×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се е отбелязвал Студентският празник по царско и по комунистическо време


Как се е отбелязвал Студентският празник по царско и по комунистическо време
Архивът на БТА припомня какво се е случвало през годините
08 Декември 2023, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

След демократичните промени в България, с решение на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г., празникът на българските студенти е обявен за неучебен ден

Как е отбелязван Студентският празник - 8-ми декември, по царско и по комунистическо време, разкриват архивите на БТА. През годините от патронен празник на най-старото висше училище у нас – Софийският университет, 8 декември се превръща в празник на българските студенти. 

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има "по-особен, свой празник". На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на Висшето училище (от 4 януари 1905 г. Софийски университет "Св. Климент Охридски") определя деня на св. Климент Охридски - 25 ноември (8 декември - н. ст.), за свой празник. За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище "Славянска беседа" в София. От 1944 г. до 1962 г. празникът на българските студенти се чества на 17 ноември, когато се отбелязва Международният ден на студентите.

След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново се отбелязва на 25 ноември. Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на 8 декември и определя за свой официален празник 25 ноември - денят на патрона на университета - Св. Климент, архиепископ Охридски. Осми декември остава светска дата, която се отбелязва всяка година от студентите, показва информацията на отдел "Справочна" на БТА.

След демократичните промени в България, с решение на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г., празникът на българските студенти е обявен за неучебен ден. 

По царско време монархът присъства на тържеството на Софийския университет и след края на празненството всред шпалир от студенти се отправя към двореца. Ето какво пише в бюлетина на БТА "Дневни вести" от 1940 г. :

София, 8 декември 1940 г. Днес, Св. Климент Охридски, е патронният празник на Софийския държавен университет.

По този случай тази сутрин в 10:00 часа в Народния театър се състоя университетско тържество, на което присъстваха всички министри без министър-председателя г-н проф. Богдан Филов, председателят на Народното събрание г-н Логофетов, членовете на Светия синод и на дипломатическото тяло, кметът на столицата г-н инж. Иванов, началникът на столичния гарнизон г-н генерал Лукаш, професорското тяло, висши чиновници от министерствата, народни представители, хора на науката и студенти.  

Към 10 ч. и 15 мин. пристигнаха техни величества царят и царицата, нейно царско височество херцогиня Надежда Вюртембергска, техни царски височества княз Кирил и княгиня Евдокия, посрещнати от ректора, проректора и професорското тяло. Негово величество царят поздрави строените на площада пред театъра студенти, които направиха сърдечни овации на негово величество.

При влизането в салона техни величества и техни царски височества бяха сърдечно акламирани. Университетското тържество започна с изпяването от академичния хор на „Шуми Марица“,  химна на негово величество и кантатата на Св. Климент, изслушани на крака. Проректорът г-н проф. Янаки Моллов даде отчет за миналата университетска година, след което предаде ректорските знаци на новия ректор проф. протопрезвитер д-р Ст. Цанков, който произнесе академическа реч върху: “Международно право, морал и християнство“.

След свършването на тържеството техни величества царят и царицата и техни царски височества приеха искрените и възторжени акламации на целокупното студентство и се отправиха, всред шпалир от студенти, към двореца.

На следващата година на университетското тържество в Народния театър, на което присъстват царят и царицата и министър-председателят Богдан Филов, проф. Ст. Цанков дава отчет за изминалата университетска година и предава ректорските знаци на новия ректор г-н проф. д-р Ангелов, който произнася академическа реч върху: “Вирусите като възбудители на заразни болести“.

През 1962 г. Студентският празник се отбелязва в зала "Универсиада" в София с участието на представители на правителството и на БКП. Тържества на студентската младеж обаче има и в други градове на страната, като Пловдив и Варна. Бюлетинът на БТА разкрива подробности за празненствата: 

Тържествено събрание в столицата, посветено на празника на студентската младеж

София, 7 декември 1962 г. /БТА/ Нашето поколение ще прекрачи първо дверите на комунизма и ще отнесе там подвига на хилядите загинали в битката срещу фашизма, радостта, огъня и ентусиазма на стотиците хиляди, отдали своя труд и своето сърце на тебе, родна партийо!

В тези думи бяха събрани трепетите на 5-те хиляди студенти и преподаватели от цялата страна, изпълнили тази вечер тържествено украсената зала „Универсиада“ по случай празника на студентската младеж. Но можеше ли тя да побере радостта на 65,000-те студенти, чиито сърца и мисли бяха тук, отправени с любов и дълбока благодарност към нашата родна комунистическа партия…

Посрещнати с ръкопляскания и дълго нестихващи възгласи „С БКП - напред“, „КПСС-БКП“, „Студентски привет на родната партия“, в деловия президиум заеха местата си другарите Боян Българанов, Митко Григоров, Тодор Живков, Начо Папазов, председателят на Държавния комитет за наука и технически прогрес проф. Иван Попов, председателят на БАН акад. Любомир Кръстанов, секретари на ЦК на ДКМС, председатели на Софийския градски комитет на БКП, преподаватели, български и чуждестранни студенти, гости.

С кратко слово тържественото събрание бе открито от първия секретар на ЦК на Комсомола Иван Абаджиев. Той подчерта, че решението на Политбюро на ЦК на БКП да възстанови традиционното честване на Студентския празник е израз на любовта и доверието на партията и правителството към студентската младеж, към хилядите, които ще прекрачат утре прага на висшите учебни заведения като лекари, учители, инженери, агрономи – утрешни строители на комунизма... /следва/

 *** 

Столичното студентство празнува

София, 8 декември 1962 г. /БТА/ С тържествено събрание в зала „Универсиада“ студентите и преподавателите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отпразнуваха днес деня на своя патрон и празника на българското студентство. Припомняйки борческата, близо 75-годишна история на това първо наше висше учебно заведение, зам.-ректорът проф. Петър Динев изтъкна, че то е дало на българската наука много от най-видните ѝ представители и продължава да бъде важен център на научноизследователската и педагогическа работа. 

Спомени за борбите на прогресивното студентство преди 9 септември 1944 г. разказа поетът Веселин Андреев. Тържеството, на което присъства зам.-министърът на просветата и културата проф. Иван Ненов, завърши с награждаване на отличници и художествена програма. 

Тържествено честваха своя празник и студентите от Висшия медицински институт, които се събраха в салона на кинотеатър „Димитър Благоев“. Събранието откри студентът Димитър Александров, който изрази признателността на своите колеги към правителството и Политбюро на ЦК на БКП за решението им отново да се празнува 8 декември, боевия ден на бонсистката младеж. Ректорът проф. Михаил Рашев приветства възпитаниците на института и разказа за приноса на прогресивното студентство в общата борба срещу реакцията и фашизма, като подчерта, че студентите медици заедно с много млади лекари са били първите в нейните редици. След това той пожела на бъдещите лекари с чест да следват примера на своите другари антифашисти.

Развълнувано поздравиха студентите с техния празник пионерите от 31-во Основно училище в София. На приветствията отговори Минчо Димитров, секретар на вузовския комитет на Комсомола. 

От името на ЦК на ДКМС и на Министерството на просветата и културата Стоян Димитров, секретар на ЦК на Комсомола, връчи на студентите първенци в учението, труда и обществената работа награди.

Гости на тържеството бяха студенти от медицинските институти в Пловдив и Варна. 

***

Варна се превръща в студентски център

Варна, 8 декември /БТА/ След снощната заря-поклонение пред Паметника на героите, загинали в борбата за свобода, шествието из централните улици и общоградското тържество, днес студентските празненства в града продължиха. Преди обед се състоя тържествено събрание на студентите от Висшия институт за народно стопанство и Висшия медицински институт, между които бяха и много преподаватели и бивши бонсисти. 

В своя доклад старши преподавателят Петко Близнаков припомни за славните революционни борби на организираното в БОНСС и ръководено от партията прогресивно варненско студентство от някогашната търговска академия в града... Сега Варна се превръща в един от студентските центрове на страната, в който се готвят икономисти, лекари, инженери – корабостроители, а от идната година – машинни и електроинженери…

Днешният ден премина в разнообразни спортни прояви, конкурси за рецитатори, инструменталисти и певци и в общостудентско увеселение. 

***

В бюлетина e запазен и репортерски разказ за тържествената заря по случай Студентски празник на 8 декември 1962 година. Потоците на едно внушително факелно шествие прогониха тази вечер здрача в Парка на свободата, пише авторът. След като поднесоха венци пред паметните плочи на студенти – антифашисти, учащите се в столичните висши учебни заведения се стекоха пред паметника на героите, загинали в борбата срещу фашизма, за да възкресят традицията на борческите студентски манифестации преди 9 септември 1944 г. и да се преклонят пред подвига на онези, които дадоха живота си, за да могат бъдещите поколения свободни да се учат и да служат на своя народ. Няколко залпа, разноцветни ракети обсипват обелиска на героите. След това студентите се пръскат в здрача, за да се съберат по-късно на другарски веселия, разказва репортерът. 

/АБ/


В категории: Животът


5
Коментара по темата
5.
Сега
09.12.2023 11:32:24
0
1
ако някой напише статия за честването на рождения ден на Иван Асен III как ли ще звучи българският от онова време ?
Какви ли изразни средства ще прозвучат?
И как ли ще звучат за следващите поколения изразите от сега , включващи "нормалността, единството и сплотеността на ЕС", "свободата на личността" и пр..?
4.
ХХ
09.12.2023 09:25:13
0
1
Отбелязали са го с алкохол... И кой таковал - таковал.
3.
Бай....
08.12.2023 22:32:48
2
4
Да,да, студенти фашисти и антифашисти ! Малоумници!
2.
Kumpel
08.12.2023 22:08:31
2
6
Абе, Флагман, защо крадете статии и пишете, че вие сте аФФФтори на тази статия.
Да ви осъдят истинските Автори и АФти да ви излязат на г….з…те
1.
33
08.12.2023 21:24:22
2
8
SLAVNI TSARSKI GODINI NE KATO SEGA POD TEZI SOFIISKI I BURGASKI SELIANI.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори