×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министър точи остра финансова секира за вноса на кола втора ръка


Министър точи остра финансова секира за вноса на кола втора ръка
Ключови думи: втора ръка, коли
03 Декември 2023, Неделя, 20:27 ч.
Автор: Флагман.бг

Вносът им да се обложи с нов данък от поне 500 лева на автомобил, поиска Георги Гвоздейков

Вносът на стари коли да се обложи с нов данък от поне 500 лева на автомобил. Тази идея огласи министърът на транспорта Георги Гвоздейков като мярка срещу застаряващия автомобилен парк у нас, който трови въздуха.

Данните сочат, че над 350 000 коли са били внесени в страната за 2022 г., което прави България първенец в Европа в тази печална класация.

"Ако обложим този внос на бройка автомобил да речем с минимум 500 лева, ето ти един инструмент, един фонд, който може да бъде използван за дотиране, за подпомагане на обществото и на хората, които искат да си купят електрически автомобили", обясни Гвоздейков. Пред БНТ той уточни, че е предложил идеята за облагането с поне 500 лева на българските автомобилни асоциации.

На въпрос дали тази такса ще удари по джоба бедните българи, които се предполага, че си купуват кола втора употреба, министърът опонира, че новият данък ще е за сметка на вносителите. "А вече те как ще си калкулират цената на стоката, си е тяхна работа", добави Гвоздейков.

В отговор на въпрос дали автомобилният парк в България се електрифицира "ударно", министърът коментира, че "ударно" е силна дума, но се осъществява съвсем нормален преход към новата еволюция в технологиите и в автомобилостроенето.

"Ние като общество трябва да осъзнаем, че другите държави напредват доста сериозно в този процес и ние трябва да полагаме максимално усилия да стимулираме обществото, за да облекчаваме условията България да преминава към екологичен автомобилен транспорт", подчерта министърът на транспорта.

"В крайна сметка ние трябва да се замислим какъв въздух искаме да дишаме, в каква среда трябва да живеем, защото ако се върнем на ситуацията с бедствието от миналата седмица с падналите дървета, бедствието се случи, защото дотогава нямаше паднала слана и листата по дърветата нямаше как да опадат. Анализите, които правят климатолозите, и това глобално затопляне става с помощта на хората и на никого другиго.

И мерките, които трябва да предприемем оттук нататък, не е просто да са на гърба на бедните, а на гърба на това в какъв свят оттук нататък искаме да живеем и това как трябва да съхраняваме природата", подчерта Гвоздейков, обвързвайки темата със състоянието на българския автомобилен парк с темата за бушуващата планетарна климатична криза.


В категории: Животът


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
До 7
04.12.2023 08:06:29
1
14
Н е държавен чиновник а просто типичен представител на сглобката. Да попитам само - от тия дето ги избрахте поне един става ли за нещо, някой от тях направил ли е поне нещо мъничко за подобряване на живота ни.
10.
32
04.12.2023 07:59:13
3
14
Вместо, да има субсидии, съобразени с доходите , за да може да се закупи нова кола, те пак секира, прости хора са тия ей.
9.
ДА БЕ.....??
04.12.2023 05:41:11
1
4
точи...точи...ама зад клавиатурата на компа и така ша си остане...с точенето на ножки.....мхм

до 1
8.
бургазлия
04.12.2023 01:40:56
1
23
Още един не много елегантен начин да гепим пари от бедните за да могат нашите хора (богатите) да си купуват колите на половин цена и да теглят наум по една българска на абдалите, от които са гепили по 5 стотака.
7.
ТозиКойто
03.12.2023 21:40:58
6
33
И защо нито един държавен хрантутник не призна простата истина, че карането на стари коли не е щото така ни харесва, а защото не можем да си купим нови. А ограничаването на хората по този безумен начин ще докара още гняв и възмущение, защото старите коли по пътищата са следствие ниските доходи на хората. И когато(някога в светлото бъдеще, дай Боже) политиците създадат политически, икономически и юридически условия хората да достигнат тъй бленуваното ниво на доходите, съпоставимо с белите държави от западна Европа, тогава от самосебе си проблема ще се реши.
6.
ТозиКойто
03.12.2023 21:32:26
4
40
За съжаление в БГ колата за болшинството от активните на пазара на труда хора(18-65г, плащащи данъци и осигуровки и създаващи БВП) е абсолютна необходимост в болшинството от населените места. С изключение на София и няколко големи града, навсякъде другаде градския транспорт е безполезен. Вземайки предвид дори средната РЗ за страната, нов автомобил е абсолютна химера за над 80% от въпросните трудещи се и мъчещи се да оцеляват на тази територия. С подобна мярка реално и недвусмислено се вземат пари от бедните с които да се субсидират богатите да си купят нова кола. Смешно? Обидно? Цинично...
5.
Ойт
03.12.2023 21:26:40
14
20
По-скоро забранете горенето на дърва и въглища за отопление! Това замърсява в пъти повече, отколкото автомобилите. Не може някой див австалопитек, който иска да си топли трътката да трови стотици хора заради това. Диваците, които горят дърва и въглища трябва да живеят в резервати!!!
4.
Мисля си
03.12.2023 21:03:24
3
38
Мисля че този Гвоздейков трябва да наточи един гвоздей ама Голям Душмански и да си го набие отзад.
И преди да точи секири да сяда на тях и да ги пробва че после ако трябва да ги наточи още
3.
Камъни за търкаляне
03.12.2023 21:00:29
2
28
Грездейков
2.
Дотук добре!
03.12.2023 20:55:34
1
33
А, ся дайте и по 5000 лв за нова, че да ви призная!
1.
Мда
03.12.2023 20:38:59
5
41
Народа и той скоро ще точи секира, като не слушате...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-нахаканата готвачка отпадна от "Хелс Китчън" Най-нахаканата готвачка отпадна от "Хелс Китчън" На Никол не и липсваше самочувствие  Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас Това е поредният тематичен уикенд в Бургас Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов
Украински дронове повредиха петролни резервоари в руска база край Черно море Украински дронове повредиха петролни резервоари в руска база край Черно море Украинските атаки с дронове срещу руска енергийна инфраструктура зачестиха през последните месеци Голям проблем в Русия заради санкциите - няма резервни части за автомобилите Голям проблем в Русия заради санкциите - няма резервни части за автомобилите Няма също нови коли, а автопаркът е значително остарял  Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори