×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Китайската Нова година - традиции и ритуали за късмет


30 Декември 2022, Петък, 13:59 ч.
Автор: Флагман.Бг

По традиция празникът продължава 15 дни

Китайският народ е в навечерието на Новата година, която се определя по лунния календар и тази година настъпва на 31 януари. 2014-та е 4711-а година по източния календар и преминава под знака на дървения кон. Астролозите предвещават добра и спорна година, тъй като конят е едно от най-любимите животни в Китай и се свързва с пътувания, състезания и победи. По традиция празникът продължава 15 дни, през които в Китай се организират фестивали и карнавали, с които се отбелязва началото на всяка следваща година.

Китайската новата година ще настъпи в точно 05.39 ч. сутринта, на 31 януари китайско време. Това означава, че в България новата година започва на 30 януари, в 23:39 ч. вечерта. 2014-та е 4711 китайска година и е посветена на дървения кон. Конят е любимо животно в Китай. Той е символ на пътуването, състезанието и победата, свързва се с топлината, огъня, червения цвят и любовта. Според китайските вярвания драконът е най-бърз в небето, а конят - на земята. Двете животни са символ на благородството и лидерството. По думите на консултанта по фън шуй Цветозар Мръвков древнобългарският календар е идентичен с източния. В миналото у нас също са се почитали животни като кон, змия, петел.

„Древнобългарският календар едно към едно с древнокитайския календар, т.е. в древнобългарския календар също са показвани годините под знака на различните животни. Именникът на българските канове е един летопис, който е правен лично по поръчка на кан Аспарух за владетелите преди него. Там изрично е написано кой владетел до самия Аспарух в коя година идва на власт, колко години е управлявал и всяка година минава под годината на дадено животно. Примерно годината на създаването на България е годината на змията. Така че източният календар не е само източен, той е типично български календар, който е запазен в нашите възрожденски строителни традиции до края на Възраждането", обясни специалистът.

Мръвков допълни, че представителите на зодия дървен кон обикновено са хора с артистични заложби, разнообразни идеи и вдъхновяващи цели, които упорито преследват. Конят е седмото животно според китайския зодиак. Консултантът предупреждава, че както възход, така символът на коня може да донесе и падение, защото скоростта, с която се движи животното, носи риск:

„Представителите на хората, родени под знака на коня, са хора-артисти, които са много волеви, атрактивни, артистични. Конят в източната традиция, а и в българската народна традиция, е символ на свобода, воля, но също така и малко авантюризъм има в неговите действия. Така че всички хора, които са склонни да рискуват, склонни са към авантюризъм, те ще бъдат покровителствани през 2014-та", допълни той.

Мръвков е на мнение, че през 2014-та година всеки от нас трябва да има символ на кон, за да изгони лошата енергия, натрупана през изминалата година, и да донесе благоденствие в сегашната.

„Добре е в дома, в офиса, там, където пребиваваме, да имаме символ на кон. Това може да е статуетка, изображение, може да е всякакъв вид, който олицетворява конят. Дървен е, защото в източната традиция освен 12-те цикли на животните, имаме и петте цикли на елемента. Тоест изведнъж конят е в стихията на дървото, веднъж е в метала, веднъж е в огъня. Тази година е дървен кон, което означава, че той е подвластен на стихията на дървото, а дървото е растеж. От там вече може да се говори за годината, че тя ще е напориста и галопираща, но ще бъде и година на растеж - в посока изток, югоизток", допълни Мръвков.

Ин Циау от няколко години живее в България и е собственик на китайски ресторант. Тази година, заедно със семейството си, ще посрещне празника у нас. Ин разказва за пищните приготовления за настъпващата нова година и за традициите в Китай:

"В новогодишната нощ има поверия, че който запали най-много огнени пръчки и изстреля най-много фойерверки, той ще бъде най-богат през следващата година. Затова ние държим да има много цветни пироефекти, за да покажем, че изминалата година е била успешна и, че следващата ще бъде още по-добра за цялото семейство", разказа тя.

По думите на Ин Циау броят на ястията, които ще бъдат сложени на новогодишната трапеза, трябва да отговаря на броя на месеците в годината. Традиционният за Китай ориз, обаче, ще отсъства по време на празничната вечеря, защото по традиция се заменя от пелмени. На трапезата трябва да има 12 ястия, колкото са и месеците в годината. Задължително трябва да има много пиле, приготвено по най-различни начини. Може да бъде със сладко-кисел вкус, пържено или запечено върху лимонови кори. На масата има и много зеленчуци и задължително риба. В новогодишната нощ не се яде ориз, а пелмени, също приготвени по различни начини. Колкото по-богата е трапезата, толкова по-плодородна ще бъде следващата година.

Ин допълни, че фигурките, символизиращи животното, под чийто знак преминава годината, са задължителна част от дома и ресторанта. В годината на коня украшенията и играчките, символизиращи кон, трябва да присъстват във всеки дом. Тази година купихме много дървени кончета, защото 2014-а минава под знака на дървения кон, разказа тя.

Ето какво си пожела часове преди настъпването на годината на коня:

„Важно е да си пожелаем да имаме много пари. Вие, българите, си пожелавате здраве, за нас то също е важно, но на първо място са парите, за да преживеем настъпващата година", каза Ин.

У нас също има вълнение заради настъпването на китайската нова година. В повечето търговски обекти вече има разнообразие от украси и фигури, свързани с коня. В Китай празненствата по повод новата година продължават 15 дни, а краят им се отбелязва с Деня на червените фенери.


В категории: Животът


Коментари
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден 
Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори