×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Израел е в състояние на "война", разменя ракети с Палестина


Израел е в състояние на "война", разменя ракети с Палестина
Нанасят се и артилерийски удари в Ливан, съобщиха израелските отбранителни сили
08 Октомври 2023, Неделя, 17:23 ч.
Автор: Флагман.БГ

Високопоставен лидер на "Хамас" е убит при ударите по Ивицата Газа

Израел официално обяви състояние на война. Решението беше взето от правителството на страната чрез въвеждане на "параграф 40-Алеф". Това означава, че армията получава пълна свобода на действие и трябва да се отчита само пред политическото ръководство. Последният път, когато "40-Алеф" е бил активиран, е преди 50 години - по време на войната на Йом Кипур. Властите докладваха за над 600 убити израелци и над 2000 ранени от началото на нападенията на палестинската групировка "Хамас", пише segabg.com.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че атаката на "Хамас" е по-лоша от войната на Йом Кипур през 1973 г., защото има фундаментална разлика. 

"Онази война беше между държави и армии. А това е масирана терористична атака, в която се разстрелват израелски мирни жители там, където живеят. Както видяхме, те буквално извличат хората през границата на Ивицата Газа, включително човек, преживял Холокоста, жени и деца. Можете да си представите какво впечатление оставя това в Израел. Светът трябва да е възмутен от видяното", казва държавният секретар. 

ЕВАКУАЦИЯ

Израелската армия заяви, че в рамките на 24 часа евакуира всички израелци, живеещи близо до Ивицата Газа, след като разположи десетки хиляди войници да се бият с палестински екстремисти, които са проникнали в Израел, предаде АФП. „Нашата мисия за предстоящите 24 часа е да евакуираме всички жители, живеещи около Газа“, каза военният говорител Даниел Хагари, добавяйки, че все още продължават боевете за „спасяване на заложници“, държани от екстремисти в Израел. Той каза, че евакуацията трябва да се извърши след подходящо „прочистване на територията“, за да се гарантира, че няма бойци. „В района има десетки хиляди войници. Ще достигнем до всяка общност, докато не убием всеки терорист в Израел“, каза Хагари.

Нанасят се и артилерийски удари в Ливан, съобщиха израелските отбранителни сили. Ударът срещу Ливан е в отговор на редица минохвъргачни снаряди, които са били изстреляни към израелска територия. Няма данни за пострадали и щети, съобщава Times of Israel.

"Израелските отбранителни сили ще продължат да действат във всички региони и по всяко време, необходимо за гарантиране на безопасността на израелските цивилни", се казва в изявление на военните.

Говорителят на "Хамас" Гази Хамад каза пред Би Би Си, че Иран е оказал подкрепа на палестинската терористична група да започне изненадваща многофронтова атака срещу Израел в събота.

В престрелка е загинал полковник Йонатан Щайнберг, ръководител на пехотната бригада "Нахал". Той е един от най-високопоставените офицери, загинали в бой в последно време. 

Техеран е ключов поддръжник на "Хамас" и Палестинския ислямски джихад, както и на ливанската терористична група "Хизбула", припомня Times of Israel.

В неделя израелските самолети нанесоха удар в Ивицата Газа по комплекс от сгради, които според военните принадлежат на „началника на разузнавателния отдел“ на  "Хамас", съобщи пресслужбата на армията. "Преди известно време изтребители нанесоха удари по комплекс, принадлежащ на ръководителя на разузнавателния отдел на терористичната организация "Хамас". В момента армията продължава да нанася удари по терористични цели в Ивицата Газа", се казва в изявлението.

Израелската армия съобщи още, че след ескалацията на палестинско-израелския конфликт са елиминирали над 400 бойци на "Хамас" в Ивицата Газа, а десетки са били заловени, съобщава телевизионният канал i24, цитирайки военен представител. "Ние ликвидирахме над 400 терористи в Газа и десетки други са в наш плен", цитиран е представителят от телевизионния канал. 

ЖЕРТВИ

Високопоставен представител на "Хамас" е убит при израелските удари по ивицата Газа, предприети в отговор на офанзивата, подета срещу Израел, предаде ДПА, като се позова на агенцията на гражданска защита на палестинската територия. Трупът на Айман Юнис е открит днес под отломките на дома му в бежанския лагер Нузейрат. Къщата е била подложена на обстрел от страна на Израел.

Израелските отбранителни сили съобщиха, че изтребители са ударили база в Газа, принадлежаща на ръководителя на разузнавателния отдел на "Хамас". "В момента продължаваме да нанасяме удари по терористични цели в Ивицата Газа", добавиха оттам.

Отбранителните сили публикува въздушни кадри от операцията.

ГРЕСИЯ

Междувременно двама израелски туристи и египтянин бяха убити в неделя от полицай в Египет. Полицаят е стрелял "на случаен принцип", използвайки "личното си оръжие", срещу израелска туристическа група, която била на туристическо посещение в Александрия, съобщи свързаната с държавата частна телевизия Extra News, цитирайки източник от сигурността. Четвърти човек е ранен, а полицаят е "незабавно арестуван".

В събота от няколко места бойци на "Хамас" проникнаха на израелска територия от Ивицата Газа. "Хамас" бързо напредна на 35-40 км от Ивицата Газа и на практика палестинците контролираха часове наред около 1,5 хиляди квадратни километра от израелска територия - от Керем Шалом на запад до покрайнините на Сдерот, Нетивот и Ашкелон на север и североизток. "Хамас" контролираше територията на областния съвет Ешкол, както и пътищата, водещи към израелската авиобаза Хацерим, където са базирани израелските изтребители F-35I Adir, както и входовете на военната база Цехелим.

Късно вечерта в събота израелският премиер Бенямин Нетаняху призова жителите незабавно да напуснат Ивицата Газа, тъй като армията ще действа "навсякъде с пълна сила". 

"Армията на Израел незабавно ще използва цялата си мощ, за да унищожи възможностите на "Хамас", предупреди Нетаняху, отбелязвайки, че този „черен ден“ ще бъде „отмъстен“. "Всички места, където "Хамас" се намира в този град на злото, всички места, където "Хамас" се крие и действа, ще ги превърнем в руини“, заяви премиерът. Той нарече атаката срещу Израел безпрецедентна и увери, че "няма да се повтори". Хамас започна "жестока война, насочена срещу цивилни", подчерта правителственият ръководител. "Ще спечелим, но цената ще бъде висока", добави Нетаняху.

Управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Ивицата Газа съобщи, че 256 палестинци са били убити и други 1788 са били ранени в Ивицата Газа в резултат на ответните удари на Израел.

Съботната атака на "Хамас" е напълно неочаквана за израелските сили за сигурност. Световни експерти коментират, че това е най-големият провал на израелското разузнаване. Започнало е разследване как е допуснато това. Изстреляни са около 3000 ракети към Израел. Това е най-мощната атака от 50 години. Вчера се навършиха 50 години от войната Йом Кипур, започната от арабските съседи на Израел и завършила без победител. 

МЕРКИ

Германия и Франция засилват сигурността около еврейските синагоги, училища и паметници след изненадващата атака "Хамас" срещу Израел, съобщава АФП.

Германия затяга полицейската защита на еврейските и израелските институции, докато някои поддръжници на палестинците излязоха по улиците на Берлин, за да отпразнуват нападението. Франция се фокусира върху еврейските синагоги и училища в градовете в цялата страна.

В Обединеното кралство лондонската полиция обяви, че е увеличила патрулите в части от столицата след атаката на "Хамас".

ПОДКРЕПА

В събота президентът на САЩ Джо Байдън обеща твърда подкрепа за Израел пред лицето на това, което той определи като "терористични нападения" от страна на "Хамас", като в най-скоро време се очаква да бъде обявена военна помощ от страна на САЩ.

Дискусиите на високо равнище между официални представители на САЩ и Израел относно военната помощ вече са в ход, заяви високопоставен служител на американската администрация, като е възможно Вашингтон да обяви това още днес.

ПРОБИВ

Изненадваща атака на терористите от "Хамас" срещу Израел може да бъде един от най-големите провали на израелското разузнаване след войната на Йом Кипур през 1973 г. Според агенция "Блумбърг", цитирана от БГНЕС, нападението е включвало десетки операции за проникване по суша и море, както и ракетни атаки.

Подготовката на тази атака включва задълбочено планиране и координация, които израелските разузнавателни служби не би трябвало да не забележат. Израелски официални лица твърдяха от месеци, че палестински екстремисти се готвят за нападение. Въпреки това времето и мащабът на атаката на "Хамас" изглежда са изненадали премиера Бенямин Нетаняху.

"За мен е шокиращо, че успяха да направят това и Израел или Съединените щати не му обърнаха внимание. Липса на подготовка, липса на войски по границата, липса на ограда по границата, за която платиха милиони шекели", каза Мартин Индик, бивш посланик на САЩ в Израел и член на Съвета за външни отношения.

Израелските власти казват, че е твърде рано да се каже какво се е объркало. "Истинският проблем е, че израелците не вярваха, че "Хамас" ще рискува да наруши границата. Липсата на достатъчно израелски сили в региона беше сериозна грешка", каза Аарон Дейвид Милър, старши сътрудник в Фондация Карнеги.

Служител на Конгреса, пожелал анонимност, че САЩ трябва да задават трудни въпроси защо разузнавателните агенции не са предвидили атака от такъв мащаб. Според изданието провалът става още по-впечатляващ от факта, че израелските служби за сигурност отделят значителни ресурси за наблюдение на палестинското общество, включително "Хамас", чрез информатори, както и технологии за наблюдение. 


В категории: Политика


Любовен хороскоп за 6 – 12 май
Любовен хороскоп за 6 – 12 май 06/05/2024, Понеделник 21:36 0
16
Коментара по темата
16.
Мъжът-жена
09.10.2023 12:21:32
0
2
Откога разбира от ВиК ?
15.
Евреин
08.10.2023 23:18:34
4
2
Е сега им се ева мамата на тъпите араби. Евреите ще им напълнят задниците с малки еврейчета.
14.
Професорът
08.10.2023 21:58:20
7
4
Само да питам нямаше ли война в Украйна?
13.
ДО 12
08.10.2023 21:17:50
8
4
лек то и аз мога да събера 5-7 деца и да ги туря в едни клетки и айдее сензация
12.
123
08.10.2023 20:37:11
3
10
Терористите на Хамас публикуваха видеоклипове, на които държат израелски деца като заложници в клетки с животни.
11.
До 4
08.10.2023 20:36:01
6
8
Кой ръкопляска в Канада на нацист? Не беше ли Зеленски?
10.
Киров
08.10.2023 20:16:21
12
10
Израел е терористична държава и израелските сили са терористи
9.
Педалрусофилистик:
08.10.2023 19:35:41
12
7
Айде евроджендърс евроатлантици, тос път се наиграхте. Гответе се за мобилизация.
Да стоим аз педалрусофилистика и мама Общата да чакаме путлеровия да оправи България,а армията му от манафпедофили да оправи мен и мама, а вие да давате оръжие на Украйна и да разбивате мечтите ни.
Тоз път вече да идва да ни оправя Хамаз. А вий съ гответе за мобилизация.
Хвърляй Хамаз атома!
Идвайте момчета от Хамаз мама русофилката е напрайла сладка баница.
Не чухте ли пръцзидента какво каза?
- Изпращането на самолет в Израел носи риск от въвличане в конфликта. Израел ескалира конфликта и всяка помощ за Израел е разрастване на конфликта.
Идвайте Хамаз да освободите мен, мама и общата на пръцзидента!
8.
Табулаф ал Ихтибар
08.10.2023 18:27:11
10
11
Соломон Паси
няма да ревеш
ако си гладен и нямаш да ядеш
и пари за циганки на Лъвон мост да ебеш
Звъни на СИТИ кеш
Арап купи теби чурап
7.
Евреите
08.10.2023 18:24:06
28
25
няма да простят на путлер тази атака.
Какво ще стане по-нататък, справка Втората Световна война.
Бог да прости Русия!
Мисля, че е въпрос на седмици падането на рашисткия режим.
За един Свят без фашисти!
6.
Киров
08.10.2023 18:20:41
15
18
Free Palestine
5.
*********
08.10.2023 18:19:06
3
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
До 1
08.10.2023 18:18:36
10
27
А иначе сигурно си против "нацистите" в Украйна...шизофреник смотан.
3.
Америка
08.10.2023 18:17:48
22
9
Само се бърка мазна боклуческа Америка
Уй ,идруги. Помага. Гьотееренска Америка
2.
Зорница Тъпата опълченката от Шипка 4 -и полк
08.10.2023 18:10:22
8
10
В Поморие да не падат бомби,че без пари и на сухо трябва да мреме.
1.
всеобщо мнение
08.10.2023 18:08:42
26
14
МНОГО ВАЖНО
БОЙ ПО ЧИФУТСКАТА,ГНУСНА СГАН
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче В Люлин се разгоряла истинска войни между съседи за паркоместа Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Поклонението ще състои на 8 май, сряда от 11 до 13 часа в катедралния храм „Св. Богородица“,  гр. Пазарджик. Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Управниците от региона се обединяват за нова кауза - разширяването на граничния пункт Малко Търново-Дерекьой Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% През първото тримесечие на годината в област Бургас е започнало строителството на 1470 апартаменти и еднофамилни къщи ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас „Тази цел е изпълнима, защото сме показали, че умеем да защитаваме правата на избирателите си“, каза водачът Севим Али Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област „Ще се движим в скоростната лента и ще изпреварваме“, даде заявка областният лидер Тодор Байчев Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала Идва краят на Капките, призна продуцентът Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", лаконичен бе държавният глава 
Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение  Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори