
Истинският критик Стоян
08.05.2024 21:30:51
6
4
Преди време във високоизвисеното ми, недостижимо и до днес предаване за култура “Без маска” многократно съм критикувал сухото бездарие на сухия странджански пън Сухиванов. Паралелно с това моята поезия отдавна е превърната в песни и мога да се цаня за главен редактор на списание “Море”. Дори само мое творчество да се публикува в него, пак ще е достатъчно.
1.
Критик Стоян
08.05.2024 20:49:56
7
7
Още преди десетки години ви казвах, че тоз не е нищо повече от един сух шпек! И най-маките деца знаят, че аз съм по-велик писател. Митническите ми саги се четат и декламират от хора от 7 до77 годишна възраст. Сухият е един илитерат, плагиат и антипролетариат. Такива като него трябваше да бъдат унищожени още на великия 9-ти септември. Простаци!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори