×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Путин вдигна с пет години възрастта за запасна военна служба


25 Юли 2023, Вторник, 16:31 ч.
Автор: Флагман

Законът идва на фона на войната на Русия в Украйна, която продължава вече 17 месеца

Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес закон, с който се повишава възрастовата граница за запасна военна служба, предадоха ДПА и БТА.

Законът ще вдигне максималната възраст за военна служба в резерва за всички чинове и видове войски с по пет години, гласи изявление в официалната интернет страница на правителството на Руската федерация.

Отсега нататък редници, матроси и сержанти могат да бъдат викани в запас до 55-годишна възраст. Възрастовият таван за офицери до чин капитан става 60 години, а по-висшите чинове трябва да бъдат готови да служат в мобилизационния резерв до 65 години. Генералите могат да получат призовка за запас до 70-годишна възраст.

Законовата мярка идва на фона на войната на Русия в Украйна, която продължава вече 17 месеца. При частичната мобилизация, разпоредена от Путин през есента на миналата година, Русия изпрати официално 300 000 запасняци на фронта.

Мобилизацията на резерва осветли сериозни недостатъци в руската армейска система - мнозина руснаци избегнаха военната служба, като избягаха в чужбина. Москва официално отрича намерението си да проведе още една мобилизация, макар и експерти да са на мнение, че нова вълна на военна повинност е доста вероятна, като се имат предвид постоянните проблеми на фронта, посочва ДПА.

В същото време агенцията съобщи, че Русия планира да въведе военно обучение в училищата под формата на уроци за боравене с оръжие и дронове за ученици от 15-годишна възраст нагоре. ДПА цитира експерти от британското разузнаване и посочва, че така Москва възнамерява да внедри войнствен дух в руското общество.

Днешният разузнавателен доклад на министерството на отбраната на Обединеното кралство цитира руски политик, който обявява, че в часовете учениците в Русия ще се обучават "как да провеждат разузнаване на терен" и да неутрализират бойни дронове.

От 1 септември руските ученици в 10 и 11 клас, тоест накрая на средното образование, ще имат уроци по "обучение за атака с щурмова пушка, за умения с ръчни гранати и за първа помощ на бойното поле", се казва още в доклада. Британците смятат, че целта е не толкова да се развият реални бойни умения, колкото да се създаде "култура на войнствен патриотизъм" сред населението на Русия. Независимо от всичко, включването на дроновете в учебната програма също така говори, че Русия "е припознала употребата им в Украйна като устойчив компонент на съвременната война".

От нашествието на Русия в Украйна през февруари миналата година министерството на отбраната на Великобритания публикува ежедневна информация за хода на войната. Москва обвинява Лондон в разпространението на дезинформация.

Междувременно Ройтерс информира за изявление от днес пред РИА Новости на руския министър на промишлеността и търговията - Денис Мантуров, според което сега Русия произвежда повече боеприпаси за един месец, отколкото за цялата 2022 г.


В категории: Войната в Украйна


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
Втората армия в Украйна
26.07.2023 14:47:02
0
3
Стана за мезе...
Еее,Путлерчо,ако знаеш колко ще се изложиш.... Що ти трябваше? Милиарди ли нямаш(смъкнати от кърпения гръб на народа),девочки,водка ,хайвер и т.н.....
Ама пусти алчен г.з
12.
Втората армия в Украйна
26.07.2023 14:46:04
0
2
Стана за мезе...
Еее,Путлерчо,ако знаеш колко ще се изложиш.... Що ти трябваше? Милиарди ли нямаш(смъкнати от кърпения гръб на народа),девочки,водка ,хайвер и т.н.....
Ама пусти алчен г.з
11.
Язон
26.07.2023 13:24:01
2
0
Че то и в България е така. Само, че тези , които подлежат на мобилизация в по голямата си част. Отказват да изпълняват НАТО-вски ангажимент. А при действителна мобилизация ще стане интересно?
10.
СМЕХ....СМЕХ....СМЕХ...
26.07.2023 07:32:32
0
5
куцо кьораво и сакато на източния фронт в украйна....хахахаха
9.
Очаквам слугите на
25.07.2023 23:48:17
0
2
Алексей Безмитни да попнат да викат духовете на умрелите да се бият в украйнa
8.
Копейкин
25.07.2023 19:22:20
2
6
Путине, пускай атомната бомба и печели специалната военна операция, щото ако загубиш, евроатлантиците в България ще ме направят на джендър.
7.
Путин
25.07.2023 19:17:39
0
3
Всичко върви по план!
6.
Ха ха
25.07.2023 19:07:57
0
10
Скоро "ветераните" от втората световна да очакват призовки.
Всичко за Родината, всичко за победата, три пъти ура и гойда.
5.
СССР
25.07.2023 18:57:36
3
5
Вперед, Володя!
4.
*********
25.07.2023 18:28:35
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
1
25.07.2023 17:47:07
1
13
Контраофанзивата на ВСУ се провалила, а къде е руската офанзива? ВС на РФ се готви за зимната офанзива на ВСУ с F-16
alt
"Киев за три дни" и "Украйна за две-три седмици" вече не е на мода за пропутинските геостратези, новата мантра е "Контранастъплението на ВСУ се провали".

Колко танка досега са загубили ВСУ в контраофанзивата и колко загуби 1-ва гвардейска танкова армия на ВС на РФ в операцията "Киев за три дни" - пропутинските геостратези да сравнят, съотношението е в десетки пъти.

Провалът на "Киев за три дни" и "Украйна за две-три седмици" за пропутинските геостратези е "жест на добра воля", а отстъплението от Харковска област и от Херсон е "прегрупиране".

Какъв "жест на добра воля", след като Путин сменя командващите на СВО през два месеци?! Какво "прегрупиране" от Харковска област, след като ВСУ получи като трофеи десетки танкове и бронемашини? Какво "прегрупиране" от Херсон, след като руските пропагандисти потънаха в печал, а патриотичните канали в Телеграм разсипаха Путин от критика?

Месец и половина се провежда контраофанзивата на ВСУ и според пропутинските геостратези се провалила - колко квадратни километра превзе ВС на РФ за четири месеца зимна офанзива и колко ВСУ за месец и половина - съотношението е в пъти повече за украинската армия.

СВО на Путин се провали, Русия все още не е загубила войната, но я губи - война не се печели в отбрана, пишат го руски патриоти във форума на "Военное обозрение".

Къде е руското контранастъпление, след като контраофанзивата на ВСУ се е провалила. Защо руската армия не настъпва, а е в "стратегическа активна отбрана" и "отрицателно настъпление"?

Как къде - командването на ВС на РФ вече подготвя ешелонираната отбрана за зимната офанзива на ВСУ с F-16. След това и за втората лятна офанзива на ВСУ, която ще е с "абрамси", F-16 и ATACMS.

Пропутинските геостратези вместо да дъвчат мантрата за "провала на контранастъплението на ВСУ", да посочат какво постигна Путин със СВО?

Какво постигна Путин със СВО - Киев ли превзе за "три дни" или Украйна за "две-три седмици"?

Денацифицира ли Украйна или превърна всички украинци в националисти, а след ракетните удари по Одеса и руснаците одесити станаха врагове на Русия.

Демилитаризира ли Украйна или я превърна в най-милитаризираната държава в Европа?

Отдалечи ли НАТО от руските граници или с Финландия и Швеция превърна Балтийско море в "езеро на НАТО". Ракетите на НАТО за 7-10 минути от Украйна щели да поразяват Москва според Путин, а ракетите на НАТО от Финландия за колко минути ще поразяват Санкт Петербург - за 2-3, а Москва за 4-5. Невероятна геостратегия, но путинистите в България явно си я харесват.

ВСУ може да не проби руската отбрана за дни, както танковите колони на Гудериан са прегазвали руската отбрана във ВСВ, но Путин не може да спечели войната - украинците се вдигнаха на народна война, а след ракетните удари по Одеса и руснаците одесити станаха "бандеровци".

Освен мантрата за "провала на контранастъплението на ВСУ" пропутинските геостратези пласират медийната дъвка, че САЩ се готвели да се оттеглят от Украйна - от месеци я пласират. И?

"САЩ се готвят да се оттеглят от Украйна и да прехвърлят горещия картоф на васалните европейци", пише Боян Чуков, цитиран от "Епицентър.бг".

(Как точно САЩ се готвят да се оттеглят от Украйна, след като само за юли са отпуснали два пакета военна помощ за почти 2 милиарда?)

Гросмайстор Гари Каспаров прогнозира друго. Според него САЩ ще мачкат Русия до лятото на 2024 г. в Украйна и Путин ще загуби войната.

Да видим коя прогноза ще се потвърди - дали на Боян Чуков, който се позоваваше на "прогнозата" на Яков Кедми, че руската армия ще превземе Одеса до 1 септември 2022 г., а сега прогнозира, че САЩ ще се оттеглят от Украйна, или на Гари Каспаров, който прогнозира, че до юли 2024 г. САЩ ще мачкат Русия в Украйна и Путин ще загуби войната
2.
До 1
25.07.2023 17:06:12
5
1
Ми те и тук е вдигнаха ;)
1.
Що бре?
25.07.2023 16:53:03
3
8
- Товариш командир, защо мобилизираме старци?

- Защото печелим...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът 
Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори