×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Областният управител спря решение за поставяне на фотоволтаици върху земеделска земя в община Средец


Областният управител спря решение за поставяне на фотоволтаици върху земеделска земя в община Средец
Жителите на четирите села - Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина, не са съгласни с решението и са изпратили жалба, подкрепена с подписка
16 Октомври 2023, Понеделник, 11:23 ч.
Автор: Флагман.БГ

Бъдещи фотоволтаици неколкократно разпалваха скандали в община Средец, а днес крайното решение е от губернатора

След жалба на четири села областният управител на Бургас Пламен Янев спря решение на Общинския съвет в Средец за поставяне на фотоволтаици върху 8280 декара земеделска земя.

Бъдещи фотоволтаици неколкократно разпалваха скандали в община Средец, а днес крайното решение е от губернатора на Бургаска област.

С решението, взето в последните сесии от този мандат, общинските съветници променят Общия устройствен план на селата Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина, съобщават от Областната администрация. Предложението е прието с 12 гласа „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“.

Имотите са земеделски – обработваеми ниви и пасища. Приетото предложение променя предназначениeто им "за производство на електрическа енергия, електрически подстанции, складове и съхранение на електроенергия“. Общата им площ е малко над 8280 декара и обхваща голяма част земеделска територия около селата.

Жителите на четирите села обаче не са съгласни с решението и са изпратили жалба, подкрепена с подписка. В нея те заявяват, че изпълнението на инвестиционните намерения за изграждане на фотоволтаичен парк върху земеделските територии ще доведе до икономически и демографски колапс на района. Хората се притесняват, че фотоволтаичният парк ще пречи на земеделието, животновъдството, пчеларството и ловния туризъм.

Според областния управител, решението е незаконосъобразно и поради тази причина не може да се пристъпи към изменение на ОУП. „Актът, чрез който се одобрява промяна на ОУП, следва да съдържа точното нормативно и фактическо основание, а в настоящия случай такова липсва. Като мотиви се изтъква единствено постъпилото инвестиционно намерение на фирмата, което обаче е недостатъчно за изменение на ОУП“, коментира Пламен Янев. 


В категории: Средец


Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
12
Коментара по темата
12.
vladi
16.10.2023 20:51:31
0
3
Продажни общински съветници!Фейк или истина?
11.
Бургазлия
16.10.2023 18:46:57
0
4
Който взел сега да връща. 20 000 се говори в Бургас за да вдигнеш ЗА, за тези волтаици.
10.
Грудовец до Средец
16.10.2023 18:14:40
0
6
Прав си! Граждански контрол трябва да има! Също така трябва да изберем и читави общински съветници този мандат! А не като предишните, повечето от които само си мълчаха и гласуваха каквото им каже досегашния кмет. И които пак са в челото на листите на някои от партиите!
9.
Животновъд
16.10.2023 17:20:12
0
9
Пробиха съветниците, но забравиха че има следваща институция която следи за законност в решенията. Месеци напъни но не им стана на някои кръгове работата. Благодаря на Пламен Янев. Така трябва да се работи.
8.
Чест
16.10.2023 17:07:35
0
4
Ако беше от ГЕРБ и да си затвори очите, както са го правили бивши областни за някои неща. А ма не е и си върши работата. Браво на Пламен Янев. Закона преди всичко.
7.
Средец
16.10.2023 16:34:40
2
5
Не бързайте да се радвате. Да не стане така, че новият общински съвет да препотвърди решението на стария. Трябва да сте бдителни всички жители на селата и да следите какво влиза в дневния ред на сесиите, че тия печалбари преднищо няма да се спрат и може пак да се опитат да прокарат това решение.
6.
Айрянов
16.10.2023 14:57:55
0
5
Жабов да ми яде... големия....фотоволтаик.
5.
И аз да кажа
16.10.2023 13:07:46
1
10
Какво общо имат тук партиите? Дали е от СЕК, МЕК, ПЕК...областният управител е висшият администратор в областта и отговаря за спазването на закона! Така,че той просто си е свършил работата!
4.
ХХ
16.10.2023 13:04:38
1
8
Браво!
3.
До 1
16.10.2023 13:03:30
0
8
Парата, братко...паратаааа! Тя превъзмогва и съвест, и чест, и дълг! Дори и при настоящи кметове и мераклии за този пост! Примерите ги виждаме всички!
2.
Да кажа
16.10.2023 13:01:31
2
2
Пламен Янев е член на Изпълнителния съвет на ПП Средна Европейска Класа. Един от най приближените хора на председателя Бачийски. СЕК нямаше съветници в бившия общ.съвет, но когато искаш да помогнеш на хората го правиш и сезираш по нагоре. И когато закона се спазва нещата се случват. Браво на СЕК.
1.
@@@
16.10.2023 12:29:11
1
18
Господ здраве да му дава на областният управител,че ще спре това безумие на общинските съветници от Средец,които искат да затрият всичко.Тъкмо започнаха малко селата да оживяват след закупените пустеещи имоти .Не може да оградиш селото от двете страни с фотоволтаици както е случаят в Светлина и да го оставиш без въздух.Освен това има вече построен такъв парк /още не е включен/ и в средата на селото .Не знам кой болен мозък е позволил това с голям капацитет с цел печалбарство.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици По думите му автомобилът все още се намира в КАТ Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, a първото яйце трябва да се боядиса в червено 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето
САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори