×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Николай Василев: През последната година и половина харчим като ултрапопулистка соц държава


Николай Василев: През последната година и половина харчим като ултрапопулистка соц държава
Ние се опитваме да емитираме периодично дълг, който стига да се платят разходите за няколко часа напред и няколко пъти държавата се издъни, не можа да събере толкова пари, каза финансистът
29 Декември 2022, Четвъртък, 16:22 ч.
Автор: Флагман

Ако някое правителство не катастрофира с бюджета, както до голяма степен направихме през 2022 г., мисля, че следващите години ще бъдат добри, смята бившият вицепремиер

През последната година и половина управляващите в България не просто харчат повече, а драматично и катастрофално започнаха да прахосват пари, обяви бившият вицепремиер и три пъти министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев и сегашен финансист Николай Василев пред БГНЕС.

Николай Василев подчерта, че заменяме националната валута с общата валута, но това унищожаване на българския лев, за което говорят хората, които се смятат за големи патриоти, не е правилно, а е просто проява на нежеланието им България да се интегрира в Западния свят.

"Те са против влизането в НАТО, в ЕС, в Шенген, в еврозоната, против F-16 дори, и списъкът продължава. Те биха предпочели България да е някъде по средата между Африка и Централна Азия. Това е единствената причина. Всички други аргументи са измислени и ако един аргумент не работи, те просто си измислят друг", изтъкна той.

Василев обясни, че ако погледнем глобуса, ще видим, че най-голямата европейска държава всъщност е малка на картата на света, а България, която е малка европейска държава, се позиционира като микро на световната карта. И даде пример с това, че държави като Германия, Франция, Италия, Испания, които имат столетни традиции на собствени валути, разбраха, че за да съперничат поне частично на другите континенти, трябва да обединят своята валута. Освен това не живеем в XIX век, където патриотизмът се изразява в това да имаш собствени монети или банкноти.

"Няма как държави като България и Молдова да просперират в света със собствени патриотични валути, когато е необходимо да се интегрират и да бъдат равнопоставени на останалите страни. Онези, които роптаят срещу евровалутата, са същите хора или типажи, които през 1996 – 1997 г. бяха против въвеждането на валутния борд и фиксирането на курса – тогава към германската марка, после към еврото, а сега са против излизането от него", бе категоричен бившият министър.

Той отбеляза, че бюджетът за 2020 г. беше приет с 42 милиарда лева, но прогнозата му за тази година е, че ще завършим с 69 милиарда, което е ръст от над 60%, а не се е случило нищо през последните 2 г., което да обуславя такъв огромен ръст.

"Като процент от БВП разходите са по-високи от всяка една година на прехода с много. Оказва се, че левите премиери на прехода – Виденов, Станишев, са харчили много по-малко от средното за прехода, а през последната година и половина харчим като някаква ултрапопулистка соц държава", изтъкна Василев.

По думите му въпреки това има хора в парламента, които предлагат разходите да се увеличат с още 20%, което е неразумно, недалновидно, води до огромни дефицити и дългове. Истинският проблем е, че тези хора си представят как с всяка следваща година харченето ще става по-голямо, което означава по-големи дефицити и дългове от предходната година.

"Вярвам в практиката на балансираните бюджети и на бюджетните излишъци в добри години“, уточни експертът и добави, че за него към февруари 1997 г. България е била най-задлъжнялата държава в света с около 280% дълг към БВП.

"Три правителства – на Костов, на Сакскобургготски и след това на Станишев, за 11 кратки години свалиха този дълг от въпросните 280% до 13%. Това е световен рекорд за всички времена в цялата история на човечеството за най-голямо намаление на държавния дълг", добави Василев и посочи, че се гордее с постиженията от 1997 до 2008 г.

Икономистът коментира и дали България може да изпадне в ситуация, че да не може да финансира тези дългове.

"През 2022 г. държавата няколко пъти опита да пласира малко количество публичен дълг – 500 милиона, 200 милиона. 200 милиона лева звучат като астрономическа сума за отделно физическо лице, обаче за държавата това не са много пари. Това са разходите на държавата за няколко часа напред. Ние се опитваме да емитираме периодично дълг, който стига да се платят разходите за няколко часа напред и няколко пъти държавата се издъни, не можа да събере толкова пари", поясни той.

Според Василев неправилните политики буквално за месеци могат да оплескат десетилетия усилия и именно това се случва в момента. Изкарването на един или два успешни мандата като се харчи безразборно и се увеличава дългът не са формула за успешна държава, защото проблемът започва още на първия ден, а "финансовите пазари не са глупави и няма да искат дълга на държава като България".

Николай Василев сподели, че е загубил надежда да получи конкретен отговор на въпроса къде са отишли 9 милиарда лева от бюджета по време на управлението на кабинета "Петков".

"Ако бяха 9 милиона или злоупотреба за 9 хил. лева, сигурно щеше да стане международен скандал. Щом е за милиарди, никой не се интересува“, заяви той и допълни, че отговорът е даден в деня, когато правителството падна и то с таблица, която съдържа само имената на ведомствата и каква сума са изхарчили, но не и за какво.

"9 милиарда са страшна пачка пари. При правителството на Костов това е бил целият държавен бюджет. Идва някой и ги изхарчва за първите девет дена на своето правителство и не казва за какво", добави икономистът.

На въпроса какви ще бъдат предизвикателствата за страната ни през 2023 г. Василев отговори, че развитието и краят на войната в Украйна не зависи от нас, но всички бихме искали да спре и това някой ден ще се случи. Изразът "оживление като след война" със сигурност ще бъде актуален.

"Смятам, че Източна Европа ще има отлични години след това, защото ще има мир, възстановяване, логистика, износ, снабдяване, строителство и ще бъдат силни години за целия регион", предрече.

И разказа, че като студент е живял и работил в Япония, която започва своите четири златни десетилетия от Корейската война, което смята, че ще се случи и с България, и като цяло - с Европа.

"Дотогава любопитен съм какви ще бъдат енергийните цени. Според мен ще има и повишение през някои тежки зимни седмици. Ако е така, тогава инфлацията все още ще бъде висока, но в крайна сметка инфлацията би следвало да намалее, защото енергийните цени от тези много високи нива някой ден може да се смекчат, може би лятото", прогнозира той и съобщи, че не се очертава рецесия засега.

"В тази връзка, тъй като и безработица нямаме, ако някое правителство не катастрофира с бюджета, както до голяма степен направихме през 2022 г., мисля, че следващите години ще бъдат добри", заключи Николай Василев.


В категории: Политика


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
23
Коментара по темата
23.
До 13
30.12.2022 06:51:30
1
0
И Бургас ще фигурира в справката но малко по късно ще разбереш сам.
22.
Говедар
30.12.2022 06:41:54
0
0
Точно така Василев, като "луди с картечница"раздават пари без съответствие. Вместо да си направят разчетите , кой колко данъчна ставка е внесъл, трудов стаж и съществен принос в бюджета. Те раздават пари и на групи от хора на които не им се полагат.
21.
До малоумник 11
29.12.2022 21:54:38
2
1
Ти въобще калкулираш ли каква е инфлацията в момента какви години сравняваш ,когато света е на прага на световна икономическа депресия. АМАН ОТ БЕЗПЛОДНИ кнсб-АРИ.
20.
Абе тоз
29.12.2022 20:59:06
2
6
Мармот що не е в килията? Ами се чувства и пренебрегнат от сегашните крадци.
19.
До 8 бай димо некрофила!
29.12.2022 20:05:24
6
0
Пише се САЩ ве дърт роСИФИЛИСтик!
А любимата ти територия, населявана от ОРКИ, пияндури, алкашини всякаква друга ИЗМЕТ, се казва рОсПИЯ!
Идва от пияниците, които са я заселили!
Сега разбира ли ве дърт мухлярин с два пръста ГЬОН в кухата ти лейка??
18.
Батенберг
29.12.2022 19:34:55
0
17
На тоз навремето му викахме Малкият Мук. Продажбата на БТК за жълти стотинки е негово дело, предполагам поръчка от "царя", който щеше да ни оправи за 800 дни. Накрая излезе, че себе си е оправил за тези дни.
17.
И още и още
29.12.2022 19:05:53
3
15
Да не забравяме и проверката на прокуратурата за договора на Лена Бориславова с ББР (апропо, Кирил Петков и Асен Василев се заеха първо с ББР, докато бяха в служебното правителство) и получаваните от нея хонорари докато е служител на кантората.
Всъщност огромното за българските стандарти възнаграждение е получавано именно от адвокатската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, макар името на Лена Бориславова да е изрично посочено като получател на месечното възнаграждение от ББР от 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС.
Според източници от юридическите страни, Лена Бориславова е била назначена в кантората около 2019-2020 г. след ходатайство на Кирил Петков в качеството му все още на „преуспяващ бизнесмен и харвардски възпитаник“. Още при издигането на Никола Минчев от ПП за председател на Народното събрание пък стана ясно, че именно той е човекът, нает да работи на хонорар от 140 евро на час в ББР, съобщи тогава председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
16.
DB7
29.12.2022 19:04:51
0
3
ДО 11 BTL ПЛОВДИВ ЧЕШКО ПРЕДПРИЯТИЯ МЕДИЦИНА АПАРАТУРА РАЗШИРЕНИЕ €30МИЛИОНА
15.
Кумгейт
29.12.2022 19:02:01
3
20
Младите и „честни“ активисти на „Продължаваме промяната“, които дойдоха на власт с обещанието да преборят мафията и шуробаджанащината в управлението на държавата, с нищо не дават признаци, че като манталитет се различават от това, което ще „променят“.
Набиват се на очи няколко семейства и приятелски групи от „Промяната“, които по нищо не отстъпват на старите соц. традиции, доразвити от Прехода, под мотото „Да уредим родата“.

Никола Минчев и Лена Бориславова

Вниманието привлича адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, която минава за приближена на Иво Прокопиев. Там старши съдружник е Весела Станчева – Минчева – майка на бившия председател на парламента Никола Минчев. Именно тя назначава сина си в кантората.
– Приоритетна грижа за семейните бизнеси и роднини от ДС надничат зад ключови фигури от ПП
– Съпругата и братът на земеделския зам.-министър с бизнеси, зависещи от Министерството на земеделието
– Адвокатска кантора, близка до Прокопиев, в която майката на Никола Минчев е старши партньор, е „административната школа“ на Лена Бориславова и Никола Минчев
– Бащата на Христанов и тъстът на Гури – видни ДС фигури
14.
ОКТОПОДЪТ НА ПРОМЯНАТА
29.12.2022 18:57:23
5
20
БЕЗСПОРНИ ФАКТИ ЗА ПП ПАРОДИЙНАТА ПРОМЯНА:
Нарушители на Конституцията ни - Румен Радев и Кирил Петков
9 милиарда изхарчени за 9 дни незнайно за какво
Невиждана от години висока, рекордна инфлация, стопяване на доходите, безумни цени на горива, хранителни стоки, ток
Далавера с общинска земя.
Фалирала фирма и измамени съдружници - Асен Василев
19 имота плюс още недекларирани имоти и средства - Бойко Рашков
Апартамент в Рим за има няма 2 млн. лв.
Продавач на фирма със задължения - Румен Спецов
Назначени кумове, кумици, приятели, семейства...
Ситуацията е в много лоша ситуация и все повече хора я усещат с коремите си.
Въпросът е - докога ще проявяват „толеранция“?
13.
до 11
29.12.2022 18:52:43
0
22
Както и се знае, Бургас нещо не фигурира в справката ти!
12.
Qmbolski Karakonjol
29.12.2022 18:48:27
2
0
Gramni sa sas desert eagle .50AE da ne har4i6 ич
11.
Кратка справка
29.12.2022 18:36:03
19
4
2022-ра е рекордна година за българската индустрия за всички 33 години на Прехода. През няколко от последните месеци индустрията ни беше с най-висок ръст спрямо останалите държави в Европейския съюз, БВП е на най-високо си ниво за всички времена, а през годината има над 20 новооткрити или разширени индустриални предприятия – при нито едно затворено, въпреки целенасочено организираните истериите, че „без договор с Газпром 250 000 българи ще останат на улицата“. Защо тази обобщена и лесно достъпна публично информация не намира място в масмедиите и публичното говорене – за мен е загадка. Ето и приблизителен списък на новооткритите и разширени през 2022г. предприятия (не съм ги подреждал по конкретен критерий):

1. Либхер, Пловдив – прозводство на части за бетоновози.
2. Милкана, Плевен – производство на стъклопакети.
3. Лесто Продукт, Враца – ново предприятие за металообработка.
4. Амилум/АДМ, Разград – разширение на предприятие за преработка на царевица.
5. Ариете, Пазарджик – аутомотив индустрия (разширение).
6. Хармони 2012, Кърджали – нов цинков цех, частично възраждащ дейността на някогашния ОЦК (предприятието е много внушително, въпреки семплото официално наименование „цинков цех“).
7. ППС Манифакчъринг, Пловдив – производство на нитрилни ръкавици.
8. ДМ Тех, Плевен – производство на противопожарни системи (електроника).
9. Смарт Органик, София – производство на биохрани (разширение).
10. Биовет, Разград – ветеринарна медицина (разширение).
11. Ате Пласт, Стара Загора – производство на PVC опаковки.
12. Експрес Сервиз, Русе – производство и ремонт на локомотиви (разширение).
13. Алкомет Аутомотив, Шумен – ново предприятие.
14. Мебели Виденов, Ямбол – нова фабрика.
15. Солвей Соди, Девня – нов завод.
16. Завод Тюркоаз, Пловдив – производство на технически влакна (в Интернет на практика няма налична информация за новооткритото предприятие).
17. Хитачи, Севлиево – разширение на предприятието за високоволтови компоненти за енергетиката.
18. SHL, София – шведска инвестиция за производство на ортопедични продукти.
19. Вюрт, с. Белозем, общ. Раковски – аутомотив индустрия (производство на дросели).
20. Теклас, Враца – аутомотив индустрия. Мисля, че предприятието работи от предната година, но официалното откриване беше наскоро.
21. Одело, Пловдив – аутомотив индустрия (разширение).
22. Аспазия, София – производство на безалкохолни напитки (разширение).
23. Телетек - производство на противопожарни системи (електроника).

В няколко от случаите ми е трудно да проследя през медийни публикации кога точно е било открито съответното ново предприятие или въведено в експлоатация разширение на съществуващо. Затова списъкът е приблизителен. Най-вероятно също и пропускам някое предприятие. Отсега мога да кажа, че през 2023-а очакваме поне 15 подобни откривания - на първо четене се сещам за Пловдив, Ловеч, Видин, Габрово, Пазарджик и Шумен.
10.
Факт
29.12.2022 18:11:27
16
5
ПП пратиха справка до медиите за всеки лев по пера към отделните министерства. Това го има и в месечната справка на МФ. Ама гномчето си лае - глупаци да го слушат колкото щеш.
9.
Е
29.12.2022 18:06:42
18
4
През същия месец година по-рано правителството на Бойко Борисов е похарчило 7,8 млрд. лева или около 6,5% от БВП за 2020 г. Сумата, похарчена от кабинета на Кирил Петков през декември 2021 г., пък се равнява на около 6,7% от БВП.
8.
Дернев
29.12.2022 18:04:03
6
4
Безпочвен оптимизъм. Ако Европа не застане зад интересите си и не изгради Европа за европейците с единна на СЕЩ и Русия система за сигурност в и на Европа нищо от хубавото описаната горе няма да ни се случи. Очаква ни 3СВ причината за която ще е НАТО както заради войната в Европа, така и заради конфронтацията с Китай в която въвличат и НАТО. Да не говорим и за голямата ковид заплаха отново от Китай и отново покрай новата година. Този път ефекта може да се окаже много по-силен и най-вероятно свързан с намеренията им към Тайван. Така че за първи път няма основание за оптимистични новогодишни мечти и пожелания. Още повече и с ширещият се безграничен егоизим на управляващите ни на всякакво ниво.
7.
Бай....до 2
29.12.2022 17:57:06
16
4
На майка ти в путката, нещастен гей!
6.
Бай....до 3
29.12.2022 17:54:08
13
7
Cock-sucker !
5.
Бай....
29.12.2022 17:50:36
17
10
Нещастен Гном !
4.
Ние нищо не харчим
29.12.2022 17:14:51
14
14
Вие харЧИТЕ, продажна сган! Но това е световната мода... Няма да се цепят от глобалния ционистки колектив, я! Нали всички трябва да ни докарат до просешка тояга и да им се молим за някоя електронна стотинка, и то при положение, че слушкаме, не се изказваме против тях и се бучим до забрава!
3.
SS
29.12.2022 17:12:12
7
17
Така е! Може да е всякакъв, но от това Мики Маус разбира.
2.
Въпрос за бай Ставри
29.12.2022 16:40:11
2
30
Къде са отишли 9 милиарда лева от бюджета по време на управлението на кабинета "Петков"?
1.
Бай....
29.12.2022 16:37:56
26
15
Тъпият Малък Мук пак се изсара! Нещастен евангелист !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев
Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори