×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тревожна статистика: 43% от българите не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г.


21 Февруари 2023, Вторник, 18:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Половината от анкетираните признават, че не са прочели нито една книга през изминалата година

Голяма част от хората, които имат възможности и достъп до култура, не могат да се възползват от тях заради своята заетост, а тези, които имат време - нямат възможност - било заради средства, било заради липса или пространствен достъп.

Това каза пред БТА д-р Цветелина Стоянова от "Маркет линкс". Тя е социолог, изследовател и учен, анализирал данните от емпирично социологическо проучване, което касае потреблението на културни продукти и услуги. Изследването е поръчано от “Фабрика за идеи". Стоянова прави уговорката, че проучването изключва най-маргинализираните общности - ромите.

"Виждам как някои изкуства загиват - като цирка. Сега има нови форми на цирка, като, например, огненото изкуство, което е по-популярно. Доста такива младежи се занимават и биват наемани по различни събития, за да го представят. Но като цяло традиционният цирк, въпреки че сме виждали представление на "Цирк дьо солей", където цените на билетите бяха огромни, а посещаемостта - много голяма", допълва д-р Стоянова.

Библиотеките също са застрашени от изчезване. Очевидно, интернет, с цялото море от информация, замества библиотеките, но не и в по-малките населени места. Там по-възрастните хора все още посещават библиотеки или заемат книги, казва още социологът.

"Това, което ние виждаме обаче, не означава, че населението няма достъп до културни продукти. Просто част от тях минават през други канали, не на живо, да минават през телевизия или през радио", допълва д-р Стоянова.

Янина Танева от "Фабрика за идеи" и инициативата "Резиденция Баба" коментира пред БТА предложението да се раздават ваучери за култура:

"Това е предложение, което в момента още в ембрионална фаза. Трябва да сработи с финансисти и икономисти, за да можем да го предложим по-подробно. Със сигурност, обаче данните, които видяхме в изследването и в анализа на изследването показват, че 60% от хората не посещават културни събития и мероприятия заради липса на средства. Това, което може да помогне, е система, която подпомага това посещение".

"Във Франция, например, има такава система, имало е и в някои български градове. Въпросът е да се обобщи тази информация и да се види какво работи и какво - не. Биха могли да се направят и карти с квотен достъп до събития - за пенсионери и за младежи. Защото, ако ние изпуснем младежите и младите хора от културния живот, това е нишка, която много по-скъпо ще ни бъде след това като общество да наваксаме и дефицитите, които това носи", казва още Танева.

По думите ѝ българите над 55 и живеещите в малки населени места, особено в Северозапада, са с най-голям риск от социална изолация и бедност. "Някой може да каже, че културата не е първичната нужда на хората, защото няма какво да ядат. Не говорим, разбира се, за този случай говорим, а за онези 60%, които казват, че биха посещавали културни събития", коментира още Янина Танева.

ПРИТЕСНИТЕЛНА СТАТИСТИКА

Според проучването 43 процента от пълнолетното население на България не е посетило нито едно културно събитие през 2022 година, включително, заведения с жива музика.

66 на сто от анкетираните са посещавали поне веднъж исторически забележителности, 65 на сто - събори, фестивали - 54 на сто. Едва 38 процента са посетили кино, театър, концерт с попфолк или изложба.

Най-непопулярни са цирковите представления, класическата музика, литературните четения и библиотеките, сочат данните от проучването.

Те показват, че 60% от жителите на селата биха посещавали културни събития, ако имаха повече пари, а 40 на сто - ако такива събития са организирани в тяхното или близко населено място. Най-голям дял от жителите на селата биха проявили интерес към концерти, народна музика и танци, театър, кино и концерт.

Близо 50 на сто от анкетираните не са прочели нито една книга през 2022 г., показва проучването.


В категории: Животът


Батето се оказа пророк
Батето се оказа пророк 06/05/2024, Понеделник 14:00 0
12
Коментара по темата
12.
_nib_
22.02.2023 12:24:58
0
0
Че зако муй на българина кОлтура?
Парцуца-има...
Чалгията-бИчи...
От тАлАвизора-продажни йевроатлантици...любители на европедегейските ценности...нон стоп го лъжат че мислят за него и вместо него...
Рай...бройлерски
11.
aib
22.02.2023 07:43:34
0
3
Нека и аз да се включа. Къде е културата, че не разбрах? Мога да се похваля, че съм прочел поне 20 книги миналата година. Работя с граждани, селски хора и роми от над 20г., за съжаление мизерията е голяма...и все повече се убеждавам, че битието определя съзнанието :( Деца-нашарени и с корекции на по 19-22г. Надрусани, алкохолизирани и неграмотни...Учителите се оправдават, че са претоварени и все са им малки заплатите. Родителите сутрин излитат в 7.30ч.и си виждат отрочетата едва след 19ч. Никой не отчита натовареността на жените-работят, чистят, готвят и отглеждат, а денонощието е само 24ч. Ама нейсе-всички казват да сме здрави! Здрави да сме, но да имаме стандарт на живот! Да не ви се наложи да ходите по лекари, защото и там все пари искат-не че помагат всеки път. Само ако са в настроение и им се мисли и работи! Къде ни е културата питам?
10.
To
22.02.2023 01:30:37
0
2
То ти стига да гледаш.парламента.По културни от тях няма.Карат се бият се само да си вземат заплатите.А остава и пари да даваме за някакви тъпотии които вие наричате културни.Пари няма.От парламента го казват.Хсйде да е безплатно тогаеа може някой да отиде малко да види някоя нова тъпотия
9.
NewFolk
21.02.2023 21:17:07
0
0
Проверете си какво означава телевизия. Да не го гледате от чайника? Имбецил е баща Ви...
Нетфликс не е нищо повече от модерна видеотека, пък било и то онлайн. : )
Отидете на библиотека. Най-малкото имате нужда да си сверите часовника, тъй като е много назад. Явно четете без да разбирате. Там може да питате някого, току-виж Ви просветли.
8.
Zapoznat
21.02.2023 21:00:14
0
3
Защо ви е такава статистика…
Самия факт, че Борисов управлява 12 години не е ли достатъчен ?
7.
Хахаха
21.02.2023 20:48:48
0
1
Никакъв шанс! Нивото ви е прекалено ниско! Неъфликс не е телевизия! Имбецил!
6.
NewFolk
21.02.2023 19:57:08
2
1
Моля Ви, на Вие, на Вие ми говорете.
Толкова бързо да скъсим дистанцията няма да е възможно. Културното равнище се различава. Видимо във Ваша полза ;)
И толкова ли е странно учудването ми, че интелигент като Вас гледа телевизия ?
5.
...
21.02.2023 19:33:11
0
9
Използвам Goodreads! Не съм на 60+, купувам много повече книги, отколкото чета на година :) Какъв точно ти е проблемът с Нетфликса? Не мога да гледам филми ли? Събития организирам и реализирам. Имам и много други качества! Благодаря за изразеното уважение! Щом само на това се впечатлихте няма да споменавам образование, професия, езикови умени и компетенции! Хубава вечер! Има и успяващи хора! Дано и вие да сте от тях!
4.
НовФолк
21.02.2023 19:29:16
6
1
До 3. ...,
Как съчетавате нетфликс с такова културно портфолио, което поддържате?
Как броите прочетенето?
Въобще как може да сте толкова културна/-ен?
От къде този хъс?
Ако всяка година четете 30 книги, дори 60, да кажем, а в библиотеката си разполагате с 3000 тома, то Вие сте 60+? Давам първите 10 години за себеосъзнаване. Как е възможно такова постоянство. Че и организаторски качества проявявате! :)
Желая да се запознаем!
3.
...
21.02.2023 19:22:16
0
9
Библиотеки не посещавам, защото си купувам всички книги(притежавам над 3 000 в библиотеката си). Участвам в организирането на културни събития :) Не хода по попфолк концерти, под нивото ми е :) Имам Нетфликс, не ми трябва кино. Миналата година прочетох 30 книги! Хайде по пързалката!
2.
Ей, пък вие големи културници
21.02.2023 19:00:34
1
10
Не мога да разбера, защо на тая пошла пародия на култура дето налагате, трябва да ходим и да наливаме пари на наркомани да се правят на артисти, на разгонени коври да се правят на певачки и на всякакви тюфлеци да дават наклон на хората...
Пародия а вие ми говорите за култура!
1.
anonymous
21.02.2023 18:54:30
1
3
тва е така щото всеки ден за българина е културно събитие :D
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област „Ще се движим в скоростната лента и ще изпреварваме“, даде заявка областният лидер Тодор Байчев Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала Идва краят на Капките, призна продуцентът Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", лаконичен бе държавният глава  Батето се оказа пророк Батето се оказа пророк Секретарката на Иван Славков проговори 13 години след смъртта му След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности В детството си Дебора Иванова била убедена, че по някакъв начин има силата да предизвиква предстоящите събития само с мисълта си и поради тази причина дълго време била измъчвана от непоносимо чувство за вина Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Днес официално бе открит и сезонът на остров „Света Анастасия“ Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО
Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение  Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Режисьорът извади някои пикантерии от кухнята на попфолка в подкаста „При Тото“ Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Най-колоритният арбитър в предаването, Димитър Ковачев – Фънки , прибира по 6 бона на лайф Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбас и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори