×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо санкциите на ЕС не засягат руската ядрена енергия


25 Юли 2023, Вторник, 09:00 ч.
Автор: Флагман

ЕС се стреми да се освободи от руския газ, но му е трудно да се откаже от руското ядрено гориво

По-малко от седмица след началото на войната в Украйна, товарен самолет Ил-76 на руската компания "Волга-Днепър" прелетя над Беларус и Полша и се приземи в Словакия. Това предизвика всеобщо учудване, тъй като ден по-рано заради нахлуването на Москва в Украйна ЕС затвори въздушното си пространство за руските авиокомпании и частни самолети.

Не след дълго се изясни, че забраната не засяга този самолет, понеже превозвал ядрено гориво за четирите реактора на Словакия, произведени в Русия. Месец по-късно аналогичен руски самолет отново прелетя, и то още по-надалеч - да достави ядрено гориво в Унгария. И Словакия, и Унгария зависят изцяло от руското гориво за своите реактори.

Европа зависи от руското ядрено гориво

Двата полета наскоро след началото на войната станаха още едно доказателство за връзките на Европа с руската енергетика и зависимостта от тях. Ядреното гориво, доставяно от "Росатом", е базата за производството на почти половината от електроенергията в атомните централи в Словакия и Унгария и на над една трета в България и Чехия.

ЕС се стреми максимално бързо да се освободи от зависимостта си от руския газ и нефт, но по отношение на ядреното гориво това е трудно. В резултат стотици милиони евро продължават да влизат в бюджета на Русия.

На Запад сметнаха, че не е приемливо да въвеждат санкции срещу руската атомна промишленост. Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова ЕС да въведе поне санкции срещу "Росатом", който е тясно свързан с руския военен апарат и контролира окупираната АЕЦ "Запорожие". "Както изглежда, на ЕС му е най-трудно да се освободи от руското ядрено гориво заради силната зависимост. Има много технически въпроси, а трябва да се имат и предвид стандартите и сигурността", каза пред ДВ Никлас Поатие от аналитичния център Bruegel.

Лостовете за влияние на "Росатом"

Забавянето на ЕС се обяснява с това, че руският атомен отрасъл има огромно влияние в света. Русия разполага с 45 процента от световните мощности за обогатяване на уран, тя доставя ядрено гориво за реакторите на редица страни, включително САЩ, които въпреки твърдия санкционен режим спрямо Москва продължават годишно да плащат един милиард долара за доставките по линия на "Росатом".

По данни на Европейската общност за атомна енергия "Евратом" почти 20 процента от внасяния в ЕС природен уран е с руски произход, още 23 процента се внасят от Казахстан, където отново "Росатом" е един от основните играчи.

Особено зависими от руското гориво са държавите в Централна и Източна Европа. В България, Словакия, Унгария, Чехия и Финландия има 18 реактора руско производство, които използват руски технологии и работят изцяло с руско гориво.

В периода от март до декември 2022-а година Русия е изнесла из цял свят ядрени технологии и материали за над един милиард долара, показват данни на британския аналитичен център Royal United Services Institute. Оттам следва, че от февруари 2022-а година насам обемът на руския износ в ядрената сфера не само не е намалял, а може и да се увеличи, тъй като няколко постоянни клиенти продължават да се стремят да работят с руския атомен сектор, се казва в съобщение на центъра.

Има ли алтернатива на руската атомна промишленост?

Въпреки всичко държавите от ЕС като България, Чехия и Словакия полагат усилия за диверсификация на доставките на руското ядрено гориво. Американският конкурент на "Росатом" - компанията "Уестингхаус" - проявява интерес за доставки на гориво.

България вече тръгна към диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за двата работещи реактора на построената с руски технологии АЕЦ "Козлодуй". От 2024а година пети блок започва да преминава към доставки от "Уестингхаус", която е подписала договори за целта с канадската компания "Камеко" и нидерландската "Уренко". За шести блок е подписано споразумение с френската компания "Фраматом", чието първо зареждане със свежо ядрено гориво ще е през есента на 2025-а година.

Според експертите, макар че уранът от Русия може относително лесно да бъде заменен с доставки от други страни, търсенето на алтернативи за руските мощности по обогатяването на гориво може да отнеме години. "В другите части на света просто няма достатъчно мощности, за да бъдат разкъсани тези връзки", казва пред ДВ Соня Шмид, професор във Вирджинския технологически университет. "Това не е секретна технология, но тя предполага големи капиталовложения. В контекста на неяснотата, свързана с бъдещето на атомната промишленост, на частния бизнес ще му бъде трудно да продаде тези технологии", предполага тя.

Автори: Ашутош Пандей | Виталий Кропман за Дойче Веле


В категории: Войната в Украйна


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Га га га гааааа
25.07.2023 12:22:43
2
1
Газът и петролът които достигат до Европа също са руски в основната си част.
Важното е евроатлантическите мекерета в България да покажат безприкословната си лоялност към новите си господари без да ги интересува че цената за този цирк се плаща от целия обеднял български народ.
1.
Двоен аршин
25.07.2023 09:35:24
0
6
Такива лицемери работят в ЕС, че не е истина
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Министърът на труда и социалната политика обещава подкрепа за преквалификация на работниците Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Началото на открития урок ще бъде дадено в 11 часа, неделя, на площад „Тройката“ Откриха мечтаната и дългоочаквана детска градина в поморийското село Гълъбец Откриха мечтаната и дългоочаквана детска градина в поморийското село Гълъбец Направихме всичко възможно, за да реализираме този проект и съм радостен, че децата на Гълъбец вече имат този прекрасен нов дом, каза на откриването кметът на община Поморие Иван Алексиев Семействата на трите руси финалистки от "Ергенът" подплашиха Алек Семействата на трите руси финалистки от "Ергенът" подплашиха Алек Родителите на момичетата добрали се до финала на „Ергенът” се срещнаха с евентуалния си зет Смазаха от бой в затвора касапинът от дискотека „Соло“ Смазаха от бой в затвора касапинът от дискотека „Соло“ Илян Тодоров бил откаран на носилка в лечебницата на пандиза Не се прави на Майка Тереза, чантата ти струва 4 хил.лева, избухнаха фенове на Ергенът към тази участничка Не се прави на Майка Тереза, чантата ти струва 4 хил.лева, избухнаха фенове на Ергенът към тази участничка  Всичко би било в реда на нещата, ако все пак тя не твърдеше, че луксът никак не я блазни и даже си пада по палатките Как можа да се напъха в леглото на ергена, питат зрители Как можа да се напъха в леглото на ергена, питат зрители Разкрепостената Надя потресе зрителите  Тя още не може да го забрави, ходи на гроба му и пуска общата им песен Тя още не може да го забрави, ходи на гроба му и пуска общата им песен Ходя с много любов при Денис, казва чаровната брюнетка Корабът "Руен", освободен от пиратски плен, вече е във Варна Корабът "Руен", освободен от пиратски плен, вече е във Варна Екипажът му беше държан от сомалийски пирати над 3 месеца Шофьори точат лиги по убийствено Ферари, ето къде е засечен джипът Шофьори точат лиги по убийствено Ферари, ето къде е засечен джипът Автомобилът се продава, цената е около 750 000 евро
Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори