×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Визитата на Зеленски като лакмус за скопеното ни национално самочувствие


Визитата на Зеленски като лакмус за скопеното ни национално самочувствие
Тези години наред ще си развяват селфитата, гордеейки се, че са се отъркали до госта
08 Юли 2023, Събота, 19:30 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

И нали се сещате, че идеята за тази покана не е била на украинците, които буквално идват от бойното поле и ще се върнат отново там, което прави още по-позорно поведението на родните ни политици

Няма никакво съмнение, че едно от най-големите външнополитически събития за България през последните месеци, вероятно и за последните години, беше необявеното до последно посещение на украинския президент у нас. Това е така не само поради факта, че Володимир Зеленски, от началото на войната, е посетил само 12 други държави, както и поради обстоятелството, че в последната година – без значение от политическите пристрастия у нас, той се превърна в една от най-влиятелните, най-разпознаваемите и най-харесваните личности в Европа, а и по света.

Каква бе целта?

Както с идването си тук, така и с думите си, украинският президент даде ясно да се разбере, че категорично припознава България като съюзник, макар това да не се понрави на Румен Радев, който ясно го демонстрира с поведението си по време на срещата им (но това е друга тема).

Краткото посещение в страната ни, както и последвалата дискусия следобеда, даде ясно да се разбере, че подписаните документи със сигурност са били договорени предварително, а идването на украинския президент има по-скоро психологическо значение в подкрепа на прозападната позиция на България, която поради традиционно силното руско влияние у нас, не и без активната подкрепа на Радев, винаги е била трудно отстоявана и колеблива. 

Какво бе подписано и обещано?

1. В двустранна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в „борбата ѝ срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната ѝ цялост, и по пътя ѝ към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това”.

2. Денков и Зеленски обсъдиха и поредния пакет от военна помощ за украинската армия, както евентуалното лечение на украински войници в България и тук да се провежда обучението на украински медицински персонал.

3. Страната ни се ангажира да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна.

4.  Страните ни ще засилят и сътрудничеството помежду си в енергийната област въз основа на принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни. Основната цел на меморандума за разбирателство между енергийните министерства на двете страни, одобрен от Министерския съвет на заседанието му в сряда, е да създаде основна рамка за задълбочаване на това сътрудничество. Започват преговори за продажба на Украйна на оборудването за АЕЦ "Белене" (това също е съвсем отделна тема).

Опозиция - йок

Интересното е, че нито БСП, нито Възраждане успяха да организират протести срещу посещението на украинския президент. Причината вероятно е сравнително краткото време между слуховете, че Зеленски ще дойде и пристигането му тук. Това обаче показва и нещо друго – спонтанни протести в страната ни явно трудно се постигат – всяка форма на несъгласие – без значение в каква посока и срещу кого или кои партии е насочена – обикновено изисква поне седмица предварително обявяване, извозване на членове от местните структури, нахъсване. Масово, българинът е апатичен към всичко случващо се и ако не бъде „упътен” и убеден от лидерите на партиите, на които симпатизира, е пасивен.

Но може да означава и нещо друго – макар и безспорно руското влияние у нас да е силно, макар и в социалните мрежи да се създава впечатление, че у нас е пълно с русофили, всъщност нагласите в обществото ни са по-скоро паралелни на тези на ориентацията ни, която би трябвало да е пределно ясна с оглед на членството ни и в ЕС, и в НАТО.

Кой иска да се окичи с лаврите у нас?

От отговора на този въпрос следва и друг отговор – защо българите (все пак) са сред най-скептично настроените по отношение на случващото се в Украйна, защо тук в най-пълна степен в сравнение с останалите европейски страни, тези „за” Русия са най-гласовити, защо дори сред политиците ни разделението е най-голямо, защо... Е, вижте само кои веднага си приписаха заслугите за посещението на украинския президент у нас.

Парадоксално или не, именно тези, които преизбраха Радев, бяха най-гласовити по време и след посещението на Зеленски. Същите присъстваха и на срещата му в Националния исторически музей в "Бояна", откъдето впоследствие споделиха и стотици снимки, възторжено хвалейки Зеленски, но и ...себе си. От същите тези, които клечаха през Президентсвото и които ни уверяваха, че българският президент е претърпял катарзис, през последните дни не спират анализите и призивите Радев да си подаде оставката, да стартира процедура по импийчмънт, не спират и хулите срещу него. Хубаво, а къде бяхте, къде се позиционирахте същите вий, когато изборът беше между него и Анастас Герджиков? Кои тогава бяха медиите, пишещи оди в чест на Радев и пасквили срещи кандидата на ГЕРБ, кои бяха анализаторите, които ни убеждаваха как Радев заслужава втори мандат, втори шанс... М? Е, как кои? Мнозинството от присъстващите бяха на срещата с украинския президент в НИМ.

Нещо повече, ако се появи някаква негативна критика срещу посещението на украинския президент (изключвам позакъснелите вайкания на Възраждане и БСП), то тя дойде именно от страна на всички, които не са забравили вчерашното позициониране на днешните екзалтирани и активно отъркващи се в славата на Зеленски. Да не говорим, че в желанието си да демонстрират колко са очаровани от него, те не се посвениха за пореден път да оплюят страната си – разбира се, направиха го през оценка за поведението на Радев, който без никакво съмнение заслужи критиките, но всъщност с нескрито удоволствие обясняваха колко жалка е България.

Екзалтирани родни политици, опитвайки се да се доберат до селфи

Вероятно години напред ще си развяват селфитата въпросните, гордеейки се,че са се докоснали до Зеленски. То ще са дописки, анализи, оди, а нищо чудно на някой да му хрумне да напише книга – „8-те часа на Зеленски в България и моите 8 секунди с  него”, която книга, съдейки по всеядността на една определена част от родните политически поддръжници у нас, вероятно ще бъде разграбена за по-малко секунди и от тези, до които авторът е бил в орбитата на украинския президент.

А проблемът всъщност е доста сериозен, няколко са даже. Едно, че отърквайки се до лидера Зеленски, който продължава да търси все по-силна подкрепа за страната си, за да може да спре руската инвазия, те се опитват да изпъкнат над него, над жизненоважните му задачи, които целят да спасят Украйна. Да, те му посвещават по една, две думи, които уж показват възхитата им от него, но акцентът всъщност е друг – че въпросните са от правилната страна на историята. Ау, колко патетично! Те са важните на снимката, те са направили правилния избор, Зеленски е просто някакъв фон, актуалният към момента, удобно използван, за да си начешат егото.

Второ, че именно голяма част от селфиращите се с него, които се умилкваха около него, са причина за апатичността и отчаянието, налегнала суверена. И как да е иначе, когато същите тези допреди по-малко от година, бяха на страната на този, за чийто Крим винаги е бил руски, а днес възторжено притиска ръцете на Зеленски до най-интимните си части (хич не преувеличавам – депутатка от ДБ почти се беше опитала да вгради ръката на украинския президент до срамотиите си); как да е иначе, когато един от тези, срещу когото (уж) се бореха със зъби и нокти ДБ и ПП, а именно Делян Пеевски, присъстваше също на срещата със Зеленски, разбира се, и се здрависа с него.

Е, нали уж това беше мафията, бре, как сте я поканили там? Защото нали ви е ясно, че не от украинска страна, а от българска са правени списъците кои да присъстват. И нали се сещате, че ПП и ДБ са били водещите парада. Красноречиво беше и написаното от присъстващ политолог, симпатизант на ДБ, на срещата – „приятно впечатление ми направи подбора на аудиторията, бяха си само нашите” -  ясно, ясно, с ДПС и Певски вече сте си свои.

И нали се сещате, че идеята за тази среща не е била идея на украинците, които буквално идват от бойното поле и където се завърнаха вече, което прави още по-позорно поведението на родните избраници.




33
Коментара по темата
33.
неправилно заглавие
09.07.2023 19:00:41
3
5
Снимката на "дамата", пъхаща ръката на Зеленски към своите интимни части е доста показателна, наистина.
Но фразата "скопеното ни национално самочувствие" едва ли е правилно заглавие, авторката май визира само мъжете.
Украйна нацистка страна ли е, щом национален герой е нацистът Бандера? Зиг, Хайл, Зиг, Хайл... свастики, свастики, свастики...
https://michael-mannheimer.net/wp-content/uploads/2022/03/Ukraine-Nazi-Kids-Nazi-Kinder-Ukraine-1.mp4
Това са знамена на украинските бандеропитеци:
https://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2022/02/neonazis-ukraine.jpeg
Фашисти ли управляват България, щом те подкрепят Бандеристан?
Май заглавието е по-правилно да бъде: "Хайл, Зеленски! Поздрави от нацистка България!". Да напомним, че преди идването на Хитлер на власт, през 1932 г. във вестник се появява статия, озаглавена "Хайл Шиклгрубер!" (оригиналното фамилно име на бащата на Хитлер е Шиклгрубер).
32.
До 29
09.07.2023 10:25:25
1
1
Те руснаците ръсиха до сега и украйнците и те просто да хвърлят лигитимно е вече ,няма проблеми не се притеснявай ако искаха да хвърлят бомба да са хвърлили целта е разпарчатосване на украйна ликвидиране на населението ако искаха да ескалира нато щеше да се намеси директно или руснаците да са сринали киев и убили зеленски 20 пати аз на радара знаех къде е с самоледа какво остана русия с 1509889 служби спецялни и кви ли не
31.
Зак
09.07.2023 10:20:33
2
2
И ние ще вземем от украйна след войната все пак сметката става все по дълга а износ от украйна няма да има тази година няма да има и трудоспособни скоро само територия остава ,полша има исторически интерес затова се натиска сащ русия всеки ще откърши ,ние нз явно някой поръчка ще вземем сигурно дпс щом се натиска износ на тяхните хора нещо ..едно е ясно края на украйна е близо и всеки иска, нищо не е даром ...зеленски най вероятно ще го обесят на центъра на киев
30.
Не се учудвам
09.07.2023 08:41:00
1
8
Същата статия със същият автор я има и в пиГ.
29.
Иванов
09.07.2023 07:25:06
8
11
Ами какво ще стане, ако Радев се окаже прав? Не виждаме ли, че войната се обостря и сега американците ще дадат на Украйна касетъчни бомби. Руснаците също ще извадят техните. Какво следва, ако Украйна не постигне успех? Ядрено оръжие? Както са тръгнали нещата, това следва. Войната в Украйна няма да завърши, докато единия не стане труп -Украйна или Русия. Но докато се случи това, останалите около тях първи ще изгърмят, защото както е казал народа, "Когато атовете се ритат, страдат магаретата!"
28.
Bullet
09.07.2023 05:29:40
1
23
ГРОБаджийката тръгнала да се вайка, че някой си направил снимка със Зеленски. Забрави как до преди няколко месеца съпартийците и се тикаха като добитък по селските им сбирки, да си щракнат селфи с банкянската тиква Барба Ганьос. Че и самата тиква си тъпче профила във фейсбук с подобни. Няма нищо по-нагло от самозабравен гербераст!
27.
Хаха
09.07.2023 04:33:24
4
6
Страната ни се ангажира да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна.

Демек, ще я окрадат?
26.
точно в десетката
09.07.2023 03:28:40
7
11
до 1
Браво...!!! Недай си Боже,путлер да нападне и нас......фатмака пръв ще побегне,в дън горите тилилилейски.....
25.
Реват лк русоробите
09.07.2023 00:25:54
6
12
На хубаво е голямо плюене явно митрофаница е дигнала копейките,а вашия храбър женерал се покри вдън земя то туй да не е да душиш на чичо гошо газовете от метеоризма. Що мулчим за яхтата с лечева и ушев и оня млекаря дет дигал джабали на гърците.
24.
ХХ
09.07.2023 00:12:11
9
10
Е па скопени сте. ВСИЧКИ атлантици, а това СТЕ 90% от матряла, сте скопци.
23.
До 18
09.07.2023 00:03:10
16
15
Украйна я няма вече, а там е Русия. Довиждане
22.
всеки,който се интересува
08.07.2023 23:56:37
0
12
проследи,чу и видя срещите.Сега се полагат огромни усилия да ни се внуши точно какво сме чули и видели.Ама огромни усилия се полагат,авторката и тя доста коментари е обобщила,,но каква теза точно защитава-не е много ясно.Всъщност ,изводът от това,което видяхме и чухме е:"Совите не са това,което са".
21.
Меркел
08.07.2023 21:26:12
14
9
Хенде Хох. Хенде хох. Фюрершен Зеленскишен капутишен скорошен. Капутишен танкишен Леопардишен всичкишен ооф, ооф, ооф, яяяяяя. Танкишен горяткишен кибритишен, позорищен дойче машинарияшен. Хенде хох, капут, капут, капут украинкишен фашизишен. Яяяяяяяя, яяяяяяя, капутишен.
20.
*********
08.07.2023 21:07:12
5
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
19.
Така си беше
08.07.2023 20:49:20
19
24
"Ке доде един со зелена тениска и сите русофилье ке се изпонасерат."

Баба Ванга
18.
Ieshi4
08.07.2023 20:47:14
37
19
Слава на Украйна !!! Ще пребъде а за руснаците марж в москва!
17.
Някой
08.07.2023 20:38:06
37
32
Пак прости статии. Визитата на Зеленски показа, че България е Европа. Показа кои политици са с европейско мислене и кой преzидент е с руско мислене. България ще върви напред когато се отърси от русия. Отдалечавайки се от тиранията на раша намерихме и газ в Черно море. Случайност? Едва ли! Просто умишлено сме държани в енергийна зависимост.
16.
925д
08.07.2023 20:28:30
2
10
Метел Махамут ли ги пише тея
Коментари
15.
!
08.07.2023 20:27:49
16
31
Стига! Зеленски, Зеленски, Зеленски! Аман от тоя !
14.
Бс
08.07.2023 20:26:50
6
34
Поне се видя кой лиже най-добре в парламента.
13.
Хахаха
08.07.2023 20:17:54
45
21
Скоро влиза закон който ще ограничи про руските копейски тролове Коментарите им забранени и изтривани. Като заплаха за мира в страната. Ще има бой и арести
Абсолютно сигурен източник . Майтап няма!
12.
Чук
08.07.2023 20:17:05
35
51
Боклук мръсен украински. Нямаш работа в България. Всички които са те здрависали са предатели и скоро ще бъдат обесени. Мръсни гяурски предатели забравихте историята на България. Много скоро ще ви я припомним. Мърши долни.
11.
до.....
08.07.2023 20:10:33
16
46
ЕС ни забрани да ползваме реаторите в Белене ,че са Руски сега може за Украйна това си е очеваден двоен стадарт,това е друга тема.Нашите политици какво прават по темате
10.
Мишо
08.07.2023 20:09:18
27
72
Флагман!
Позорна бе идването на пропаднал наркоман тип марионетка, дошъл от бойното поле на САЩ срещу източните славяни. Посрещаме предател и фашист с овации за да се харесаме на западните ни господари. До покажем колко сме пропаднало лоялни и подадени.
България е мъртва ако това е нашето бъдеще!
9.
Някой
08.07.2023 20:00:16
60
34
До 2020 бяхме постигнали една добро ниво Живееше се спокойно хората не бяха разединени Единствената опозиция беше бсп Но те бяха изолирани Стигнахме до лидери на Балканите Пуча на радев ни докара разидинение и още 2 руски партии .За късмет сега с новата правителство имаме възможност Да постигнем добро развитие и самочувствие
8.
Гражданин
08.07.2023 19:55:43
41
26
Браво Вики, супер си
7.
Очевидно
08.07.2023 19:53:15
24
72
Журналистиката ни е чудесен лакмус за очевидни зависимости
6.
Огнян
08.07.2023 19:48:57
21
13
Анастас, а не аз, беше кандидат за президент.

Признателно Ваш,
Оги Герджиков
5.
АвтУрката
08.07.2023 19:46:21
28
72
Много удобно си пропуснала снимката с лицето бойко методиев борисов.
4.
H
08.07.2023 19:46:14
21
70
Защо тези хора веднъж не бяха и толкова заинтригувани от нашите проблеми,а за решаване на чуждите сме първи .Няма такава държава,казино до казино,бързи кредити,евтини жени,мъже ,които мечтаят да са мутри,полицаи-мутри,прокурори-мутри,седмокласници дилъри,осмокласнички търсещи чичковци.И накрая кво - Украйна имала нужда от помощ…..
3.
Бургазлия в странство
08.07.2023 19:44:12
21
43
Авторката има заложби да пише сатирични фейлетони, макар че в случая, според мен, малко е попрекалила със солта...
2.
До зеленския
08.07.2023 19:41:41
25
60
От млад президент с държане като "великия кресльо"- Хитлер. То очевадно излезе прасе което избива и гони собствения си народ за лично благополучие! Дебил!!!
1.
Чебурашка
08.07.2023 19:41:09
62
69
Определено ще се запомни с неадекватното поведение на кРадев. Няма такава руска, гнусна пачавра.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радев: Хората на почтения труд създават смисъл, благополучие и достойно бъдеще Радев: Хората на почтения труд създават смисъл, благополучие и достойно бъдеще "Първи май е олицетворение на просветеното общество", каза още държавният глава Времето днес ще е облачно с превалявания, градусите до 21° Времето днес ще е облачно с превалявания, градусите до 21° Прогноза за времето - сряда, 1 май 2024 г. 58 000 българи ще празнуват Великден в Гърция въпреки ужасната скъпотия 58 000 българи ще празнуват Великден в Гърция въпреки ужасната скъпотия Доц. Румен Драгнов разкри, че вечерята в южната ни съседка била два пъти по-скъпа, а в Турция цените били близки до нашите Деца раждат деца в Сливен и бият рекорда за млади майки Деца раждат деца в Сливен и бият рекорда за млади майки В едно от родилните отделения в града от 12 родилки, 7 са непълнолетни Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря, покаялата се блудница и на предателството Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря, покаялата се блудница и на предателството В народната традиция обичаят повелява да се бере здравец Ще поевтинее ли хлябът, щом надценката му няма да надскача 15 на сто Ще поевтинее ли хлябът, щом надценката му няма да надскача 15 на сто Депутатите решиха да запазят 0% ДДС на брашното до края на 2024 г. Папи Ханс се превърна в Маската, заплаши Валери Григоров в „Денсинг старс“ Папи Ханс се превърна в Маската, заплаши Валери Григоров в „Денсинг старс“ Певецът и каскадьорът имат голяма вражда Честит 1 май! Отбелязваме международния ден на труда Честит 1 май! Отбелязваме международния ден на труда Много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение Кмет и шофьорът му оцеляха по чудо в катастрофа (СНИМКИ) Кмет и шофьорът му оцеляха по чудо в катастрофа (СНИМКИ) Автомобилът им е бил ударен от камион Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени
Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда 
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори