×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще има ли нов Майдан в Украйна, този път срещу Зеленски?


Ще има ли нов Майдан в Украйна, този път срещу Зеленски?
Зеленски се възползва от президентските правомощия във военно време и военното положение, за да консолидира повече власт и да пренебрегне законодателния надзор
21 Април 2023, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.Бг, снимка: УНiАН

Президентът става все по-авторитарен, възхваляван като икона на демокрацията

На киевския площад "Независимост“ преди близо десетилетие стотици хиляди разочаровани украинци протестираха и свалиха Виктор Янукович, приближен на руския президент Владимир Путин.

Според обикновените украинци, следващото въстание ще има за цел да довърши делото на предишните два Майдана, да демократизира Украйна и най-накрая да изчисти корупцията, която десетилетия наред спъва развитието на страната.

Революцията на Майдана от 2014 г., разбира се, имаше непредвидени последици, като постави началото на събития, които доведоха Украйна до мястото, където се намира днес - защитавайки се от руската инвазия, наредена от реваншистки настроения и възмутен Путин. И както тази цветна революция имаше последици, така и войната формира силно чувство за национална принадлежност и поражда огромни очаквания за по-добро бъдеще - очаквания, които трудно ще бъдат оправдани, пише Politico.

Бивш министър от украинския кабинет наскоро каза: "Майданът може да се повтори. Тази война породи големи надежди и хората ще бъдат много нетърпеливи за промяна. Те ще искат пари, справедливост и завършване на реформите, за които настояваха още през 2014 г., и ще ги искат бързо", каза той.

И макар че навигирането в бурните следвоенни политически води би било трудно за всеки лидер, според бившия министър това ще бъде особено трудно за украинския президент Володимир Зеленски, тъй като той се е превърнал в част от проблема - лидер с автократични наклонности.

Това може да звучи изненадващо, ако погледнем отвън. В края на краищата от една година Зеленски е възхваляван като въплъщение на украинската съпротива и дори като икона на демокрацията. Той все още е аплодиран за това, че е отказал предложението на Америка за бягство от Киев, когато руските танкове са били на застрашителните 60 км от столицата, а вдъхновяващата му военна реторика и завладяващото му ораторско изкуство са допринесли за убеждаването на Съединените щати и Европа да подкрепят Украйна в нейния екзистенциален час на нужда.

Ръководните качества, комуникативните умения и несломимият дух на Зеленски са похвални и у дома в Украйна. Проучванията на общественото мнение показват високи резултати - по-високи са само тези на армията. Но опитни наблюдатели твърдят, че 84-процентният му рейтинг е резултат от настроенията и прогнозират, че ще спадне, след като екзистенциалната заплаха отмине - точно както се случи скоро след като популисткият комик, превърнал се в президент, беше избран с гръм и трясък през 2019 г., след като обеща да защитава интересите на хората срещу богатите и управляващата класа.

За съжаление, Зеленски не успя да повтори ролята си на телевизионен "президент на народа" в реалния живот, като подкрепата му в един момент спадна до едва 11%, след като уволни реформаторски настроения министър-председател, подреди правителството си с приятели и бивши бизнес партньори и не постигна нищо с антикорупционния си поход. Вместо това украинският президент беше обвинен, че става все по-авторитарен и пренебрегва законите, като издава президентски укази за санкциониране на противници, всичко това в името на борбата с руската агресия - но според някои критици и с цел да разедини политическите си опоненти.

Четири месеца преди нахлуването на Русия Зеленски и двама негови близки сътрудници бяха замесени в офшорна финансова дейност. Въз основа на "Документите Пандора" (Pandora Papers) - съвкупност от документи, разкриващи офшорната дейност на политически лидери и други видни личности по света - проектът за докладване на организираната престъпност и корупцията разкри, че украинският лидер е създал офшорни компании преди да стане президент, но е продължил да печели от тях и след встъпването си в длъжност. От своя страна Зеленски отрича да е извършвал пране на пари или незаконни действия с тези средства.

Политическите му опоненти твърдят, че след като оръжията замлъкнат, ще има въпроси относно събитията, довели до войната, и защо Зеленски е пренебрегнал строгите предупреждения на разузнаването от Запада за голямата вероятност от руска инвазия и не е поставил Украйна в състояние на война много по-рано.

Политици от опозицията и лидери на гражданското общество заявиха, че Зеленски ще бъде подложен на проверка и за начина, по който той и неговият сплотен екип от стари приятели и някогашни бизнес партньори са управлявали по време на войната - по начин, който не се различава от този, по който са го правили преди инвазията, опитвайки се да установят "управляема демокрация" с една доминираща партия.

"Разбира се, ние трябва да подкрепяме правителството и трябва да останем единни", каза Николай Княжицки, опозиционен депутат от западния град Лвов. "Но аз се притеснявам за бъдещето на демокрацията в моята страна. Дори във военно време трябва да има политическа опозиция, демократичният процес трябва да продължи, трябва да има парламентарен контрол", каза той.

Подобно на други, Княжицки отбеляза, че Зеленски се възползва от президентските правомощия във военно време и военното положение, за да консолидира повече власт, да контролира телевизионните медии, да измести парламента настрана и да пренебрегне законодателния надзор върху това как се разпределят държавните средства - и на кого - и дали бенефициентите им са бизнес съюзници на украинския президент или компании, свързани с членове на управляващата му партия.

Някои се опасяват също така, че глобалното обожание, което Зеленски получава, подхранва неговата мания за величие. "Той си мисли, че е политик номер едно в света и че Джо Байдън е много, много под него, а още по-надолу са лидери като Макрон и Шолц", казва бивш министър и добавя, че това не е здравословно и вещае лошо. Подобно на други, той спомена, че украинският лидер сякаш не желае да споделя сцената или светлината на прожекторите, подобно на актьор, който иска да получи всички най-добри реплики, а бивш съветник на Зеленски заяви, че неговият офис винаги преглежда данните от социологическите проучвания, за да провери дали някой не го засенчва.

Според критиците тази решимост да бъде непоклатим главен герой може да обясни донякъде защо Зеленски отхвърля призивите за съставяне на коалиционно правителство в Украйна в най-тежкия за страната час.

Но Тимофей Милованов, директор на Киевското училище по икономика, който е и бивш министър на икономическото развитие и неформален съветник на правителството, отхвърля твърдението, че Зеленски има автократична жилка. "В основата си Зеленски отговаря на това, което искат хората. Според мен Украйна е голям късметлия, че го има. Мисля, че предишните президенти щяха да капитулират през първите седмици на войната и да преговарят", каза той.

Според Милованов Зеленски изгражда национална държава и затова няма друг избор, освен да заобиколи институциите, защото твърде често те са завладени от лични интереси. "Никой не знае каква по-голяма перспектива има предвид Зеленски. Мисля, че през последните три години на работа той е променил възгледите си, тъй като е разбрал по-широката перспектива и действащите сили. Мисля, че в много отношения той разбира повече от повечето от нас", добави той.

А през януари, по време на едно от нощните си телевизионни обръщения, Зеленски увери украинците, че "няма да има връщане към предишния начин на живот".

Но тези забележки бяха направени в разгара на корупционен скандал, свързан с незаконни плащания и завишени военни договори, който доведе до поредица от оставки и уволнения на няколко висши украински служители - включително петима областни управители и четирима заместник-министри. Скандалът излезе наяве, след като разследващ журналист публикува подробности за измамни договори, а правителството не предприе действия.

Уверенията на Зеленски не успокояват и някои ветерани наблюдатели на страната. "Не видяхме достатъчно значителни усилия за справяне с корупцията - макар и може би с едно важно изключение", казва бивш високопоставен американски дипломат, който има значителен опит в Украйна. "Мисля, че те наистина се опитват да предотвратят отклоняването на каквато и да е част от огромната западна помощ, която получават. Вярвам, че те разбират рисковете, ако се стигне до голям скандал."

Но бившият дипломат каза, че това, което го е поразило при последните срещи с опозиционни политици и лидери на гражданското общество в Киев, е как, "от една страна, те наистина оценяват силата на Зеленски като военен лидер", но са "дълбоко обезпокоени и от корупцията и авторитарния му стил".

"Според тях ще има разплата веднага след края на войната", каза той. "И аз мисля, че това вероятно ще се случи." /Джейми Детмер, "Политико"/БГНЕС




Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
28
Коментара по темата
28.
До 24 факт :
22.04.2023 17:04:41
2
3
Добре би било всъщност , да се запознаете С ИСТИНСКАТА фактология , а не с приказките на Виктор Николаев и тем подобните му медийни клакьори .
А истинските факти са такива :
Огромен процент от избягалите Украинци , всъщност избягаха в Русия . А тези които избягаха в ЕС всъщност са тези , които са успяли да подкупят служителите на граничната полиция в Украйна. А защо са го направили ли ? Амииии ... защото вече повече от година , ЖИВЕЯР като царе в 4 звездни хотели , ядат и пият на корем без да плащат нито стотинка , че даже и винетки не си купуват ! А това в Беларус го няма !!! Въпроса е само КОЙ им плаща сметката ??? Амиии ... НИЕ ! Та после да не се чудите , защо напоследък ни отъняха джобовете ...
27.
до 9
22.04.2023 13:30:56
2
5
Кoгато клoунът се прeмести в двoрец, той не стaва крaл. Двoрецът се прeвръща в цирк.
-----
Мнoго ми дoпадна тази мисъл. Спoмних си мoмента, кoгато Бoйко стaна прeмиер за първи път :-)
26.
Ще
22.04.2023 13:24:12
2
6
Със сигурност ще има. Това е начинът тези, които проектираха Майдана да се отърват чисто от Зеленски. Другият вариант е да стане някой инцидент с него
25.
Европата
22.04.2023 13:03:13
2
6
Мечтата ми е да избягам на Запад и да живея като истински европеец - в стаичка с аромат на чорапи с още 15 човека и да работим като роби. След работа да притичам да някоя лъскава кола или сграда(собственост на европейски крадец, който е заграбил от сънародниците си) и да си направя селфи, публикувайки го в профила ми за да видят русофилите колко хубаво живея до лъскавите сгради. След селфито отново се прибирам в хралупата, отварям найлоновата торбичка с Гмо вкусната храна, хапвам и дишам чист въздух от устите на другите 15 съквартиранти, също като мен нереализирани, провалили се във всичко в родината и търсещи нови хоризонти.
24.
Факт
22.04.2023 11:56:39
1
16
Русофилите постигат напредък и след повече от година почват да вдяват, че бежанците у нас не са украинци, а руснаци с украински регистрации което не пречи на същите тези русофили да ги кълнат колко са гадни и как трябва да се върнат в Украйна. Колкото до господина, на който на някаква опашка му обяснили за режима на Зеленски, предполагам, че е пропуснал да попита човека защо е емигрирал в държава член на НАТО и ЕС, а не в Беларус например. Режимът на Зеленски е подкрепян от същите тези НАТО и ЕС, нали така?
23.
клошар
22.04.2023 11:09:03
9
5
ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН МАЙДЪН СРЕЩУ ЗЕЛЕНСКИ И АМЕРИКАНСКИТЕ ОЗУРПАТОРИ,ДАЖЕ Е И ЗАКЪСНЯЛ КОЙТО Е ЗА СМЕТКА НА ЗАБЛУДЕНИТЕ УКРАИНСКИ ЛЮДЕ !!!
22.
Въй
22.04.2023 11:02:23
4
25
Вечна слава на българската армия прогонила руските нашественици от Добруджа през 1916 година.
21.
До 17
22.04.2023 09:18:20
9
27
90% са за Русия и Путин, ама 100% от тях избягали на запад. И избягали точно когато мечтата им се сбъднала и ватниците дошли да ги освобождават. Полезните идиоти, подкрепящи Русия сте на отчайващо интелектуално ниво...
20.
Уруzzпийска демокрация
22.04.2023 09:06:42
3
24
70-годишна пенсионерка е била глобена от руските власти с 40 000 рубли (около 500 долара) заради свое "ласкателно" изказване по адрес на украинския президент Володимир Зеленски. Информацията бе разпространена от центъра за човешки права "Мемориал", който в момента е в нелегалност на територията на Руската федерация.

Случката е от декември 2022 г., когато възрастната жена е била отседнала в къща за гости в Кавказ. Тогава в разговор тя отбелязала, че Зеленски е "красив младеж и с прекрасно чувство за хумор".
19.
същото се отнася
22.04.2023 09:01:20
5
20
и за руzzофилистици като тебе.....
чемодан...вокзал и деректно на Източния фронт в Украйна.....
аре бегай....!!!

до 18
18.
ТБС
22.04.2023 08:50:49
28
12
Краят на този филм сме го гледали вече. Колко живи са останали след въоръжаването от "приятелска" хамерика? Призовавам всички притеснени за малкото зелена наркоманче, да се пакетират за усраинския фронт е да дадат лептата си.
17.
До 14
22.04.2023 08:22:38
32
10
Те 90% от избягалите 'украинци' са за Русия и Путин просто ако го признаят няма да гледат на тях като бежанци .
16.
*********
22.04.2023 08:15:11
4
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15.
Дернев
22.04.2023 07:51:12
36
4
#10
Мястото на Украйна е в ОНД, което заедно със СЕЩ чрез ООН ще бъдат гаранта за мирът и сигурността в света. Франция и Русия трябва максимално бързо взаимно да си помогнат за изграждането на СЕЩ и действащо ОНД.
14.
Ганьо Балканский
22.04.2023 07:40:49
44
24
Зеленски отдавна ебита карта , която има ТОЧНО НУЛЕВ рейтинг сред обикновените Украинци ! Него просто го държат кукловодите му , които всъщност нямат нищо общо с Украйна ,
Вчера съвсем случайно , чакайки си реда в един автосервиз , си побъбрик с един избягал от войната Украинец . И знаете ли какво каза той ? Амииии ... че всъщност е избягал заради РЕЖИМА НА ЗЕЛЕНСКИ !
И то май с всички избягали Украинци е така ...
13.
*********
22.04.2023 06:53:12
24
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
:)))
22.04.2023 02:36:58
43
21
Брюксел (Белгия) наложи санкции и забрани вноса на руски горива към Европа, а Хага (Холандия) повдигна обвинения срещу Русия и Путин.
Белгия и Холандия до ден днешен внасят (чрез трети лица) най-много руски горива от всички държави в цяла Европа.

Европейски ценности!
11.
Западният рай
22.04.2023 02:02:37
19
11
Докато разни задмониторни минжитурки се напъват да разсъждават на тема корупция,днес едни путински тролове качваха снимки в една фб група от магазини в правилно ориентирани страни.Там понеже вече няма корупция живеят толкова добре,че кашкавала,вегетата и пилешките гърди се слагат в прозрачни пластмасови кутии или им се слагат устройства против кражби като в магазините за електроника.Важното е обаче,че руската корупция я няма и има банани.
10.
На изток от рая
22.04.2023 00:35:46
13
25
Има доста голяма корелация между степента на руско влияние в дадена страна и нивото на корупция в нея ( специално за Европа).
Балтийските държави успешно елиминираха руското влияние и поеха твърд проевропейски курс, Румъния дръпна с цяла обиколка пред България по отношение корупция. Само Сърбия, Македония и България все още страдат от тумора на руското влияние - и без изненада това са и най-корумпираните страни в цяла Европа. Сърбия и Македония още не са част от ЕС , което пък говори много зле за нашата родина.
Украйна е в центъра на борбата за руско влияние и има много да изстрада преди да се измъкне от хватката на узурпаторите си. За съжаление Зеленски ще се превърне в жертвения агнец в тази борба, но дано жертвата му да си заслужава.
Може би е добре от чисто тактическа гледна точка Украйна да се откаже от Донецка и Луганска област и да ги признае за независими републики, което би създало буферна зона между нея и Русия. Така може да си отвори пътя към Евросъюза и НАТО .
Зеленски не може да спечели тази война. Русия може да си позволи да воюва дълго. За сега Украйна удържа, но това е благодарение на финансовата и военна помощ. Все по-често, обаче в държавите подкрепящи Украйна се наблюдава "умора" и най-вероятно, малко по малко ще започнат да се отдръпват. Ако е далновиден Зеленски трябва да предприеме нещо на ниво дипломация и то много скоро. Война чрез изтощение няма да му донесе нищо освен загуби. Трябва да спаси, това което му е останало, след като близо 8 г не успя да се справи с размириците в Донбас и Луганск.
9.
Ми6о 6амара
21.04.2023 23:09:05
85
55
Когато клоунът се премести в дворец, той не става крал. Дворецът се превръща в цирк.
Идеалния пример е Зеленски и Украйна!
8.
до 7
21.04.2023 23:01:50
32
5
Абе взимайт си лекарствата бе...
То ясно,че си абсолютен тъпанар,ама все пак.
7.
*********
21.04.2023 22:54:49
4
27
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
всеобщо мнение
21.04.2023 22:26:50
56
48
НАРКОМАН ПРОДАЖЕН
ГНУСЕН ФАШИСТ И НАЦИСТ
В ЗАТВОРА ТИ Е МЯСТОТО..МАМИЦАТА ТИ
БОКЛУК МРЪСЕН
5.
разбира се
21.04.2023 22:19:35
38
53
Комедията "президент" ще го изритат яко. Сега го разхождат като мечка из Европа, но ще го изритат накрая.
4.
Da
21.04.2023 21:48:44
52
57
Няма по голямо зло от ктраварите с 800 милиарда военен бюджет медийте отдавана са изкупени и ви обясняват как путин бил виновен , големи олигофрени сте които не си давате сметка какво става.
3.
*********
21.04.2023 21:33:37
7
19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Ще има
21.04.2023 21:31:49
40
64
У главите на руските храненици от флагман блиц и прочие ,а нояия майдан ще е в халките на еуаките послоги ,оклизметв се да нв цапате освободитвлите кадири чот кавказ. Посрещнете ги а хляб сол и вазелин пеейки: "широка халка мая радная" ако не знаете текста врещете като кози и това е достатъчно
1.
.
21.04.2023 21:16:00
9
36
ДО-ВИЖ-ДА-НЕ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пълен обрат с отвличането на сина на полицейския шеф Пълен обрат с отвличането на сина на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори