×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разбиха банда, карала влюбени в мними ухажори българки да проституират във Великобритания


29 Ноември 2023, Сряда, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Заради ковид статистиката има данни за повече трудова, отколкото за сексуална експлоатация, казва още координаторката на ЕС за борба с трафика на хора

- Г-жо Шмит, от 10 г. има координатор срещу трафика на хора в ЕС. Какво е най-голямото постижение на оглавяваната от вас, ще я нарека, мрежа?

- Аз не бих го нарекла така, макар че има мрежа с държавите членки. И законодателство на ниво на Европейския съюз. Има оперативни действия, при които полицията и съдебните органи работят заедно. Налице е и финансова подкрепа. Така че използват се различни инструменти, за да се случи това, което искаме да постигнем предотвратяване на престъпленията в рамките на ЕС. Това е много първичен приоритет, който може да се постигне чрез повишаване на осведомеността, информиране на гражданите, че трафикът съществува в Европейския съюз.

Има го и в България. Понякога хората просто мислят, че това не се случва тук, че е само за мигрантите. Но повече от 50% от идентифицираните жертви на трафик са граждани на Европейския съюз, а от тях 30% са жертви на трафик в рамките на собствената си страна. Това означава, че по-малко от 50% са мигранти или граждани на трети страни.

Затова първото нещо е повишаване на осведомеността, така че и гражданите да могат да открият знаците.

Даян Шмит

Вторият голям приоритет е полицейското и съдебното сътрудничество, защото не е достатъчно само да се идентифицират жертвите и да се защитават, необходимо е да се издирват трафикантите. Какво означава това? Особено ако има надгранични случаи, например българин, експлоатиран в Германия или другаде, се нуждаем от полиция, която работи заедно, и също така от съдебни органи, за да преследват трафикантите, и да има ясни присъди.

Третият приоритет, разбира се, е защитата на жертвите. Те първо трябва да бъдат идентифицирани. И като погледнем какво е е постигнато по тези приоритети, мисля, че е направено много. Може да се направи още, разбира се, включително в отделните държави членки.

Но важното е, че вече има законодателство на Европейския съюз, което хармонизира и осигурява санкциите да са еднакви във всички държави-членки на ЕС. Това важи за санкции срещу трафикантите, както и че жертвите имат права, когато са идентифицирани. Трябва да получат приют, здравни грижи, правна помощ и т.н.

Хармонизацията е важна и за да се избегне своеобразно търгуване, където трафикантите или извършителите на престъпления могат да избягват санкциите, а също и за да гарантира, че жертвите са защитени, защото те могат да бъдат експлоатирани по много начини.

Това не е само експлоатация в проституция, това е също и експлоатация на работното място, експлоатация чрез принудителен труд, експлоатация на деца за престъпни дейности. Именно хармонизацията на законодателството прави възможно държавите в ЕС да се борят с всички форми на експлоатация и да защитават жертвите.

- Какви са най-честите причини за трафик на хора?

- На първо място е сексуалната експлоатация, на второ е трудовата.

През последната година видяхме ръст от 18% на трафика с цел трудова експлоатация. Но има и други форми, които не са толкова добре познати. Може би те са известни тук, в България, но не толкова добре познати в други страни - например фалшиви бракове. Така че много усилия са положени. Доста успешно е цялостното развитие на сътрудничеството между правоприлагащите органи и съдебните органи с подкрепата на Европол.

- Това е следващият ми въпрос. Обяснете на хората разликата на вашата организация с Европол, която разследва престъпления, и с Евроджъст, която събира съдебните органи.

- Позволете ми да започна с един конкретен пример. Когато започна войната срещу Украйна, всички, които се занимават с трафик на хора, незабавно бяха наясно, че предстои сериозна работа. Защото мнозинството от жертвите на трафик в Европейския съюз са жени и деца. А Украйна стана още по-сериозен приоритет на ЕС. Веднага бе организирана среща с всички държави членки и с Европол и Евроджъст, и обсъдихме риска с Украйна и с участието на НПО-тата. Беше направена голяма кампания в почти всички държави в ЕС, включително в България, за да информират тези, които пристигат с листовки и социални медии за риска от трафик на хора.

Спомняте ли си, имаше много хора, които отиваха на границата, някои с лоши намерения. Но потенциалните жертви бяха обучени да разпознават знаците. И какво е последицата от всички тези усилия? Че броят на случаите на трафик сред напускащите Украйна е много, много нисък.

Това показва, че ако всички работим заедно, можем да гарантираме, че ще имаме успех. И това важеше за Украйна.

Знаете, че има много българи, които са купувани от трафиканти за други страни в Европейския съюз -, за Германия, за Австрия и за Нидерландия, за други страни. И те са жертви на сексуална или трудова експлоатация. Така че е важно да се повиши осведомеността за риска, но също така и да се гарантира, че тези хора се идентифицират и получават нужната защита.

Ще ви дам и пример за действие на ЕС, което беше направено заедно с Европол. Беше през април миналата година със сътрудничеството на Европол и включваше България и Великобритания. Великобритания не е част от Европейския съюз, но работим не само със страни членки. Става дума за мрежа на организирана престъпна група, започнала в България с метода Ловърбой, който може би познавате. При него мъже уж ухажват млади момичета, за да ги примамят и в последствие ги експлоатират.

- Визирате случая от Плевен, в който от българска страна участваше ГДБОП.

- Не мога да кажа в кой град. Но схемата бе следната. Ухажваха жените, купуваха им подаръци. В наши дни това не се случва само лично, случва се чрез социалните медии. Жените се пристрастяват и примамват лесно. Имаше няколко жени, които бяха доведени в Обединеното кралство и чрез полицейско сътрудничество, Обединеното кралство, Европол и България бяха спасени пет жертви и бяха арестувани деветима трафиканти. Жертвите бяха основно непълнолетни, а трафикантите също бяха от български произход. Така че това е случай от България. Но има примери за полицейското сътрудничество между различни държави в ЕС, което се управлява добре и води до успех.

Важното в този случай е, че бяха конфискувани 1 милион евроактиви от трафикантите

- Как се държат в зависимост жертвите - само с отнемане на документите им?

- Това е един начин. Има и други - например финансова зависимост.

Може и роднините им да бъдат заплашвани или да се казва на самите жертви на трафик, че близките им ще пострадат, ако те не изпълняват заръките на трафикантите.

Също така ги изолират, държат ги затворени. Имаме случаи на съседи, които са усетили какво се случва, и подават сигнали за потенциални жертви на трафик на хора.

- Мигрантите не са ви ресор, но след войната в Сирия хората се страхуват, че с бежанците могат да бъдат трафикирани и терористи.

- Това е редовната миграция, моят ресор е трафик на хора. Има рискове. И знаем също, че има терористични атаки в този момент. Преди се занимавах с това, но в текущата си позиция мога да говоря само за трафик на хора. В някои държави членки на Европейския съюз, което не е случаят в България, имаше повече жертви на трафик, които идват от трети страни. Или идват законно и след това се експлоатират. Не всеки, който плаща на трафиканти, е жертва на трафик, защото те плащат само за да преминат границата.

Понякога обаче трафикантите искат други разходи или тези по преминаването да бъдат възстановени, и за да бъдат възстановени, вкарват хората в трудова или сексуална експлоатация. Така че също могат да бъдат жертви на трафик. Сред сирийците бяха идентифицирани жертви в различни държави, но числото е доста малко.

Нигерия е държавата с най-много жертви на трафик, които идват извън Европейския съюз. И често са жени, които вече са жертви, когато напускат Нигерия. Трафикантите плащат на други трафиканти, за да ги доведат в Европа. И те продължават да бъдат експлоатирани в Европейския съюз.

- Какви са най-големите предизвикателства пред вас в следващите 2 до 3 години?

- Онлайн измерението, защото днес почти всеки случай на трафик на хора има такова. То започва още с набирането на момичета чрез социалните мрежи и в приложенията за запознанства. Има и обяви за работа, които се публикуват онлайн. Имаме случай на голяма група китайки, които мислеха, че ще дойдат в Европа, за да работят законно, и после бяха сексуално експлоатирани от трафиканти. Техните документи бяха отнети, точно както казахте, г-н Мартинов.

Изключително е важно да се повиши осведомеността за тези престъпления. 18 октомври вече е ден срещу трафика на хора. По този повод Европол публикува насоки как да разпознаем Ловърбой метода, включително онлайн, и други насоки за разпознаване на признаците на принуда, както и обяви за работа също във връзка с трафик на хора.

Числата на идентифицираните жертви на сексуална експлоатация са спаднали, макар и с малко, но трудовата експлоатация е нараснала. В ковид момичетата вече не бяха на улицата, а се появяваха в частни домове. Така социалните работници, правоприлагащите органи, които бяха свикнали да имат контакт с тези хора, вече не можеха да идентифицират потенциалните жертви на трафик сред тези, които проституираха. Така влизането в онлайн измерение направи експлоатацията малко по-невидима и трудна за идентифициране. А вече и транспортът, и финансовите трансакции се случват онлайн.

Източник: 24 часа


В категории: Крими


3
Коментара
Флагман.БГ Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ 04/05/2024, Събота 16:36 0
3
Коментара по темата
3.
и кат са събудих
30.11.2023 10:12:37
0
8
Майка ти и жена ти ми бяха под завивките пъпеш
2.
и кат са събуди
30.11.2023 02:21:33
7
5
беше оцапал гащите....а.... кажи си...признай си......да та ева в цървула смачкан.....!!!!
1.
Надървен
29.11.2023 20:42:43
3
11
Даян Шмит я клатих в тях един път!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Румяна стана за резил заради 500 лева от Стани богат Румяна стана за резил заради 500 лева от Стани богат Отдавна не е имало толкова голямо излагане в шоуто  Къпех се в банкноти, призна тази фолкпевица Къпех се в банкноти, призна тази фолкпевица С Десислава си пълнихме куфарчето с банкноти от митничарите, кълне се легендарната Хищна хиена  Тези две ергенки се хванаха за косите, а враждата им излезе извън шоуто Тези две ергенки се хванаха за косите, а враждата им излезе извън шоуто Караницата между сценаристката и оперната певица продължи и извън телевизионното студио, където Мила Михова нападна прясно напусналата Кристина за нейното поведение в риалитито Каква присъда получи Валентин - шофьорът на зърновоза, убил две деца в Айтос Каква присъда получи Валентин - шофьорът на зърновоза, убил две деца в Айтос По време на делото стана ясно, че при навлизане в десния завой, скоростта на камиона се увеличила и той започнал да занася Чоткин се побърка, ще купува пръстен за 5 бона Чоткин се побърка, ще купува пръстен за 5 бона Съвсем наскоро стана ясно, че финалистът в шоуто се стяга за сватба, а избраницата му също е част от участниците този сезон – това е Камелия Как Венко се изгаври със Слави Трифонов Как Венко се изгаври със Слави Трифонов „Успех! Пожелавам ви творческо вдъхновение и въздух.“, пошегува се Венко Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас За удобство в празничната нощ линии Б11 и Б12 ще извършени извънредни курсове с часове на тръгване от начална спирка в 00:30 Тя е най-скромната и мила участничка в Ергенът, но Алек я отпрати Тя е най-скромната и мила участничка в Ергенът, но Алек я отпрати Катето се сбогува с формата преди финала Заради спор за паркомясто запечатаха автомобил с монтажна пяна Заради спор за паркомясто запечатаха автомобил с монтажна пяна  По думите на потърпевшия извършителите – мъж и жена, са агресивни и са заплашвали него и приятелката му с убийство Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите
Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори