×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предупреждението за опасност, което предизвика паника, свързано с машините за гласуване?


Предупреждението за опасност, което предизвика паника, свързано с машините за гласуване?
Експертът по киберсигурност Явор Танев обвърза „грешката“ с предупреждението за опасност с машините за гласуване
02 Ноември 2023, Четвъртък, 08:35 ч.
Автор: Флагман.Бг

Това намекна експертът по киберсигурност Явор Танев, а гл. комисар Александър Джартов не изключва, че това е възможно

Предупреждението за опасност, което стресна абонатите на Виваком, е човешка грешка. Това обяви в „Тази сутрин“ по бТВ шефът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов, а малко по-рано в експертът по киберсигурност Явор Танев намекна, че съобщението, предизвикало паниката, е свързано с машините за гласуване. 

„Представете си всички сценарии в главата, които идват на обикновените хора, но и на специалиста по киберсигурност – дали този човек сбърка сам или някой не го накара покрай цялата лудница с машините, дали някой не е хакнал човека или системата“, каза спецът в ефира на бТВ.

„Нарушени са всички добри практики – работено е в реална среда, един човек е успял да направи съобщение, което е изцяло извън контекста и да го адресира от президента, а след това не е имало някой, който да го верифицира или потвърди. Без знанието на телеком или МВР някой е използвал тяхното влияние и система, за да изпрати съобщението“, добави той.

Виваком стресна цяла България с предупреждение за опасност

По думите му при вчерашните тестове на BG-ALERT не е спазен нито един от стандартите за мрежова сигурност. 

„Съобщение с текст „test test“, в което е забъркан и държавният глава може да бъде изпратено от един човек до една трета или повече от населението. Имаме страхотния късмет да видим колко зле е направена тази организация за управление на съобщенията и как един човек може да изпрати съобщение до всички“, заяви Танев. 

Според него при инциденти трябва да се анализира коренната причина. 

„Трябва да се разбере как това се е получило, кой е оторизирал съобщението да премине през защитните процеси, имало ли е въобще такива. Някой трябва да поеме отговорността, защото усещането, че това работи, дори и тестово, не е вярно. Истината е, че тази система не работи въобще, защото който е решил, е пратил съобщение“, каза той. 

Подобни тестове се правят в локална среда, категоричен е киберекспертът. 

„Нито един програмист или тестер не би трябвало да извършва реални тестове в система, която е свързана с живите устройства. Ако се правят тестове в реална среда, трябва населението да бъде информирано, а не всеки да си прави тестове, когато прецени. Когато имаме критични съобщения, нормално е някой да ги валидира“, допълни той.

По думите му в рамките на три минути 40 души са му звъннали, за да му кажат, че са им хакнали телефона.

Не е ясно кой е човека, който е подал сигнала, каза гл. комисар Александър Джартов

„Днес се надявам да знаем малко повече след срещата, която ще проведем с тях. Всички версии ще бъдат изследвани, защото всичкия труд от последните няколко години, за да имаме такава съвременна система, се обезценяват и омаловажават“, каза пък гл. комисар Александър Джартов, след като водещият Златимир Йочев го пита дали е възможно да има умисъл в действията на виновника за паниката, а да не става въпрос за неволна грешка. Казвам го в контекста на случващото се с машините за гласуване, уточни водещият. 

Той съобщи, че има българи, напуснали домовете си, след като са получили сигнала за опасност по своя телефон.

„Фирмата, която е ангажирана с разработване на софтуера BG-ALERT и нейното интегриране с мобилните оператори, при извършването на тест, който е част от подготовката за официалното тестване, вместо в тестовата среда изпраща съобщението в реалната“, заяви Джартов. 

Не е ясно кой е човека, който е подал сигнала, добави той.

Грешката е с последици и ние държим да знаем защо се стигна дотам, изтъкна шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Истинското предупредително съобщение ще изглежда по много по-различен начин и ще бъде представено в понеделник, каза още той. 

Очаква се системата за оповестяване на опасности да бъде готова до края на годината и от следващата да започне да се използва разумно. Официалните тестове на BG-ALERT ще започнат от 7 ноември в област Габрово и ще завършат с национален тест на 29 ноември.


В категории: Животът


12
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
12
Коментара по темата
12.
Go40
02.11.2023 11:07:30
3
9
Прост народ, слаба държава... ходят с телефони за 2-3 000 лв. а не могат да ползват и 0,5% от капацитета им....тъпанииии неграмотни, специално за Вас........Влизаш в Настройки; Безопасност и спешни случаи; Безжични сигнали при спешни случаи.... най-отгоре излиза BG-ALERT...следващия ред е Разрешаване на сигналите.... правиш отметка: Вкл. или Изключено.....и готово...НИКОГААА няма да се оправи тази територия.....самите индивиди са тъпи(повечето:).....спускаме се бавно и мъчително към тоталнен крах на всичко.....иначе имат претенции за всичко...могат разбират от всичко и по много..... нещастни хора.Амин Българийо.
11.
12
02.11.2023 10:02:02
1
10
Този експерт по киберсигурност сигурно е завършил селскостопански колеж в Англия.
10.
Старите
02.11.2023 09:53:09
0
11
са забравили, а младите не знаят каква паника създадоха "Ку-Ку" навремето с едно предаване (шоу) , че АЕЦ Козлодуй е гръмнала !
А по-начетените пък сигурно знаят историята с английското радио, което побъркало всички с излъчването на пиеса "Война на световете" по роман на Хърбърт Уелс !
Всяка маса хора може да бъде моделирана по съответен начин поради различния начин на мислене, въображението, страховете, няма нищо чудно в това!
9.
представяте ли си
02.11.2023 09:39:47
6
7
как биха реагирали хора със слаба нервна система?Ами децата?Този случай трябва да се разследва до посочване на сонкретни виновници.
8.
Не бе
02.11.2023 09:33:00
5
6
Този тест за опасност показа, че София ще бъде зарината от мигранти!
7.
Малииии
02.11.2023 09:30:05
1
13
Да се смееш ли, да плачеш ли. Пак машините им виновни. Ток ги удря когато заговорят за тях.
Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха
6.
5
02.11.2023 09:28:38
3
13
Това е поредната гавра с този прост народ ---- опитни зайчета !!!!
5.
трИвогааааа ! Лично от Президента !
02.11.2023 09:26:01
0
12
Аз пък се шашнах толкова много и си казах : КРАЙ ! Путин ни нападна !
Ноооооооо ... веднага се сетих , че пак в едни такива масови фейкове го обявиха за умрял , та се успокоих .
4.
Уахаххаа
02.11.2023 09:24:04
2
12
Яко наплашени овцеееееееее
3.
Хахахаха
02.11.2023 09:11:15
1
17
Бах мааму, тоя народ нацяло изчатка.
2.
Tsatsata
02.11.2023 09:05:01
0
18
Покрай всичкия талаш , изречен от тези двамата , не става ясно, ще търсят ли човека, който стои зад тази "човешка грешка "??!
Някой все пак трябва да е въвел адрес в полето на адресите и да е натиснал бутона "Ентер"!!
1.
ГРАЖДАНИН
02.11.2023 08:59:33
5
17
СЪД И НАКАЗАНИЕ ЗА ВИНОВНИЦИТЕ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори