×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо се спука банковият балон? Икономисти заговориха за зомбита и рецесия


Защо се спука банковият балон? Икономисти заговориха за зомбита и рецесия
След краха на Силикон вали банк ще започне очистващ процес, в който лошите бизнеси постепенно ще отпадат, коментира икономистът Михаил Кръстев
Тема в развитие
виж още
скрий
14 Март 2023, Вторник, 09:26 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Ще има дефицити и държавите трябва да си намалят дълговете, а лихвите ще растат, прогнозира Михаил Кръстев

Банковият балон се спука заради рискови технологични проекти. Така икономистът Михаил Кръстев коментира в „Денят започва“ по БНТ сривът на 16-ата по големина финансова институция в САЩ - Силикон вали банк. 

„Другите два банки, които са фалирали или ще фалират, не са толкова малки в сравнение с банковите кризи, които наблюдавахме през 2008 г., тъй като там имаше стотици банкрутирали финансови институции, но те бяха микробанки. Тук говорим за по-високи нива, защото самите финансови институции нараснаха“, обясни той.

„Фалитът на Силикон вали банк беше предизвестен от пукането на технологичния балон в САЩ и от недалновидната политика на различни финансови институции. Тук говорим за лош бизнес. Ако погледнем какъв е портфейлът на банката. Макар конкурентите им да са инвестирали предимно в краткосрочни държавни книжа, те са влагали средства и в дългосрочни, с които са подсигурили другия си бизнес за инвестиции в изключително рискови стартъп технологични проекти“, заяви Кръстев. 

„От друга страна централните банки, включително и федералният резерв на САЩ, повишават основните лихвени проценти, което означава, че държавните книжа, в които са инвестирали, вече стават не толкова добра инвестиция и започват да търпят загуби“, добави той.

„От друга страна през 2021 и 2022 г. се пука този технологичен балон, който преди това беше надут. Всички го виждаха, но въпреки това тази банка е финансирала такива бизнеси. В крайна сметка един лош бизнес фалира. Няма нищо страшно в това. Лошото е реакцията на политиците и опитът да се спаси системата“, коментира икономистът. 

„Решението какво е? Политиците и централните банки продължим ли да си затваряме очите и да повтарят, че няма риск, въпреки че техният фонд за гарантиране на депозити е по-малък от наличностите дори само в тази банка. Другият вариант е да започне очистващ процес, в който лошите бизнеси постепенно ще отпадат“, добави той.

Според него фалитът на Силикон вали банк е дошъл без симптоми, защото живеем в такава „безрискова“ икономика. 

„Всичките тези хора, които държат пари в тази банка и са свързани с нея, са технологичния елит на САЩ. Те са в социалните мрежи, влиятелни са и създадоха доста напрежение, обявявайки, че ако не бъдат спасени те, цялата банкова система ще се срути. Виждаме резултатите от това“, каза пък колегата му Георги Ангелов.

„Когато всичките регионални банки, които сега са под натиск, затегнат кредитирането, започнат да събират заемите, вместо да дават нови, това ще предизвика намаление на кредитната експанзия и по-голям риск от рецесия в САЩ. Това ще помогне и в борбата с инфлацията“, добави той.

„Рискът от рецесия влияе негативно на пазарите и на акциите, на облигациите. Това е основният ефект – притеснението, че банките рязко ще затегнат кредитирането, което ще се отрази на всички останали пазарни играчи“, обясни финансовият анализатор.

„Проблемът дойде преди пет години, когато тези регионални банки се пребориха за тях да не важат банковите регулации. Те казаха, че са малки и сигурни. Настояваха да не им се налагат тежките регулации, които важат за големите банки. Освободиха се от това бреме. Сега си сърбат това, което са си надробили. Това е абсолютно неразумно. В Европа всички разбираха, че трябва да се затегнат регулациите след финансовата криза“, добави той.

„В регионалната икономика има много такива зомби компании, които съществуват само защото има ниски лихви и лесно финансиране. Това ще свърши. Ще бъде разчистен пазара от такива неефективности. Това е полезно, защото ще спомогне за икономическия растеж, за вдигане на заплатите, на производителността, но в краткосрочен план ще има проблеми“, прогнозира Ангелов. 

„През миналата година видяхме цели държави да се клатят – валутата на Унгария се срина с 30-40%. Ще има дефицити и държавите трябва да си намалят дълговете. Преди беше лесно – вземаш дълг и харчиш колкото си искаш. Сега идва трудното. Трябва режим. Тези, които не се справят, ще бъдат наказани от пазара“, добави той.

„Европейските банки са част от един глобален пазар. Когато в САЩ страдат, няма как на стария континент да са спокойни. Има и европейски финансови институции, които трябва да затегнат своите портфейли, правила и да прегледат активите си“, каза пък Кръстев. 

„Това, което се случва в чужбина с повишаване на лихвите, ще дойде и тук. Няма как да сме изолирани от света и тук дай си продължава кредитната експанзия и ултраниските лихви“, пророкува Георги Ангелов.


 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 4
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
10
Коментара по темата
10.
Aз Кочо
14.03.2023 18:08:34
0
5
Браво отличен анализ. Само малка корекция 2008 фалираха 2 големи банки и около 500 регионални.
9.
До 8
14.03.2023 11:42:19
4
8
Кое му е хубавото на Русия?
8.
До 6
14.03.2023 10:29:12
19
15
Абе те и Руските телевизии забраниха , ама следствие на това гледаемостта им в интернет се увеличи не в проценти а В ПЪТИ !
7.
Компетентен
14.03.2023 10:27:21
5
12
Не може ГОДИНИ НАРЕД да провеждаш напълно АНТИпазарна политика , пък после да се чудиш ЗАЩО аджеба са ти се сринали финансите и защо са ти гръмнали банките !
Вече даже не помня КОЛКО години , целият васален ЕС работи на принципа на популярните с простотията си Български шопи : " Не е важно я да съм добре , важното е на Вуте да му е зле " !
Е , колко му е зле на Вуте не знам , ама това което със сигурност знам е , че Кралството съвсем не случайно си обра крушите от ЕС !
И съвсем скоро ще се разбере , че то далеч няма да е единственото ...
6.
Референдум
14.03.2023 10:25:24
15
43
За забрана на ангибългарската партия "Възраждане "
Мотиви :
-Работи срещу националните интереси на България
-Работи за интересите на Кремъл
-Вкарва последователите си в опасна пропагандна риторика
-Опасна за националната сигурност на България
5.
вЕрвайте им
14.03.2023 10:10:46
43
26
Банковият балон се спука , заради изключително ГЛУПАВИТЕ и неработещи санкции срещу Русия !
Да , бизнеса изисква качествено планиране , но така и никой бизнесмен не можа да предвиди ДОКЪДЕ ще достигне ЕвоГейската глупост !
Бъдете сигурни , че това с червеите и буболечките в храните ни , няма да е последно ...
4.
далаверка
14.03.2023 09:59:22
2
1
Един съд в САЩ определи ракетка имотиконка за финансов съвет, публикувана под NFT за баскетболни мачове. Всеки който праща ракетка и няма лиценз може да се третира като престъпник. Една имотиконка ще определи съдбата на много народ през следващите 10-20 години.
3.
Glarus
14.03.2023 09:42:19
5
10
Това се казва капитализма
2.
Антикорупция
14.03.2023 09:35:44
21
16
Прокуратурата е установила, че част от банкнотите от 500 евро, снимани в чекмеджето на Борисов са истински, но не го е съобщила.
Това става ясно от подробно разследване на Антикорупционният фонд (прилагам линк в коментарите).

Докато прокуратурата продължава да е “прИКРИВАтура”, тя не просто не разследва кражбите на корумпираните политици. Тя им помага да продължават да стоят на власт, и да крадат още и още.

На практика от главния прокурор зависи до голяма степен кой ще печели изборите в страната.

Или по-скоро кой няма да ги загуби.

Колкото и често да са те.

Това всъщност е голямата подмяна на изборите в България. По-голяма дори от изборните измами с хартиените бюлетини.

Единственото лекарство срещу това заболяване е #СъдебнаРеформа.
1.
Fakt
14.03.2023 09:33:09
11
19
Хората с левчета в банките горят по друга причина - инфлацията, парите се обезценяват с 50% на година
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори