×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Капацитетът на „Чирен“ се удвоява: Какво следва?


21 Януари 2023, Събота, 13:30 ч.

Стойността на проекта за разширяване на газохранилището скочи до 600 млн. лв., надвишавайки значително индикативната стойност

Повече от десет години, след като бе обявено намерението за проект за разширение на газохранилището "Чирен", проектът най-после навлезе в реално изпълнение. След поредната зима на несигурни доставки важността на проекта отново излезе на преден план. Идеята за разширението се заражда през 2009 г., когато доставките на руски природен газ за Европа през Украйна бяха спрени напълно след спор между Москва и Киев.

След десетки спирани и обжалвани обществени поръчки, вчера беше подписан първият договор за удвояване на капацитета на газохранилището, но до стартирането на всички дейности по разширението му трябва да бъдат приключени още две обществени поръчки, пише economic.bg.

От "Булгартрансгаз" обещават, че целият проект ще е готов до края на 2024 г.

ГБС започва удвояването на “Чирен”

Първата обществена поръчка по разширението беше спечелена от консорциум "Тех Енерджи експанжън", в който влизат полското дружество "Техмадекс", "Главболгарстрой", дъщерното ѝ "Главболгарстрой интернешънъл" и "Протрейсинг". Тя предвижда построяване и въвеждане в експлоатация на нова компресорна станция, която да осигурява непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ, както и нова газоизмервателна станция. Цената на проекта е 298 млн. лв. (без ДДС), а срокът за изпълнение – до краят на 2024 г.

Оборудването ще се достави от американските компании “Солар Търбайнс Юръп” и “Ханиуел”. Съществуващата в момента компресорна станция е построена с руски части, а заради войната на Владимир Путин в Украйна има проблеми с ремонта и подмяната им.

Проектът за изпълнение на наземната част предвижда поетапно увеличаване на капацитета на газохранилището – от 500 млн. куб. м до 1 млрд. куб. м газ. Ще бъде увеличен и капацитетът за добив и нагнетяване, който в момента е до 4 млн. куб. м на ден, като ще стане 8 – 10 млн. куб. м на ден.

„Чирен“ поскъпна

ървоначалната цена на цялостното разширяване на газохранилището се очакваше да е 517 млн. лв., но тя се увеличи до 600 млн. лв. след приключването на две от трите поръчки. Причината е, че е във втората поръчка – за изграждане и въвеждането в експлоатация на 13 нови сондажа – беше избрана оферта, която значително надвишава индикативната стойност на поръчката. Тя вече е дадена на обединение ДЗЗД "Чирен Дрилинг 2022", в което влизат “Атоменергоремонт” и “АйЕйЕм Билд”, с което се очаква договор да бъде подписан до две седмици. Прогнозната цена, която “Булгартрансгаз” записва в поръчката, е 133.6 млн. лв., но и двете оферти, които дружеството получава, я надвишават значително. Все пак е избрана “Атоменергоремонт”, която ще изпълни дейностите срещу близо 199 млн. лв. Другата оферта беше за 221 млн. лв.

На въпрос откъде идва тази голяма разлика и не се ли нарушава пазарният принцип, Малинов отговори, че няма нарушения, "защото сме избрали обществена поръчка, която е възможно най-отворена и открита процедура, в която могат да участват всички компании".

По думите му посочената в поръчката стойност е индикативна, а не максимална, а разминаването идва от там, че прогнозната стойност и бюджетът на проекта са правени много назад във времето.

Сега сме възложили на изпълнителя да направи и проектирането, и доставките, и строителството и от там идва потенциалното разминаване".

Откъде ще дойдат парите

По-голямата част от финансирането на разширението ще е с пари на "Булгартрансгаз", като заради поскъпяването дружеството ще тегли и заем от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Финансирането от европейския съюз е 78 млн. евро, получени през лятото на 2022 г. по Механизма за свързване на Европа. Останалите средства са собствено финансиране на “Булгартрансгаз” и финансов ресурс, който компанията ще привлече на финансовите пазари, обясни пред Economic.bg изпълнитеният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов, добавяйки, че пари все още се търсят.

Другата форма на финансиране, която предвиждаме е дългосрочна продажба на капацитет от бъдещия увеличен такъв. Да съхраняват газ в нашето газохранилище интерес са проявили от Северна Македония и Гърция, тъй като и двете държави нямат хранилища", обясни още той.

Какво следва

Договорът за изграждане на 13-те нови сондажа се очаква да бъде подписан до седмица с втория изпълнител по проекта – "Атоменергоремонт". Десет от сондажите ще бъдат за нагнетяване, а 3 са наблюдателни.

Съвсем скоро ще бъде обявен и изпълнителят за изграждане на газопровода от "Чирен" до Бутан, където ще се свърже със съществуващата газопреносна мрежа на “Булгартрансгаз”. За него са предвидени 84 млн. лв., но все още не е ясно какви ще са подадените оферти и дали отново няма да надвишат цената и проектът да поскъпне още.

Защо е важен „Чирен“

Проектът за разширяване на „Чирен“ е от стратегическо значение за подобряване на енергийната сигурност и повишаване на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ в България и в региона. От 2013 г. насам разширението на газовото хранилище е със статут „проект от общ интерес“ и е част от всички списъци на проекти от общ интерес за Европейския съюз. Проектът получи статут на приоритетен и в рамките на Инициативата „Три морета“.

Разширението на газовото хранилище в Чирен е включено в Енергийната стратегия на България и заедно с проектите за модернизацията на инфраструктурата на „Булгартрансгаз“ ЕАД, терминалът за втечнен газ край Александруполис и интерконекторите със Сърбия и Гърция е неразделна  част от развитието на инфраструктурата у нас.

Малинов беше категоричен, че разширението ще гарантира сигурността на доставките на българскире потребители и на тези в региона, както и ще се стимулира пазарната конкуренция.


В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
XX
21.01.2023 19:27:26
0
0
Ще се краде двойно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори