×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обрат в гласуването с корупционен привкус беляза промени в Закона за обществените поръчки


Обрат в гласуването с корупционен привкус беляза промени в Закона за обществените поръчки
Костадин Ангелов разговаря с Костадин Костадинов, който след това инструктира "Възраждане" да гласува "за" отмяната на ключовата поправка
05 Октомври 2023, Четвъртък, 14:39 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

ГЕРБ и ДПС си промениха позицията в последния момент, "Възраждане" също със странно поведение

Любопитно гласуване в пленарната зала предизвика скандал в Народното събрание. От ПП-ДБ предложиха законови промени, задължаващи частните болници, ползващи обществен ресурс за закупуване на лекарства, да провеждат обществени поръчки. Един от аргументите им бе, че по този казус ни грози наказателна процедура по линия на Европейския съюз.

Поправката е била одобрена на ниво комисия, обясниха от ПП-ДБ. Днес при окончателното гласуване на промените в Закона за обществените поръчки в пленарна зала обаче от ГЕРБ предложиха тя да отпадне. Това не бе одобрено от пленарната зала - 80 бяха "за", 71 "против" и 33 "въздържал се". След прегласуване обаче „Възраждане“ вече бяха „за“ и заедно с ГЕРБ и ДПС осуетиха промяната със 119 "за", 64 "против" и 6 "въздържал се". Това стана, след като Костадин Ангелов от ГЕРБ отиде при председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов, който разпореди на своите да си обърнат вота.

Последваха скандални размени на реплики между депутати от ПП-ДБ и „Възраждане“. Искрен Митев отбеляза какво се е случило и как от партията на Костадин Костадинов си променили вота.

Костадинов обаче отговори, че са принципни и последователни в позицията си. Предложението частните болнични заведения да провеждат обществени поръчки било висша форма на държавен, авторитарен социализъм или комунизъм.

Явор Божанков отвърна, че тук става въпрос за обществен ресурс и че някои болници продавали лекарства на десеторни цени. Това източвало обществения ресурс. Божанков обясни и че България подлежи на наказание по линия на Европейския съюз заради порочните практики. Народни представители от "Възраждане" се нахвърлиха с обиди към него. Цончо Ганев дори нарече Божанков "изтривалка".

Депутатът от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Венко Сабрутев впоследствие написа във фейсбук: „Скандална корупция! ГЕРБ заповядаха на ВъZраждане да си сменят вота - гласуваха частните болници да НЯМАТ задължение за обществени поръчки, когато купуват лекарства заплащани от НЗОК.“

Представители на ПП-ДБ дадоха и извънреден брифинг пред репортери в парламента във връзка със ситуацията. 

"Когато са се разглеждали тези разпоредби по Закона за обществените поръчки, в комисия са били гласувани, включително от колегите от ГЕРБ и от ДПС - именно да се провеждат от частните болници обществени поръчки. Какво се променя от гласуването в комисия до пленарна зала - ние не можем да кажем", посочи Васил Пандов. 

Александър Симидчиев обясни казуса: "Проблемът идва от там, че ние използваме обществен ресурс, за да финансираме тези лекарства, а не малка част от частните болници имат собствени дистрибутори, които могат да си формират цената по собствени правила, поради което това, което се получава, е, че държавните болници са задължени да използват обществената поръчка, а частните заведения могат да използват "гънките на местността" за момента. Не е противопоставяне на частни спрямо държавни, а това всички да имаме едни и същи правила, когато пазаруваме с обществени средства. Говорим за обществени средства."

Към момента няма реакция от страна на ГЕРБ.

Гледайте тук:

Гледайте заседанието тук:


 




Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
9
Коментара по темата
9.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
05.10.2023 21:01:45
2
1
Щом ни задължават по Еврогейска линия , добре че не са го приели! Останалото е манипулация на лисицата....
8.
XOXOXOXO
05.10.2023 20:02:08
0
16
В техните глупави глави, на които някой е дал диплома в „Харвард“ за няколко седмици, посещение на някакви лекции, фигурира разбирането, че посолството от „Козяк“ ще дойде и ще нареди на ГЕРБ. Няма такова посолство нито на „Козяк“, нито на „Оборище“, което така да нарежда. Иска се, препоръчва се, внушава се, но трябва да се направи по някакъв взаимно приемлив начин и той не може да бъде „Аз ще взема всички министерства, а вие - парламентарните комисии, за да ме контролирате“. Няма такава държава, в която някой да се съгласява на това!
Киpо е готов да поеме Боковия „парапет“.
7.
Haha
05.10.2023 18:59:38
14
2
Светна ли ви . Откраднатата кешовица се пренасочва в Арабските емирства след това се връща обратно чрез един човек . Роден в България . Айй големи шматки сте веднъж ви крадат втори път си плащате да изпозвате болници построени с ваши пари . Пари отпуснаи от европа за инграструктура земеделие и т.н. !
6.
Свръхчовеци, които са над закона
05.10.2023 18:01:17
0
28
Кои са тези хора? Те са продукт на времената, когато техните бащи и дядовци се ползваха с официални, държавно санкционирани привилегии. Тези бащи и дядовци раждаха своите деца с усещането, че полагат основите на династии. Децата и внуците по силата на въпросните привилегии бяха обезпечени със съответното образование и възпитание. И най-вече със съответното самочувствие и себеусещане, което включва на първо място хищния апетит към властта и доминацията и веднага след това – презрението към простия народ, който не представлява нищо повече от инертен материал, чакъл за запълване на коловозите по пътя към осъществяването на Свръхчовека. Да, хората от породата на Евгени Дайнов – наследници в династичния смисъл на отговорни фактори от Комунистическата партия и Държавна сигурност – имат себе си ни повече, ни по-малко за Свръхчовеци в ницшеанския смисъл на думата.
5.
Корупшън
05.10.2023 17:29:00
7
5
Където има обществени поръчки, винаги има корупция. Като дупе и гащи са
4.
ГЕРБ, ДПС, Възраждане, ИТН -братя по корупция
05.10.2023 17:07:01
32
6
Ей тоя докато не го направят него разкъсат с четири магнита няма да миряса да краде. Другия намагнитения какво си мисли -че като забрани руснаци да не влизат с колите си ( те няма и от къде да влязат) ще му махнат мсгнита. Е няма да стане. Докато продължават да се подиграват с всичко което е нормална практика в демократичните страни.
3.
Haha
05.10.2023 15:25:55
24
26
Сега светна ли ви лампичката на кой реално са часните болници построени с нашите откраднати пари с поставени лица .
Иначе БАЦЕ ще си разкарва задника да открива онко болница във Ветрен . Ми че тя е негова .
2.
лисицата от дб
05.10.2023 15:19:30
33
15
Стига си манипулирал бе кума лиско фен на дб. Сглобката е герб-ппдб-дпс
1.
СПИРО
05.10.2023 15:03:21
25
29
МАФИЯ ! МРЪСОТИЯ ДО ШИЯ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори