×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Руската църква в София е българска според проучване на прокуратурата


Руската църква в София е българска според проучване на прокуратурата
Днес и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов поканил на среща регионалния министър Андрей Цеков и го запознал с установената фактология
01 Ноември 2023, Сряда, 17:24 ч.
Автор: Флагман

Сарафов сезира регионалния министър с предложение за предявяване на иск от страна на държавата

Прокуратурата излезе със становище, че руската църква в София всъщност е българска. Това става ясно от прессъобщение на държавното обвинение.

В съответствие на конституционния прерогатив на Прокуратурата на Република България да следи за спазването на законността и в защита на обществения интерес, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков с предложение за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на българската държавата и за отмяна на издадения нотариален акт, касаещ собствеността на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в гр. София.

Предложението на и.ф. главен прокурор е на база извършена проверка на Върховна административна прокуратура и Софийска градска прокуратура, в хода на която е установено следното: с нотариален акт от 23.07.1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” и на земята, върху която е построен, въз основа на дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство. Открит е крепостен акт, издаден на 07 ноември 1898 г., за дарение на „едно празно градско място в гр. София“ от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България. Посочено е, че имотът се подарява за построяване на църква. Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенция по вписванията, посочват от прокуратурата.

Проверката на ВАП и СГП установява още, че след множество административни и съдебни процедури, както и след освещаване на църквата при Руската Императорска Мисия на 11 ноември 1914 г. от Българското духовенство в съслужене с Руското духовенство, е издадена заповед, според която министърът на външните работи и изповеданията натоварва секретар на отдел „Вероизповедания“ да предаде зданието и намиращото се в него имущество на Негово Високопреосвещенство Софийски Митрополит Стефан. Налице са и двустранни документи от 1940 г. между България и СССР относно безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

От събраните данни по време на проверката е видно, че по настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити.

На 24 юли 2015 г. до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот и е отразена промяна в кадастралния регистър на недвижимите имоти - а именно, че обектите са собственост на посолството на Руската федерация. Това обаче е сторено въз основа само на нотариалния акт.

Проверката на прокуратурата установява още, че приложенията към нотариалния акт, както са описани, не могат да се приемат за доказателства за правоприемството, отразено като основание за правото на собственост върху земята и сградата, т.е. относно преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

В хода на проверката не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата, освен гореспоменатите за възстановяването ѝ. Не са приложени и писмени доказателства за изпълнение на изискванията на чл.29, ал.5 от Закона за собствеността, както и на чл.21 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, регулиращи материята за придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава.

Въз основа на изложеното, предвид законовите правомощия на министъра на регионалното развитие и благоустройството по Гражданския-процесуален кодекс и Закона за държавната собственост, свързани с представителство по дела за недвижими имоти - държавна собственост, и с методическо ръководство при управлението и разпореждането с такива имоти, и.ф. главен прокурор сезира ресорния министър с установеното.

На работна среща в Съдебната палата главният прокурор Борислав Сарафов обърна внимание на министър Андрей Цеков относно обществената значимост на казуса с оглед възприемането на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” като емблематично религиозно място за жителите и гостите на столицата. Той изрази очакване за бързо ангажиране на МРРБ с предявяването на необходимия иск за признаване правото на собственост на българската държава, с което да се осигури защитата на обществения интерес, се посочва още в прессъобщението.

По-късно Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи от своя страна, че очаква Прокуратурата на Република България да изпрати копие на събрания доказателствен материал в обем от 4 тома за собствеността върху храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в гр. София, популярен като Руската църква.

Днес и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов покани на среща министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и го запозна с установената фактология от извършената проверка на Върховна административна прокуратура и Софийска градска прокуратура върху собствеността на земята и храма. Обвинител №1 предаде на регионалния министър писмо от 3 стр., с което го сезира за констатациите от анализа на държавното обвинение, като бе пояснено, че събраните от ПРБ материали по казуса със собствеността на земята на храма и църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ са в значително по-голям обем, а именно – 4 тома.

В хода на работната среща министър Цеков поиска цялата събрана информация, за да прецени има ли законово основание да упражни правомощията на министъра на регионалното развитие и благоустройството по ГПК и ЗДС, свързани с представителство по дела за недвижими имоти – държавна собственост, в защита на държавния интерес.

„Получихме писмо от прокуратурата, която е направила изследване на фактите и обстоятелствата със собствеността на Руската църква. Ние бяхме сезирани с предложение да предприемем действия по установяване на собствеността. Разбира се, материалите, свързани с този казус, са доста обемни. Става въпрос за 4 тома с документи. Ще се запознаем с цялата фактология, след което, ако има основание, ще предприемем съответните действия. Към днешна дата единственото, което мога да кажа, е че сме получили писмо от прокуратурата", коментира министър Цеков.

Очаквайте подробности


В категории: Политика


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
Капитана
02.11.2023 16:43:00
0
3
въз основа на крепостен акт № 11 от 07.11.1898 г.
За насраните и посраните ще потретя датата 07.11.1898г!
Насрани посрани, четете ли добре датата?
16.
Хаха
02.11.2023 09:10:31
1
2
Сараф ПОДЛОГАА .
15.
И.ф. и си кара така без да е избиран
02.11.2023 08:32:53
0
2
Изпълнвващият функцията главен прокурор, колко време ще е и.ф. ? Той може да изкара цял мандат така.
14.
Ме
02.11.2023 08:18:27
1
5
Срам нямат тия. Руската църква е руска! В цял свят има руски църкви! Само в България не била руска, хем пене дарен парцела. Рам нямат. А ПееФски рие, а Сарафов поддържа. Някакво абсолютно безобразие се разиграва!
13.
А
02.11.2023 07:51:50
4
1
тъзи продажна гнида, нотариусът, подарил с констативка църквата и земята, него какво ще го прави Прокуратурата? Предлагам да се провеси за камбаните, за назидание на другите гниди...
12.
Възрожденец от Максуда
01.11.2023 23:59:57
8
6
Умилително е когато най-големите "патриоти" защитават руските интереси пред българските!
11.
www
01.11.2023 23:56:44
6
6
Само бесен аграр и неграмотен ръб може да смята, че щом докопаш, независимо как, НАТУРален акт, после никой нищо да може да ти каже. Еле пък констативка, която не създава и прехвърля права!
10.
От полковника до капитана
01.11.2023 22:02:24
3
4
Що не си евеш тката майчина ве джендър в униформа.
9.
Според
01.11.2023 21:33:17
8
6
Продажната българска прокуратура (тоест американската българска прокуратура),да,църквата е даже американска, е д дори българска.
8.
До капитана
01.11.2023 18:58:04
6
13
Само където явно не знаеш, че констативен нотариален акт е абсолютно законен и валиден, и те прави собственик. Той може да се обори пред граждански съд, от евентуално друг претендиращ за собственостно до тогава си собственик. А и самото оборване е просно искова молба. Това не означава, че съда ще отмени констативния. Колкото до прокуратурата, тя освен в наказателния процес има известни правомощия и в административния, но в спор заправо на собствевост няма некакви.
7.
златния купол на църквата Александър Невски
01.11.2023 18:57:56
7
9
Този и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, защо не постанови връщане на златния купол на храм Александър Невски на Русия?
Руско е златото, нали? Пък управляващите марионетки на американското посолство са русофоби и всеки ден това руско злато им боде очите, нали? Честно е, след гоненията от България на десетки руски дипломати, свещенници, журналисти, нали?
Друг е въпросът, колко е лесно...
6.
*********
01.11.2023 18:55:53
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
5.
Капитана
01.11.2023 18:37:51
11
4
Видно от съдържанието на посочения констативен нотариален акт той е съставен по молба на посланика на Руската Федерация въз основа на крепостен акт № 11 от 07.11.1898 г.
Допълнение за насраните и посраните!
4.
Капитана
01.11.2023 18:36:24
10
7
След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация.

Искам насрани и посрани да не се обаждат от коневръза!
3.
ДО 1
01.11.2023 17:53:56
14
8
КЪВ КАПИТАН СИ ТИ ВЕ МУШМОРОК..НОТАРИАЛНИЯ АКТ ПРИ "НАШИЯ БОКЛУК НОТАРИУС СРЕЩУ СЪОТВЕТНА СУМА
2.
1
01.11.2023 17:51:37
19
10
БРАВО!БЪЛГАРИЯ ДА СИ ВЪРНЕ ЦЪРКВА И ДА ПРЕИМЕНУВА КАТЕДРАЛА СВ СВ КИРИЛ И МЕТОДИ
1.
Капитана
01.11.2023 17:40:26
14
26
Те още преди месец извадиха нотариалния акт, където си пишеше, че църквата е руска, обаче щом негово прасейшество Дебелян казва значи е така.Явно в тази държава едно прасе, осъдено по закона Магнитски има последната дума по всеки въпрос!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Антибългарският патос на Силяновска ще се пренесе и върху политиката й към нас* Антибългарският патос на Силяновска ще се пренесе и върху политиката й към нас* София не разполага със значими ресурси за промяна на двустранните отношения Стартират областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” Стартират областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” Основен приоритет в дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас е свързана с повишаване на противопожарната култура на подрастващите Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Заради силното слънчево изригване ще се появят и северни сияния "Artелие" ви канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания "Artелие" ви канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания Всички събрани средства ще са за Дневния център за деца и пълнолетни лица с увреждания, който се намира в Морската градина Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Министърът на труда и социалната политика обещава подкрепа за преквалификация на работниците Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Тя бе в Исландия  Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Вчера абитуриентите представиха в Летния театър спектакъл, наречен „Като за последно“ Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Финалът, до който възпитаничките на бургаската гимназия достигнаха без загубена среща, се проведе в Търговище Изтъкнатият съдов хирург проф. Захариев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 17 май Изтъкнатият съдов хирург проф. Захариев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 17 май От 2023г. професорът е и методичен ръководител и консултант на Отделението по съдова хирургия на МБАЛ „Бургасмед“ Алек не спря да се мляска с всяка една, избухна Валерия Алек не спря да се мляска с всяка една, избухна Валерия След „Ергенът“ смята, че се справя доста добре и това й калява психиката. Няма любов в живота си, залага на кариерата си
Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори