×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Историята на Кина Атанасова - спасителката на животни от потопа в Царево


Историята на Кина Атанасова - спасителката на животни от потопа в Царево
Още в първите минути след наводнението тя и дъщеря й избявят от сигурна смърт 5 малки палета и майка им
08 Септември 2023, Петък, 18:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тя е отдадена на четириногите и ги обича дори повече от хората

Кина Атанасова – една обикновена жена от Царево, която може да срещнете всеки ден по улиците на курортния град. От година и половина работи към Общината и се ангажира със здравето на бездомните четириноги. Тя е и един от първите доброволци, които се втурват часове след наводненията да спасят изоставени и забравени животни. Спасява живота на 11 кучета, а няколко други са върнати на собствениците им живи и здрави, въпреки стресът, който са преживели по време на апокалипсиса в Царево.

"Едно ромче ми помогна да преминем реката, носеше ме на раменете си, за да стигнем от другата страна, където имаше още завързани на синджир 4 кучета. Беше належащо да ги освободим, иначе щяха да се удавят. През цялото време не спираше да вали. Храната не беше толкова важна, три дена ги оставихме отвързани само и само да оцелеят, да си намерят кътче да се скрият. После отидохме по-нагоре, до друго място, където същото момче ми съдейства да видим дали са живи кокошките на живущи в района, които се бяха евакуирали“, разказва Кина, която протяга ръка в най-тежкия момент за четириногите, затворени зад решетките на домовете на местни жители.

Вчера тя и дъщеря й са спасили бездомно женско куче и малките му палета – 6 кутрета, като едно от тях все още в неизвестност. Четириногото семейство живеело в района на магазин „Болеро“ в Царево, но често пъти посетители на обекта им ритали купичките и настоявали да бъдат „изселени“ оттам.

"По чудо са оцелели. Всеки ден ги проверявахме дали живи, защото няма къде да ги приютим. Управителката на магазина постоянно ни казва: „Разкарайте ги тези животни“. Благодаря на Маргарита Пеева от Аnimal SOS Burgas, която въпреки че приютът им е пълен, успя да намери място за майката и палетата й. Едно от тях все още го няма, но усилено го търсим. Бяха целите мокри, много изплашени и гладни. Дойдоха от приюта, качиха ги в микробусче и ги откараха“, казва Кина.

Кучетата са благодарни и обичат. Когато направиш добро на животните, те го помнят и ти отвръщат с добро, казва Кина Атанасова

По думите й, всеки ден се появяват нови животинки, избягали от различни места, къщи или складове, където са били вързани по дворовете и са се уплашили от вълната, която заля Царево, но лека-полека нещата вече се нормализират и всички любимци се връщат в домовете си. 

Кина Атанасова нарича д-р Даниела Йорданова, която загуби живота си при наводнението, своя приятелка. Говори за нея с умиление и си спомня с любов личността й. Описва я като усмихнат и страхотен човек, помагащ от сърце. Смята, че именно любовта към животните, в онзи кошмарен момент, когато над Царево се изсипват около 300 л/кв.м, е причината тя да се върне във ветеринарния си кабинет и да им помогне.

Преди няколко месеца д-р Йорданова осиновила две бездомни и доста големи кучета, ваксинирала ги, чипирала ги и дори им купила къщичка - точно срещу входа на клиниката й. Полага изключителни грижи за двете кучета, а едното дори нарекла Мечо, въпреки че било с бяла козина и черни петна. 

"Точно до ветеринарния й кабинет живее свекърва й. Аз съм сигурна, че тя се е върнала да освободи от синджира кучетата и да види свекърва си. Но за съжаление никога няма да разберем какво точно се е случило. Тя беше изключителен човек. Професионалната й липса също ще се усеща, защото нейният кабинет беше единственият в Царево. Всяко бездомно куче е лекувано при нея. По програмата от Общината водим четириногите при д-р Байкушев в Ахтопол за кастрация, но всички други манипулации правеше именно д-р Йорданова. Тя обичаше невероятно много всички животни. Нейните кучета ги държеше вързани, защото понякога в кабинета идваха животни, които са по-агресивни или пък ловджийски  и нямаше как да бъдат на едно място", спомня си Кина. 

Кучетата на д-р Йорданова все още ги няма, синджирите и порутената им къщичка обаче напомнят за дома, който им е била осигурила. 

Статистиката показва, че за последните дни 11 кучета вече са върнати на семействата им, а едно бездомно четириного намери нова постеля в къщата на софиянец, който днес го е осиновил. 

Кина Атанасова казва, че обича животните повече дори от хората. Когато по време на обход намери четириного, за часове успява да открие стопаните му или да му намери ново семейства. Не са малко случаите и когато не успява, тогава ги кастрират и отново биват пуснати на свобода по улиците на Царево, тъй като многократно е получава откази от приютите в района, поради липса на свободни места. 

"Назад във времето много пъти съм се молила на приюти да ми помогнат и да приберат бездомните кучета, защото обикалят Царево - колите ги газят, други ги подритват, защото не са породисти... и не всеки обича животните. Обаждала съм се в Кошарица, в Несебър, но отговорът почти винаги е, че са препълнени. Днес ми се обадиха от Animal SOS Казанлък и казаха, че подготвят акция и събират храна и лекарства за животните, и ако това се случи, в неделя ще дойдат в Царево. Ще бъде страхотно. В момента в Царево няма друг ветеринарен кабинет, след като потопът погълна помещението на д-р Йорданова, нямаме и друг лекар. Разчитаме на помощта и подкрепата на д-р Байкушев в Ахтопол. Няма къде другаде. От мен запомнете: Кучетата са благодарни и обичат. Когато направиш добро на животните, те го помнят и ти отвръщат с добро", казва Кина Атанасова. 

 




В категории: Царево


Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 1
16
Коментара по темата
16.
До номер 7
09.09.2023 16:40:21
1
1
Само още една лоша дума за Кина и не знам какво ще се случи , комплексирани мишки ,наричани ,,хора,,!Той Госпог гледа , а и само да кажа ..Кина има НЕВЕРОЯТЕН МЪЖ,за който ти само ще мечтаеш
15.
Деси
09.09.2023 16:14:27
0
1
Номер 7!Не ти е точна информацията!Кина има Мъж!А такива като теб под път и над път!
14.
Аз
09.09.2023 09:02:06
0
3
Браво на жената
13.
Egr
09.09.2023 08:54:33
2
1
Eдно ромче,то наистина е вярно.В Царево след лятото бял човек няма,само цигани.
12.
*********
08.09.2023 22:33:05
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
Да
08.09.2023 20:32:07
3
20
Така нареченият лекар доказва за пореден път, че животните заслужават повече любов и внимание от двукраките. Шматко, ти виждал ли си как гледат бездомните животни, когато ги помилваш и им дадеш малко храна. Няма по -щастливо и благодарно създание на света от бездомно животинче. А ти двукрако същество дано да ти се наложи да чакаш да оцелееш на милостинята на хората.
10.
Бургазлия
08.09.2023 20:04:53
3
17
До №1 "Лекар"
Първо: В Бургас бездомните кучета са рядкост!
Второ: Чест на г-жа Кина Атанасова за всеотдайното ѝ отношение към страдащите животни!
Трето: Ти не си лекар, ти си злобен гробар! Ти най-вече мразиш себе си! Нещастник!
9.
Разликата
08.09.2023 19:01:32
17
9
Егати глупостите
8.
Мария
08.09.2023 18:59:09
2
3
От разказа на жената разбирам, че д-р Йорданова е била омъжена. Някой знае ли да ли е имала дечица?
7.
Ебач ерген
08.09.2023 18:48:58
37
8
Тя кина ли е мина ли е такива ги знаем без мъж и спо сто котки и кучета живят в мрасотия , оргии ли ще прави с тази кучета мрази мъжете
6.
Местен
08.09.2023 18:36:01
18
13
Тя Кинчето бая е хапе кучето по принцип.
5.
валци
08.09.2023 18:33:11
6
36
Браво дано има повече хора като тази жена . Много хубава статия .
4.
До 1
08.09.2023 18:28:29
2
15
В Бургас няма бездомни кучета, единици са!!! Бъркаш географията!
3.
До 1
08.09.2023 18:26:41
2
17
Не те знам какъв си, но вероятно си лекар тип Франкенщайн!!! Ако си изобщо нещо различно, заченато от мекотело!!! ЧОВЕКЪТ Е НА ВЪРХА НА ЕВОЛЮЦИЯТА И МОЖЕ ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЯ САМ! НЕ ОПРАВДАВАЙ СОБСТВЕНИЯ СИ НИХИЛИЗЪМ С ЖЕРТВИ НА ИНЦИДЕНТИ!
2.
Бахура.до абдала номер 1
08.09.2023 18:19:29
5
30
Вече времената станаха такива,благодарение на Туморите от Гроб,че всичко е пари и пари,затова,по добре спаси животно,което ще ти е благодарно цял живот,отколкото някой човек,Щото човека е такова злобно,гадно и зависливо същество,че няма и да оцени помощта която си му оказал.А може и пари да ти иска,дето си го спасил.
1.
Лекар
08.09.2023 18:04:42
58
12
Кина лудата кучета ще спасява. Хората се издавиха тя мастии ще спасява. Да дойде да събере кучетата бездомни по улиците на Бургас. Луда жена.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори