×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

350 000 избягаха от Газа, има пуснати заложници


12 Октомври 2023, Четвъртък, 11:21 ч.
Автор: Флагман

Сухопътно настъпление в Газа ще бъде предприето, когато това е подходящо и отговаря на целите ни, каза говорителят на ЦАХАЛ Йонатан Конрикус в ежедневния си брифинг в мрежата „Екс“

Рано сутринта израелските военновъздушни сили нанесоха серия от удари по населени райони в ивицата Газа. Телевизионният канал Al Mayadeen съобщи, че са били атакувани 450 наземни цели в градовете Газа, Джебалия и Хан Юнис.

След като досега ранените бойци на „Хамас“ бяха настанявани в държавни болници и бяха лекувани до жертвите си, днес израелският министър на здравеопазването Моше Арбел е разпоредил забрана за лечение на ранени бойци, съобщава The Jerusalem Post.

В същото време „Хамас“ нанесе ракетни удари по цели в Израел. Повечето от ракетите бяха прихванати от Железния купол, но някои удариха близкия град Ашкелон.

Над 338 000 души са били принудени да напуснат домовете си в ивицата Газа, която е под обсада и е обстрелвана от израелската армия, сочат данните на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), цитирани от Франс прес.

Израелските военни продължават да бомбардират ивицата Газа в отговор на координираните нападения на ислямистката групировка „Хамас“. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха в „Телеграм“, че е в ход мащабна атака срещу цели, свързани с „Хамас“, в ивицата Газа, посочва ДПА.

Сухопътно настъпление в Газа ще бъде предприето, когато това е подходящо и отговаря на целите ни, каза говорителят на ЦАХАЛ Йонатан Конрикус в ежедневния си брифинг в мрежата „Екс“. Той изрази надежда днешният ден да е по-спокоен и допълни: „Предстои ни дълъг и много, много опасен път“.

Целта на израелските военни е да стигнат до Хамас в мрежата му от тунели и бункери под гъстонаселената ивица Газа, каза още Конрикус.

Рано тази сутрин броят на жертвите в Газа нарасна на 1200 души, след като 51 души бяха убити при израелска атака преди разсъмване, съобщи палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Асошиейтед прес.

Международният комитет на Червения кръст е в контакт с „Хамас“ и израелските власти, за да постигне освобождаването на заложници, взети време на атаката на ислямисткото движение в събота, предаде Франс прес, като се позова на изявление на Комитета.

МКЧК призовава двете страни да намалят страданията на цивилните. „В качеството си на неутрален посредник ние сме готови да извършим хуманитарни визити, да улесним комуникацията между заложниците и членовете на техните семейства и да улесним всяко евентуално освобождаване“, подчертава в изявлението Фабрицио Карбони, регионален директор на МКЧК за Близкия изток.

Взимането на заложници е забранено от международното хуманитарно право и всеки задържан като заложник трябва незабавно да бъде освободен, припомня Карбони.

Десетки израелци и чужденци, военни, цивилни, деца и жени, са в ръцете на „Хамас“ в ивицата Газа след неговата офанзива в Израел през уикенда. Израелските власти говорят за 150 заложници, а десетки хора все още се водят за изчезнали, докато тела на жертвите на атаката са в процес на идентификация.

МКЧК изрази безпокойство и за съдбата на цивилните в ивицата Газа, бомбардирана от израелските сили в отговор на атаката на „Хамас“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоан също е започнал процес на преговори с „Хамас“ с цел постигане на освобождаването на заложници, заяви вчера за Франс прес официален източник.

Същевременно „Хамас“ заяви, че е освободил заложници, предаде Франс прес. В изявление на „Хамас“ се говори за освободена съпруга на израелски заселник и двете им деца.

Видео, разпространено от телевизия „Ал Акса“, която е на „Хамас“, показва жената заедно с двете деца и трима въоръжени мъже да се отдалечават от зона с ограда с бодлива тел, което навежда на мисълта, че става дума за оградата по границата на ивицата Газа с Израел. Никакво военно присъствие не се вижда на тези кадри. Израелската държавна телевизия твърди, че тези кадри показват, че някои хора изобщо не са били отвеждани в ивицата Газа.

Според местни медии освободената жена е Авитал Аладжем, жителка на кибуца Холит, която е била отведена от въоръжени мъже от „Хамас“ с двете деца на нейна съседка в съседна на кибуца зона, до границата на Израел с ивицата Газа. В редица интервюта Авитал Аладжем разказва, че похитителите й са я пуснали на свобода с децата при разделителната ограда.




0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори