×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас има нужда от безплатен градски транспорт за пенсионери и Център за безвъзмездна юридическа консултация


Бургас има нужда от безплатен градски транспорт за пенсионери и Център за безвъзмездна юридическа консултация
Общинският съвет има крещяща нужда от повече юристи, защото в предния мандат от 51 съветници, право практикуваше едва един, коментира адв. Добромира Полименова от листата на „Граждани за общината”
23 Октомври 2023, Понеделник, 17:03 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

В местния парламент ще направя всичко по силите си и за достъпно здравеопазване в малките населени места, казва кандидатът за общински съветник от „Граждани за общината” адв. Добромира Полименова

Адв. Добромира Полименова е кандидат за общински съветник от листата на „Граждани за общината”. Тя има богат и дълъг юридически опит и години наред е била част от редица социални каузи, свързани с болни деца, възрастни хора и хора в нужда. Самата тя е майка на болно дете и причината да се кандидатира за общински съветник от Бургас е именно това, че се е сблъсквала от първо лице с неуредиците в здравеопазването и социалните политики. В местния парламент тя би могла да е повече от полезна с опита си и да даде начало на необходими промени, които да подобрят начина на живот в общината.

- Адв. Полименова, когато разговаряхме с вас преди няколко дни, вие обяснихте вашите приоритети, на които ще наблегнете в Общинския съвет. Касае се за здравеопазването и социалните политики. Говорихме и за това, че в местния парламент има крещяща нужда от повече юристи. Нека да започнем от там. Какво точно смятате да промените и за какво смятате да се борите в Бургас?

Български изобретения отново не се ползват у нас, а в чужбина - тази бургазлийка смята да промени това

- Важно е хората да знаят, че в досегашния състав на Общинския съвет в мандат 2019-2023 г., от 51 общински съветници едва двама бяха юристи, като за единия не бих казала, че е практикуващ. Съвсем скоро говорих с моя колега Иво Баев, който потвърди това, което ви казах и предния път - Общинският съвет има нужда от повече подготвени юристи, защото дори в Постоянната комисия по правни въпроси членуват хора, които нямат такова образование. Ще бъда полезна с над 25-годишния си стаж в тази професия, но и с желанието ми да се помогне на хората в общината - най-вече по отношение на достъпното здравеопазване, доколкото това зависи от ОбС-Бургас, както и подпомагането на хора в нужда.

Ще работя за това пенсионерите да получат безплатен достъп до градския транспорт, както и за намалянето на данъчната тежест в общината. Годишният данък, който сега плаща всеки един от нас за движимо и недвижимо имущество, е твърде голям.

- Към момента пенсионерите в Бургас вече се ползват с преференции в градския транспорт. Какво имате предвид под това той да стане безплатен? Какви са вашите аргументи за това?

- Сега те плащат, макар и намалена такса с картите. Но картите са платени. Дори сумата да не е голяма, тя пак се отразява на месечния бюджет на пенсионерите. Тъй като така или иначе сумата не е толкова голяма, не би било голяма пречка за бюджета на общината, пътуването за възрастните хора да бъде напълно безплатно. Да не говорим за хората, които получават ниски пенсии и за тези, които живеят в отдалечените от общинския център населени места.

- Именно темата с по-отдалечените населени места касае доста хора. Там има истинска нужда от медицински персонал, тъй по-голямата част от тези селища сега са без такъв. Вие искате да промените това, но има ли начин това да се случи с правомощията на Общинския съвет?

- Има, разбира се. Реално погледнато, от Общината зависи как ще бъде осигурен по-лесния достъп до здравеопазване и социални услуги за хората в тези населени места. В хода на кампанията, а и преди това сме ходили на визити там. Установих, че в някои от селата няма не само здравна служба, но и магазини. Тоест се налага хората да пътуват всеки ден или всяка седмица до друго, по-голямо, населено място. Да не говорим изобщо за нуждата от спешна помощ. А Общината може да осигури такава чрез кабинети. Може и да се използва телемедицина - за дистанционни прегледи. Една от моите идеи е в тези населени места да има място, където да бъдат преглеждани дистанционно, като от другата страна да стои лекар, които да има визуална и аудио връзка в реално време.

Предвид събитията от последните дни пък за мен е и важно да се обърне сериозно внимание на проблема с рафинерията. Има опасност „ЛУКОЙЛ” да бъде затворен и хиляди семейства да загубят поминъка си.

- Какво може да направи Общинския съвет по този въпрос?

- Най-малкото може и трябва да има официално заявена позиция и да изисква от държавата каквито и действия да се извършват с рафинерията, да бъдат запазени работните места на хората. В Бургас, както е известно, няма много производство, а един от най-големите работодатели е Общината. Всъщност нефтозавъдът е другият такъв работодател и ако той спре дейност... без производство и без привличане на инвестиции, и без подобряване на бизнес климата, градът ни на практика загива. Младите хора и без това трудно се задържат тук. Ако те нямат къде да работят, пътят им е към София или към чужбина и всички го знаем това. За съжаление.

Трябва повече да се мисли за хората. Това важи във всички сфери. Такова е например сегашното предложение по-скоро да се изкарат на пазара на енергията битовите потребители. Никой не мисли за това хората имат ли възможност да си плащат сметките за ток. В същото време цените на горивата продължават да растат. По мнение на специалисти цените ще стигнат миниум 4 лв. за литър. Стане ли това, ще скочат всички останали продукти и ще се повиши инфлацията. Така доходите ще станат още по-ниски.

Бургас е известен с ниските си заплати така или иначе. А когато към това добавим факторът инфлация, покупателната способност на хората ще стане още по-малка.

- Как може да се промени това, особено в контекста на местния парламент?

- С реални действия. Със заявяване на позиция от страна на ОбС-Бургас, но и на самите граждани. За тези неща реално не се говори. Малко е странно дори за мен, че никоя от партиите по време на предизборна кампания не говори за съхраняването на работните места в нефтозавода. Без реакция, няма да има промяна и положението ще се влошава.

- В сферата на социалната политика вие имате доста добри предложения за развитието на общината. Споделете някоя от идеите си.

- Адвокатският съвет към Бургаската адвокатска колегия, в който съм член, има идея да се даде възможност за безплатна правна консултация. Общинският съвет съвсем спокойно може да направи това реалност. Необходимо е да се осигури помещение и да се покрият разходите му за поддръжка. Говорим за напълно безвъзмезндна помощ за граждани, които не могат да си позволят правна консултация. Обикновеният човек често има нужда от това.

Друга идея е да се създаде Център към общината, който да съветва тези, които се нуждаят от административна помощ. Да им се помогне да направят нещо електронно, тъй като много от хората още дори не знаят колко много могат да улеснят живота си с електронните услуги, които се предлагат и които могат допълнително да бъдат предложени в бъдеще.

- Знаят ли хората как ще се гласува на предстоящите избори?

- Някои знаят, но за всеки случай е хубаво да се обясни отново, защото ще е полезно. В община Бургас бюлетините ще са 2 или 3 в зависимост от това дали ще има за избор на кмет от кметство. Ще може да се гласува с една от бюлетините за кмет на община, с друга за общински съветници и с трета за кмет на кметство. За всяка една от трите хората могат да подкрепят различен кандидат, незвисимо от партията или сдружението, което го издига. Гласуването ще бъде и с хартиени бюлетини освен машините и тези, които досега са изпитвали затруднение в последните избори, ще могат спокойно да дадат гласа си по-традиционния начин.

- Какво ще призовете гласоподавателите? До изборния ден остана по-малко от седмица.

- Да гласуват, а не да „ходят за гъби”, както е изразът. Защото няма как при едни и същи действия да очакваме различен резултат. Ако искат всичко да продължи постарому, хората могат да се възползват от доброто време през почивните дни и да не си направят труда да пуснат гласа си. Но ако искат промяна към по-добро, е нужна активност и вяра. Да знаят, че нещо зависи от тях. Неотивайки до изборните секции или още по-лошо - пускайки вот в квадратчето „Не подкрепям никого”, те на практика подкрепят сегашната власт, защото управляващите партии имат твърди ядра, които независимо от всичко гласуват. Ако останалите не отидат да пуснат вота си, ще станем свидетели на ужасяващ резултат още в неделя вечер. Хората не вярват, че могат да променят нещо, а това не е така. Всичко е в ръцете на хората.

 

Можете да гласувате за „Граждани за общината” с бюлетина № 69 и преференциално за адв. Добромира Полименова с преференция № 103

 




Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори