×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тагарев блокира продажбите на близо сто ненужни имотa на МО


Тагарев блокира продажбите на близо сто ненужни имотa на МО
Министърът прекрати 15 търга след атака от ГЕРБ, а след това забрани каквито и да е сделки до приключване на Стратегическия преглед на отбраната
21 Ноември 2023, Вторник, 14:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Забраната за разпоредителни действия ще е поне до февруари догодина

Военният министър Тодор Тагарев е замразил продажбата на ненужни близо сто имота на Министерството на отбраната (МО) за поне няколко месеца. Това става ясно от отговор от ведомството му след запитване на „Флагман“.

Повод за комуникацията бе отмяната през октомври на 15 търга с тайно наддаване, които според началните тръжни цени бяха за близо 30 млн. лв. Част от тях бяха в столицата София. Пускането им за продажба бе станало причина за предизборна атака от страна на представители на ГЕРБ към министъра.

В тази връзка отправихме запитване до МО каква е причината за отмяната на търговете, какво е съдържанието на докладната записка, която е ползвана като основание за прекратяването на продажбите, и дали нападките от страна на политици от ГЕРБ е повлияла за решението на Тодор Тагарев.

“Изложените мотиви в Докладна записка № 20-26-436/16.10.2023 г. са обвързани с извършвания към момента Стратегически преглед на отбранителната политика на Република България, чието провеждане е разпоредено с Решение № 676 от 29 септември 2023 г. на Министерския съвет, се посочва в отговора на МО. Със същото решение, което е публикувано в Информационната система за правна информация на МС и е общодостъпно, осъществяването на общото ръководство по организацията, провеждането и отчитането на резултатите от Стратегическия преглед на отбранителната политика на Република България се възлага на министъра на отбраната.

В посочената докладна записка е предложено производствата по извършване на разпоредителни действия с имоти – държавна собственост в управление на Министерството на отбраната в полза на трети лица, да се прекратят до приключване на Стратегическия преглед. В тази връзка са отменени и прекратени тръжните процедури за провеждане на търгове с тайно наддаване за продажба на недвижими имоти - частна държавна собственост в управление на Министерството на отбраната.

Всички отменени и прекратени тръжни процедури са за имоти със статут на частна държавна собственост, с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия, в управление на МО и преценката за бъдещи разпоредителни действия е въпрос на целесъобразност, която е в правомощията на ръководителя на ведомството”, информират още от министерството.

Според План-графика за 2023 г. на имотите с отпаднала необходимост за МО има 94 единици, предвидени за продажба. Графикът, както обикновено, не е спазен. Тази година не е осъществена нито една сделка.

Поддръжката и опазването на излишните имоти обаче струва скъпо на ведомството.

Миналата седмица Тодор Тагарев бе в парламента. Там репортер на „Флагман“ попита какво ще става с ненужните имоти на МО, след като той е замразил продажбите.

„Има хубави идеи в Народното събрание и аз след малко отивам в Комисията по отбрана, посочи министърът. Там в точка „Разни“ или в блицконтрола може да дискутираме този въпрос – как имотите, които са с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната, да бъдат използвани, така че ние да осигурим жилища за военнослужещите. Там вариантите са няколко, нека да не предопределям към какъв вариант, но това е една не лоша идея и това би ни помогнало като един от многото елементи, чрез които ние ще търсим решения да окомплектоваме Българската армия“, коментира още той.

Иначе Стратегическият преглед на отбраната е предвидено да приключи до края на февруари догодина. Това бе потвърдено от министър Тагарев пред БНР в неделя.

Поне дотогава сделки с имоти няма да се осъществяват. А рискът е заради популистки политически атаки още дълго военното ведомство да остане собственик на множество парцели с отпаднала необходимост. Това, освен до излишни разходи, води и до блокиране на инвестиции и пропуснати ползи за обществото.

 

 


В категории: Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
8
Коментара по темата
8.
До 7
22.11.2023 03:33:46
0
4
Само че не се знае в чия полза е блокирането. Може още да събират "информация" в плик под масите. Определено няма да е в полза на тези, които са ги градили и платили(нас).
7.
Макак Такабе
21.11.2023 20:05:24
0
3
ДС Каракачантиски направи тлъста пачка покрай продажба на военни имоти. Най-накрая имаме министър, който блокира тази корупционна практика.
6.
:-)
21.11.2023 18:35:00
1
6
Браво Тагаренко! Сега пусни фирми да строят затворени комплекси за украинският елит, ние ще им прислужваме!
5.
До 4
21.11.2023 17:56:04
1
8
Тя войната там приключва,той подарява!А ние капачки събираме,смс-си пращаме!Маааама им продажна!
4.
Сандо
21.11.2023 17:50:56
0
10
Браво на Тагарев ама невидях така да блокира подаръка за Украйна-що бе фатмак.Как тъй подаряваш и после копуваш същото срещу денги
3.
ХХ
21.11.2023 17:02:19
0
6
Браво!

Ще се строят казарми, полигони; военни болници, гробища.

Това за което 85% от матряла гласува на 2 Април!
2.
До 1
21.11.2023 16:17:20
4
6
И КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ ВИЕ, КОИТО СТЕ УМНИ И КРАСИВИ, НЕ СТЕ УРОДИ, КОГАТО ВИ ВЪРНАТ ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ???!!! САМО ДА ВМЕТНА, ЧЕ 99 ПРОЦЕНТА ОТ ПОДЕЛЕНИЯТА НА БА ОТ 44 ДО 89 ГОДИНА БЯХА ВЪРХУ ЗЕМИ, КОИТО СА ИЛИ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, НО НАЦИОНАЛИЗИРАНА, ИЛИ ВЪРХУ ЕДНИ ОТ НАЙ ДОБРИТЕ ЗЕМИ В ДЪРЖАВАТА! АМИ СЛЕД КАТО ТОЛКОВА СИ ГИ ИСКАТЕ ТЕЗИ ЗЕМИ, ВИЕ УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ, МИЛЕЕЩИ ЗА ДЪРЖАВАТА, ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ТЕЗИ ЗЕМИ И ИМОТИ! ДА СИ ХОДИЛ НАСКОРО КЪМ БЪЛГАРО ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА ОКОЛО СМОЛЯН, КЪРДЖАЛИ??? ВСИЧКО ЩО Е ГРАНИЧНА ЗАСТАВА Е РАЗРУХА! АМИ ВЪЗСТАНОВЕТЕ ГИ БЕ! Вие, умни, красиви, интелигентни, можещи и знаещи!!!! Едно е да искаш, второ да знаеш и трето да можеш!!!! Но сте като типични тинейджъри: действате прибързано и свършвате рано!!!
1.
ТБС
21.11.2023 14:44:32
9
8
Злобарите ще се самоизядат. Урода е позволява тези продажби, преди да му плюят в супата, я сега не може вече да правите пари.без нас. Тези уроди дават ли си сметка, че денят , в който ще връщат държавна собственост наближава?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори