×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Арестувани за опита за преврат в Германия са наследствен принц и крайнодясна депутатка


06 Декември 2022, Сряда, 00:14 ч.
Автор: Флагман

3000 агенти на специалните части от федералните и щатските правителства претърсиха повече от 130 обекта в няколко федерални провинции рано сутринта в сряда

Наследствен принц и бивша депутатка от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" са арестувани при мащабна акция на германските власти за предотвратяване на опит за преврат в страната. Германското издание „Ди Велт“ публикува обширна статия за осуетен преврат точно в деня, която се навършва една година от управлението на коалицията „Светофар“.

Това най-големият удар досега срещу така наречените "граждани на Райха". 3000 агенти на специалните части от федералните и щатските правителства претърсиха повече от 130 обекта в няколко федерални провинции рано сутринта в сряда, които се приписват на група, наречена "Граждани на Райха". Арестувани са 25 души. Федералната прокуратура разследва подозрение за създаване на терористична организация.  Като помагач е посочен "руски държавен служител, наречен Виталий Б.", пише "Билд", цитирани от Епицентър.

Според изявление на Федералната прокуратура членовете на групата са преследвали целта „да преодолеят съществуващата държавна система в Германия и да я заменят със своя собствена форма на управление, която вече е разработена в общи линии". Те са били наясно, че тази цел "може да бъде постигната само чрез използване на военни средства и насилие срещу представители на държавата".

"Гражданите на Райха" също са обмисляли "убийства". Според изявлението на властите "военната ръка" е трябвало да наложи планираното превземане "със сила на оръжието".

Претърсените обекти включват и жилищните помещения на Биргит Малсак-Винкеман, бивш член на Бундестага от "Алтернатива за Германия" (AfD). Репортери от WELT наблюдаваха как около 6 часа сутринта специални части пристигнаха пред терасовата къща в берлинския жилищен район Wannsee и разбиха входната врата с таран. Длъжностните лица също предприеха действия срещу член на старо благородническо семейство и бивши членове на командването на специалните сили на Бундесвера.

Според кръгове по сигурността един от фокусите на нападенията е Баден-Вюртемберг. Само там за информация от WELT са претърсени около 30 обекта. Властите предприеха действия срещу хора, за които се твърди, че публично са клеветили и заплашвали лекари по врeме на Covid пандемията.

В случая с педиатър, например, се казва, че заподозрените са залепили стикери с негова снимка по стени, коли и пощенски кутии. Свързаният надпис може да се преведе като "следваща спринцовка" или "следващ изстрел". Подобни заплахи получиха и други лекари и политици.

Все още не е ясна ролята на политика на AfD в групата, пише изданието. Най-известната фигура, приписвана на групата, е бивш парламентарист: Биргит Малсак-Винкман е член на AfD и беше член на Бундестага от своята партия от 2017 до 2021 г. Наблюдатели ги причисляват към екстремисткото "крило" на партията.

След като напусна Бундестага, Малсак-Винкман се върна в Берлинския окръжен съд като съдия. Твърди се, че за подготовката на планираното превземане на властта е създаден своеобразен "кабинет в сянка", начело с наследствения принц Хайнрих Ройс. Особено взривоопасен е ресорът правосъдие, за който се твърди, че е определена бившата депутатка от AfD Биргит Малсак-Винкеман, която също е сред обвиняемите. От властите все още не е изтекла информация за ролята на Малсак-Винкеман в групата "Райхсбюргер".

Друг предполагаем член на Райхсбюргерската група също може да се счита за публична фигура: принц Хайнрих XIII Ройс. Той произхожда от старо благородническо семейство. Домът на Ройс управлява области в днешна Тюрингия до Ноемврийската революция от 1918 г. Другият клон на семейството има замъци, наред с други места, в Долна Австрия, близо до Лайпциг и близо до Заалфелд в Тюрингия.

Българската връзка

Начело на новия райх трябвало да застане принц Хайнрих XIII Ройс цу Кьостриц. Той принадлежи към княжеския род Ройс от Тюрингия, от който е българската царица Елеонора (1908-1917 г.).

Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц е принцеса на Ройс (постарому Райс или Райска), а по-късно и българска царица (1908 – 1917), втората съпруга на цар Фердинанд I. Тя е дъщеря на принц Хайнрих IV Ройс цу Кьостриц (1821 – 1894) и принцеса Луиза Ройс цу Грайц (1822 – 1875).

Елеонора участва в редица кампании на руската армия като милосърдна сестра от Червения кръст, за което получава орден „Св. Анна“ – „Медалът на Червения кръст“.

Елеонора е в близки роднински връзки с руското императорско семейство и е преценена като добра партия за българския монарх. Бракът между двамата е сключен на 28 февруари 1908 г. в гр. Кобург, Германия.

След церемонията Елеонора получава титлата „княгиня на България“, а няколко месеца по-късно, след обявяването на независимостта на България от Османската империя на 22 септември 1908 г., титлата ѝ е променена на „царица на българите“.

Бракът между Елеонора и Фердинанд е напълно формален и лишен от каквито и да е чувства от страна на Фердинанд към новата му съпруга. Състрадателна и грижовна, Елеонора бързо печели любовта на заварените деца на Фердинанд и на целия български народ. Основната дейност на царица Елеонора като съпруга на държавния глава е благотворителността. По нейна инициатива през 1910 г. със заповед на Министерството на просвещението е създаден фонд „Царица Елеонора“, чието предназначение е събиране на средства за построяване на отделни сгради на институтите за глухи и за слепи деца. Царица Елеонора създава Детския санаториум за лечение на костна туберкулоза край Варна.

Благодарение на нейната намеса от събаряне е спасена Боянската църква, която през 1912 г. трябвало да бъде разрушена, за да се построи на нейно място по-голям храм.

По време на войните царица Елеонора организира курсове за милосърдни сестри и самата тя е на фронта като милосърдна сестра. Царицата подарява главното знаме на българското Македоно-одринско опълчение, а заедно с княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска царица Елеонора е основен дарител на създадения в 1885 г. Български Червен кръст. Царица Елеонора е основателка на подпомагащото го женско дружеството „Самарянка“.

Царица Елеонора се разболява тежко в последната година на Първата световна война и след продължително боледуване умира на 12 септември 1917 г. в Евксиноград. Съгласно последната си воля царицата е погребана до южната фасада на Боянската църква.

Любовта на българския народ към заслужилата царица е безкрайна. Според поета Кирил Христов не е имало столичанка, която да не е отишла на опелото на царица Елеонора. До 1944 г. войници, оцелели благодарение на нейните грижи и обучените от нея сестри, всяка година се събирали на поклонение на гроба ѝ.

Царица Елеонора е единствената жена носителка на Военния орден „За храброст“ (IV степен), известна е с неуморната си благотворителна работа за Червения кръст.

Хайнрих XIII Ройс цу Кьостриц

Според информация на ARD и SWR централната фигура в групата е Хайнрих Ройс, потомък на отдавна съществуващ княжески род от днешна Тюрингия. 71-годишният мъж от няколко години публично защитава своите странни тези на райхсбюргер (гражданин на Райха). През 2019 г. например той се яви като говорител на "Worldwebforum" в Швейцария и заяви, че Федералната република не е суверенна държава, а все още е под контрола на съюзниците, пише БГНЕС.

В друг видеоклип в мрежата той нарича държавата, а също и съдебната система "фирми". В случай на предполагаемия планиран преврат Хайнрих Ройс е бил предвиден от групата за регент, твърдят разследващите. Ройс работи като самостоятелен финансов консултант във Франкфурт на Майн и притежава ловна хижа в Тюрингия. Според информация от средите по сигурността, членовете на групата са се срещали там няколко пъти през тази година.

"Объркан старец"

Принц Хайнрих XIV, който е говорител на фамилията Ройс, описа през юли тази година заблудения член на фамилията като "объркан старец", който "сега е привърженик на заблудите на конспиративните теории". Хайнрих XIII вече е напуснал семейството преди 14 години по своя собствена молба, припомня „Велт“.

В семейството принц Хайнрих XIII Ройс е смятан за "персона нон грата" заради дивите си конспиративни разкази. От друга страна, на райхсбюргерската сцена той си спечелва репутацията на смел просветител. Видеоклиповете му се споделят в съответните канали в Telegram. Те срещат одобрение и в каналите на "инакомислещите".

Според заключенията на органите за сигурност в Райхсбюргер идеите си за Ройс и неговите съратници вероятно са смятали да създадат "Княжество Ройс".

С цел постигане на "мирен договор" със съюзническите сили победителки във Втората световна война Хайнрих XIII принц Ройс дори е установил контакт с представители на Русия. Твърди се, че групата е получила подкрепа от руската гражданка Виталия Б.. Според главния прокурор няма индикации, че руските контакти са реагирали положително на инициирането на "мирен договор".


В категории: Политика


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже
Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори