×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо добри специалисти напуснаха работата си в София и Ямбол, за да дойдат в МБАЛ-Поморие


Защо добри специалисти напуснаха работата си в София и Ямбол, за да дойдат в МБАЛ-Поморие
Д-р Янчева е тук от август т.г. и е завеждащ отделение „Вътрешни болести“, д-р Славейков е един от най-добрите акушер-гинеколози в региона
19 Октомври 2023, Четвъртък, 14:55 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Добри условия, сплотен екип и гостоприемното отношение на Община и ръководство успяха да ги привлекат в многопрофилната болница, която е единствената между Бургас и Варна

Как една малка общинска болница, която въпреки тежката икономическа обстановка в държавата, нелоялните практики с неограничени бюджети на големите конкуренти от частния сектор в областния град, атаките и спекулациите от местни недоброжелатели, успява да се съхрани, да се развива и да привлича добри специалисти? Това всъщност е риторичен въпрос, тъй като за  МБАЛ-Поморие през последните години е очеваден фак -  условията, които се предлагат за пациенти и медицинския персонал, са повече от добри. А за всичко това неиумоверни усилия полагат както ръководството на болницата, в лицето на д-р Кирил Хинов, така и екипът на кмета Иван Алексиев

Д-р Хинов пое управлението на общинското здравно заведение през септеври 2021 година. Той дойде от София, за да развие МБАЛ-Поморие. За две години д-р Хинов привлече в отбора си редица специалисти, с помощта на Общината. Обнови се базата с най-модерната апаратура, предлага се най-качественото лечение и медицинска грижа за пациентите . Финансовото състояние на лечебното заведение е стабилно, няма задължения към доставчици, нито неизплатени заплати към персонала. 

Д-р Янчева е завеждащ отделението по вътрешни болести

Екип на Флагман.бг посети МБАЛ-Поморие, за да се срещне с част от лекарите, присъединили са към екипа на д-р Хинов, както и да види ремонтираните помещения. Още с влизането ни в сградата прави впечатление хигиената и новата регистратура, от която усмихнатият персонал посреща пациентите. В болницата вече функционира и аптека - нещо, което преди това липсваше. Няма и следа от окаяните болнични стаи. "Вътрешното отделение" е като в хотел след ремонта. Всяка стая има санитарен възел. Чисто и подредено. Не се усеща и онази характерна отблъскваща миризма, която има всяка болница. Така изглежда и хирургичното отделение. Ремонтът току-що е приключил, а вчера ръководството е подписало договор с двама хирурзи от Бургас, които стават част от екипа на МБАЛ-Поморие и ще са в полза на пациентите. По наша информация ръководството има идея и води преговори с още специалисти – светила в своята област, веднъж месечно да консултират в болницата. Очаква се здравното заведение още повече да се разрасне, като се привлекат лекари по всички специалности. 

Лекарите, които напуснаха домовете си и дългогодишната си работа, за да дойдат в Поморие

Ще ви запознаем с двама от медиците, които избраха морския град и работата в общинската МБАЛ-Поморие пред големите болници.

Д-р Ирина Янчева е от София, има над 30-годишен опит. Завършва Медицински университет София през 1990 г. Своите специалности Вътрешни болести и Пулмология и фтизиатрия придобива през 1997 г. и 2000 г. Д-р Данчева започва своята кариера в МБАЛ Търговище. Работи 19 години в Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания София област, след което практикува в кабинет по пулмология в Костинброд и Божурище, както и в ДКЦ "Св. Врач и Св. св. Кузма и Дамян", ДКЦ Вита София, МЦ НКБ (Национална Кардиологична Болница), МЦ ПТБ-Мед София. 

Така изглеждат стаите за пациенти в отделението по вътрешни болести

От края на август т.г. е част от екипа на МБАЛ-Поморие. След спечелен конкурс тя е оглавила отделението по вътрешни болести. Да напусне столицата и да се премести на морето е било нейна мечта, но решението не е било толкова лесно, с днешна дата обаче е категорична, че е най-правилното. 

„За малкото време, в което съм тук, виждам усилията на ръководството и на Общината и това може само да ме радва. По време на пандемията 3 години бях завеждащ отделението по ковид в Националната кардиологична болница. Работата беше много, в пиковите периоди пациентите достигаха до 120 човека, имахме и интензивен сектор с 12 места, а там винаги имаше поне 5-6 интубирани пациенти. След като приключи ковид-пандемията, заради преживяното, огромния стрес и умората, взех кардинално решение да сменя темпото и средата. Близък колега лекар ме покани в МБАЛ-Поморие. Двамата с мъжа ми много обичаме морето,  мечтаехме да живеем край брега, след като се пенсионираме. Така стана, че съдбата ни доведе тук по-рано. Приемам го като награда. На симпозиум през пролетта се запознах с обстановката в болницата,  д-р Хинов ме покани, поговорихме и установихме, че бихме могли да работим заедно. Явих се на конкурс и след спечелването му, поех отделението по вътрешни болести. Идването ми тук стана възможно благодарение на ръководството на болницата и Общината. Осигури ни се жилище, при това в пика на сезона. Настанихме се със семейството ми, всички условия да работя спокойно са налице“, споделя д-р Янчева пред наш екип. 

Болницата може да се похвали и с нова регистратура, където усмихнатият персонал посреща пациентите

Ремонтираното отделение по вътрешни болести приема пациенти от 1 октомври. Модерните условия, които предлага, липсват в много държавни болници, категорична е тя.

„Аз съм специалист по белодробни болести. Направих си труда да проверя в Бургас как се развива тази област от медицината, само в Белодробната болница ив още 2 места работят по пътеките. Останалите лечебни заведения не. В МБАЛ-Поморие имаме реален шанс да развием тази дейност, тъй като има много пациенти с белодробни заболявания. Срещам подкрепа от ръководството. Предстои да подпиша договор и с „Медицински център 1 – Поморие“, който се намира в сградата на болницата, където ще имам кабинет и ще преглеждам пациенти“, обяснява специалистът. 

Тя допълва, че със съпруга й са се влюбили в Поморие. И на този етап не може да си помисли да напусне града и да се завърне в столицата. 

„Не бяхме идвали от много години и останахме приятно изненадани. Дори извън сезона тук има живот, много ни е приятно и хубаво“, споделя д-р Янчева. 

Вторият специалист, когото срещнахме в МБАЛ-Поморие, е акушер-гинекологът д-р Илко Славейков, който е от Ямбол. Д-р Славейков завършва Медицинския факултет на Тракийски университет Стара Загора през 1990 г. Специалност по акушерство и гинекология придобива през 1995 г. От 1990 г. до 2022 г. д-р Славейков работи в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в Ямбол. Паралелно работи и като участъков гинеколог и специалист акушер-гинеколог в ДКЦ. От средата на юли 2022 г. е в МБАЛ Поморие, а от началото на ноември - в МЦ 1 Поморие. 

Д-р Илко Славейков е категоричен, че условията в МБАЛ-Поморие са повече от добри

Д-р Славейков има изградено име сред пациентите и един от най-търсените лекари в Ямбол. Въпреки това той напуска дългогодишната си работа и пристига в Поморие. Част от пациентките му го следват в морския град, за да ги лекува именно д-р Славейков, за да проследи бременността им. За малкото време, в което е тук, той е успял да спечели доверието на пациентки не само от Поморие, но от цялата област – от Бургас, Несебър, Обзор и др. 

„Работил съм повече от 30 години в ямболската болница. С напредването на годините реших да потърся по-спокойно и приятно място за живеене. Избрах Поморие, защото към този град имам сантимент. Преди 40 години тук беше военната ми клетва. Всяка година идваме на почивка и то извън сезона. Градът винаги ни е харесвал – хубав, чист, подреден. Винаги съм знаел, че някога ще живея на морето, но съм изключвал областните градове Бургас и Варна, все в съзнанието ми беше Поморие. За разлика от другите малки курортни градове, тук има живот и през зимата“, казва пред екипа ни д-р Славейков. 

АГ отделението на МБАЛ-Поморие е известно с добрите специалисти. Това е една от причините д-р Славейков да избере тази болница за свой втори дом. 

АГ-кабинетът

„Имах предложения да работя в бургаски болници, но отказах. Доволен съм от решението си. Попаднах в една, макар и малка, подредена общинска болница с много добър колектив. Бях приет радушно. За тази една година доста неща се направиха в болницата, а и продължава да се развива. Условията са повече от добри. Отделението предлага прекрасни условия за пациентите – всяка стая е оборудвана с климатик. Операционната зала има модерна апаратура. Нивото на останалите колеги е много високо - всеки е чувал, че са едни от най-добрите специалисти. За кабинета ми в Медицинския център мога да кажа, че не съм имал по-хубав досега. Най-старото нещо, което е втора употреба тук, съм аз“, казва с хумор гинекологът. 

Той споделя, че Община Поморие е добър стопанин на болницата и подкрепя развитието й. 

Иконата на покровителя на Поморие - Св. Георги, е първият подарък, който д-р Славейков получава в МБАЛ-Поморие - от благодарна родилка и бебето й

„Болницата не е просто някаква сграда. Виждам отношението на всеки един, който работи тук, ние правим болница от тази сграда, защото се отнасяме с грижа към пациентите. Ръководството има визия за бъдещето. Има много голяма промяна отпреди и сега. Поморие има нужда от тази болница, от този медицински център и тези лекари специалисти“, категоричен е д-р Славейков.

Болнична стая в новоремонтираното хирургично отделение
Хирургичното отделение

 




В категории: Поморие


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори